Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a plafonat la 8,5% rata de rentabilitate a distribuitorilor de electricitate, de la nivelul anterior de 10%, dar o poate creste cu 0,5 puncte procentuale daca firmele de profil investesc in contorizarea inteligenta a consumului.
"Modificarea va fi aplicata tuturor distribuitorilor de energie, lucram la ea din luna mai. Noile reglementari se vor aplica din acest an pe o perioada de cinci ani. Companiile care vor investi in (contoare inteligente - n.r.) vor putea primi in plus 0,5 puncte procentuale", a declarat pentru Mediafax presedintele ANRE, Niculae Havrilet.
Romania are obligatia, asumata fata de Comisia Europeana, sa introduca sistemul contorizarii inteligente in sectorul distributiei si furnizarii de energie pana in 2020.
Investitiile in retelele de distributie si cresterea calitatii serviciului, motivatiile principale pentru modificarea metodologiei
Potrivit ANRE, modificarea metodologiei a fost determinata, in principal, de necesitatea efectuarii investitiilor pentru asigurarea fiabilitatii retelelor de distributie a energiei electrice si cresterii calitatii serviciului in conditii de eficienta energetica.
Tarifele de distributie se aplica tuturor utilizatorilor racordati la reteaua electrica de distributie a operatorului de distributie, in concordanta cu nivelul de tensiune la care este extrasa energia electrica.
"Metodologia aprobata astazi stabileste modul de determinare a... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 17:10
Ministrul delegat pentru Energiei, Constantin Nita, a declarat joi ca trebuie verificat modul in care companiile de distributie a energiei au respectat clauzele din contractele de privatizare, precum si marjele lor de profit.
"Trebuie sa vedem ce este cu marjele lor de profit (ale distribuitorilor de electricitate - n.r.)", a declarat Nita intr-o conferinta pe teme energetice.
Principalii distribuitori de energie sunt CEZ (Cehia), Enel (Italia), E.ON (Germania) si Electrica SA, companie controlata de stat, prin Ministerul Economiei.
CEZ, Enel si E.ON au cumparat de la Electrica, in perioada 2005-2008, cinci din cele opt firme de distributie a energiei.
Prezenta in conferinta, Maria Manicuta, director in ANRE, a afirmat ca distribuitorii de energie au investit, intre 2008 si 2012, suma de 6 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro). Aceste costuri ar trebui recuperate de distribuitori prin tarife.
"ANRE trebuie sa fie foarte atenta in aprobarea acestor investitii, pentru ca ele au un mare impact in facturii. Trebuie sa se asigure un echilibru intre costuri si beneficii", a spus Manicuta. mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 13:39
Companiile din sectorul energiei aflate in portofoliul OPSPI, care reprezinta principalul activ al Oficiului, au fost trecute din coordonarea ministrului Economiei, Varujan Vosganian (PNL), in cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita (PSD), care a primit si sefia unui departament.
Modificarea a fost efectuata in Parlament, printr-o serie de amendamente care modifica ordonanta de urgenta aprobata de Executiv la sfarsitul anului trecut pentru reglementarea noii configuratii guvernamentale.
In forma adoptata de Guvern era stabilit ca Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) va fi in continuare coordonat de ministrul Economiei, post ocupat in prezent de Varujan Vosganian (PNL).
In baza acestei ordonante, pentru nou-infiintatul post de ministru delegat pentru Energie, ocupat de Constantin Nita (PSD), nu erau stabilite atributii concrete, formularea agreata atunci fiind ca ministrul delegat "coordoneaza activitatile din domeniul energiei".
Printr-o serie de amendamente introduse in Parlament la aceasta ordonanta, ministrul delegat a primit insa un Departament distinct pentru Energie, cu personalitate juridica si atributii in coordonarea la nivel national a sectorului energetic si a resurselor energetice, iar structurile din cadrul OPSPI cu atributii in procesul de restructurare si privatizare a societatilor comerciale din domeniul energiei si de exercitare a calitatii de actionar al statului la companiile nationale din... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 17:56