Bugetul Romaniei pierde anual o treime din TVA, potrivit unui raport al Comisiei Europene privind deficitul de incasare al acestei taxe.
"Bugetul Romaniei pierde anual o treime din TVA, arata Comisia Europeana in raportul privind deficitul de incasare al acestei taxe, consecinta fiind ca statul are dificultati in indeplinirea functiilor principale, respectiv oferirea de servicii publice. Indicatorul publicat de CE care masoara diferenta dintre TVA potential de incasat la buget, estimata pe baza tuturor tranzactiilor din economie si cea efectiv incasata in conturile trezoreriei statului, este ilustrativ pentru capacitatea de colectare a administratiei fiscale. Desi Romania a experimentat de-a lungul timpului multe modificari legislative si proceduri sperand ca va imbunatati nivelul incasarilor, rezultatele se lasa asteptate. Aceste deficiente sunt cu atat mai vizibile in ultima vreme, cu cat veniturile bugetare au avut de suferit in contextul crizei COVID-19 si al majorarii cheltuielilor", a explicat Daniel Anghel, liderul departamentului de Serviciilor fiscale si Juridice PwC Romania.
Deficitul bugetului national arata ca, dupa primele sapte luni din 2020, statul a cheltuit cu 50 de miliarde de lei mai mult decat a incasat.
In aceeasi perioada din anul trecut deficitul se afla la 18 miliarde de lei. In vreme ce cheltuielile cu salariile din sectorul public si pensiile au crescut constant in ultimii ani, ajungand sa reprezinte 96,3% din veniturile fiscale si... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 14:04
Bulgaria intentioneaza sa reduca Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) pentru restaurante si cantine la 9%, de la 20%, incepand din 2021, pentru a ajuta industria ospitalitatii sa isi revina dupa pandemia de coronavirus, a declarat, marti, premierul Boiko Borissov, transmite Reuters.
Bulgaria, tara unde turismul este responsabil pentru 8% din economie, a inregistrat pana acum 2.004 de cazuri confirmate de coronavirus si 93 de decese.
Guvernul de la Sofia a inchis toate restaurantele, barurile si cafenele incepand de la mijlocul lunii martie pentru a tine sub control pandemia. La inceputul lunii mai, autoritatile au relaxat partial restrictiile, permitand servirea clientilor in gradini sau terase.
"Vom face o exceptie pentru voi, pentru ca sectorul este inchis in urma ordinelor noastre", a declarat Borissov, dupa o intalnire cu reprezentantii asociatiilor restaurantelor si hotelurilor. "Aceasta poate fi o masura care poate da bune rezultate pe termen lung. Totul este acum in mainile voastre", a adaugat premierul bulgar.
Intr-o postare pe Facebook, Borissov a precizat ca TVA redus pentru restaurante ar urma sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2021.
Propunerea ar urma sa fie inaintata Parlamentului de partidul GERB al premierului Borissov in cursul zilei de marti.
Hotelurile din Bulgaria beneficiaza deja de o Taxa pe Valoarea Adaugata de 9%.
Borissov a mai spus ca Guvernul de la Sofia va avea suficiente mijloace pentru a face fata pandemiei de coronavirus, dar... mai mult
Marti, 12 Mai 2020, ora 15:28
Reducerea TVA de la 19% la 16% este una dintre cele mai asteptate schimbari in Codul Fiscal. Aceasta scadere trebuia realizata inca de la inceputul anului 2020, adica 1 ianuarie, insa proiectul de lege a fost respins de Comisia de Buget-Finante, desi trecuse de Senat.
Ce impact ar avea reducerea asupra buzunarelor romanilor
In primul ar insemna o crestere a puterii de cumparare. Astfel, scazand TVA-ul de la 19% la 16% si chiar la 9% pentru produsele alimentare, romanii ar putea sa ramana cu mai multi bani in buzunare si, in acelasi timp, sa ajute la cresterea economica. Acest lucru ar insemna sa se treaca la o cumparare pe volum, ceea ce ar aduce mai multi bani la stat.
O familie din Romania cheltuieste in medie 3.061 de lei pe luna. O treime din aceasta suma este folosita pentru mancare. Ce impact ar avea o scadere a TVA-ului asupra acestei sume? Cu ajutorul aplicatiei calculator TVA am aflat ca in prezent, la un TVA de 19%, 582 de lei sunt directionati catre aceasta taxa. Daca TVA-ul ar fi insa redus la 16% ar insemna 490 de lei, iar un roman ar economisi lunar 92 de lei.
