Dupa ce in zilele precedente am vazut ce inseamna raportul datorie/venit net (RDV) si cum se calculeaza acesta, astazi iti vom povesti despre limitele in care ar trebui sa te incadrezi pentru a vedea cat de solvabil esti in fata unei banci.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", la ce niveluri de RDV trebuie sa fii atent.
Daca ai un raport datorie/venit net de sub 35%, atunci poti spune ca stai foarte bine financiar, iar datoriile tale sunt in limite in care pot fi gestionate destul de usor. Cam asta urmareste si o banca atunci cand te intreaba de venituri si de datorii. O datorie sub 35% ii spune creditorului, dar si tie, ca ai destui bani cat sa iti permiti sa si economisesti daca vrei.
Daca RDV-ul este intre 36 si 49%, atunci esti in "zona galbena" a managerierii datoriilor, adica valoarea este buna, dar s-ar mai putea imbunatatii. In acest caz, ar fi bine sa incerci sa iti mai cobori nivelul RDV pana intri in "zona verde", adica sub 35%. Cand esti cu raportul datorie/venit net intre 36 si 49%, ai face bine sa iti gestionezi mai atent banii, pentru a putea face fata si situatiilor neprevazute.
RDV la 50% sau peste te pune direct in "zona rosie", iar in acest caz ai face bine sa iti tai rapid din cheltuieli. Acest procent ridicat indica faptul ca, lunar, cel putin jumatate din banii tai se duc pe datorii precum chirie si/sau rate, ceea ce nu inseamna o situatie financiara deloc sanatoasa. Cu siguranta, daca te afli in aceasta situatie, nu... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2020, ora 09:30
Germania se asteapta ca nivelul datoriei ca procent din PIB sa urce la 75,25% anul acesta, de la 60%, in urma noilor imprumuturi si a masurilor adoptate pentru a amortiza efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19) asupra economiei, a anuntat miercuri Ministerul de Finante, transmite Reuters.
"Politica fiscala germana este in prezent configurata pentru a lupta impotriva pandemiei si a consecintelor sale economice", se arata in comunicatul institutiei.
In timpul crizei financiare din 2008/09, nivelul datoriei ca procent din PIB a urcat cu aproximativ 18 puncte procentuale, de la 64% in 2007 la 82% in 2010.
Luna trecuta, Guvernul de la Berlin a anuntat ca-si va asuma noi imprumuturi, pentru prima data din 2013, ca parte a unui pachet de masuri fara precedent, ce totalizeaza 750 miliarde de euro (800 miliarde de dolari), adoptat pentru a amortiza efectele negative ale pandemiei.
Dupa ce au devenit clare implicatiile economice ale crizei, Executivul german a decis majorarea semnificativa a cheltuielilor si renuntarea la politica "schwarze Null" ("black zero"), prin care de ani de zile Germania are un buget echilibrat, nu face noi imprumuturi, iar de sase ani raporteaza excedente. mai mult
Miercuri, 22 Aprilie 2020, ora 18:55
Datoria Guvernului federal al Germaniei a crescut cu peste 11 miliarde de euro (12,30 miliarde de dolari) in primul semestru din 2019, a anuntat marti Ministerul de Finante, aceasta fiind prima majorare a datoriei din 2014, transmite DPA.
La 30 iunie 2019 nivelul total al datoriei era de 1.081 miliarde de euro.
Cresterea datoriei este provocata partial de o rezerva creata pentru a gestiona criza refugiatilor din Germania. La momentul la care rezerva a fost creata, Parlamentul a acordat Guvernului federal permisiunea de a se imprumuta.
Opozitia s-a plans ca ministrul de Finante, Olaf Scholz, a profitat de aceasta reglementare pentru a majora datoria pentru prima data din 2014.
Reducerea semnificativa a datoriei publice a fost obiectivul cheie al Guvernului condus de Angela Merkel inca din 2005, cand a fost aleasa pentru prima data in fruntea Executivului.
Veniturile solide din taxe si ratele scazute ale dobanzilor au determinat reducerea datoriei guvernamentale a Germaniei la 2.063 miliarde de euro (2.313 miliarde de dolari) anul trecut, cu 52 de miliarde de euro mai putin decat in 2017, a anuntat recent Bundesbank.
Cresterea economica modesta a ajutat la reducerea datoriei ca procent din PIB la 60,9%, usor peste plafonul de 60% stabilit de UE prin Tratatul de la Maastricht.
