"Noaptea Muzeelor" urmeaza sa aiba loc in data de 14 noiembrie, dupa ce mai multe institutii au raspuns propunerii de a organiza acest eveniment cu respectarea masurilor anti COVID-19, a anuntat, vineri, Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania.
"Tinem Noaptea Muzeelor! Mai multe muzee din tara au dat curs propunerii Retelei Nationale a Muzeelor din Romania de a organiza Noaptea Muzeelor 2020 in data de 14 noiembrie, una stabilita de catre organizatorul european al evenimentului", a informat RNMR, intr-o postare pe Facebook.
Organizatiile culturale care doresc sa participe, alaturi de muzee, cu evenimente special gandite pentru acest moment, sunt rugate sa solicite fisa de inscriere printr-un email expediat la adresa: noaptea_muzeelor@yahoo.com.
Fiecare muzeu sau organizatie culturala va trebuie sa respecte masurile anti COVID-19 impuse de catre ministerele Culturii si Sanatatii, care vor fi publicate pe website-ul www.noapteamuzeelor.org, in a doua parte a lunii octombrie.
Orice modificare in calendarul evenimentului sau decizie de amanare a editiei din acest an va fi anuntata public pe canalele oficiale de comunicare.
Initiat de Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO si de Consiliul International al Muzeelor, evenimentul este organizat in tara noastra de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania, fiind asteptat cu mare interes in fiecare an.
In 2019, cu prilejul celei de a XV-a editii a Noptii Muzeelor,... mai mult
Sambata, 22 August 2020, ora 03:45
Noaptea Muzeelor din acest an va fi marcata de sute de evenimente speciale in muzee si alte institutii afiliate, dar si de proteste, multi dintre angajati fiind nemultumiti de conditiile de munca si de nivelul de salarizare.
Sambata, 19 mai, este programata la a 14-a editie a Noptii Europene a Muzeelor, peste 200 de institutii culturale si organizatii urmand sa isi deschida portile pentru public pana tarziu in noapte.
Si in acest an "spatiul public se umple de camere urbane unde se intampla lucruri si unde oamenii au parte de o multime de surprize artistice", a declarat Dragos Neamu, managerul Retelei Nationale a Muzeelor din Romania, initiatorul manifestarii in tara, in cadrul conferintei de presa de la Institutul Francez din Bucuresti.
In premiera, anul acesta, organizatorii Noptii muzeelor au anuntat ca si-au dorit sa puna accentul pe povestile mai putin stiute din institutiile culturale.
Actrita Maia Morgenstern este prezentatorul primei serii de filme dedicate prezentarii povestilor din 10 muzee care participa la aceasta editie a Noptii.
Scurt-metrajele documentare ruleaza deja pe postul public de televiziune intrand in culisele expunerilor de la Muzeul Taranului Roman, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa, Muzeul National al Literaturii Romane, Palatul Mogosoaia, Muzeul National de Geologie, Centrul expozitional documentar al Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Muzeul National Tehnic... mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 17:14
Muzeul National de Arta al Romaniei se alatura Retelei Nationale a Muzeelor pentru a protesta, in acest an, cu ocazia Noptii Muzeelor, fata de saracirea ireversibila a patrimoniului muzeal national din cauza restituirilor de bunuri culturale si cladiri care au adapostit muzee.
Potrivit unui comunicat al MNAR, sub titlul "Priveste arta! Arta te priveste!", muzeul "propune publicului, pe langa vizita in Galeria Nationala si in expozitiile temporare deschise in nocturna, un periplu mai putin obisnuit intr-o Galerie de (ne) uitat". Aceasta va cuprinde ramele si soclurile catorva dintre lucrarile care nu mai fac parte din patrimoniul muzeal in urma unor hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.
Demersul MNAR isi propune sa contribuie, de asemenea, la accelerarea gasirii unor solutii legislative echilibrate care sa opreasca acest ...citeste mai departe despre "Proteste de Noaptea Muzeelor fata de saracirea ireversibila a patrimoniului" pe Ziare.com mai mult
Luni, 11 Mai 2015, ora 17:13
De Noaptea Muzeelor 2014, 33 de institutii - 18 muzee si 15 organizatii culturale sau de educatie din Bucuresti - isi asteapta publicul sambata pana tarziu in noapte la expozitii, concerte, spectacole, proiectii, performance-uri si ateliere interactive.
Pentru Noaptea Muzeelor, bucurestenii isi pot planifica vizita cat mai eficient utilizand hartile tiparite cu organizatiile participante, disponibile la sediile muzeelor in noaptea respectiva sau in format electronic pe site-ul evenimentului, precum si aplicatia pentru telefoanele mobile care se poate descarca de pe AppStore si Google Play.