Proiectul de lege prevede ca produsele alimentare sa aiba un regim special, iar TVA-ul acestora sa se reduca la 9%. Cum un roman cheltuieste aproximativ o treime din media de 3.061, ar insemna suma de 1.020 lei. Din aceasta, daca s-ar aplica TVA 19%, ar insemna 194 de lei. Cu un TVA de 9% la produsele alimentare, un roman ar economisi lunar 109 lei, suma per total fiind de 92 de lei TVA.... mai mult
Vineri, 14 Februarie 2020, ora 14:24
In cazul in care cota standard de TVA s-ar reduce de la 19% la 16%, atunci am avea cel mai mic nivel al acestei taxe din intreaga Uniune Europeana.
Propunerea legislativa a primit, marti, aviz favorabil in Comisia de Buget-Finante a Camerei Deputatilor.
Practic, proiectul aduce modificari Codului Fiscal si prevede, pe langa reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19 la 16%, si extinderea aplicarii cotei de 5%, fata de cota redusa de 9%, pentru "livrarea de alimente destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele".
In 21 octombrie, Senatul a dat vot favorabil proiectului, iar in Camera Deputatilor - care este for decizional - va fi dezbatut miercuri, in ideea de a se aplica de la 1 ianuarie 2020.
El a fost initiat de deputatul Florin Roman si sustinut de alti liberali: Gabriel Andronache, Lucian-Ovidiu Heius, Sorin-Dan Moldovan, Nicolae Neagu. Totusi, premierul Ludovic Orban a transmis ca proiectul nu e sustinut de intreg partidul, iar presedintele Klaus Iohannis a avertizat ca masura nu este oportuna acum pentru buget.
Cota generala de TVA in statele membre UE
La 1 ianuarie 2019, in tarile UE, cota generala de TVA era cuprinsa intre 27% (Ungaria) si 17% (Luxemburg).
Cu 19%, Romania se afla in plutonul statelor cu valoare mai redusa a taxei pe valoare adaugata, dupa cum se observa mai... mai mult
Miercuri, 18 Decembrie 2019, ora 09:26
PNL nu va vota, miercuri, proiectul de lege privind reducerea nivelului cotei standard de TVA de la 19% la 16% de la 1 ianuarie 2020, a anuntat premierul Ludovic Orban, cu toate ca initiativa apartine unui liberal.
"Nu este un proiect al PNL. E un proiect initiat de un parlamentar PNL. E o mare diferenta intre proiectele initiate de parlamentari individual si proiectele PNL. Pentru ca un proiect sa fie sustinut de PNL, procedura statutara pe care o avem este ca proiectul sa fie analizat, avizat de comisiile de specialitate ale partidului, sa obtina aprobarea Biroului Executiv al partidului.
PNL nu sustine decat acele proiecte care au respectat procedura de sustinere si au fost votate in biroul executiv. Ca atare nu vom vota un proiect care apartine unui coleg de al nostru care a initiat un proiect de lege ca parlamentar individual si nicidecum din partea PNL", a declarat Ludovic Orban.
Si presedintele Klaus Iohannis a sustinut, marti, ca bugetul tarii nu isi permite, in acest moment, o reducere a TVA.
"PSD incearca sa se reprofileze, dar din pacate merg dintr-o extrema in cealalta extrema, in loc sa se opreasca la mijloc. Sunt convins ca in Parlament aceste chestiuni vor fi dezbatute si discutate.
Eu contez pe intelepciunea politica a tuturor partidelor din Parlament. In final, pe cine sa ajute sa impovarezi un buget care deja are constrangeri semnificative?", a spus Iohannis.
El a subliniat ca in acest moment bugetul nu poate suporta o reducere a TVA.... mai mult
Marti, 17 Decembrie 2019, ora 15:16
Guvernul va adopta in sedinta de marti o ordonanta de urgenta care prevede reducerea TVA de la 9% la 5% pentru produsele ecologice si traditionale.
Premierul Viorica Dancila a precizat ca prin aceasta masura Executivul doreste sa incurajeze romanii sa consume mai multe produse sanatoase, de inalta calitate.
Potrivit premierului, actul normativ va aduce beneficii importante, atat pe termen mediu cat si lung, economiei romanesti.
"In sedinta de azi discutam un act normativ cu beneficii importante pe termen mediu si lung pentru cetateni, dar si pentru economie. In primul rand, avem in vedere cresterea accesului romanilor la produse sanatoase, de inalta calitate, tot mai cautate pe piata alimentara.
Vom reduce TVA de la 9% la 5% pentru livrarea acestor categorii de alimente, respectiv produse montane, ecologice, traditionale, autorizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Prin diminuarea cotei TVA pentru intreg lantul de distributie, contribuim la reducerea pretului la aceste produse si astfel incurajam oamenii sa consume alimente sanatoase", a declarat premierul Viorica Dancila.
