Banca Populara a Chinei a anuntat luni, 18 ianuarie, ca va impune cerinte pentru constituirea rezervelor minime obligatorii la depozitele in yuani constituite in bancile off-shore.
Analistii vad noua masura ca o solutie de ultim moment menita sa limiteze speculatiile de pe piata valutara si sa impuna un control mai strict asupra retragerii de capital din tara, relateaza Reuters.
Brese in controlul capitalului
Turbulentele din piata financiara din China au reliefat inca de la jumatatea anului trecut o serie de puncte slabe in sistemul de control al retragerilor de capital din tara si al speculatiilor facute in tranzactiile valutare, punctele vulnerabile fiind chiar bancile chineze care functioneaza in Macao si Hong Kong.
Conform noii politici initiate de banca centrala a Chinei, acestea vor trebui sa creasca rata rezervelor minime obligatorii la nivelul celei existente in bancile din China continentala. In prezent, rata rezervelor minime obligatorii din bancile off-shore este de 0%.
Masura va intra in vigoare de pe 25 ianuarie, oficialii Bancii Populare a Chinei considerand ca aceasta va asigura pe termen lung un mecanism capabil sa reglementeze fluxurile transfrontaliere de fonduri si sa ajute bancile off-shore sa gestioneze corect nivelul lichiditatilor.
Rata rezervelor minime obligatorii din bancile situate in partea continentala a Chinei este de 17,5% pentru bancile mari, si de 15,5 procente in cazul bancilor de dimensiuni medii.
Blocaj la specula... mai mult
Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 12:33
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis marti in sedinta de politica monetara sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,25% la 3% pe an, precum si ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei, de la 12% la 10%, mentinand RMO la valuta.
"In sedinta din 30 septembrie 2014, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3% pe an de la 3,25% incepand cu data de 1 octombrie 2014 si reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 10% de la 12%, incepand cu perioada de aplicare 24 octombrie-23 noiembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta se mentine la nivelul de 16%", se arata intr-un comunicat al BNR, transmite Mediafax.
Banca centrala a pastrat formula de "gestionare adecvata a lichiditatii din sistemul bancar".
Totodata, pentru a atenua volatilitatea ratelor dobanzilor pe piata monetara interbancara, CA al BNR a decis ingustarea coridorului simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 2,75 puncte procentuale, de la +/-3 puncte procentuale.
Astfel, de la 1 octombrie, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) se va reduce la 5,75% pe an, de la 6,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se va mentine la 0,25% pe an.
"BNR... mai mult
Marti, 30 Septembrie 2014, ora 15:00
BNR ar putea reduce dobanda-cheie in urmatoarele trei luni, de la 3,5% la 3,25%, si la 3% pana la finele anului viitor, considera analistii din cadrul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), jumatate dintre ei anticipand o taiere chiar in sedinta CA din 4 august.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis la 1 iulie sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an si sa reduca ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%, iar pentru cele in lei au ramas la 12%, potrivit Mediafax.
Analistii considera, potrivit opiniilor exprimate intr-un sondaj intern al asociatiei, ca banca centrala ar putea reduce dobanda cheie la 3,25% pana la finalul anului, jumatate dintre acestia fiind de parere ca scaderea ar putea fi decisa in sedinta CA din 4 august, cand va fi aprobat si raportul asupra inflatiei.
Mai mult, scaderea ar continua pe parcursul anului viitor astfel incat sa ajunga la un nivel de 3% la finele lui 2015.
Urmatoarele sedinte ale CA BNR ulterioare celei din 4 august sunt programate pentru 30 septembrie si 4 noimebrie, in cea din urma fiind analizat si aprobat ultimul raport asupra inflatiei din acest an.
Rezervele minime obligatorii la lei ar putea fi reduse la 8% in 2015
Analistii estimeaza ca rezervele minime obligatorii la lei ar putea fi reduse la 10% pana la finele lui 2014 si la 8% pana la sfarsitul anului viitor, in timp ce RMO in... mai mult
Vineri, 01 August 2014, ora 15:17
Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 3,5% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din data de 4 februarie 2014.
Cincisprezece din douazeci de participanti la sondaj estimeaza reducerea dobanzii la 3,5%, in timp ce restul vad posibila mentinerea sa la nivelul de 3,75%.
Aceasta ar putea fi ultima reducere a dobanzii intr-un ciclu de relaxare a politicii monetare care a inceput in iulie 2013, cele mai multe estimari pentru orizontul decembrie 2014 indicand o dobanda de 3,5%. Prognozele pentru decembrie 2014 variaza intre un minim de 3% si un maxim de 4%.
Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la 12% in luna februarie si reduse la 10% pana la finalul anului. Estimarile pentru decembrie 2014 variaza intre un minim de 5% si un maxim de 12%.
Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la 18% in luna
februarie si reduse la 15% pana la finalul anului. Estimarile pentru decembrie 2014 variaza intre un minim de 10% si un maxim de 18%.
"Dobanda de politica monetara poate fi redusa pana la 3,5% pana la sfarsitul primului trimestru al anului curent, iar reduceri ale nivelului rezervelor minime obligatorii nu sunt excluse, dar sunt putin probabile. Astfel, presiunile inflationiste... mai mult
Vineri, 31 Ianuarie 2014, ora 15:35
Eliberarea de fonduri la nivelul bancilor, considerat initial a fi un gest de suprema gentilete pentru relansarea creditarii interne, nu este nici mai mult nici mai putin decat o decizie luata de Banca Nationala a Romaniei in conditii de stres sau de disperare, potrivit specialistilor intervievati de Business24.
