Comisia Europeana a aprobat luni noile norme ce reglementeaza activitatea agentiilor de rating, prin care se incearca cresterea transparentei si reducerea riscului aparitiei unor conflicte de interese.
Evaluarilor celor mai influente agentii de rating, Moody's, Standard & Poor's si Fitch, toate americane, au pus numeroase probleme unor tari din zona euro in timpul crizei, scazand credibilitatea acestor state si impiedicand astfel finantarea lor cu dobanzi rezonabile pe pietele financiare internationale, relateaza agentia de presa EFE.
Noile norme nu prevad crearea unei entitati europene, dar instituie un regim de rotatie intre agentii. Astfel, emitentii produselor financiare structurate care platesc agentiile de rating pentru evaluarea acestor produse vor fi obligati sa schimbe agentia de rating la fiecare patru ani.
Avand in vedere complexitatea instrumentelor financiare structurate si rolul acestora in criza financiara, noua reglementare obliga emitentii acestora sa ceara evaluarea lor de cel putin doua agentii de rating.
Pentru combaterea riscului conflictelor de interese, agentiile de rating vor fi obligate sa anunte public daca vreuna dintre entitatile pe care le evalueaza detine peste 5% din capitalul respectivei agentii de rating sau din drepturile de vot in cadrul acesteia. De asemenea, societatile emitatoare de produse financiare nu vor avea dreptul sa detina peste 5% din capitalul sau din drepturile de vot in mai mult de o singura agentie de rating.... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 17:27
Comisarul european pentru piata interna si servicii Michel Barnier a prezentat marti, la Strasbourg, o serie de propuneri prin care executivul UE doreste sa inaspreasca regulile de functionare a agentiilor de rating, cele mai mari astfel de agentii fiind Moody's, Fitch si Standard&Poor's.
Intr-o conferinta de presa, Barnier a subliniat ca este nevoie de reducerea dependentei Uniunii Europene de agentiile de rating si, in acelasi timp, se impun norme mai stricte privind ratingul datoriilor suverane.
Potrivit propunerilor executivului UE, investitorii vor putea da in judecata agentiile de rating si solicita compensatii daca agentiile respective incalca regulile UE "in mod intentionat sau cu mare neglijenta".
"Evaluarile (facute de agentiile de rating) au un impact direct asupra pietelor si a economiei in general si astfel asupra prosperitatii cetatenilor europeni. Ele nu sunt simple opinii", a spus reprezentantul CE.
Michel Barnier nu a reusit, totusi, sa convinga restul Colegiului comisarilor europeni sa sprijine masura suspendarii notarii tarilor europene daca acestea sunt ajutate la nivel international sau daca notarea lor accentueaza instabilitatea pietelor.
Comisarul european pentru piata interna si servicii anuntase luni ca, in cazul in care Agentia europeana de supraveghere a pietelor financiare (ESMA) va fi de acord, agentiile de rating nu vor mai avea dreptul de a face, pentru o perioada limitata, evaluari pentru anumite tari care fac obiectul unor... mai mult
Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 21:36