Decizia Bancii Nationale a Romaniei de a limita gradul de indatorare la creditele acordate persoanelor fizice a provocat spaima printre romanii care intentionau sa contracteze un imprumut in perioada urmatoare, mai ales pentru locuinta.
Multi dintre ei se gandesc ca, incepand cu 1 ianuarie 2019, cand noile norme BNR intra in vigoare, vor fi nevoiti sa se reorienteze catre o casa sau un apartament cu pret mai mic, chiar daca nu este ceea ce si-au dorit.
De cealalta parte, dezvoltatorii imobiliari se tem ca piata va fi afectata puternic de masura Bancii Centrale, pentru ca numarul celor care isi vor cumpara locuinte va scadea.
Cu toate acestea, expertii dau asigurari ca nu vom asista la o ieftinire a caselor sau apartamentelor anul viitor, insa preturile nici nu vor mai creste.
Vreti un credit imobiliar? Cat primiti de la banca de la 1 ianuarie
Ziare.com a facut un calcul pentru a vedea ce suma pot imprumuta, incepand de anul viitor, cei care doresc un credit imobiliar.
Potrivit noilor prevederi anuntate de BNR, da la 1 ianuarie, nivelul maxim al gradului de indatorare va fi de 40% din venitul net la creditele in lei. Rata maxima de indatorare este majorata cu 5 puncte procentuale pentru creditele aferente achizitionarii primei locuinte.
Calculele noastre au fost facute pentru o persoana cu un venit net de 3.000 de lei. In acest caz, ea poate primi un credit ale carui rate lunare nu trebuie sa depaseasca 1.200 de lei in cazul in care mai are in... mai mult
Joi, 01 Noiembrie 2018, ora 07:26
Scapat de noile norme restrictive ale BNR, cardul de credit a revenit in atentia romanilor ca modalitate preferata de a contracta un imprumut de consum.
Noile norme ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR) limiteaza perioada pe care pot fi acordate credite de consum de la 30 la 5 ani, iar, in plus, pentru imprumuturile in valuta, beneficiarul trebuie sa aduca garantii de 133%. Insa cardurile de credit au fost ocolite de aceste prevederi, ceea ce a atras atentia bancherilor si consumatorilor asupra acestei forme de finantare.
Bancile au inceput imediat o campanie agresiva de promovare a acestor produse, promitand discounturi, bonusuri, scaderi de dobanzi, dar si "cadouri" la aducerea unor clienti noi.
Un sondaj realizat recent de banca centrala in randul celor mai mari 10 institutii de credit de pe piata arata ca cererea de carduri de credit a fost peste asteptari in ultima perioada.
Apogeul cardului de credit a fost atins in anul 2009, avand la baza, ca si acum, o inghetare a creditului de consum. Insa, dupa frenezia initiala, numarul total de carduri de credit a stagnat in 2011 la 2 milioane de unitati.
Trendul crescator a revenit in perioada sarbatorilor de iarna, mentinandu-se pana in acest moment.
"Cardul de credit este o alternativa atractiva la imprumuturile de consum in lei atunci cand vorbim de sume mici. Multi clienti il vad ca pe o centura de siguranta pentru atunci cand raman fara lichiditati", a declarat pentru Business24 economistul sef al... mai mult
Joi, 05 Aprilie 2012, ora 12:39
Intentia declarata a guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, este disciplinarea creditului pentru populatie, iar principala masura adoptata in acest sens a fost limitarea drastica a creditului de consum, prin fixarea perioadei maxime de creditare la cinci ani.
In conditiile in care imprumuturile de consum cu garantie ipotecara puteau fi contractate pe o perioada care ajungea si la 30 de ani, iar efectele asupra solicitantului de credit sunt semnificative din perspectiva sumei maxime care poate fi accesata.
Potrivit guvernatorului, nu este vorba de o restrictionare a creditarii, atat de necesara pentru reluarea consumului. Daca segmentul imprumuturilor de nevoi personale este aproape "mort" in prezent, acest fapt este determinat de situatia dificila in care se afla institutiile financiare din Romania, preocupate sa isi "badijoneze" ranile din trecut, considera Isarescu.
Dispuse sau nu sa acorde noi imprumuturi, cele mai multe banci si-au actualizat ofertele de creditare in conformitate cu noul regulament al bancii nationale.
Va prezentam, in continuare, care sunt costurile aferente creditelor de nevoi personale in moneda nationala adaptate noilor norme de creditare. Calculele au fost realizate, cu ajutorul Conso.ro, pentru un imprumut de 20.000 de lei contractat pe o perioada de 5 ani.
