Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, fost membru in Consiliul de Supraveghere al companiei si fost consilier al ministrului Constantin Nita, au fost trimisi in judecata in dosarul de mita privind vanzarea de energie.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Ioan Mihaila pentru dare de mita si pe Eugen Badean pentru complicitate la luare de mita si complicitate dare de mita, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.
Dosarul va fi judecat de magistratii Tribunalului Bucuresti.
Procurorii arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca in luna octombrie, Ioan Mihaila, in calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, a promis suma de 1.400.000 de euro unui alt membru din acelasi consiliu (denuntator in cauza), pentru ca acesta din urma, in exercitarea atributiilor de serviciu, sa voteze favorabil incheierea unui contract bilateral pentru o perioada de patru ani, prin care Hidroelectrica sa vanda o cantitate de 7.012.800 MWh energie electrica societatii comerciale Energon Power & Gas SRL Cluj.
"Cantitatea respectiva de energie urma sa fie vanduta pentru suma de 1.157.112.000 lei (262.980.000euro), ceea ce ar fi reprezentat conditii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica, respectiv un posibil prejudiciu de 175.000.000 lei in dauna societatii Hidroelectrica", au scris... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 13:31
Remus Vulpescu a declarat joi, la iesirea de la DNA, ca la Hidroelectrica sunt si "alte contracte problematice", insa compania, daca va fi administrata corect, va putea sa detina capacitati de generare sau sa desfasoare alte activitati in domeniul energiei in intreaga regiune, nu numai in Romania".
"In mod sigur, sunt si alte contracte problematice. In mod sigur, suntem inca departe de a fi facut din Hidroelectrica o companie curata, o companie ce poate sa-si valorifice potentialul. Hidroelectrica este, poate, singura companie a statului roman care, astazi, poate constitui un nucleu de dezvoltare regionala in domeniul energiei. Hidroelectrica este o companie care, daca va fi administrata corect, va putea intr-un timp scurt - trei, patru, cinci ani, nu mai mult - sa detina capacitati de generare sau sa desfasoare diverse alte activitati in domeniul energiei in intreaga regiune, nu numai in Romania", a aratat Vulpescu, dupa ce a fost audiat in dosarul "Mita la Hidroelectrica".
Intrebat cu privire la calitatea lui in dosarul DIICOT ce vizeaza fapte de subminare a economiei nationale, despre care a mentionat inainte de a intra la audieri, el a spus ca aceasta este "de persoana care poate furniza detalii despre activitatea si contractele Hidroelectrica".
Remus Vulpescu a mai aratat ca, cel mai probabil, dosarul DIICOT a pornit la sesizarea unei asociatii de salariati din Hidroelectrica.
Joi dimineata, inainte de a intra la DNA, Remus Vulpescu declara ca are un dosar... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 16:57
Ministrul Energiei, Constantin Nita, s-a prezentant la Directia Nationala Anticoruptie, unde procurorii l-au convocat pentru audieri in cazul mitei de la Hidroelectrica.
Numele ministrului apare in dosarul in care Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, membru in cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei si consilier al ministrului Nita, au fost retinuti de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), intr-un dosar de mita privind vanzarea de energie in valoare de 263 milioane euro.
Cu toate ca unul din principalii acuzati ii este consilier, Nita a negat ferm orice implicare in acest scandal.
"Resping ferm orice acuzatie, afirmatie, asociere in ceea ce priveste implicarea mea in acest caz. Iar mentionarea numelui meu de catre terte persoane pe marginea acestui subiect intra in categoria speculatiilor care se pot transforma in calomnie", a afirmat Nita, vineri.
Audierea ministrului a durat aproximativ o ora, Constantin Nita nu a dorit insa sa faca nicio declaratie, insistand doar asupra faptului ca a fost chemat la DNA in calitate de martor.
Si Remus Vulpescu a spus "prezent" la DNA
Si Remus Vulpescu a raspuns apelului procurorilor si s-a prezentat, joi, la sediul DNA, pentru audieri.
Vulpescu, consilier al ministrului Finantelor Daniel Chitoiu, a fost cel care i-a denuntat pe Mihaila si pe Bradean la DNA.
