Peste 75% dintre romani considera ca au un nivel de trai mediu sau peste medie ori castiga destul de mult incat sa-si permita orice cheltuiala.
Cel putin asa reiese dintr-un studiu efectuat de compania de cercetare de piata Novel Research, care a fost remis miercuri Ziare.com.
Astfel, 70,9% dintre cei intervievati au declarat ca au venituri medii si peste medie, in timp ce 4,3% au mentionat ca isi permit sa cumpere orice vor cu banii pe care ii castiga.
In 2013, cel mai recent an in care s-a facut un studiu similar, procentele erau mai mici: 54,4% si respectiv 2,7%.
De asemenea, in ultimii 3 ani ponderea romanilor care se considera saraci a scazut de la 13,8% la 5,6%.
Nivelul mai bun de trai se datoreaza evolutiei economice a Romaniei, dar si atentiei sporite pe care romanii o acorda cheltuielilor zilnice, potrivit studiului. Astfel, 77% dintre respondenti spun ca urmaresc atent evolutia bugetului personal, iar 13% tin o evidenta scrisa a veniturilor si ...citeste mai departe despre "3 din 4 romani spun ca au un nivel de trai mediu sau peste medie (Infografic)" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 14:43
Un studiu publicat de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG) releva cu acuratete localitatile din Romania cu cea mai mare dezvoltare, respectiv pe cele mai subdezvoltate, din punct de vedere social.
"Clasamentul" se afla in Anexa 1 a raportului numit "Disparitati si fluxuri in fundamentarea social-economica a regionalizarii administrative a Romaniei", coordonat de prof. univ. Dumitru Sandu, sociolog la Universitatea Bucuresti.
Ierarhizarea realizata in cercetare este facuta in baza asa-numitului Indice de Dezvoltare Sociala Locala (IDSL) care ia in calcul sapte indicatori diferiti: nivelul de educatie, varsta medie, speranta de viata, numarul de autoturisme la mia de locuitori, suprafata medie a locuintei, consumul de gaze pe locuitor, categoria de marime a localitatii.
Comuna Dumbravita, Timis - cea mai bogata localitate din Romania
In baza acestui indice, cele mai dezvoltate 10 localitati din Romania sunt:
Comuna Dumbravita, judet Timis (IDSL 125)
Orasul Voluntari, judet Ilfov (113)
Comuna Corbeanca, judetul Ilfov, si orasul Predeal (112)
Municipiul Cluj-Napoca (105)
Orasul Busteni (104)
Municipiul Sibiu si orasul Sinaia (103)
Municipiul Bucuresti (100)
Municipiul Timisoara (99)
Comuna Necsesti, Teleorman - cea mai saraca localitate din Romania
La polul opus, cele mai putin dezvoltate localitati sunt:
Comuna Necsesti, judet Teleorman (IDSL 12)
Comunele Rasuceni, judet Giurgiu, Coroiesti, judet Vaslui, Seaca de Padure,... mai mult
Vineri, 17 Mai 2013, ora 12:00
1In Romania se comercializeaza benzina la cel mai mic pret din Uniunea Europeana, dar costul ei atarna cel mai greu in buzunarul consumatorilor, dupa bulgari.
Sa luam un exemplu: Italia inregistreaza cel mai ridicat pret la benzina din UE, cu 40% mai mare decat in Romania, potrivit datelor publicate de Comisia Europeana. In schimb, salariul mediu net in Italia este cu peste 500% mai mare decat in Romania.
Asa se face ca pentru un roman care castiga salariul mediu pe economie (420 de euro/luna), 50 de litri de benzina Euro-super 95, cumparati la pretul mediu din Romania de 1,327 euro/litru, reprezinta aproape 16% din salariu. Pentru un italian, in schimb, 50 de litri cumparati la pretul mediu din Italia, de 1,870 euro/litru, inseamna doar 4,24% din salariul mediu net (2205 euro/luna).
Doar pentru bulgari costul benzinei este mai apasator in bugetul personal, comparativ cu "efortul financiar" facut de romani. Bulgaria este si singura tara din UE cu un salariu mediu pe economie mai mic decat in Romania, respectiv de 390 de euro/luna. De asemenea, costul benzinei in Bulgaria este usor mai ridicat decat in tara noastra: 1,335 euro/litrul de benzina. Astfel, pentru 50 de litri de benzina, bulgarii cheltuiesc aproximativ 17% din venitul lunar.
