Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat, marti, ca mentine dobanda cheie la nivelul minim istoric.
Potrivit comunicatului remis Ziare.com, Consiliul de administratie al BNR a luat cateva decizii in cadrul sedintei, anume:
Mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 1,75 la suta pe an;Gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar;Pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
BNR a mentinut dobanda cheie la minimul istoric de 1,75%
Decizia a fost una asteptata, astfel ca nu va influenta cursul euro-leu.
"Ne asteptam la o influenta mica din partea sedintei de politica monetara a BNR de astazi, in conditiile in care anticipam ca rata cheie sa ramana la 1,75%. Vom urmari cu ...citeste mai departe despre "Anunt de ultima ora de la BNR" pe Ziare.com mai mult
Marti, 04 August 2015, ora 12:37
Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea reduce dobanda de politica monetara la 3% la sedinta de marti a Consiliului de Administratie, potrivit analistilor financiar-bancari.
Astfel, scaderea ar fi de 0,25%, indicele ajungand la un nou minim istoric, informeaza site-ul Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR).
Cei mai multi dintre analistii chestionati considera ca rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi mentinute constante la 12%, in timp ce un numar mic dintre ei vad posibila o scadere la 10%.
Nivelul rezervelor minime obligatorii pentru valuta ar putea fi pastrat la 16% pe data de 30 septembrie 2014.
Ciclul de relaxare a politicii monetare ar putea continua in luna noiembrie, cand dobanda ar putea fi redusa la 2,75%, conform celor mai multe opinii exprimate in cadrul sondajului.
Totodata, majoritatea participantilor la sondaj estimeaza o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei in luna noiembrie, in paralel cu mentinerea ...citeste mai departe despre "Analistii sustin ca BNR va lua o decizie importanta pentru ieftinirea creditelor in lei" pe Ziare.com mai mult
Luni, 29 Septembrie 2014, ora 16:32
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis in sedinta de politica monetara de luni sa reduca dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25% pe an, si sa mentina ratele rezervelor minime obligatorii la 16% pentru pasivele in valuta si la 12% pentru lei.
"In sedinta din 4 august 2014, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,25% pe an de la 3,50% incepand cu data de 5 august 2014", se arata intr-un comunicat al bancii centrale.
Taierea de dobanda era asteptata de o parte dintre analisti, dupa ce nivelul acesteia a fost mentinut la sedinta de politica monetara din iulie la 3,5%, fiind diminuate atunci ratele RMO pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit, de la 18% la 16%, si mentinute cele in lei la 12%.
Analistii estimau, potrivit opiniilor exprimate intr-un sondaj intern al Asociatiei AnalistilorFinanciar-Bancari din Romania (AAFBR), ca banca centrala ar putea reduce dobanda cheie la 3,25% pana la finalul anului, jumatate dintre acestia fiind de parere ca scaderea ar putea fi decisa in sedinta CA din 4 august.
Analistii preconizeaza ca scaderea ar continua pe parcursul anului viitor
Ei preconizeaza ca scaderea ar continua pe parcursul anului viitor astfel incat sa ajunga la un nivel de 3% la finele lui 2015.
De altfel, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a admis, dupa sedinta CA din iulie, ca banca centrala ar putea... mai mult
Luni, 04 August 2014, ora 14:00
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei /BNR/ a decis, vineri, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 3,5% pe an, a anuntat banca centrala, intr-un comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, in sedinta din 28 martie 2014, CA al BNR a mai hotarat mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
'CA al BNR reafirma ca utilizarea adecvata a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international va permite indeplinirea obiectivului fundamental privind stabilitatea preturilor pe termen mediu, precum si asigurarea stabilitatii financiare', se precizeaza in comunicatul BNR.
Din vara anului trecut si pana in prezent, Banca Centrala a decis, in sase randuri, reducerea dobanzii de politica monetara.
Astfel, CA al BNR a hotarat, la inceputul lunii iulie 2013, reducerea dobanzii cheie de la 5,25% la 5% pe an, iar in august de la 5% la 4,5% pe an. Alte doua reduceri ale dobanzii de politica monetara, cu cate 0,25 puncte procentuale, au fost decise in septembrie si noiembrie, dobanda cheie ajungand, astfel, la 4%.
In data de 8 ianuarie 2014, CA al BNR a redus rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 3,75% pe an, de la 4%, iar in 4 februarie a mai taiat 0,25 puncte procentuale din dobanda,... mai mult
Vineri, 28 Martie 2014, ora 14:31
Banca Nationala a Romaniei (BNR) va opri procesul de reducere a dobanzii de politica monetara, astfel incat marti, Consiliul de Administratie va mentine rata de politica monetara la 3,75%, dar si nivelurile actuale pentru rezervele minime obligatorii, sunt de parere analistii financiar-bancari.
"Nu va fi o reducere maine. Va exista o pauza in ciclul de relaxare pe care l-a inceput Banca Nationala a Romaniei (BNR) acum ceva vreme si mai mult, cred ca o decizie va fi amanata pentru urmatoarea sedinta", a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
Potrivit acestuia, BNR va lua aceasta decizie pentru a vedea in primul rand ce se intampla pe pietele intrenationale care au fost destul de nelinistite in ultima vreme. "Pietele emergente au fost sub presiune si cred ca BNR va lua o pauza de data aceasta si nu va fi nici o schimbare", sustine analistul.