Procurorii au aratat, in referatul prin care au propus arestarea preventiva a celor doi, ca Eugen Bradean l-a... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 10:10
Fostul sef al SRI Virgil Magureanu si fiul fostului sef al DGIPI Virgil Ardelean, Alin, au fost citati pentru miercuri, la DNA, in dosarul "Mita la Hidroelectrica", legat de negocierea unui contract pentru vanzarea de energie ieftina in valoare de peste 260 de milioane de euro.
Miercuri dimineata, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) s-a prezentat fostul sef al Serviciului Roman de Informatii, Virgil Magureanu, care a spus, la iesire, ca are calitatea de martor intr-un dosar al procurorilor anticoruptie si ca "este prematur sa discutam acum aceste chestiuni".
Surse judiciare au precizat, pentru Mediafax, ca Magureanu ar fi cel care l-a recomandat pe Ioan Mihaila, arestat in dosar, actualului ministru delegat pentru Energie, Constantin Nita.
De asemenea, sursele citate au confirmat ca Magureanu are calitatea de martor si ca a dat o declaratie in acest dosar.
Ulterior, la sediul DNA s-a prezentat Alin Ardelean, fiul lui Virgil Ardelean - fostul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectiei Interna (DGIPI) din Ministerul Afacerilor Interne.
Acesta este audiat tot in calitate de martor, conform acelorasi surse.
Potrivit surselor citate, Alin Ardelean ar fi asociat al omului de afaceri Rares Criste - administrator al firmei pentru care, potrivit procurorilor anticoruptie, se negocia cumpararea de energie ieftina de la Hidroelectrica.
In acelasi dosar, la DNA a fost audiat, luni, si Rares Criste, administrator al firmei Energon Power &... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 14:16
Omul de afaceri Rares Criste - administrator al firmei pentru care, potrivit procurorilor anticoruptie, se negocia cumpararea de energie ieftina de la Hidroelectrica - a venit luni, la DNA, pentru a fi audiat in dosarul de mita in care au fost arestati Eugen Bradean si Ioan Mihaila.
Criste, administrator al firmei Energon Power & Gas din Cluj, a fost citat sa se prezinte in fata anchetatorilor, DNA neprecizand, pana in acest moment, daca acesta are vreo calitate in dosar.
Tribunalul Bucuresti a decis in 24 octombrie, la propunerea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Eugen Bradean - director de trading la Hidroelectrica - si a lui Ioan Mihaila - fost membru in Consiliul de Supraveghere al companiei si fost consilier al ministrului Constantin Nita -, in dosarul de mita privind vanzarea de energie.
Decizia a fost contestata de cei doi la Curtea de Apel Bucuresti, care a decis definitiv mentinerea masurii preventive.
Ioan Mihaila este acuzat de dare de mita, iar Eugen Bradean, de complicitate la luare de mita si la dare de mita.
Potrivit DNA, in octombrie, Ioan Mihaila, in calitate de membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie, i-a promis unui membru in acelasi Consiliu, denuntator in cauza, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urma sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 11:47
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, respinge acuzatiile de implicare in scandalul spagii de la Hidroelectrica, mentionand ca a atentionat conducerea Hidroelectrica asupra consecintelor penale ale unui contract cu pret fix.
"Resping ferm orice acuzatie, afirmatie, asociere in ceea ce priveste implicarea mea in acest caz. Iar mentionarea numelui meu de catre terte persoane pe marginea acestui subiect intra in categoria speculatiilor care se pot transforma in calomnie", a afirmat Nita, intr-o conferinta de presa.
Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, membru in cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei si consilier al ministrului Constantin Nita, au fost retinuti de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), intr-un dosar de mita privind vanzarea de energie in valoare de 263 milioane euro.
Mihaila este acuzat de dare de mita, iar Bradean de complicitate la luare de mita si la dare de mita.
Potrivit DNA, Ioan Mihaila i-a promis in octombrie altui membru al Consiliului de Supraveghere, denuntator in cauza, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urma sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani de vanzare a energiei electrice catre firma Energon Power&Gas, in conditii nefevorabile pentru producator.
DNA sustine totodata ca Bradean i-a transmis lui Remus Vulpescu - membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica si director de cabinet al ministrului Finantelor... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 13:40
Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, fost membru in Consiliul de Supraveghere al companiei si fost consilier al ministrului Constantin Nita, raman in arest, a decis definitiv, marti, Curtea de Apel Bucuresti, care a respins recursurile celor doi.