"Declaratia initiala pe care banca a facut-o si la care spera intreaga populatie, mergea in sensul unei politici de stimulare a creditarii interne si era o chestiune care depasea chiar anumite imaginatii. Insa lucrurile sunt destul de complicate pentru ca inseamna ca datoria externa a devenit o povara extrem de complicata pentru Romania si se incearca gasirea unor cai care degreveaza putin situatia in sensul implicarii bancilor comerciale in acest proces al platii datoriei externe ", a declarat pentru Business24 analistul economic Mircea Cosea.
Prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si a ratelor rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%, bancile vor ramane cu lichiditati de 4 miliarde de lei si 500 de milione de euro, bani pe care bancile i-ar putea folosi pentru a-si reduce din datoriile catre bancile-mama, asa cum insusi guvernatorul a recomandat.
"Nu suntem deloc impotriva reducerii expunerilor bancilor din Romania fata de creditorii lor externi. Dimpotriva, chiar e bine sa se reduca datoria in conditiile actuale, in special cea pe termen scurt", a afirmat Isarescu.
Datoria externa, o povara... mai mult
Sambata, 11 Ianuarie 2014, ora 10:59
Banca Nationala face tot posibilul pentru a impulsiona creditarea in lei. "Asul din maneca" ce i-a mai ramas, considerat a fi un stimulent suplimentar pentru creditare , il constituie reducerea rezervelor minime obligatorii (RMO).
"S-a ajuns in punctul in care nivelul rezervelor minime obligatorii probabil ca incepe sa fie interesant pentru faza urmatoare a politicii monetare", a declarat analistul economic Aurelian Dochia pentru Business24.
In sedinta din 5 noiembrie 2013, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, respectiv de 15% si 20%.
Pentru anul viitor, rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei sunt estimate sa fie diminuate pana la 12%, conform celor mai multe opinii exprimate.
Viceguvernatorul Bancii Nationale responsabil cu politica monetara, Cristian Popa, a declarat in cadrul unei conferinte la Universitatea din Craiova ca banca centrala intentioneaza sa reduca rezervele minime obligatorii, dar "in pasi mici, sa nu fuga bani din tara".
RMO, un instrument de politica monetara a bancii centrale
Dobanda de referinta a ajuns la un nivel destul de scazut in raport cu inflatia, astfel incat daca Banca Nationala a Romaniei vrea sa continue politica de relaxare, singura solutie pe care o mai are este sa mearga pe reducerea rezervei minime obligatorii.
"Toate conditiile din... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 20:16
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a mentinut luni rata dobanzii de politica monetara la 5,25%, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la lei si valuta, dar a anuntat o gestionare adecvata a lichiditatii, renuntand la expresia "gestionare ferma".
Potrivit unui comunicat transmis de banca centrala, CA-ul BNR a decis mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25% pe an, gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, care in prezent se ridica la 15% pentru moneda nationala si 20% pentru valuta.
"BNR va monitoriza atent evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", se arata in comunicatul BNR.
Anul trecut, BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, pana la minimul istoric de 5,25% pe an. La inceputul lunii mai, BNR a oprit insa ciclul de reducere a ratei de politica monetara din cauza schimbarilor politice din Romania, care s-au suprapus pe intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.
Comunicatul detaliat va fi prezentat in cadrul briefingului de presa care va avea loc la ora 15:00. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 14:36
Dobanda cheie a fost mentinuta la 6,25%, un minim istoric, pentru a saptea oara la rand. Consiliul de Administratie al BNR a decis si scaderea nivelului rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta cu cinci procente, pana la 20%, potrivit Mediafax. Totodata, CA al BNR a decis mentinerea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale insititutiilor de credit la nivelul de 15%.
Analistii au anticipat decizia bancii centrale privind dobanda de politica monetara si rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei, dar reducerea ratei rezervelor pentru pasivele in valuta reprezinta o surpriza pentru piata.
BNR nu a mai modificat nivelul rezervelor minime obligatorii din noiembrie 2009, cand a decis reducerea nivelului ratei aplicabile pasivelor in valuta, cu scadente reziduale de sub doi ani, ale institutiilor de credit, de la 30% la 25%.
Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de pe 4 mai 2010, cand a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. In primele patru sedinte de politica monetara din 2010, BNR a coborat dobanda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.
CA al BNR a reiterat ca banca centrala urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si ca va monitoriza in continuare cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen... mai mult
Joi, 31 Martie 2011, ora 13:58
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca banca centrala ar putea reduce rezervele minime obligatorii (RMO) la pasivele in lei ale bancilor in decursul acestui an si, de asemenea, ca este posibila o descrestere a dobanzii de referinta a bancii centrale, informeaza Newsin."Probabil ca BNR va reduce rezervele minime obligatorii la lei. Cred ca pentru 2011 este de dorit sa se intample acest lucru. Politicile care sunt implementate in momentul de fata conduc catre acest deziderat. Daca politica monetara si toate aceste lucruri vor fi implementate corect, este clar ca se va ajunge, la un moment dat, sa se reduca aceste rezerve minime obligatorii. Trebuie sa aiba un anumit decurs gradual in perioada care urmeaza", a mentionat Tanasescu.
Acesta sustine ca, daca evolutia ratei inflatiei "este cea pe care o avem in vedere", in sensul descresterii ei graduale in acest an, cu siguranta va fi si o descrestere a dobanzii de referinta a bancii centrale.La ultima sedinta de politica monetara, banca centrala a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la nivelul de 15% pentru pasivele in lei si de 25% pentru cele in valuta ale bancilor.In 2010, Banca Nationala a Romaniei a redus de trei ori dobanda de politica monetara cu cate 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 6,50%, iar apoi cu inca un sfert de punct procentual la 6,25% pe an, cat este in prezent. mai mult
Marti, 01 Februarie 2011, ora 00:30