Proiectul care prevede reducerea TVA pentru alimentele bio si traditionale a fost pus in dezbatere, joi, pe site-ul Ministerului de Finante.
Potrivit documentului, Guvernul a luat aceasta decizie in urma statisticilor ingrijoratoare privind incidenta bolilor generate de alimentatia nesanatoasa.
"Avand in vedere statisticile ingrijoratoare privind incidenta bolilor... mai mult
Marti, 14 Mai 2019, ora 15:22
Premierul Ponta a anuntat, marti, reducerea TVA la toate produsele alimentare, incepand cu data de 1 iunie. Dar care e situatia in alte state ale Uniunii Europene?
Ratele cele mai mici sunt in Luxemburg 3%, Spania si Italia - 4% si Irlanda - 4.8%.
Reducerea TVA: Cu cat se va ieftini mancarea, care sunt capcanele si riscurile sa revina la 24%
In schimb, in Danemarca si Estonia taxa este la valoarea standard, de 25%, respectiv 19%. La fel este si in Bulgaria si Slovacia, unde nivelul TVA se ridica la 20%.
In Germania, cota standard a TVA este de 19%. Insa pentru produse alimentare, taxa pe valoare adaugata este de 7%. Nu acelasi lucru este valabil si in restaurante, unde se aplica valoarea standard.
TVA de 9% la alimente: Cati ...citeste mai departe despre "Cat este nivelul TVA la alimente in statele UE" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 07:27
Premierul Victor Ponta sustine ca TVA ar trebui redusa treptat, in functie de cat de sustenabila ar fi scaderea din punct de vedere bugetar, astfel incat sa ajunga "inapoi la 20%" in 2016.
Ponta a dat aceasta declaratie in contextul unei intrebari primite de la jurnalisti cu privire la o estimare a FMI, conform caruia o majorare cu un punct procentual a taxei pe valoarea adaugata ar aduce mai multi bani la buget, scrie Mediafax.
"Parerea mea si a economistilor este ca una dintre marile lovituri pe care le-a primit economia romaneasca a fost cresterea TVA cu cinci puncte procentuale intr-o saptamana, cand s-a dat decizia si a si crescut, asa incat nu cred ca mai trebuie sa crestem TVA, ci dimpotriva, in mod treptat si pe masura ce este sustenabil din punct de vedere bugetar, trebuie sa ajungem in 2016 inapoi la 20% TVA", a declarat premierul.
El a aratat ca TVA este o resursa importanta si stabila pentru buget, dar este o taxa "impartita incorect", deoarece afecteaza in egala masura atat persoanele cu venituri mari, cat si pe cele cu venituri reduse, avand un impact in special asupra persoanelor cu venituri medii si mici, care reprezinta 90% din populatia Romaniei.
Potrivit unui raport publicat marti de FMI, Romania ar trebui sa creasca baza de contributori si nivelul ratelor, iar in lipsa unor reforme substantiale chiar sa opereze majorari ale cotei unice sau TVA, pentru a asigura sustenabilitatea sistemului public de sanatate in urmatoarele decenii.... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 12:25
Reducerea TVA la 10% pentru alimente ar fi oportuna pentru combaterea evaziunii fiscale, dar si pentru obtinerea de venituri echivalente cu 1,5% din PIB din evaziune pe intreg anul 2012, a declarat marti Comisarul General al Garzii Financiare, Arpad Ladanyi.
"Ar fi oportuna o analiza aprofundata a efectelor reducerii TVA. Eu ma gandesc ca daca TVA-ul ar fi de 10% la alimente, conformarea voluntara ar creste semnificativ. O asemenea masura ar avea un efect pozitiv in combaterea evaziunii fiscale", a declarat in exclusivitate pentru NewsIn seful Garzii Financiare, precizand ca masuri similare sunt si in alte state europene.
Intrebat daca a discutat aceasta propunere cu primul ministru Ungureanu, sau daca a expus o asemenea varianta in cadrul comitetului privind combaterea evaziunii fiscale, Arpad Ladanyi a raspuns ca deocamdata trebuie facute simulari la minister si, in functie de rezultate, propuerea va fi prezentata sau nu premierului.
Acesta a precizat ca propunerea sa vine din punctul de vedere al celor care se ocupa de combaterea evaziunii fiscale, insa aprobarea unei astfel de masuri revine ministerului de Finante si Guvernului.
Intrebat daca, poate fi indeplinita tinta propusa de primul ministru, de recuperarea din evaziunea fiscala echivalentul a 1,5% din PIB in termen de 60 de zile, seful Garzii Financiare a raspuns ca de fapt aceasta crestere de venituri, de 1,5% se refera la intreg anul 2012.
"Cresterea veniturilor colectate din evaziune, la 1,5%... mai mult
Marti, 06 Martie 2012, ora 16:26