Eforturile Beijingului de a impune reforme structurale in economia chineza au inca un drum lung de parcurs, dupa cum considera un oficial din fruntea FMI, care vede in supra-indatorarea gigantului asiatic o povara tot mai apasatoare.
Companiile de stat din China conduc in clasamentul firmelor care detin cele mai multe credite contractate in ultimii ani, iar pentru David Lipton, director adjunct al Fondului, acest fenomen, impreuna cu rata mare de credite neperformante existenta pe alte piete, reprezinta un obstacol major in evolutia economica a tarii, anunta CNBC.
Datorii uriase
"In anumite sectoare se dovedesc extrem de ambitiosi, programul lor de reforme este unul important.
Politicile din China influenteaza direct ceea ce se intampla in cadrul grupului G-20, asa ca este corect sa spunem ca se fac multe in China, dar, in acelasi timp, nu se fac indeajuns de multe", a comentat Lipton, in cadrul intalnirii liderilor G-20 din Chengdu, China.
In iunie, acelasi oficial FMI puncta faptul ca nivelul de indatorare al corporatiilor din China a ajuns la 145% din PIB-ul tarii, o rata uriasa "din orice perspectiva".
Companiile de stat chineze detin 55% din numarul creditelor contractate de firmele din tara, dar datoriile lor ating o valoare reprezentand doar 22 de procente din PIB-ul Chinei, arata estimarile Fondului.
"China a inteles care este problema si asteapta momentul si caile oportune pentru a rezolva acest impediment", considera Lipton.
Din punctul... mai mult
Luni, 25 Iulie 2016, ora 14:18
Nivelul mare de credite contractate de companiile chineze incep sa dea fiori oficialilor de la Beijing.
Cel mai recent semn de recunoastere a pericolului care planeaza asupra mediului economic din China vine chiar de la guvernatorul bancii centrale, anunta CNN Money.
Tara datornicilor
Zhou Xiaochuan, guvernatorul Bancii Populare a Chinei, a sesizat faptul ca nivelul creditelor acordate corporatiilor din China devenit alarmant, tinand cont de dimensiunile economiei tarii.
Oficialul chinez a facut remarca in cadrul unui forum economic de la Beijing, aratand ca situatia ar putea reprezenta un risc major pentru stabilitatea celei de-a doua economii a lumii.
Un raport de anul trecut al McKinsey Global Institute arata ca nivelul creditelor in China a crescut intr-un ritm ametitor, la mijlocul anului 2014 ajungand sa valoreze de aproape 3 ori cat PIB-ul tarii.
Nivelul creditelor acordate in China a ajuns sa il depaseasca pana si pe cel din Statele Unite.
Cresterea rapida a imprumuturilor a fost intretinuta in special de marile companii, raportul McKinsey aratand ca, in acest moment, China "detine una dintre cele mai mari datorii corporatiste din intreaga lume".
Insa, pe masura ce ritmul de crestere economica din tara s-a incetinit, iar nivelul datoriilor a continuat sa creasca, au aparut ingrijorari privind abilitatea corporatiilor chinezesti de a gestiona creditele contractate, in special in industrii afectate de recentele evolutii ale pietelor:... mai mult
Luni, 21 Martie 2016, ora 14:03
Ca si in religie, pietele financiare sunt dominate de dogme care reflecta increderea investitorilor in sistemul de reguli caree guverneaza piata. Spre deosebire de cele religioase, dogmele financiare se dovedesc de multe ori false.
Cel mai bun exemplu in acest caz l-a dat China, saptamana trecuta, cand a recurs la devalorizarea propriei monede, remarca jurnalistul Edward Chancellor intr-o postare de pe blogul Reuters.
Pericolul unui yuan devalorizat
Ani la rand s-a considerat intr-un consens deplin ca, atata vreme cat ritmul de crestere economica al Chinei il depaseste pe cel al altor tari dezvoltate, moneda chinezeasca se va aprecia in mod inevitabil.
Este drept ca yuanul si-a stabilit in raport cu dolarul american un curs valutar fix, dar, in trecut, Beijingul a recurs deseori la aprecierea graduala a monedei proprii.
Cu toate acestea, decizia bancii centrale de a relaxa cursul fix pentru yuan a luat prin surprindere pietele financiare de pe glob.
Adevarata semnificatie a acestei miscari efectuate de Banca Populara a Chinei nu o reprezinta declansarea unui razboi al valutelor care sa duca la intrarea in deflatie globala, desi riscul acesta exista.
Pericolul cel mare este reprezentat tocmai de efectul advers pe care deprecierea neasteptata a yuanului il va avea in disfunctionalul sistem financiar din China.
Credite ieftine
Era dobanzilor scazute la dolarul american a incurajat cresterea relatiilor comerciale cu China. Nici nu este de mirare,... mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 15:36