Conducta Nord Stream 2, destinata sa transporte gaze naturale rusesti spre UE, va fi finalizata de partea rusa, pentru a putea fi ocolite sanctiunile americane care vizeaza companiile europene implicate in constructia acestui gazoduct, a declarat marti un director de la grupul rus Gazprom, transmite AFP.
"Proiectul Nord Stream 2, deja construit in proportie de 94%, va fi finalizat de partea rusa", a declarat directorul Gazprom Export, Elena Burmistrova, cu ocazia unei conferinte pe tema gazelor naturale organizata la Viena.
Gazoductul Nord Stream 2 reprezinta o investitie de 11 miliarde de dolari, finantata jumatate de Gazprom si jumatate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper si Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacitatii de transport a Nord Stream 1, pana la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel ca o cantitate mai mare de gaze naturale rusesti va ajunge direct in Germania via Marea Baltica, fara a mai trece prin Ucraina.
Termenul initial de finalizare a proiectului era primul semestru din 2020. Insa la finele lunii decembrie 2019, presedintele american Donald Trump a promulgat legea ce impune sanctiuni companiilor implicate in construirea gazoductului rus Nord Stream 2. Imediat, principalul subcontractor al consortiului Nord Stream 2 AG, firma elvetiano-olandeza Allseas, a suspendat activitatile care vizau amplasarea de conducte.
Tot marti, Elena Burmistrova a spus ca Gazprom intentioneaza sa isi mentina exporturile de... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 14:09
Purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat vineri ca proiectul de construire a gazoductului Nord Stream 2 "nu priveste pe nimeni in afara tarilor care sunt implicate in acest proiect din punct de vedere geografic sau financiar", informeaza agentia de presa TASS.
Declaratia oficialului rus vine in conditiile in care Washingtonul a anuntat ca va impune sanctiuni companiilor implicate in construirea Nord Stream 2.
"Daca Nord Stream 2 ar fi implicat vreun teritoriu al Statelor Unite, as fi inteles interesul Washingtonului in aceasta privinta. Este un subiect care tine doar de Europa. Acest proiect nu priveste pe nimeni in afara tarilor implicate din punct de vedere geografic sau financiar", a spus Zakharova.
Presedintele american Donald Trump a promulgat luna aceasta legea prin care sunt impuse sanctiuni companiilor si tarilor implicate in proiectul gazoductului Nord Stream 2, care va lega direct Rusia de Germania.
Sanctiunile vizeaza inclusiv companii care furnizeaza servicii de instalare a conductelor submarine, intrucat Washingtonul incearca sa opreasca finalizarea conductei care ar urma sa permita transportarea gazului rusesc spre Germania, pe sub Marea Baltica.
Scopul declarat al masurii luate de congresmeni este acela de a contracara influenta rusa in Europa, insa liderii europeni au indemnat SUA sa nu se amestece in politica energetica europeana.
Oficialii americani considera ca gazoductul va creste dependenta... mai mult
Sambata, 28 Decembrie 2019, ora 09:28
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat ca Rusia are un vas de instalare a conductelor pentru finalizarea gazoductului Nord Stream 2 catre Germania, care va mai dura cateva luni din cauza sanctiunilor impuse de Washington.
Putin a vorbit despre vas la o reuniune cu oameni de afaceri influenti, potrivit unor surse citate de publicatia Kommersant, transmite Reuters.
Saptamana trecuta, presedintele american Donald Trump a impus sanctiuni impotriva gazoductului Nord Stream 2, proiectat de Moscova pentru a ocoli Ucraina si a spori livrarile de gaze pe sub Marea Baltica spre Germania, cel mai mare client al Rusiei.
Compania elvetiano-olandeza Allseas, care instala conductele folosind doua vase, Pioneering Spirit si Solitaire, a suspendat lucrarile pentru a evita sanctiunile.
In 2016, grupul rus Gazprom a cumparat un vas special pentru instalarea de conducte, numit Academic Cherskiy, pentru a fi utilizat ca masura de ultima instanta in cazul in care companiile opresc lucrarile la Nord Stream 2.
O sursa din Gazprom a declarat ca viteza medie cu care Cherskiy poate instala conducte este mai mica decat cea a Pioneering Spirit, dar nu a oferit o estimare mai exacta.
Potrivit datelor Refinitiv Eikon, Cherskiy se afla in prezent in portul rusesc Nahodka, de pe malul Pacificului.
