Turoperatorii romani sunt nemultumiti de actele normative publicate de Ministerul Turismului si de ANPC, acuzand nu doar ca nu au fost consultati, ci si ca proiectele au fost realizate in graba si ca nu ajuta turismul.
"Turismul este sub asaltul unor acte normative facute pe genunchi, la repezeala. Desi au aflat de aceste probleme la inceputurile mandatelor lor, cei doi sefi ai Ministerului Turismului si ai ANPC au inceput abia la sfarsit de august sa se urneasca lucrurile, sub presiunea ca acestea sa fie gata pana la finalul anului", spune presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, citat de Profit.ro.
Acesta sustine ca reprezentantii ministerului si cei ai ANPC se grabesc acum sa publice aceste acte normative, de teama unui infrigement pe care il risca Romania, daca pana la sfarsitul anului nu rezolva o chestiune privind protectia turistilor, care este reglementata intr-o directiva europeana din anul 2015.
"ANAT a solicitat o intalnire presedintelui ANPC, care nici macar n-a raspuns. Nu facem nimic pana la 1 august si dintr-odata, apoi, incepem guvernarea si ne apuca toti, dar nu de dragul turismului, ci sa nu fie dati afara de Tudose daca intra Romania in infrigement. Aceasta poveste poate fi rezumata astfel: cum sa faci legi la repezeala de frica penalizarilor de la UE", mai spune presedintele ANAT.
Acesta exprima temerile turoperatorilor ca ANPC si Ministerul Turismului nu vor tine cont de sfaturile jucatorilor din... mai mult
Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 16:47
Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a anuntat ca Guvernul a decis prorogarea unor acte normative pe o perioada de doua luni, oferind astfel ocazia noului Executiv sa isi aplice politicile economice si sociale.
"Este vorba de prorogarea unor acte normative care au fost aprobate in anii trecuti, in general inainte de criza. Ele au fost in fiecare an amanate la implementari, au fost prorogate, odata cu legea bugetului. In acest an pentru ca bugetul ar putea sa vina deja in luna ianuarie, luam aceasta masura de a amana implementarea masurilor aferente. Practic, lasam posibilitatea viitorului Guvern sa isi aplice politicile economice si sociale asa cum le considera de cuviinta", a spus Anca Dragu.
Aceasta a precizat foarte clar ca prorogarea nu vizeaza si Codul Fiscal. "Nu prorogam Codul Fiscal. Codul Fiscal se va aplica asa cum este prevazut de la 1 ianuarie 2017", a spus ea.
Ministrul a explicat ca daca nu ar fi luat aceasta decizie era posibil ca unele salarii sa scada chiar pana ...citeste mai departe despre "Guvernul amana unele masuri, dar nu din Codul Fiscal: Viitorul Guvern sa isi aplice politicile" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Decembrie 2016, ora 21:57
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, actul normativ de completare a Legii 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv de comunisti.
Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, seful statului a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru completarea art. 6 din Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv in perioada regimului comunist.
In 17 aprilie 2013, Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament pentru proiectul de lege privind despagubirile pentru imobile nationalizate, care stabileste ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare ...citeste mai departe despre "Iohannis promulga actul normativ de completare a Legii privind restituirea imobilelor luate abuziv" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 21:16
Fiscul poate solicita contribuabililor noi informatii ce vor servi drept probe pentru stabilirea situatiei fiscale a acestora, se precizeaza intr-un act normativ recent intrat in vigoare. Aceste date ar putea fi folosite la inspectiile fiscale, a precizat pentru AvocatNet.ro Mitel Spataru, Tax Manager Finexpert. Totusi, firmele trebuie sa aiba in vedere anumite aspecte atunci cand furnizeaza organelor de control astfel de informatii.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) poate solicita contribuabilului noi informatii, pe care le poate folosi ca proba in determinarea situatiei fiscale a acestuia, se precizeaza in OUG nr. 8/2014 care a modificat recent Codul de procedura fiscala. Potrivit actului normativ, constituie proba orice element care serveste la constatarea unei stari de fapt fiscale, inclusiv: inregistrari audiovideo, date si informatii aflate in orice mediu de stocare si alte mijloace materiale de proba, care nu sunt interzise de lege.
Citeste mai multe despre ANAF poate utiliza noi probe pentru stabilirea situatiei fiscale a contribuabililor. Ce trebuie sa stii despre acestea? pe AvocatNet.ro mai mult
Miercuri, 19 Martie 2014, ora 14:00
Executivul a aprobat miercuri ordonanta de urgenta care stabileste ca pensiile acordate in perioada 2011-2013 vor fi recalculate in baza unor indici de corectie de 1,12 si, respectiv 1,7, potrivit Biroului de presa al Guvernului.
OUG reglementeaza indicii de corectie pentru drepturile de pensie ale unor persoane care s-au pensionat dupa cum urmeaza: 1,12 pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis in perioada 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011 si 1,17 pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis intre 1 ianuarie 2012 si 22 ianuarie 2013.
De asemenea, actul normativ creeaza cadrul legal pentru acordarea sumei de 80 de milioane de lei in vederea finantarii proiectelor Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 milioane euro acordat de tara noastra Chisinaului.