De asemenea, potrivit estimarilor analistilor, vor ramane la acelasi nivel si rezervele minime obligatorii.
"In primul rand, BNR nu va continua ciclul de relaxare pentru ca o reducere a avut loc destul de recent si trebuie sa treaca o perioada ca sa urmareasca si sa inteleaga mai bine care este evolutia. In al doilea rand, este primavara si este o perioada in care va exista volatilitate" a declarat pentru Business24 Eugen Lascu, consultant finaciar.
In opinia lui Lascu, acestea sunt motivele pentru care BNR nu va continua sa relaxeze politica monetara. Recent banca centrala a redus dobanda de... mai mult
Luni, 03 Februarie 2014, ora 12:31
BNR mai are oarecare spatiu suplimentar pentru a reduce in continuare dobanda de politica monetara, insa limitat fata de ajustarea care a avut loc deja, intrucat inflatia urmeaza sa se accelereze in a doua parte a anului, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
"Exista un oarecare spatiu suplimentar, dar este foarte limitat fata de ajustarea care a avut loc deja", a declarat, marti, Popa reporterilor prezenti la o conferinta Euromoney organizata la Viena, citat de Bloomberg.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut miercuri dobanda de politica monetara de la 4% la 3,75%, un nou minim record, si a redus in mod surprinzator ratele rezervelor minime obligatorii constituite de banci de la 15% la 12% la lei si de la 20% la 18% la valuta.
Peste 20 de economisti consultati de Bloomberg in luna noiembrie au afirmat ca se asteapta ca dobanda de politica monetara a BNR sa coboare la 3,5% in acest an.
Leul s-a depreciat la minimul ultimelor sapte luni dupa decizia bancii centrale, iar marti, la ora 17:17, se afla in scadere cu 0,1% fata de euro, la 4,5292 lei/euro.
"Confirma, cred, ca volatilitatea rezultata a fost foarte retinuta, iar decizia a fost asimilata bine de piete pana in prezent", a spus Popa.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la conferinta de dupa sedinta de politica monetara ca banca centrala are spatiu de relaxare a politicii monetare, avand in vedere nivelul inca ridicat al ratelor rezervelor minime obligatorii si rata dobanzii de... mai mult
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 07:24
Prognozele economistilor intervievati de Business24 au fost confirmate de decizia BNR, care a redus dobanda de politica monetara la 3,75%, un nou minim istoric.
Prin reducerea dobanzii de politica monetara si prin asigurarea lichiditatii pe piata, BNR face tot posibilul pentru a stimula creditului in moneda locala.
"Asteptarea noastra este sa vedem o reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,25%, pana la 3,75% pe an. Insa dobanda care influenteaza creditarea este dobanda interbancara. Aceasta este deja la un nivel foarte scazut, mult sub dobanda de politica monetara, ceea ce inseamna ca reducerea unei dobanzii de politica monetara este deja incorporata in pret. Dobanzile interbancare incorporeaza deja in preturile din piata interbacara aceasta reducere si chiar reduceri suplimentare", declara in urma cu o zi pentru Business24 Ionut Dumitru.
De asemenea, conducerea BNR a hotarat reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 12% de la 15% si scaderea ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta la nivelul de 18% de la 20%, incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014.
Tot miercuri s-a decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
"CA al BNR reitereaza ca utilizarea judicioasa a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international este de... mai mult
Miercuri, 08 Ianuarie 2014, ora 15:03
Inca din prima sedinta din acest an, pe 8 ianuarie, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei va reduce, cel mai probabil, rata dobanzii de politica monetara pana la nivelul de 3,75% pe an, potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"Asteptarea noastra este sa vedem o reducere a dobanzii de politica monetara cu 0,25%, pana la 3,75% pe an. Insa dobanda care influenteaza creditarea este dobanda interbancara. Aceasta este deja la un nivel foarte scazut, mult sub dobanda de politica monetara, ceea ce inseamna ca reducerea unei dobanzii de politica monetara este deja incorporata in pret. Dobanzile interbancare incorporeaza deja in preturile din piata interbacara aceasta reducere si chiar reduceri suplimentare", a declarat pentru Business24 Ionut Dumitru.
Pe parcursul anului 2013, Banca Nationala a Romaniei(BNR) a facut tot posibilul pentru a impulsiona creditarea in lei, insa modul in care bancile au raspuns semnalelor BNR s-a reflectat cu moderatie si intarziat in ieftinirea imprumuturilor si in relansarea creditarii.
Pentru a forta ieftinirea creditelor in moneda nationala, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a redus in 2013 rata dobanzii de politica monetara de la nivelul de 5,25% pe an la 4% pe an.
Dobanzile interbancare, la minime istorice
Economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, nu vede insa un motiv pentru reducerea rezervelor minime obligatorii percepute bancilor in conditiile in care piata,... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2014, ora 17:00
Dobanzile pe termen foarte scurt au scazut joi fata de sedinta precedenta, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Astfel, BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 1,67% pe an, fata de 1,70% in sedinta precedenta, in timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 2,18% pe an, de la 2,20% in sedinta anterioara.
Miercuri, BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 1,70% pe an, in timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 2,20% pe an, de la 2,38% in sedinta anterioara. mai mult
Joi, 16 Februarie 2012, ora 11:59