Presedintele Rusiei, Vladimir Putin a afirmat miercuri ca "mica" Danemarca este supusa la presiuni pentru a bloca constructia gazoductului Nord Stream 2, dar a promis ca, daca va fi necesar, gazoductul va fi construit prin ocolirea apelor teritoriale ale Danemarcei, informeaza AFP.
Compania care promoveaza gazoductul Nord Stream 2 a propus mai multe rute posibile pentru amplasarea gazoductului Nord Stream 2 prin apele teritoriale ale Danemarcei, in incercarea de a depasi obiectiile ridicate de autoritatile de la Copenhaga fata de acest proiect. Gazoductul Nord Stream 2 este criticat de SUA precum si de mai multe state din Europa de Est, Marea Baltica si Nordul Europei, care se tem ca Nord Stream 2 va creste dependenta UE de Moscova.
"Danemarca este o tara mica si este supusa la presiuni puternice. Depinde de ea sa dea dovada ca este independenta si isi exercita suveranitatea sau nu. In caz contrar exista alte rute", a afirmat presedintele Rusiei la un forum pe energie organizat la Moscova. "Aceasta va costa mai mult si ne va intarzia putin, insa proiectul va fi finalizat oricum", a adaugat Putin.
La randul sau, Viktor Zubkov, presedintele Consiliului de Administratie al Gazprom, a anuntat ca gazoductul Nord Stream 2 este construit in proportie de 83%, fiind amplasate conducte cu o lungime de peste 2.000 de kilometri, adaugand ca proiectul a ajuns practic in apele teritoriale daneze. "Am avea nevoie de patru-cinci saptamani pentru a-l termina", in cazul in car vom... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 10:44
Grupul austriac OMV a furnizat deja peste 500 milioane de euro pentru a finanta constructia gazoductului Nord Stream 2, iar 50 de kilometri din aceasta conducta au fost deja construiti, a declarat joi directorul general de la OMV, Rainer Seele.
"OMV a alocat deja 500 milioane de euro pentru a finanta proiectul si suntem gata sa continuam finantarea constructiei", a spus Rainer Seele la un forum energetic organizat la Sankt Petersburg. Seful OMV a precizat ca societatea Nord Stream 2 AG care este responsabila de acest proiect a construit aproximativ 50 de kilometri din sectiunea offshore a conductei in apele Finlandei si Germaniei, adaugand ca Danemarca, singura tara care nu a emis inca aprobarea pentru constructia Nord Stream 2, ar urma sa isi dea acordul anul viitor, informeaza Interfax.
Grupul rus Gazprom livreaza gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate in Marea Baltica, denumite Nord Stream. In 2015, Gazprom si un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV si Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune constructia a inca doua conducte pe langa cele doua deja existente.
Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream-2 va permite dublarea capacitatii de transport a Nord Stream 1, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel ca o cantitate mai mare de gaze naturale rusesti va ajunge direct in Germania via Marea Baltica, fara a mai trece prin Ucraina. Costul total al... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 16:46