Inainte ca Washingtonul sa anunte sanctiunile impotriva companiilor care construiesc Nord Stream 2, oficialii rusi anuntasera ca proiectul va deveni functional inainte sau la jumatatea... mai mult
Joi, 26 Decembrie 2019, ora 11:19
Consortiul Nord Stream 2 AG, care este in spatele gazoductului cu acelasi nume, a informat luni ca mai sunt de amplasat aproximativ 160 de kilometri din conducta de gaze care va face legatura intre Rusia si Europa, dupa ce un important subcontractor si-a suspendat lucrarile ca reactie la sanctiunile americane, informeaza Reuters.
Potrivit consortiului, pana acum au fost amplasate conducte cu o lungime de 2.300 de kilometri in cadrul proiectului Nord Stream 2 iar la finalizare gazoductul va avea o lungime totala de 2.460 de kilometri.
Gazoductul Nord Stream 2 reprezinta o investitie de 11 miliarde de dolari, finantata jumatate de Gazprom si jumatate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper si Shell).
Presedintele american Donald Trump a promulgat vineri legea ce impune sanctiuni companiilor implicate in construirea gazoductului rus Nord Stream 2. Imediat, principalul subcontractor al consortiului Nord Stream 2 AG, firma elvetiano-olandeza Allseas, a suspendat activitatile care vizau amplasarea de conducte.
In pofida sanctiunilor americane, companiile care participa la constructia gazoductului Nord Stream 2 au anuntat sambata ca intentioneaza sa finalizeze, in cel mai scurt timp posibil, acest proiect destinat sa creasca livrarile de gaze naturale rusesti spre Europa, dar nu au oferit alte detalii.
Grupul rus Gazprom livreaza gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate in Marea Baltica, denumite Nord Stream. In 2015,... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2019, ora 10:32
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin a afirmat miercuri ca "mica" Danemarca este supusa la presiuni pentru a bloca constructia gazoductului Nord Stream 2, dar a promis ca, daca va fi necesar, gazoductul va fi construit prin ocolirea apelor teritoriale ale Danemarcei, informeaza AFP.
Compania care promoveaza gazoductul Nord Stream 2 a propus mai multe rute posibile pentru amplasarea gazoductului Nord Stream 2 prin apele teritoriale ale Danemarcei, in incercarea de a depasi obiectiile ridicate de autoritatile de la Copenhaga fata de acest proiect. Gazoductul Nord Stream 2 este criticat de SUA precum si de mai multe state din Europa de Est, Marea Baltica si Nordul Europei, care se tem ca Nord Stream 2 va creste dependenta UE de Moscova.
"Danemarca este o tara mica si este supusa la presiuni puternice. Depinde de ea sa dea dovada ca este independenta si isi exercita suveranitatea sau nu. In caz contrar exista alte rute", a afirmat presedintele Rusiei la un forum pe energie organizat la Moscova. "Aceasta va costa mai mult si ne va intarzia putin, insa proiectul va fi finalizat oricum", a adaugat Putin.
La randul sau, Viktor Zubkov, presedintele Consiliului de Administratie al Gazprom, a anuntat ca gazoductul Nord Stream 2 este construit in proportie de 83%, fiind amplasate conducte cu o lungime de peste 2.000 de kilometri, adaugand ca proiectul a ajuns practic in apele teritoriale daneze. "Am avea nevoie de patru-cinci saptamani pentru a-l termina", in cazul in car vom... mai mult
Joi, 03 Octombrie 2019, ora 10:44
Presedintele american Donald Trump are in vedere impunerea de sanctiuni care ar viza gazoductul ruso-german Nord Stream 2 din Rusia spre Europa, avertizand ca Germania ar putea deveni un "ostatic" al Moscovei.
"Analizam aceasta problema", a spus Trump, la Casa Alba, intrebat de posibile sanctiuni, relateaza dpa. "Protejam Germania de Rusia si Rusia primeste miliarde de dolari din Germania", a mentionat Trump.
El a reluat criticile cu privire la esecul Berlinului in calitate de membru al NATO de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile din domeniul apararii.
"Cred ca Germania se expune unui dezavantaj imens", a apreciat Trump despre contractele din domeniul energiei, adaugand ca dependenta de Moscova "chiar face din Germania un ostatic al Rusiei daca intr-adevar se intampla lucruri care sunt rele".
Cu toate acestea, presedintele SUA a subliniat ca decizia este in cele din urma a Berlinului. "Daca ei doresc, aceasta este intr-adevar o decizie a Germaniei", a apreciat Trump.
Citeste mai departe despre "Trump: Nord Stream 2 ar putea face Germania un ostatic al Rusiei" pe Ziare.com. mai mult
Joi, 13 Iunie 2019, ora 08:21
Directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele, a acuzat joi SUA ca incearca sa "dicteze" politica energetica a statelor aliate si in acest context a facut un apel catre Uniunea Europeana sa protejeze orice companie care risca sa fie sanctionata de Washington pentru implicare in constructia gazoductului Nord Stream 2.