La nivel federal, al landurilor si municipal, Guvernul a primit mai multi bani decat a cheltuit in 2018, ceea ce a atenuat povara datoriei, a explicat Banca Centrala a Germaniei.... mai mult
Marti, 06 August 2019, ora 16:47
Costurile de finantare ale datoriei publice au crescut de la mijlocul lui 2017, iar nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma sa urce gradual, ducand la riscuri de sustenabilitate a datoriei pe termen mediu, se arata in raportul de tara dedicat Romaniei din analiza "Semestrul european - pachetul de iarna: evaluarea progreselor inregistrate de statele membre in ceea ce priveste indeplinirea prioritatilor economice si sociale", publicat miercuri de Comisia Europeana (CE).
Din cauza deficitului structural primar ridicat si presupunand ca nu vor fi schimbari de politica economica, nivelul datoriei ca procent din PIB ar urma sa inregistreze o traiectorie ascendenta si sa depaseasca pana in 2029 plafonul stabilit de UE, de 60% din PIB. Prin aderarea la reglementarile fiscale existente, nivelul datoriei ar ajunge pe o traiectorie descendenta, in raport cu scenariul de baza, in care vor fi schimbari de politica economica, se arata in raport.
Legea responsabilitatii fiscale stabileste regulile fiscale nationale numerice care ar trebui sa ghideze procesul bugetar. Ea contine reglementarea privind deficitul structural, care necesita conformarea sau convergenta catre obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) al Romaniei, ce prevede ca deficitul structural nu trebuie sa depaseasca 1% din PIB, apreciaza CE.
Ca si in anii precedenti, cadrul fiscal national nu a fost respectat. Conform Consiliului fiscal, bugetul pe 2018 este in flagranta contradictie cu reglementarile fiscale... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 15:29
Datoria guvernamentala a Germaniei a scazut cu 2,1% in 2017, comparativ cu 2016, inregistrandu-se al treilea an consecutiv de declin, transmit site-ul thelocal.de, DPA si Xinhua.
Datoria totala la toate nivelurile guvernului s-a situat anul trecut la 1.967 miliarde de euro, sau 23,797 euro per capita, a anuntat Oficiul federal de statistica (Destatis).
Este pentru prima data in ultimii ani cand datoria scade sub pragul de 2.000 de miliarde de euro, datorita cresterii economice robuste si a ratelor scazute ale dobanzilor.
"Pentru prima data de cand a fost introdusa noua metoda de calcul, in 2020, nivelul datoriei este de sub 2.000 de miliarde de euro", se arata in comunicatul Destatis.
Reducerea semnificativa a datoriei publice a fost obiectivul cheie al guvernului condus de Angela Merkel inca din 2005, cand a fost aleasa pentru prima data in fruntea Executivului.
Tobias Hentze, de la Institutul economic german (IW), a declarat ca imbunatatirea situatiei financiare a tarii s-a datorat mediului macroeconomic favorabil, care a compensat majorarea cheltuielilor publice.
Datele publicate recent de Banca Centrala a Germaniei (Bundesbank) arata ca avansul economiei s-a consolidat in trimestrul doi din 2018, dupa un start mai slab in primele trei luni ale anului. Cresterea a fost sustinuta de majorarea exporturilor si de piata solida a fortei de munca.
Cu toate acestea, Bundesbank a inrautatit estimarea de crestere a PIB-ului Germaniei in acest an, de la 2,5%... mai mult
Vineri, 03 August 2018, ora 15:35
Banca Centrala Europeana a avertizat statele din zona euro sa utilizeze actuala faza de expansiune economica pentru a-si reduce nivelul datoriilor, in caz contrar riscand sa submineze moneda unica si eforturile politice de consolidare a blocului comunitar.
"Recenta volatilitate de pe pietele financiare scoate in evidenta necesitatea de a utiliza actualul mediu macroeconomic favorabil intr-un mod mai decisiv pentru a cea rezerve fiscale si a reduce nivelul ridicat al datoriei. Acest lucru este indispensabil pentru increderea in moneda unica", subliniaza BCE intr-un articol pe tema recomandarilor privind bugetul UE, transmite Bloomberg.
Chiar daca BCE nu a mentionat o anumita tara, avertismentul este relevant in special pentru Italia, in conditiile in care autoritatile de la Roma se indreapta spre o confruntare cu UE din cauza planurilor de cheltuieli ale noilor lideri populisti.
Impreuna cu euroscepticismul exprimat de mai multi membri din coalitia la putere, aceste planuri au dus la cresterea cu un procent a randamentelor pentru obligatiunile italiene pe zece ani.
Pentru a impune disciplina fiscala in randul statelor membre, dupa criza datoriilor suverane, a fost introdusa o evaluare semestriala a planurilor privind cheltuielile guvernamentale si reducerea datoriilor, cunoscuta sub denumirea de Semestrul European. Insa BCE a aratat, in repetate randuri, ca procesul este unul prea relaxat iar statele membre nu fac suficient pentru a-si consolida finantele... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 11:03
Nivelul mare de credite contractate de companiile chineze incep sa dea fiori oficialilor de la Beijing.
