Peste 75% dintre romani considera ca au un nivel de trai mediu sau peste medie ori castiga destul de mult incat sa-si permita orice cheltuiala.
Cel putin asa reiese dintr-un studiu efectuat de compania de cercetare de piata Novel Research, care a fost remis miercuri Ziare.com.
Astfel, 70,9% dintre cei intervievati au declarat ca au venituri medii si peste medie, in timp ce 4,3% au mentionat ca isi permit sa cumpere orice vor cu banii pe care ii castiga.
In 2013, cel mai recent an in care s-a facut un studiu similar, procentele erau mai mici: 54,4% si respectiv 2,7%.
De asemenea, in ultimii 3 ani ponderea romanilor care se considera saraci a scazut de la 13,8% la 5,6%.
Nivelul mai bun de trai se datoreaza evolutiei economice a Romaniei, dar si atentiei sporite pe care romanii o acorda cheltuielilor zilnice, potrivit studiului. Astfel, 77% dintre respondenti spun ca urmaresc atent evolutia bugetului personal, iar 13% tin o evidenta scrisa a veniturilor si ...citeste mai departe despre "3 din 4 romani spun ca au un nivel de trai mediu sau peste medie (Infografic)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 14:43
Romania a ajuns in 2014 la 57% din nivelul de trai mediu al UE, potrivit indicatorului de consum individual efectiv (AIC), conform datelor comunicate de Eurostat.
In varianta mai cunoscuta de masurare a nivelului de trai, care consta in PIB pe locuitor la paritatea puterilor de cumparare standard, ne-am situat la 55% din media UE.
De la PIB/locuitor la AIC
Consumul individual efectiv (abreviat AIC in limba engleza), reflecta mai fidel bunastarea unui cetatean dintr-o anumita tara decat Produsul Intern Brut pe cap de locuitor.
Acesta din urma se bazeaza pe bunurile si serviciile achizitionate si platite de o gospodarie.
In schimb, AIC se calculeaza pe baza bunurilor si serviciilor realmente consumate de indivizi, fara a tine cont de faptul ca acestea au fost contractate si platite de catre gospodarii, guvern sau organizatii non-profit. De aceea, este de preferat pentru comparatii internationale si reflecta mai bine nivelul de trai.
Diferentele rezulta din aceea ca ...citeste mai departe despre "Clasamentul care arata adevaratul nivel de trai din Romania fata de restul statelor UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Decembrie 2015, ora 09:58
47% dintre romani considera ca in guvernarea Ponta economia s-a imbunatatit, 31% cred ca economia a ramas la acelasi nivel ca inaintea guvernarii Ponta, iar 20% dintre romani cred ca economia s-a inrautatit in timpul actualei guvernari, se arata intr-un sondaj CSCI.
Ambitiile lui Ponta la Guvern: Crestere economica de 3% in fiecare an
Potrivit cercetarii sociologice, 44% dintre romani considera ca, in momentul de fata, Romania se indreapta intr-o directie buna, iar 49% cred ca directia spre care tara se indreapta este una gresita, se mai arata in ...citeste mai departe despre "S-a imbunatatit economia in timpul guvernarii Ponta? Ce cred romanii - sondaj CSCI" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 August 2015, ora 14:38
Nivelul de trai din regiunea Bucuresti-Ilfov a urcat la 131% din media UE, potrivit datelor publicate saptamana aceasta de Eurostat referitoare la PIB-ul regional pe anul 2013 (decalajul de timp este cel obisnuit, data fiind tehnica de prelucrare statistica a datelor).
Astfel, zona capitalei Romaniei a devansat in termeni comparabili orase precum Madrid (128%), Roma (118%), Berlin (113%), Lisabona (108%) si Budapesta (108%).
Indicatorul utilizat a fost Produsul Intern Brut pe locuitor calculat la paritatea puterilor de cumparare standard, adica ajustat cu nivelul preturilor din fiecare tara.
Astfel, cele 17.400 de euro pe locuitor ale Bucurestiului si imprejurimilor au fost echivalate cu 34.900 de euro pe locuitor in conditiile preturilor medii la nivel european.
Din pacate, insa, cinci din cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei au continuat sa figureze in top 20 al celor mai sarace regiuni ale Uniunii, ocupand locurile 5 (Regiunea Nord-Est, ...citeste mai departe despre "Nivelul de trai din Bucuresti, peste Roma, Berlin sau Madrid - Top cei mai saraci din UE" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Mai 2015, ora 07:58
Rezultatele unui studiu recent realizat de IRES arata ca doar 29% dintre romani pot sustine ca le ajung banii de la o luna la alta, in timp ce 39% spun ca nu descurca asa cum si-ar dori, iar 16% nu au bani nici pentru strictul necesar.
Cifrele arata ca doar 14% dintre romani spun ca traiesc bine cu banii pe care-i castiga.
