Comisia Europeana a constatat, miercuri, ca schema Romaniei de reducere a certificatelor verzi, constand in diminuarea contributiilor anumitor consumatori energointensivi la finantarea energiei din surse regenerabile, respecta normele UE privind ajutoarele de stat, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Conform concluziilor Comisiei, compensarea partiala a costurilor legate de finantarea sprijinului pentru energia din surse regenerabile este necesara pentru a asigura competitivitatea marilor consumatori industriali, fara a distorsiona in mod nejustificat concurenta pe piata unica, informeaza Agerpres.
'Schema Romaniei permite intreprinderilor care consuma multa energie electrica si sunt expuse in acelasi timp la comertul international sa ramana competitive fara a distorsiona in mod nejustificat concurenta pe piata unica', a declarat vicepresedintele Comisiei care raspunde de politica in materie de concurenta, Joaquin Almunia.
In luna iulie 2014, Romania a notificat planurile sale de a reduce contributia la finantarea energiei din surse regenerabile pentru anumite intreprinderi care isi desfasoara activitatea in sectoare cu un nivel foarte ridicat de electro-intensitate si de expunere comerciala. Contributia beneficiarilor la sprijinul pentru energia din surse regenerabile va fi redusa cu 85%, 60% sau 40% in cazul in care acestia demonstreaza o electro-intensitate de peste 20%, cuprinsa intre 10% si 20%, respectiv cuprinsa intre 5% si 10%.... mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 15:25
Comisia Europeana (CE) a trimis Romania la Curtea de Justitie a UE pentru transpunerea incompleta in legislatia nationala doua directive in domeniul energiei, privind protectia consumatorilor si indatoririle autoritatilor de reglementare, cu propunerea unor penalizari de circa 60.000 euro pe zi.
Astfel, CE propune sanctionarea Romaniei cu o penalizare zilnica de 30.228,48 euro de la data unei eventuale decizii a Curtii in acest sens pana la transpunerea directivelor in legislatia nationala, se spune intr-un comunicat al Executivului european.
"Nivelul acestei penalitati este stabilit tinand cont de durata si de gravitatea incalcarii (...) Curtea va decide valoarea finala a penalitatilor zilnice", se arata in comunicat.
Directivele in cauza ar fi trebuit implementate integral pana la 3 martie 2011, fiind preluate numai partial de Romania in legislatia nationala.
Dintre elementele care nu au fost transpuse, CE mentioneaza drept prioritati prevederi privind protectia consumatorilor si definirea clara a sarcinilor autoritatilor de reglementare in domeniul energiei.
"Romania a adoptat deja o parte substan?iala din actele legislative necesare pentru implementarea directivelor privind energia electrica si gazele naturale, insa au ramas dispozitii care nu au fost inca transpuse in legislatia nationala. Mai concret, este vorba despre unele dispozitii care se refera la protectia consumatorilor si la anumite indatoriri ale autoritatilor de reglementare in domeniul... mai mult
Joi, 21 Martie 2013, ora 14:15