Sistemul de TVA al Uniunii Europene va fi mai bine echipat pentru a face fata fraudelor din sectorul comertului electronic, ca urmare a noilor norme convenite vineri de ministrii de Finante din statele membre, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Acordul pune la dispozitia autoritatilor antifrauda, pentru prima data, date relevante cu privire la achizitiile online pentru a le ajuta in lupta lor impotriva fraudelor in materie de TVA din acest sector, estimate la aproximativ cinci miliarde euro pe an in UE. Alte decizii adoptate astazi de ministrii europeni de Finante in domeniul TVA vor contribui la reducerea birocratiei pentru IMM-uri si vor simplifica normele in materie de TVA si de accize pentru fortele armate ale statelor membre ale UE.
"Prin intermediul unei serii de propuneri realizate pe parcursul ultimilor cinci ani, actuala Comisie a construit metodic un pachet de masuri vizand simplificarea sistemului de TVA al UE, reducerea posibilitatilor de frauda si facilitarea activitatilor comerciale licite. Este clar ca statele membre sunt de aceeasi parere in ceea ce priveste aceste obiective si sper ca aceasta dinamica poate duce la o reforma ampla a intregii legislatii care sta la baza sistemului", a declarat comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.
Noile norme convenite astazi vor intari capacitatea statelor membre de a lupta impotriva fraudelor in materie de TVA din domeniul comertului... mai mult
Vineri, 08 Noiembrie 2019, ora 16:48
Comisia Europeana a salutat acordul la care au ajuns statele membre ale UE cu privire la masurile detaliate necesare pentru simplificarea normelor in materie de TVA pentru vanzarile online de bunuri, masuri care asigura totodata faptul ca pietele online contribuie la lupta impotriva fraudei fiscale, se arata intr-un comunicat al Executivului comunitar.
Noile norme convenite marti vor asigura introducerea armonioasa a noilor masuri privind TVA pentru comertul electronic convenite in decembrie 2017, care vor intra in vigoare in ianuarie 2021. Noile norme ar trebui, de asemenea, sa ajute statele membre sa recupereze pierderile de venituri fiscale anuale de cinci miliarde de euro din acest sector - cifra care ar urma sa se ridice la sapte miliarde de euro pana in 2020.
Comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si uniune vamala, Pierre Moscovici, a declarat: "Pas cu pas, eliminam lacunele care duc la pierderea veniturilor fiscale, privand tarile Uniunii de fonduri care ar putea fi utilizate pentru servicii si investitii publice. In acelasi timp, aducem normele in materie de TVA in secolul XXI, adaptandu-le la o economie din ce in ce mai digitala si globalizata. Companiile ar trebui sa se poata bucura de o tranzitie lina catre sistemul mai amplu al TVA pentru comertul electronic in 2021".
Companiile din tari terte, inclusiv cele care utilizeaza depozite sau asa-numitele "centre de executare a comenzilor" in UE, pot vinde bunuri consumatorilor din... mai mult
Marti, 12 Martie 2019, ora 14:10
Persoanele neinregistrate in scopuri de TVA nu mai pot inmatricula vehiculele provenite din spatiul intracomunitar fara sa faca dovada platii TVA, in cazul masinilor noi, sau fara sa prezinte un certificat care ii scuteste de acesta taxa, in cazul celor uzate, precizeaza Mediafax.Astfel, potrivit unui Ordin al ministerelor Administratiei si Internelor si al Finantelor Publice, intrat vineri in vigoare, persoanele care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si solicita inmatricularea unui mijloc de transport nou achizitionat din spatiul intracomunitar vor trebui sa depuna un "Certificat privind atestarea platii taxei pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi", emis de Agentia Nationale de Administrare Fiscala.
In cazul achizitiei unui vehicul second hand, persoana care solicita inmatricularea trebuie sa prezinte un document care atesta ca masina nu intra sub incidenta platii TVA.
Aceasta reglementare nu se aplica si in cazul persoanelor juridice, insa, conform noilor norme, acestea vor fi verificate pe cale informatica daca sunt inregistrate in scopuri de TVA. mai mult
Vineri, 10 Septembrie 2010, ora 15:15
Romania trebuie sa transpuna pana la finalul acestui an legislatia comunitara in domeniul impozitului pe profit, al TVA si al accizelor, pentru ca aceste prevederi sa intre in vigoare din 2010, motiv pentru care Ministerul Finantelor a publicat vineri pe pagina sa de internet proiectul de lege, precizeaza NewsIn.
Astfel, la capitolul impozit pe profit, apar modificari in ce priveste regimul fiscal aplicabil sediilor permanente ale persoanelor juridice romane implicate in operatiuni de reorganizare si regimul fiscal aplicabil "societatilor europene" si "societatilor cooperative europene", infiintate potrivit legislatiei europene.
Referitor la taxa pe valoarea adaugata (TVA), Romania trebuie sa transpuna documentele obligatorii pentru toate statele membre de la 1 ianuarie 2010 despre locul de prestare a serviciilor, normele detaliate privind rambursarea TVA catre persoane impozabile stabilite in alt stat membru decat statul membru de rambursare, combaterea fraudei fiscale legate de operatiunile intracomunitare.
Principala masura consta in introducerea posibilitatii persoanelor impozabile de a depune cererile de rambursare la autoritatea fiscala din statul in care sunt stabilite, urmand ca autoritatea fiscala sa transmita electronic cererea in statul membru care trebuie sa faca rambursarea, respectiv cel in care s-au realizat cumpararile.
"De la aceste reguli generale exista exceptii stabilite expres de directiva: serviciile legate de bunuri imobile, care se vor impozita la... mai mult
Vineri, 04 Septembrie 2009, ora 17:50