Cresterea accizelor la carburanti va afacta nivelul de trai, oamenii renuntand sa foloseasca masinile, si nu va duce la majorarea inflatiei, a declarat Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, mentionand ca masurile anuntate de Guvern l-au luat prin surprindere.
"Oamenii nu vor mai folosi masinile proprii. Nu cred ca intr-o societate care in momentul de fata are inca probleme de criza, de capacitati de productie nefolosite, deci in care exista pe de alta parte impulsuri deflationiste foarte puternice, ca vom vedea o inflatie semnificativa", a spus Pogonaru, intrebat despre efectele introducerii unei noi taxe pentru carburanti.
El a mentionat ca anul viitor ar putea sa existe presiuni inflationiste avand in vedere ca este un an electoral, dar nu din cauza cresterii pretului la carburanti.
"Acest lucru se va traduce din pacate in nivelul de trai al cetatenilor normali", a adaugat Pogonaru.
El spune ca a fost luat prin surprindere de masurile anuntate de Guvern, in special de cea care vizeaza stalpii de electricitate.
"Sunt luat prin surprindere de o taxare a stalpilor de electricitate. Transelectrica va incarca factura consumatorului? Deodata au aruncat pe masa o problematica foarte larg, nediscutata cu mediul de afaceri. Nimeni nu a discutat despre noile taxe", a aratat Pogonaru.
El a mentionat ca exista un dezechilibru intre diversele taxe din Romania, dintre cele pe forta de munca, foarte mari, si cele pe mediu sau fata... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 14:58
Romania a colectat aproximativ 32-33% din PIB venituri bugetare, niciodata mai mult, indiferent de nivelul taxarii, afirma Florian Libocor, economist-sef BRD.
"In zona de buget sau de echilibru bugetar ceea ce conteaza enorm de mult este colectarea veniturilor. Aici Romania nu a excelat pana acum. Noi am colectat in jur de 32 - 33% din PIB venituri bugetare, niciodata mai mult, indiferent care a fost nivelul taxarii, ceea ce face trimitere la o stare de fapt, subliniata de multi, anume nivelul evaziunii fiscale" a declarat, miercuri, Florian Libocor, in cadrul celei de-a IX-a editii din suita de evenimente Business Days.
"In acea zona trebuie sa se intre la modul cel mai serios, pentru ca este ca si cum ati muncii si altii ar trage foloasele din munca pe care o faceti, ceea ce nu este corect. Este profund imoral si incorect", a continuat oficialul BRD.
Pe de alta parte, acesta a aratat ca pietele de export trebuie diversificate in conditiile in care aproximativ 79% din productia exportata merge catre UE.
"Trebuie sa diversificam pietele de export, productia de export. Avem cateva produse pe care le exportam. Avem o concentrare a exporturilor pe pietele europene, cateva dintre ele. Adica in jur de 70% din total exporturi merge catre Uniunea Europeana. Cehia este intr-o situatie si mai stransa, 82 - 83% din exporturi merg catre UE. Daca piata europeana se va contracta, incotro vei mai exporta? Avem piete traditionale pe care le-am parasit. Pietele traditionale... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 11:00