Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat ca Electrica are de recuperat sute de milioane de euro de la alte companii cu care este in procese.
"Procesele Electrica sunt in diverse stadii, nu putem stabili noi judecatorilor termenele si modalitatile de rezolvare. Electrica are de luat, nu de dat bani, investitorii trebuie sa stie acest lucru. Incercam sa curatam Electrica de toate companiile mici si ineficiente. Electrica are de recuperat sute de milioane de euro. Cu siguranta acest lucru se va intampla, nu stiu cand", a afirmat Nita, citat de Mediafax.
El a adaugat ca statul va continua in acest an listarile companiilor de stat la bursa, cu Electrica, Hidroelectrica si Complexul Energetic Oltenia.
"Toti banii din listari vor ramane in companii pentru dezvoltare, mizez foarte mult pe acest gen de listari. Listarile sunt programate pentru luna iunie, consultantii nu prea sunt de acord ca toate trei sa fie listate in iunie. Vom mai discuta cu FMI, dar noi suntem decisi sa ne respectam termenele asumate" a mai spus Nita. mai mult
Marti, 25 Februarie 2014, ora 10:45
Calendarul de listari la bursa agreat cu Fondul Monetar International nu a fost modificat, astfel ca, in luna iunie, vor fi listate la bursa Hidroelectrica, Electrica si Complexul Energetic Oltenia (CEO), a declarat, joi, ministrul de resort, Constantin Nita, cu ocazia semnarii unui contract de finantare intre Complexul Oltenia si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.
'Nu avem intarzieri in calendarul de listari, dar sa vedem ce spun consultantii. Toate trei listarile sunt prevazute pentru luna iunie', a spus ministrul.
La randul sau, directorul general al CEO, Laurentiu Ciurel, a precizat ca singurul lucru care ar putea intarzia listarea companiei pe care o reprezinta este majorarea capitalului social cu valoarea unor terenuri cu suprafete mari, care ar putea duce la cresterea cu 2-3 procente a participatiei statului.
'Este posibil sa avem o reactie in instanta din partea celuilalt actionar, Fondul Proprietatea. Suprafetele sunt foarte mari, iar valoarea lor este de sute de milioane de dolari, astfel ca ar putea influenta cu 2-3% structura actionariatului', a spus Ciurel.
Nita declara anterior ca CEO va fi listata in octombrie
In urma cu doua saptamani, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, declara ca Hidroelectrica si Electrica vor fi listate la bursa in iunie, iar Complexul Oltenia, in octombrie.
Tot atunci, Ciurel spunea ca a solicitat listarea companiei pe care o conduce in octombrie, pentru a nu fi cotata pe piata de... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 13:41
Departamentul pentru Energie este in grafic in ceea ce priveste angajamentele luate in fata Fondului Monetar International, iar in acest an vor fi listate la bursa Hidroelectrica, Electrica si Complexul Energetic Oltenia, a declarat, joi, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, prezent la o conferinta de profil.
"Suntem in grafic cu tot ceea ce ne-am angajat. In iunie vom lista Hidroelectrica si Electrica, iar Complexul Energetic Oltenia va fi listat in octombrie. Cu siguranta veti avea profit daca veti investi in aceste companii", a spus Nita.
El a afirmat ca anul trecut a fost unul de succes pentru strategia de listari, dupa cele trei listari reusite ale Romgaz, Nuclearelectrica si unui pachet suplimentar de actiuni Transgaz.
Intrebat daca momentul listarilor este cel mai bun, in conditiile in care pietele financiare externe nu si-au revenit din criza, Nita a raspuns: "Da, companiile romanesti trebuie sa-si deschida capitalul si pentru micii investitori, si pentru marii investitori. Banii vor fi folositi in retehnologizari. Toti banii rezultati din vanzarile pe bursa raman in companii".
Nita a sustinut ca, in acest fel, companiile vor castiga increderea pietelor si vor primi mai usor credite de la banci.
"Avem datoria, ca romani, ca aceste companii sa devina cele mai importante din regiune", a mai spus ministrul.