In tarile mai dezvoltate costul benzinei se resimte mult mai putin in buzunarele posesorilor de autoturisme. In Polonia, un plin cu 50 de litri de benzina se ridica la 8,41% din salariul mediu net, in Spania la 4,06%, iar in... mai mult
Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 14:14
In 2012 economia pariaza pe crearea de noi locuri de munca, pe majorarea salariillor si pe relansarea creditarii pentru a sustine o crestere a PIB-ului de 1,6%, potrivit estimarilor Comisiei Europene.
Insa care sunt sansele de a ne spori veniturile in acest an, pentru a putea sa cheltuim mai mult?
CE a revizuit in scadere prognozele de crestere economica ale Romaniei la 1,6%, de la 2,1%. Comisia Europeana precizeaza ca principalul motor al cresterii PIB-ului in acest an este consumul intern, dupa ce anul trecut, economia a fost sustinuta de un nivel ridicat al exporturilor si de un an agricol foarte bun.
Consumul intern este conditionat de veniturile populatiei si in conditii normale, creste in ritm cu acestea. Asadar, consumul intern poate fi incurajat in acest an prin relansarea creditarii sau prin crearea de noi locuri de munca si prin majorarea salariilor.
Creditarea in 2012
Cu toate acestea, populatia este tot mai putin interesata de obtinerea unei finantari bancare. In luna decembrie, numarul interogarilor bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare a fost de aproape 80 de mii, cel mai scazut nivel din ultimii 7 ani. Aceasta baza de date este consultata pentru verificarea bonitatii clientilor bancari sau a potentialilor clienti, asadar, reprezinta un indiciu pentru estimarea cererii de produse de creditare.
"Daca nu vor exista cresteri de salarii va fi foarte greu de gasit clienti noi. Anul trecut, majoritatea activitatii s-a concentrat pe... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 08:00
Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, dupa depunerea juramantului de investitura de catre membrii Cabinetului Ungureanu, ca se asteapta, dupa primul trimestru, daca economia va confirma asteptarile, la inceperea unui proces de restabilire a nivelului de trai al populatiei.
"Ma astept ca, dupa primul trimestru, daca economia va confirma asteptarile, sa incepem un proces de restabilire a nivelului de trai al populatiei. Dar repet, daca economia ne va permite", a spus Basescu, in contextul in care enumera ce asteptari are de la noul Cabinet.
Noul Guvern a depus, joi seara, juramantul in fata presedintelui. mai mult
Joi, 09 Februarie 2012, ora 22:40
Tot felul de prognoze ne anunta cresteri economice consistente in urmatorii ani, indiferent din ce parte vin aceste prognoze: guvern, institutii financiare internationale, banci. Exista ceva controverse in legatura cu momentul iesirii din recesiune si cu amploarea acestei iesiri si deci a cresterii economice pe acest an, dar, dupa aceea, economia din Romania se va descatusa potrivit tuturor acestor prognoze si va reveni pe o crestere chiar substantiala, in jur de 4% pe an.
Altceva decat stupefactie nu poate genera luarea la cunostinta cu aceste prognoze! Revenirea pe crestere nu spune de fapt nimic. Mult mai consistent releva problema reala intrebarea "revenire la ce?".
Revenire la cresterea economica din 2004-2008, care ne-a impins la dezastrul din ultimii ani?!
In mod aiuritor, nimeni nu se invredniceste sa analizeze serios aceasta problema in perspectiva cresterilor prognozate pentru 2012-2015!
Dimpotriva, politicieni, institutii financiare internationale, banci si chiar unii analisti sa le zicem independenti se arata toti cloroformizati de perspectiva cresterii economice, o iau in considerare si fac tot felul de excursuri politice si economice pornind de la o noua baza, crescuta, a economiei.
Politicienii sunt de inteles, cei de la putere vrand sa probeze ca masurile de austeritate n-au fost degeaba, iar cei din opozitie urmand sa-si lege de aceste cresteri eventuala lor venire la guvernare.
Si bancile sunt intr-un fel de inteles: FMI le-a dat deocamdata... mai mult
Luni, 02 Mai 2011, ora 23:36
Romanii ar putea simti o crestere a nivelului de trai din partea a doua a acestui an, la sfarsitul anului sau inceputul anului viitor daca va exista cresterea economica, intentia Guvernului fiind ca pierderea salariala in sectorul bugetar sa fie recuperata integral in 2012, a afirmat premierul Boc, potrivit Mediafax." Vreau sa o spunem iarasi direct si verde in fata: va mai trece un interval de timp de la iesirea din recesiune pana cand romanii vor resimti cu adevarat si in buzunare lucrurile pozitive din economie.