De asemenea, cei mai multi (52%) sustin ca le-ar trebui un salariu minim lunar de 2.000 de lei pentru a se descurca. Peste un sfert din romani (26%) cred ca ar putea sa traiasca si cu salarii de 1.000 de lei, iar 5% spun ca le-ar ...citeste mai departe despre "Romanii abia se descurca de la un salariu la altul" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 03 Ianuarie 2015, ora 14:03
1Majoritatea romanilor care mananca la restaurante au renuntat treptat la meniurile diversificate, care includeau peste, carne de vita sau vanat, si au revenit, ca in anii '90, la carnea de pui si la cartofii prajiti sau piure, potrivit Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Romania.
"Majoritatea clientilor din restaurante, mai ales din statiunile de la munte, s-au intors la carnea de pui si la cartofi. In perioada 2007-2009, oamenii cautau in restaurante mancare din ce in ce mai diversa - peste, vita, vanat sau carne de strut", a declarat agentiei Mediafax Stefan Bercea, presedintele Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Romania si proprietarul restaurantului Cabana Vanatorilor din Predeal.
El a spus ca turistii care vin la munte cauta portii care sa coste 20 de lei, maxim 30 de lei, iar ce trece de aceasta valoare nu mai are cautare.
Totodata, in sezonul rece turistii cauta in restaurante si supe, cele mai cerute fiind cele de pui.
"In 2007-2008 aveam turisti care cereau vinuri din import, de 200 de lei sticla, si am avut si cereri pentru carne de antilopa sau chiar de crocodil. Un meniu festiv, cu bauturi incluse, costa in acei ani 120-140 de lei, iar acum nimeni nu mai cumpara meniu festiv mai scump de 100 de lei", a mai spus Bercea. mai mult
Marti, 02 Decembrie 2014, ora 13:34
Un singur roman din o suta are absolut tot ce isi poate dori din punct de vedere material si financiar. Pe langa el, mai sunt 8 care spun ca traiesc bine. Restul traiesc intre concepte ca "reusesc sa ma descurc" si "abia imi ajung banii".
Austeritatea si conditiile economice dificile au afectat puternic veniturile romanilor si nivelul lor de trai, se arata intr-un sondaj IRES realizat pe 12 octombrie, pentru Digi 24, pe un esantion de 1.256 de persoane, cu o marja de eroare de 2,8%.
46% dintre respondenti spun ca abia le ajung banii, 26% spun ca reusesc sa se descurce, 18% nu pot acoperi strictul necesar din veniturile realizate.
La capitolul "La ce au renuntat", 69% dintre ...citeste mai departe despre "Romanii, foarte nemultumiti - doar 1% spun ca au tot ce isi doresc - sondaj IRES" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 28 Decembrie 2013, ora 21:19
Cresterea accizelor la carburanti va afacta nivelul de trai, oamenii renuntand sa foloseasca masinile, si nu va duce la majorarea inflatiei, a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, mentionand ca masurile anuntate de Guvern l-au luat prin surprindere.
"Oamenii nu vor mai folosi masinile proprii. Nu cred ca intr-o societate care in momentul de fata are inca probleme de criza, de capacitati de productie nefolosite, deci in care exista pe de alta parte impulsuri deflationiste foarte puternice, ca vom vedea o inflatie semnificativa", a spus Pogonaru, intrebat despre efectele introducerii unei noi taxe pentru carburanti.
El a mentionat ca anul viitor ar putea sa existe presiuni inflationiste avand in vedere ca este un an electoral, dar nu din cauza cresterii pretului la carburanti.
"Acest lucru se va traduce din pacate in nivelul de trai al cetatenilor normali", a adaugat Pogonaru.
El spune ca a fost luat prin surprindere de masurile anuntate de Guvern, in special de cea care vizeaza stalpii de electricitate.
"Sunt luat prin surprindere de o taxare a stalpilor de electricitate. Transelectrica va incarca factura consumatorului? Deodata au aruncat pe masa o problematica foarte larg, nediscutata cu mediul de afaceri. Nimeni nu a discutat despre noile taxe", a aratat Pogonaru.
El a mentionat ca exista un dezechilibru intre diversele taxe din Romania, dintre cele pe forta de munca, foarte mari, si cele pe mediu sau fata... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 14:58
Produsul intern brut (PIB) pe cap de locuitor in Bulgaria si Romania se regaseste cu 50% sub media Uniunii Europene, potrivit cifrelor oficiale.
Pe baza estimarilor preliminare pentru anul 2012, PIB-ul pe cap de locuitor, exprimat in standardul puterii de cumparare, a variat de la 47% pana la 271% din media UE-27 in toate statele membre, a raportat Eurostat, scrie Novinite.
Cel mai inalt nivel pe cap de locuitor din UE-27 a fost inregistrat in Luxemburg, respectiv de peste doua ori si jumatate fata de medie.
Austria, Irlanda, Olanda si Suedia au inregistrat, de asemenea, un PIB cu 30% peste medie.
Citeste mai multe despre Romania si Bulgaria, codase la standardul de viata - unde ne aflam fata de media UE pe Ziare.com. mai mult
Joi, 20 Iunie 2013, ora 10:45