La randul sau, directorul general al Complexului Energetic Oltenia, Laurentiu Ciurel, a precizat, la acelasi eveniment, ca a... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 14:52
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, si membri directoratului Hidroelectrica nu au stiut faptele de coruptie pe care le comiteau Ioan Mihaila si Eugen Bradean, astfel ca anchetatorii DNA au dispus neinceperea urmaririi penale fata de acestia pentru complicitate la luare si dare de mita.
"Din ansamblul materialului probator administrat in prezenta cauza a rezultat fara putere de tagada inexistenta unei conivente infractionale intre cei doi inculpati si numitii (.........), ministru delegat pentru Energie in cadrul Guvernului Romaniei, ConstaConstantin Nitatat in Parlamentul Romaniei, (.........), motiv pentru care se va dispune fata de acestia neinceperea urmaririi penale pentru complicitate la infractiunea de luare de mita si complicitate la infractiunea de dare de mita...intrucat faptele nu exista", se arata in rechizitoriul prin care fostul consilier al demnitarului si un fost director din Hidroelectrica au fost deferiti justitiei, miercuri, pentru fapte de coruptie.
La aceeasi concluzie au ajuns anchetatorii in privinta directoratului Hidroelectrica. "Pe fondul cercetarilor efectuate in prezentul dosar, au fost interceptate si inregistrate si convorbirile telefonice purtate de inculpatii Mihaila Ioan si Bradean Eugen cu numitii (.........), membrii in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica respectiv cu numitii Stanculescu Viorelian Mihai (presedinte), Teleanu Mihai si Agliceru Ovidiu, membri ai directoratului Hidroelectrica insa, probatoriul... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 19:15
Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, fost membru in Consiliul de Supraveghere al companiei si fost consilier al ministrului Constantin Nita, au fost trimisi in judecata in dosarul de mita privind vanzarea de energie.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie i-au trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pe Ioan Mihaila pentru dare de mita si pe Eugen Badean pentru complicitate la luare de mita si complicitate dare de mita, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei.
Dosarul va fi judecat de magistratii Tribunalului Bucuresti.
Procurorii arata, in rechizitoriul trimis instantei, ca in luna octombrie, Ioan Mihaila, in calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita, a promis suma de 1.400.000 de euro unui alt membru din acelasi consiliu (denuntator in cauza), pentru ca acesta din urma, in exercitarea atributiilor de serviciu, sa voteze favorabil incheierea unui contract bilateral pentru o perioada de patru ani, prin care Hidroelectrica sa vanda o cantitate de 7.012.800 MWh energie electrica societatii comerciale Energon Power & Gas SRL Cluj.
"Cantitatea respectiva de energie urma sa fie vanduta pentru suma de 1.157.112.000 lei (262.980.000euro), ceea ce ar fi reprezentat conditii defavorabile pentru societatea Hidroelectrica, respectiv un posibil prejudiciu de 175.000.000 lei in dauna societatii Hidroelectrica", au scris... mai mult
Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 13:31
Remus Vulpescu a declarat joi, la iesirea de la DNA, ca la Hidroelectrica sunt si "alte contracte problematice", insa compania, daca va fi administrata corect, va putea sa detina capacitati de generare sau sa desfasoare alte activitati in domeniul energiei in intreaga regiune, nu numai in Romania".
"In mod sigur, sunt si alte contracte problematice. In mod sigur, suntem inca departe de a fi facut din Hidroelectrica o companie curata, o companie ce poate sa-si valorifice potentialul. Hidroelectrica este, poate, singura companie a statului roman care, astazi, poate constitui un nucleu de dezvoltare regionala in domeniul energiei. Hidroelectrica este o companie care, daca va fi administrata corect, va putea intr-un timp scurt - trei, patru, cinci ani, nu mai mult - sa detina capacitati de generare sau sa desfasoare diverse alte activitati in domeniul energiei in intreaga regiune, nu numai in Romania", a aratat Vulpescu, dupa ce a fost audiat in dosarul "Mita la Hidroelectrica".
Intrebat cu privire la calitatea lui in dosarul DIICOT ce vizeaza fapte de subminare a economiei nationale, despre care a mentionat inainte de a intra la audieri, el a spus ca aceasta este "de persoana care poate furniza detalii despre activitatea si contractele Hidroelectrica".
Remus Vulpescu a mai aratat ca, cel mai probabil, dosarul DIICOT a pornit la sesizarea unei asociatii de salariati din Hidroelectrica.