Traseul intre muzee este asigurat de autobuzele RATB, prin linia speciala Noaptea Muzeelor, cu sprijinul Primariei Municipiului Bucuresti, Noaptea Muzeelor continuand si in 2014 parteneriatul cu MINI.
Agerpres a intcmit o lista cu toate istitutiile deschise in aceasta noapte.
* In acest an, la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), cea de-a 10 editie a Noptii Muzeelor va fi dedicata Anului Brancoveanu, prin deschiderea in nocturna a Galeriei de Arta Veche Romaneasca (intrare libera in intervalul orar 19,00-04,30). De-a lungul celor zece sali ale galeriei, o serie de lucrari special selectate compun un traseu care ofera informatii despre arta brancoveneasca, in contextul culturii medievale din Tarile Romane.
Cu acest prilej, la parterul Galeriei Nationale este inaugurata expozitia "Calatori prin manuscris", care aduce in prim-plan un liturghier brancovenesc, cu o... mai mult
Sambata, 17 Mai 2014, ora 12:22
Aproximativ 500.000 de persoane au vizitat cele peste 180 de institutii din Bucuresti si din tara la editia din acest an a evenimentului Noaptea Muzeelor, potrivit unui comunicat emis de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RNMR).
Noaptea muzeelor, eveniment aflat la cea de-a noua editie, a fost sarbatorita, in noaptea de sambata spre duminica, de peste 180 de institutii din tara, numar in crestere fata de anii trecuti, se spune in comunicat.
"In urma centralizarii datelor primite pana in acest moment, se estimeaza un numar de 500.000 de participanti la nivel national", se spune in comunicat.
Bucuresti: 32 de muzee au avut portile deschise
Anul acesta, in Bucuresti publicul a avut de ales intre 32 de muzee si organizatii culturale care si-au deschis portile pana tarziu in noapte. Peste 144.350 de vizitatori (cifra partiala pentru 24 de locatii) au optat atat pentru muzeele mari, care si-au facut o traditie din sarbatorirea acestui eveniment, cat si pentru muzeele sau organizatiile culturale care s-au alaturat in acest an, precum: Muzeul "Theodor Aman" - care s-a redeschis pentru public special pentru aceasta noapte (4.500 de vizitatori), Muzeul Cailor Ferate Romane, expozitia "Romanian Design Week Preview" deschisa la Palatul Stirbei (aproximativ 5.000 de vizitatori), Galeria Galateca sau "Ferma Animalelor" din Pantelimon (2.203 de vizitatori).
Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" a inregistrat 18.672 de vizitatori, atrasi atat de... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 08:42
Peste 30 de muzee, institutii si organizatii culturale din Bucuresti vor putea fi vizitate sambata, in "Noaptea Muzeelor", la fel ca si in anii precedenti intrarea fiind gratuita la colectii muzeale, singura exceptie constituind-o expozitia temporara privata "The Human Body" de la Muzeul Antipa.
In Capitala, la "Noaptea Muzeelor" participa: Muzeul de Arta "Vasile Grigore - pictor si colectionar", Muzeul de Arta Veche Apuseana "Dumitru Furnica Minovici", Muzeul Bellu; Muzeul Militar National "Regele Ferdinand I", Muzeul Municipiului Bucuresti: sediul central, Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", Palatul Voievodal Curtea Veche, Muzeul National de Arta Contemporana, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National al Aviatiei Romane, Muzeul National Cotroceni, Muzeul National de Geologie.
De asemenea, vor fi deschise portile la: Muzeul National "George Enescu" (Bucuresti, Sinaia, Tescani); Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi; Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa"; Muzeul National de Istorie a Romaniei; Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR); Muzeul National al Pompierilor - Foisorul de Foc; Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" (pe timpul zilei); Muzeul National Tehnic "Prof. Ing. Dimitrie Leonida"; Muzeul National al Taranului Roman.
Si la aceasta editie a "Noptii Muzeelor" vor lua parte o serie de institutii si organizatii culturale: Arhivele Nationale ale Romaniei; Biblioteca Centrala Universitara "Carol I";... mai mult
Sambata, 18 Mai 2013, ora 16:00
Mii de bucuresteni au stat la rand ore in sir ca sa viziteze cele 28 de muzee si institutii de cultura care si-au deschis portile la Bucuresti, in noaptea de sambata spre duminica, cu prilejul celei de-a opta editii a evenimentului intitulat "Noaptea Muzeelor".