Tribunalul Bucuresti a decis in 24 octombrie, la propunerea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Eugen Bradean si a lui Ioan Mihaila, in dosarul de mita privind vanzarea de energie.
Decizia a fost contestata de cei doi la Curtea de Apel Bucuresti, care a decis definitiv, marti, mentinerea masurii preventive.
Ioan Mihaila este acuzat de dare de mita, iar Eugen Bradean, de complicitate la luare de mita si la dare de mita.
Mita de 1,4 milioane de euro
Potrivit DNA, in octombrie, Ioan Mihaila, in calitate de membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie, i-a promis unui membru in acelasi Consiliu, denuntator in cauza, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urma sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de vanzare a energiei electrice catre o anumita societate comerciala din Romania, pentru cantitatea de 7.012.800 MWh (1.157.112.000 lei, aproximativ 262.980.000 de euro), ceea ce reprezentau conditii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica.
Procurorii au aratat, in referatul prin care au propus... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 19:28
Directorul de furnizare al traderului de energie Energy Financing Team (EFT), Aurelia Mocanu, a declarat ca orice referire privind o posibila implicare a companiei in scandalul privind mita de la Hidroelectrica este "o speculatie", iar cei care fac astfel de afirmatii vor fi actionati in instanta.
"Orice referiri de natura sa ne implice in vreun fel in acest dosar Hidroelectrica aflat la DNA sunt nefondate, doar pure speculatii. Atragem atentia doritorilor sa ne implice in vreun scandal ca suntem pregatiti sa ne aparam drepturile legal, astfel incat activitatea si imaginea companiei noastre sa nu aiba de suferit", a declarat, intr-un comunicat, directorul de furnizare al EFT, Aurelia Mocanu.
Mocanu face referire la declaratiile lui Remus Vulpescu, membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica si director de cabinet al ministrului Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, care apare in stenogramele facute publice de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) catalogand reprezentantii companiei EFT drept "niste mafioti din Serbia".
In stenogramele DNA Vulpescu a fost inregistrat spunand "ca erau aia cu EFT care trimiteau numai din Serbia niste mafioti sa... ii stie toata lumea pe aia".
Eugen Bradean, fost membru in Directoratul Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, fost membru in Consiliul de Supraveghere al companiei si fost consilier al ministrului Constantin Nita, sunt retinuti de DNA intr-un dosar de mita privind vanzarea de energie in valoare de aproape 263 milioane... mai mult
Marti, 29 Octombrie 2013, ora 12:26
Procurorii DNA i-au interceptat pe Ioan Mihaila, membru in cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei si consilier al ministrului Constantin Nita, si Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, in timp ce acestia isi negociau mita pe care urmau sa o primeasca pentru aprobarea contractului cu Energon.
Potrivit procurorilor, Remus Vulpescu ar fi cerut mita in avans, in timp ce Ioan Mihaila, consilier al ministrului Constantin Nita, si Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, l-ar fi anuntat ca nu pot face acest lucru, deoarece banii ar fi urmat sa fie impartiti cu alte 3-4 persoane, fara sa fie insa clar, deocamdata, cine erau aceste persoane.
Avans din spaga: 150.000 de euro
BRADEAN EUGEN: Pai, asta e! Si inseamna doi virgula opt! Plus-minus! Da' am zis doi virgula opt, ca sa nu ne incurcam! Asta inseamna jumate, care ce... o concesionez eu, unu virgula patru milioane de euro!
MIHAILA IOAN: Deci, tu te descurci cu dumnealui pe acesti doi euro!
BRADEAN EUGEN: Pai, da! Pai, da! Asta am spus!
MIHAILA IOAN: Deci, jumatate din cei doi euro... unu'... din... adica, pe cei
doi lei...
VULPESCU DUMITRU REMUS: Din un... doi lei...
MIHAILA IOAN: Deci, un leu e al dumneavoastra... care se inmulteste cu doua sute si cu o mie... cu opt mii sapte sute... de patru ori. Eu am transmis ca se vrea...
BRADEAN EUGEN: Si atata vine. Vine intre doi sapte sute si trei milioane de euro ...[neinteligibil]...
VULPESCU DUMITRU REMUS [se adreseaza lui... mai mult
Joi, 24 Octombrie 2013, ora 15:05