Daca scenariile pe care FMI si CE le au impreuna cu specialistii nostri, si anume ca Romania va avea o crestere intre 1,5 si 2%, in 2011, si 4-4,5% in 2012, incepand cu partea a doua a acestui an, cu sfarsitul anului si mai ales cu anul viitor romanii vor resimti si in nivelul de trai lucruri mai bune, in raport cu evolutia economiei", a spus Boc luni seara la TVR.
Potrivit scenariului de baza al FMI, economia Romaniei va creste cu 1,5% in acest an si cu 4,4% in 2012, iar deficitul de cont curent se va situa la 5% din PIB si, respectiv, 5,1% din PIB.
FMI a calculat si un scenariu de risc, potrivit caruia economia va scadea in acest an cu 0,5% si va avansa in 2012 cu 3,5%, in contextul in care deficitul de cont curent se va adanci la 6% din PIB si, respectiv, 5,9% din PIB.
"Nu ne asteptam ca Romania sa se confrunte cu nevoi de finantare a balantei de plati in 2011 si 2012, dar riscurile financiare se mentin.
Potrivit estimarilor FMI, fluxurile private si publice... mai mult
Marti, 05 Aprilie 2011, ora 00:36
Presedintele Traian Basescu apreciaza, intr-un interviu publicat luni de "Romania Libera", ca romanii vor trai la fel ca in perioada 2007-2008 in jurul anilor 2014-2015. Presedintele Basescu mentioneaza ca "nu exista om politic care sa-ti poata da o pensie mai mare sau un salariu mai bun si sa nu o faca, daca e posibil", transmite Mediafax.El explica faptul ca nu pot fi cheltuiti bani cu populatia mai mult decat produce Romania."Trebuie sa ajungem la o crestere economica durabila. Totusi, in 2010 exporturile au fost mai mari decat in 2008 si totusi veniturile si bugetul de stat sunt mai mici decat in 2008, fiindca nu se mai consuma pe credite date cu buletinul, salariile au fost ajustate, taxele din afaceri imobiliare au scazut dramatic", adauga el pentru Romania LIbera.Intrebat cand vor trai romanii ca in 2007-2008, Traian Basescu raspunde: "In jur de 2014-2015. Totusi au inceput deja sa apara cateva semne pozitive: impotriva tuturor estimarilor.
Romania nu va mai avea o crestere negativa in trimestrul IV al anului trecut si vor iesi calculele saptamanile urmatoare. S-ar putea ca din primul semestru al acestui an sa incepem cresterile pozitive". mai mult
Luni, 14 Februarie 2011, ora 12:00
Consumatorii romani, alaturi de cei din Grecia, au resimtit anul trecut cel mai intens efectele crizei financiare si nivelul ridicat al datoriei tarilor de origine, dintre europeni, la polul opus aflandu-se nemtii, potrivit unei analize realizate de grupul GfK, precizeaza Mediafax.Grupul GfK a realizat o analiza la nivel european a consumului privat in 2010 si perspectivele pentru anul 2011.
Conform prognozei GfK, consumul privat a crescut anul trecut cu 0,5%."Facand o comparatie la nivel european, germanii sunt de departe cei mai optimisti atunci cand vine vorba de consum, in vreme ce romanii si grecii o duc cel mai greu. In consecinta, asteptarile economice ale consumatorilor au fost tot negative: romanii au fost in coada clasamentului in Europa, urmati de greci", potrivit GfK.In analiza companiei de cercetare se mai arata ca guvernele din ambele tari se afla sub o mare presiune internationala pentru a-si reduce deficitele bugetare, dupa ce au beneficiat de ajutor financiar din partea Fondului Monetar International, Bancii Centrale Europeane si UE."Rezultatul este reprezentat de reducerile drastice in domeniul serviciilor sociale si cresterile de taxe si impozite. In conformitate cu aceasta, asteptarile consumatorilor din ambele tari privind veniturile au fost negative in anul 2010. Dispozitia de a cumpara, de asemenea, a fost afectata de temerile consumatorilor privind viitorul", se mai arata in analiza GfK.Reprezentantii GfK Romania estimeaza ca si 2011 va fi un an... mai mult
Marti, 08 Februarie 2011, ora 14:05