Grupul rus Gazprom livreaza gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate in Marea Baltica, denumite Nord Stream. In 2015, Gazprom si un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV si Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream-2, ce presupune constructia a inca doua conducte pe langa cele doua deja existente.
"As vrea sa stiu daca Europa va proteja sau nu independenta statelor membre atunci cand altcineva va dori sa dicteze Europei ce tip de politica energetica ar trebui sa urmeze", a declarat Rainer Seele pentru cotidianul Financial Times.
Seful OMV a apreciat ca opozitia SUA fata de proiectul Nord Stream 2 este fundamentata pe dorinta acestora de a-si majora exporturile de gaze naturale lichefiate spre Europa. "Ei au decis ca, pentru a-si consolida exporturile de GNL, trebuie sa sanctioneze gazele naturale din Rusia. Asa vad eu lucrurile. Si acest lucru este inteles si de politicienii europeni", a spus Seele.
Aceste comentarii vin dupa ce, saptamana trecuta, secretarul american al Energiei, Rick Perry, a anuntat ca un proiect de lege care prevede sanctionarea companiilor... mai mult
Joi, 30 Mai 2019, ora 14:12
Compania austriaca de petrol si gaze OMV nu intentioneaza sa se retraga din proiectul gazoductului rusesc Nord Stream 2, in pofida amenintarilor cu sanctiuni din partea SUA, a declarat miercuri presedintele austriac Alexander Van der Bellen, cu ocazia unei vizite in Rusia, transmite dpa.
"Cred ca OMV nu are nici cea mai mica intentie de a iesi din proiectul Nord Stream 2", a afirmat Van der Bellen la Soci, intr-o conferinta de presa televizata.
Nord Stream 2 va transporta gaz rusesc direct spre Germania, prin Marea Baltica, ocolind rutele continentale din estul Europei.
Statele Unite au denuntat proiectul ca subminand securitatea energetica a Uniunii Europene.
La randul sau, Ucraina acuza ca Nord Stream 2 constituie un afront fata de eforturile Uniunii Europene de a exercita presiuni asupra Rusiei pentru a pune capat conflictului din estul Ucrainei.
Austria este printre putinele tari membre din UE cu care Rusia a intretinut relatii apropiate in ultimii ani in pofida disensiunilor legate de criza din Ucraina.
Anul trecut, o demonstratie a acestor relatii a fost prezenta presedintelui rus, Vladimir Putin, la nunta sefei diplomatiei austriece, Karin Kneissl.
Schimburile comerciale intre Rusia si Austria au crescut cu 42% anul trecut, a aratat presedintele Vladimir Putin cu prilejul intrevederii de miercuri cu omologul sau, Alexander Van der Bellen, potrivit unei transcrieri oferite de Kremlin.
La discutiile de miercuri au fost prezenti si cei doi... mai mult
Joi, 16 Mai 2019, ora 10:16
Franta si Germania au transmis vineri partenerilor din Uniunea Europeana o solutie de compromis care permite revizuirea Directivei europene cu privire la gazele naturale, fara a bloca insa proiectul gazoductului Nord Stream 2, informeaza AFP, care a obtinut o copie a acestui document.
Solutia de compromis a fost trimisa ambasadorilor statelor membre la Bruxelles. Daca va fi acceptat, compromisul ar permite evitarea unei crize intre Paris si Bruxelles si, de asemenea, ar permite Frantei sa isi dea acordul pentru adoptarea unor noi reguli europene privind transportul gazelor naturale, au explicat pentru AFP surse diplomatice.
Comisia Europeana vrea sa extinda campul de aplicare a Directivei privind gazele naturale la infrastructurile care provin din tarile terte, care ar trebui sa respecte aceleasi reguli cu cele europene, respectiv transparenta preturilor, accesul tertilor la infrastructuri, precum si separarea activitatilor intre furnizorii de gaze si gestionarii infrastructurilor. In prezent, proiectul Nord Stream 2 nu respecta aceste reguli.
Joi, Ministerul francez al Afacerilor Externe a anuntat ca Franta va sustine revizuirea Directivei europene cu privire la gazele naturale, care vizeaza si proiectul gazoductului Nord Stream 2. In schimb, Berlinul se opune unei revizuiri a documentului, care in prezent se aplica doar gazoductelor interne si care, daca s-ar aplica si gazoductelor ce provin din tarile terte, ar putea afecta proiectul gazoductului Nord Stream 2.... mai mult
Vineri, 08 Februarie 2019, ora 15:30