Creditul de nevoi personale de la ING Bank se acorda pentru sume de pana la 60.000 de lei, cu o dobanda incepand de la 11,05% pe an. Banca percepe un comision de analiza a... mai mult
Marti, 20 Martie 2012, ora 08:40
In acest moment, toate bancile din Romania ar fi trebuit sa se alinieze noilor norme BNR privind creditarea, insa doar sapte au facut-o. Procesul este lent si dureros, cel mai mult urmand sa sufere imprumuturile pentru nevoi personale.
Dintre cele 37 de banci care acorda credite pe piata romaneasca, doar sapte s-au aliniat noilor norme BNR: BCR, ING Bank, CEC Bank, RBS, Emporiki, Alpha Bank si Garanti Bank. Aprobarile BNR pentru acordarea de imprumuturi dupa regulile noi este lent, mai ales ca bancile s-au inghesuit sa trimita documentatia pe ultima suta de metri.
Institutiile nu s-au grabit sa se conformeze noilor norme, care dau o lovitura dura creditarii, mai ales celei pentru nevoi personale si in valuta.
Principalele modificari vizeaza scurtarea perioadei maxime de acordare a imprumuturilor de nevoi personale pana la cinci ani si stabilirea unui avans de minimum 25% pentru creditele ipotecare in euro. Si creditele de consum in valuta sunt afectare, bancile fiind obligate sa solicite clientilor garantii de 133% din suma imprumutata.
De noile norme scapa creditele de refinantare si cele acordate cu garantii de la stat.
Scadere dramatica a creditelor
Conform unei analize realizate de compania Cooper Pear, noile norme vor duce la scaderea cu circa 40% a valorii creditelor de consum. Cele mai afectate sunt imprumuturile de nevoi personale cu ipoteca, fara component de refinantare.
Creditele ipotecare nu au fost afectate in mare masura din punct de... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 19:31
CEC Bank anunta ca a primit avizul Bancii Nationale a Romaniei privind aplicarea noilor norme de creditare, iar incepand de luni, banca ofera clientilor produse ajustate in conformitate cu prevederile noului regulament al BNR privind creditele destinate persoanelor fizice.
"Clientii care inregistreaza dificultati financiare in rambursarea creditelor vor beneficia in continuare de sustinerea CEC Bank in vederea identificarii unor solutii de restructurare adaptate la noile posibilitati de rambursare ale acestora", a declarat presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea.
Mai multe informatii despre produsele si serviciile CEC Bank pot fi obtinute de catre clienti in orice unitate a bancii, apeland numarul de telefon de la Call Center 0.800.800.848 sau accesand site-ul de Internet www.cec.ro. mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 15:49
Teama de noile norme de creditare a dus la o crestere a cererii de credite de nevoi personale cu ipoteca la inceputul acestui an, un produs la care impactul noilor norme de creditare se va simti puternic, sustin reprezentantii OTP Bank.
"Anul trecut, in ianuarie-februarie, si in general in aceasta perioada putina lume vine sa ia un credit de nevoi personale cu ipoteca la banca. Anul acesta s-a schimbat abordarea. Nu am inceput bine programul bancii ca au si venit sa ia credite. In principal a fost teama de noile norme ale BNR", a spus Oana Postelnicu, director vanzari retail in cadrul OTP Bank.
Reprezentantii bancii suntin ca aici se va simti cel mai puternic efectul noilor norme de creditare.
Astfel, Simona Lianu, Director Managementul Produselor Persoane Fizice, a prezentat situatia unui client cu venit mediu si care anul trecut se incadra la 30.000 de euro, iar dupa implementarea noului regulament va putea imprumuta 8.000 de euro.
Reprezentantii bancii sustin ca au depus dosarul pentru implementarea noilor norme la BNR la finalul lunii ianuarie si ca asteapta aprobarea lor. Pana la aprobare, banca va continua sa ofere credite dupa vechile norme.
In ceea ce priveste creditele fara ipoteca, Oana Postelnicu sustine ca impactul nu va fi foarte mare.
Referitor la programul Prima Casa, Simona Lianu a declarat ca aici nu s-a observat o modificare de trend de la lansarea acestuia. mai mult
Miercuri, 15 Februarie 2012, ora 16:33
Creditarea nu isi va reveni nici anul acesta, spun bancherii. Din cauza noilor reglementari introduse de BNR, unele banci vor fi obligate sa foloseasca un grad maximum de indatorare al clientului de 20%. Pana acum, doar trei banci s-au aliniat noilor reglementari.