Joi dimineata, inainte de a intra la DNA, Remus Vulpescu declara ca are un dosar... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 16:57
Ministrul Energiei, Constantin Nita, s-a prezentant la Directia Nationala Anticoruptie, unde procurorii l-au convocat pentru audieri in cazul mitei de la Hidroelectrica.
Numele ministrului apare in dosarul in care Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, membru in cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei si consilier al ministrului Nita, au fost retinuti de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), intr-un dosar de mita privind vanzarea de energie in valoare de 263 milioane euro.
Cu toate ca unul din principalii acuzati ii este consilier, Nita a negat ferm orice implicare in acest scandal.
"Resping ferm orice acuzatie, afirmatie, asociere in ceea ce priveste implicarea mea in acest caz. Iar mentionarea numelui meu de catre terte persoane pe marginea acestui subiect intra in categoria speculatiilor care se pot transforma in calomnie", a afirmat Nita, vineri.
Audierea ministrului a durat aproximativ o ora, Constantin Nita nu a dorit insa sa faca nicio declaratie, insistand doar asupra faptului ca a fost chemat la DNA in calitate de martor.
Si Remus Vulpescu a spus "prezent" la DNA
Si Remus Vulpescu a raspuns apelului procurorilor si s-a prezentat, joi, la sediul DNA, pentru audieri.
Vulpescu, consilier al ministrului Finantelor Daniel Chitoiu, a fost cel care i-a denuntat pe Mihaila si pe Bradean la DNA.
Procurorii au aratat, in referatul prin care au propus arestarea preventiva a celor doi, ca Eugen Bradean l-a... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 10:10
Omul de afaceri Rares Criste - administrator al firmei pentru care, potrivit procurorilor anticoruptie, se negocia cumpararea de energie ieftina de la Hidroelectrica - a venit luni, la DNA, pentru a fi audiat in dosarul de mita in care au fost arestati Eugen Bradean si Ioan Mihaila.
Criste, administrator al firmei Energon Power & Gas din Cluj, a fost citat sa se prezinte in fata anchetatorilor, DNA neprecizand, pana in acest moment, daca acesta are vreo calitate in dosar.
Tribunalul Bucuresti a decis in 24 octombrie, la propunerea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Eugen Bradean - director de trading la Hidroelectrica - si a lui Ioan Mihaila - fost membru in Consiliul de Supraveghere al companiei si fost consilier al ministrului Constantin Nita -, in dosarul de mita privind vanzarea de energie.
Decizia a fost contestata de cei doi la Curtea de Apel Bucuresti, care a decis definitiv mentinerea masurii preventive.
Ioan Mihaila este acuzat de dare de mita, iar Eugen Bradean, de complicitate la luare de mita si la dare de mita.
Potrivit DNA, in octombrie, Ioan Mihaila, in calitate de membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica SA si consilier al ministrului delegat pentru Energie, i-a promis unui membru in acelasi Consiliu, denuntator in cauza, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urma sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani, de... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 11:47
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, respinge acuzatiile de implicare in scandalul spagii de la Hidroelectrica, mentionand ca a atentionat conducerea Hidroelectrica asupra consecintelor penale ale unui contract cu pret fix.
"Resping ferm orice acuzatie, afirmatie, asociere in ceea ce priveste implicarea mea in acest caz. Iar mentionarea numelui meu de catre terte persoane pe marginea acestui subiect intra in categoria speculatiilor care se pot transforma in calomnie", a afirmat Nita, intr-o conferinta de presa.
Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, membru in cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei si consilier al ministrului Constantin Nita, au fost retinuti de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), intr-un dosar de mita privind vanzarea de energie in valoare de 263 milioane euro.
Mihaila este acuzat de dare de mita, iar Bradean de complicitate la luare de mita si la dare de mita.
Potrivit DNA, Ioan Mihaila i-a promis in octombrie altui membru al Consiliului de Supraveghere, denuntator in cauza, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urma sa voteze favorabil incheierea de catre Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani de vanzare a energiei electrice catre firma Energon Power&Gas, in conditii nefevorabile pentru producator.
DNA sustine totodata ca Bradean i-a transmis lui Remus Vulpescu - membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica si director de cabinet al ministrului Finantelor... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 13:40