Cele 80 de milioane de lei ce urmeaza sa fie alocate Guvernului de la Chisinau de catre Executivul de la Bucuresti sunt destinate unor programe de educatie, pentru dezvoltarea infrastructurii, a modului de pregatire a copiilor in Moldova. mai mult
Joi, 19 Decembrie 2013, ora 07:15
Bugetele Serviciului Roman de Informatii (SRI), Ministerului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Ministerului Public au fost suplimentate de Guvern cu fonduri totale de aproape 78 milioane lei.
Miercuri dimineata, agentia Mediafax a anuntat, citand surse oficiale, ca agenda sedintei de miercuri a Guvernului, una dintre ultimele reuniuni ale Cabinetului din acest an, include aproape 200 proiecte de acte normative, printre care proiecte pentru suplimentarea bugetelor Serviciului Roman de Informatii, Ministerului Justitiei, Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Consiliului Superior al Magistraturii si Ministerului Public.
Numarul actelor normative a fost confirmat de premierul Victor Ponta, dar Mirel Palada, consilier al premierului pe strategii guvernamentale, care a prezentat actele normative aprobate de Executiv, a sustinut ca nu exista alte alocari de bani din Fondul de rezerva decat cele prezentate de el, respectiv decat bani pentru judetul Suceava (10 milioane de lei), judetul Bacau (tot 10 milioane lei) si Ministerul Afacerilor Interne (75 milioane lei).
Joi seara, a fost insa publicata in Monitorul Oficial hotararea aprobata, miercuri, de Guvern prin care SRI primeste, din Fondul de rezerva bugetara, 10 milioane lei pentru sustinerea "activitatilor specifice" in domenul sigurantei nationale.
In acelasi Monitor apare o alta hotarare, aprobata tot miercuri, prin care Ministerul Justitiei primeste, din... mai mult
Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 08:30
Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale trece din subordinea Ministerului Muncii in coordonarea Ministerului Educatiei si poate retine 50 la suta din sumele obtinute din inchirierea bunurilor sale, potrivit unui proiect de hotarare.
Institutul National de Cercetare Stiintifica in domeniul Muncii si Protectiei Sociale (INCSMPS) va fi reorganizat si va functiona ca persoana juridica de drept public romana, in coordonarea Ministerului Educatiei Nationale (MEN), in calitate de autoritate de stat pentru cercetare stiintifica, dezvoltare tehnologica si inovare, masura fiind prevazuta intr-un proiect de hotarare pus in dezbatere publica pe site-ul MEN.
Proiectul de act normativ prevede ca structura organizatorica a institutului national va fi aprobata prin ordin al ministrului Educatiei.
Patrimoniul institutului, stabilit pe baza raportarilor contabile in 30 iunie 2013, este in valoare de 3.585.792 lei, din care 456.679 lei reprezinta imobilizari corporale si necorporale iar 3.129.113 lei reprezinta active circulante nete.
Proiectul mai prevede ca bunurile proprietate publica a statului, pot fi inchiriate prin licitatie publica, in conditiile legii.
"Institutul national are dreptul sa retina o cota parte de 50 la suta din sumele percepute din inchirierea acestora, iar diferenta de 50 la suta se face venit la bugetul de stat", se arata in proiect.
In calitate de minister coordonator, MEN va cuprinde in bugetul sau de... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2013, ora 18:39
Guvernul va trebui sa adopte un act normativ prin care sa fie restituita taxa auto incasata ilegal, eliberand astfel instantele de procesele intentate statului pentru rambursarea banilor, a declarat premierul Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta a discutat joi cu secretarii de stat din Ministerul Justitiei, pentru a gasi o solutie cu privire la procesele de restituire a taxei auto.
Victor Ponta este ministru interimar al Justitiei.
Victor Ponta, interimar la Justitie
In opinia sa, decizia guvernelor anterioare de a indemna proprietarii de vehicule sa dea statul in judecata pentru a-si recupera taxa auto incasata ilegal a fost incorecta si imorala.
El a concluzionat ca singura solutie de rezolvare a situa?iei este adoptarea unui act normativ care sa recunoasca datoriile Guvernului.
Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, promulgata la inceputul anului, prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, proprietarii de masini sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.
Cum schimba taxa auto, aplicabila din 2013, regulile pietei auto second-hand mai mult
Joi, 09 August 2012, ora 15:34
Guvernul a discutat miercuri in prima lectura proiectul Ordonantei de Urgenta privind transportul ilicit de persoane, initiat la solicitarea transportatorilor autorizati, urmand ca actul normativ sa fie adoptat saptamana viitoare, dupa ce primeste avizul Consiliului Economic si Social.Reprezentantii Guvernului s-au angajat saptamana trecuta, printr-un protocol incheiat cu transportatorii autorizati, sa promoveze un act normativ privind combaterea pirateriei in transport, dar si o Lege unica a transporturilor.
In urma semnarii protocolului, transportatorii au decis sa amane protestele. Transportatorii autorizati spun ca pirateria le afecteaza afacerile si ca pierderile inregistrate la bugetul de stat din cauza acestui fenomen depasesc 300 de milioane de euro anual.
Confederatia Operatorilor de Transport Autorizati din Romania (COTAR) a transmis miercuri un comunicat prin care ameninta ca va relua protestele daca Guvernul nu aproba in sedinta Ordonanta de Urgenta pentru combaterea pirateriei in transportul de persoane, taximetrie si la scolile de conducatori auto. mai mult
Miercuri, 24 Martie 2010, ora 23:32