Noile norme de creditare vor obliga unele banci sa foloseasca un grad maximum de indatorare al clientului de 20%. Romanii vor putea imprumuta fie sume mai mici, fie pe o perioada mai mare de timp. Doar trei banci s-au aliniat, pana acum, la noile norme.
Un grad de indatorare de 20% inseamna ca rata lunara nu poate depasi 20% din valoarea venitului. Bancile care nu implementeaza noile norme, validate de banca centrala, vor acorda, in continuare, credite cu un grad de indatoare de 35%, explica Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
"Deoarece activitatea de creditare a bancilor comerciale nu va cunoaste o revigorare nici in 2012, ne asteptam la continuarea trendului de restructurare a retelei teritoriale a bancilor si implicit si la reducerea personalului bancar, care va fi redimensionat in concordanta cu activitatea bancara curenta care s-a contractat puternic comparativ cu perioada anterioara crizei", spune Melania Hancila, economist sef Volksbank, pentru Business24.
"Maximul de indatorare sau unicul grad de indatorare este de 35%. Dar asta numai in cazul bancilor care nu vin la banca nationala cu un regulament propriu de creditare, pe care sa il valideze BNR.
Este o singura banca, din... mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 12:59
Programul Prima Casa nu va fi afectat de noile norme BNR, dupa cum sustin reprezentantii Bancii Centrale. Mai mult, analistii considera ca programul este facilitat de restrictiile care se adreseaza sistemului bancar, iar sansele ca demersul sa castige popularitate cresc considerabil.
"Programul Prima Casa va fi mai atractiv tocmai din pricina faptului ca nu i se aplica aceleasi constrictii ca celorlate categorii de credite ipotecare", este de parere analistul imobiliar, doctor Ion Radu Zilisteanu.
Din cauza prudentei institutiilor financiare, in contextul crizei economice, majoritatea creditelor imobiliare sunt contractate prin intermediul acestui program, iar cererea ar putea creste si mai mult din cauza masurilor restrictive adoptate de Banca Centrala. Cu toate acestea, bancherii sustin ca nu se asteapta la un dezechilibru foarte mare.
"In ultima perioada, mare parte din credite erau contractate prin Prima Casa, iar restul reprezentau o proportie destul de scazuta si chiar daca acest rest va fi mai putin favorizat decat in trecut, este destul de mic ca sa nu afecteze stocul per total", a declarat economistul ING, Vlad Muscalu.
Noi modificari pentru Prima Casa 4
In schimb, Ministerul de Finante pregateste noi schimbari, potrivit unui proiect de modificare a ordonantei de urgenta care reglementeaza programul, suspus dezbaterii publice pentru 15 zile.
Printre principalele modificari propuse se numara posibilitatea inlocuirii locuintei cumparate initial in... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 08:16
Noile norme de restrictionare a creditarii, adoptate de BNR, au scopul de a impulsiona creditarea in lei, in detrimentul celei in valuta si de a reduce in viitor numarul creditelor neperformante, in conditiile in care in luna noiembrie acestea au ajuns la valoarea istorica de 7,39 miliarde de lei.
Cu toate acestea, opiniile analistilor financiari, in ceea ce priveste succesul acestui demers, sunt impartite.
Banca Centrala mizeaza pe faptul ca restrictionarea creditarii in valuta va determina cresterea competitiei intre institutiile financiare care vor fi nevoite sa scada dobanzile la creditele in lei. Cu toate acestea, analistii atrag atentia asupra faptului ca, in practica, lucrurile ar putea sta invers.
"Teoretic, BNR are dreptate: ar trebui sa scada dobazile, insa in opinia mea, trendul de aparitie creditelor neperformante va creste, iar bancile isi vor lua masuri de prevedere, adica vor scumpi dobanzile. Eu preconizez ca inca 5 ani trendul de crestere a creditelor neperformante va creste", a declarat pentru Business 24, analistul economic Mircea Cosea.
El explica fenomenul prin faptul ca populatia nu are suficienta putere de cumparare, in comparatie cu nevoile de consum si va apela in continuare la imprumuturi financiare, in ciuda dificultatilor de rambursare.
Pe de alta parte, economistul ING, Vlad Muscalu, considera ca efectul nu va fi spectaculos, ci mai degraba va reduce creditarea in ansamblu:
"Noi credem ca vor conduce la o usoara descelerare a... mai mult
Luni, 06 Februarie 2012, ora 18:17