Printre vizitatorii unora dintre muzeele Capitalei - Muzeul National de Istorie a Romaniei si Muzeul National de Arta al Romaniei - s-a aflat si ministrul Culturii, Mircea Diaconu.
Organizat de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania, evenimentul a prilejuit si premiere - la Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", unde coada s-a format inca de sambata dupa-amiaza, pana dincolo de Muzeul National al Taranului Roman, "Noaptea" debutand inedit, inca de vineri seara, cand 20 de copii, adusi de parinti, si-au petrecut noaptea printre exponate. Potrivit Aurorei Stanescu, sefa programelor educationale din cadrul muzeului, cei 160 de copii inscrisi pe lista de asteptare pentru acest eveniment vor fi reprogramati pentru actiuni viitoare.
Muzeul National al Pompierilor, deschis de Noaptea Muzeelor
De asemenea, la Muzeul National al Pompierilor, personalul muzeului, impreuna cu angajati ai Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dealu Spirii" al municipiului Bucuresti, au prezentat publicului vizitator o lectie deosebita despre istoria pompierilor romani.
Sub genericul "MNIR 40", Muzeul National de Istorie a Romaniei a organizat pana... mai mult
Duminica, 20 Mai 2012, ora 13:20
Un numar de 28 de muzee si institutii de cultura isi vor deschide portile la Bucuresti, in noaptea de sambata spre duminica, pentru toti cei pasionati de tehnica, aviatie sau arta, cu prilejul celei de-a opta editii a "Noptii Muzeelor", eveniment organizat de Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania.
Iubitorii artelor vor vizita atat muzee care si-au facut o traditie din sarbatorirea acestui eveniment, cat si pe cele care s-au alaturat acestui proiect din 2011 sau in acest an.
Printre acestea se numara Muzeul de Arta Veche Apuseana ''Ing. Dumitru Furnica-Minovici'', Universitatea Spiru Haret, Scoala Centrala si Biblioteca Nationala a Romaniei (World Press Photo Romania, in colaborare cu Fundatia Culturala EIDOS), care sarbatoresc pentru prima data evenimentul, Muzeul National Tehnic ''Prof. Ing. Dimitrie Leonida'', caruia vizitatorii pasionati de domeniul tehnic i-au simtit lipsa la editia de anul trecut, Arhivele Nationale ale Romaniei, Fundatia Lowendal sau Centrul Cultural Art Society, aflate la a treia participare, Muzeul Bellu sau Biblioteca Centrala Universitara ''Carol I'', care au participat pentru prima data anul trecut si s-au bucurat de un real succes.
Muzeele care s-au alaturat evenimentului inca de la primele sale editii isi asteapta si in acest an publicul: Muzeul National al Aviatiei Romane, Muzeul de Arta "Vasile Grigore" - pictor si colectionar, Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul National de Arta al Romaniei, Muzeul National de Arta... mai mult
Sambata, 19 Mai 2012, ora 15:30
Reteaua Nationala a Muzeelor din Romania (RMNR) organizeaza, sambata, "Noaptea Muzeelor", eveniment la care participa aproximativ 100 de muzee si organizatii din tara.
In Bucuresti sunt 28 de institutii culturale care isi vor deschide portile pe timpul noptii pentru toti cei pasionati de tehnica, aviatie sau arta.
Si in acest an, ca si in anii precedenti, sunt asteptati zeci de mii de vizitatori la muzeele din Bucuresti.
"Muzeele cele mai vizitate anul trecut, care au avut aproximativ 20.000 de vizitatori, sunt cele care au traditie in a sarbatori acest eveniment cum ar fi Muzeul "George Enescu", Muzeul de Istorie, Muzeul National de Arta a Romaniei sau Muzeul Labirint, o colaborare interesanta intre Muzeul Antipa si Muzeul Taranului Roman", a precizat Angelica Iacob.
Muzeul Tehnic "Dimitrie Leonida" revine, in acest an, in atentia vizitatorilor dupa o pauza de doi ani, in timp ce Muzeul Militar National este inchis publicului la editia din acest an.
La Muzeul Tehnic se va desfasura evenimentul "Stiinta o ia razna la miezul noptii". Oricine poate vedea mecanismele care ilustreaza legile mecanicii, electricitatii sau magnetismului. Alaturi de machete vor fi puse, in stare de functionare, obiecte originale cum ar fi dinamul "Edison" actionat de masina cu aburi Brule care alimenta cu energie electrica Teatrul National din Bucuresti. Instalatia a fost pusa in functiune de un asistent al marelui inventator Edison", a declarat Cristina Untea, reprezentantul... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 20:14