Cel mai recent semn de recunoastere a pericolului care planeaza asupra mediului economic din China vine chiar de la guvernatorul bancii centrale, anunta CNN Money.
Tara datornicilor
Zhou Xiaochuan, guvernatorul Bancii Populare a Chinei, a sesizat faptul ca nivelul creditelor acordate corporatiilor din China devenit alarmant, tinand cont de dimensiunile economiei tarii.
Oficialul chinez a facut remarca in cadrul unui forum economic de la Beijing, aratand ca situatia ar putea reprezenta un risc major pentru stabilitatea celei de-a doua economii a lumii.
Un raport de anul trecut al McKinsey Global Institute arata ca nivelul creditelor in China a crescut intr-un ritm ametitor, la mijlocul anului 2014 ajungand sa valoreze de aproape 3 ori cat PIB-ul tarii.
Nivelul creditelor acordate in China a ajuns sa il depaseasca pana si pe cel din Statele Unite.
Cresterea rapida a imprumuturilor a fost intretinuta in special de marile companii, raportul McKinsey aratand ca, in acest moment, China "detine una dintre cele mai mari datorii corporatiste din intreaga lume".
Insa, pe masura ce ritmul de crestere economica din tara s-a incetinit, iar nivelul datoriilor a continuat sa creasca, au aparut ingrijorari privind abilitatea corporatiilor chinezesti de a gestiona creditele contractate, in special in industrii afectate de recentele evolutii ale pietelor:... mai mult
Luni, 21 Martie 2016, ora 14:03
Structura sociala si economica a multor tari din zilele noastre a ajuns sa se bazeze pe un consum sustinut de un grad ridicat de indatorare si de garantarea unor drepturi multiple.
Sefii bancilor centrale au apelat la datorii publice si instrumente monetare pentru a genera cresterea economica, a ridica nivelul de viata al populatiei si a gestiona problemele de inegalitate sociala, vazand in aceasta metoda o cale lejera de a stimula activitatea economica.
Rezultatul obtinut consta insa intr-un grad excesiv de indatorare si un dezechilibru major al pietei globale comerciale si de capital, opineaza fostul bancher Satyajit Das, intr-un articol publicat de Market Watch.
Angajamente costisitoare
Guvernele isi au partea lor de vina in jocul politicilor populiste promulgate pentru acapararea sau pastrarea puterii.
In mediul privat, marile companii au recurs la acordarea unor beneficii extrasalariale pentru angajati ca sa reduca presiunea pe fondul de salarii, concomitent cu cresterea profitului si majorarea valorii de piata a firmelor.
Insa, aceste angajamente costisitoare rar au gasit fonduri directe pentru o finantare totala.
In locul identificarii disfunctionalitalilor fundamentale din cadrul unei economii s-a mers pe varianta folosirii bugetelor publice, finantate de datoriile publice ale guvernelor sau de banciile centrale, pentru cresterea cererii.
Autorii acestei politici au sperat ca o crestere economica puternica si un grad ridicat de inflatie vor... mai mult
Marti, 28 Aprilie 2015, ora 14:20
Romania inregistra la finalul primei luni a acestui an o datorie externa totala de 97,345 miliarde euro, in scadere cu 1,3% (1,261 miliarde euro) fata de finalul lui 2011.
La finalul lui 2011, datoria externa totala a Romaniei se cifra la 98,606 miliarde euro, a anuntat marti Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Datoria pe termen mediu si lung reprezenta 77,2% din totalul datoriei externe a Romaniei in ianuarie, iar ponderea datoriei pe termen scurt era de 22,8%.
La finalul lunii ianuarie, datoria pe termen scurt a Romaniei insuma 22,202 miliarde euro, in scadere cu 3,4% fata de nivelul de la finalul lui 2011, cand era de 22,94 miliarde euro.
Datoria pe termen mediu si lung a ajuns la 31 ianuarie 2012 la 75,143 miliarde euro, cu 0,6% mai redusa decat la sfarsitul lui 2011, cand era de 75,612 miliarde euro.
Datoria publica directa, ce include imprumuturi externe contractate direct de Ministerul de Finante si autoritatile locale, a scazut in ianuarie fata de finalul lui 2011, pana la 19,264 miliarde euro, in timp ce datoria externa garantata public a coborat la 1,492 miliarde euro. In schimb, datoria externa negarantata public a crescut la 36,115 miliarde euro, de la 35,904 miliarde euro la finalul lui 2011.
Depozitele constituite pe termen mediu si lung in Romania de nerezidenti au scazut la 8,095 miliarde euro, de la 8,452 miliarde euro la 31 decembrie 2011.
Imprumuturile de la Fondul Monetar International (FMI) - in baza acordului stand-by cu Romania,... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 16:50