Cupru Min nu va mai fi listata la bursa ci va fi inclusa intr-o companie nationala a cuprului, alaturi de Minvest Deva si Moldomin.
"Listarea Cupru Min se amana (...). Viitoarea companie nationala a cuprului va trebui sa dezvolte si activitatea siderurgica, pe langa cea extractiva. Va trebui nu dor sa vanda materie prima, ci si sa o prelucreze", a declarat luni ministrul Economiei, Constantin Nita, dupa ce a anuntat ca pleaca de la conducerea institutiei.
Din aceasta companie ar urma sa faca parte Cupru Min Abrud, Minvest Deva si Moldomin, a afirmat Nita intr-o conferinta de presa.
Nita afirma in luna mai ca producatorul de cupru va fi listat la bursa anul viitor.
Cupru Min detine circa 60% din rezervele de cupru ale Romaniei. Productia Cupru Min a depasit in primele noua luni cantitatea bugetata, iar compania a inregistrat un profit brut de 8,13 milioane lei, in crestere cu 13%.
Nita a adaugat ca "este in lucru" un proiect privind crearea unei companii nationale a cuprului care, dupa ce va fi infiintata, ar urma sa atraga un investitor privat care sa investeasca intr-o unitate siderurgica de prelucrare a cuprului.
Investitia intr-o unitate siderurgica ar urma sa fie facuta de un partener strain. O fabrica siderurgica cu o capacitate anuala de prelucrare de 100.000 de tone ar presupune o invesitie de 200 milioane de euro, a mai spus Nita.
Cupru Min a bugetat pentru acest an un profit brut de 7,2 milioane lei, cu 40% mai mic fata de 12 milioane lei anul... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 14:00
Romania este o alternativa viabila pentru investitorii israelieni, oferind multiple avantaje, atat ca membru al Uniunii Europene, cat si din punctul de vedere al pozitiei geografice si mediului investitional, a subliniat, marti, ministrul Economiei, Constantin Nita, in cadrul unei intalniri cu ministrul Infrastructurii Nationale, Energiei si Resurselor de Apa al Statului Israel, Silvan Shalom.
Constantin Nita a mai mentionat, in cadrul intalnirii, la care au participat si ambasadorul Israelului in Romania, Dan Ben-Eliezer, si reprezentanti ai unor importante companii israeliene din domeniile energetic, gaze naturale si management-ul resurselor de apa, ca Romania constituie una dintre cele mai atractive destinatii pentru investitorii interesati sa patrunda sau sa-si consolideze pozitia in Europa, potrivit Agerpres.
Conform unui comunicat al ME, desfasurarea celei de-a doua sedinte comune a guvernelor roman si israelian, la Ierusalim, in data de 24 iunie 2014, a marcat atingerea unui nou stadiu al relatiilor bilaterale, iar intalnirea de marti a fost o buna ocazie pentru cei doi demnitari de a analiza in detaliu evolutia acestora.
Cu aceasta ocazie, au fost abordate teme referitoare la problematica energetica globala si regionala, avand in vedere atat pozitiile de consumator de materii prime energetice ale celor doua tari, cat si faptul ca Israel va deveni in curand exportator de gaze naturale.
In cadrul discutiilor, ministrul roman al Economiei si ministrul... mai mult
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 09:30
Ministrul Economiei, Constantin Nita, a declarat joi, la Craiova, dupa ce a vizitat fabrica Ford, ca in Romania este nevoie de "facilitati, de programe", pentru a convinge populatia sa cumpere masini produse in tara.
Un astfel de program ar putea fi destinat tinerilor, sustine ministrul Economiei, si ar permite acestora sa-si achizitioneze in conditii avantajoase un autoturism din productia interna.
Potrivit lui Constantin Nita, compania Ford a produs anul acesta 180.000 de motoare si 70.000 de autoturisme, dar din acestea, pe piata romaneasca, au ajuns numai 2%.
"In cifre, Ford inseamna, anul acesta, 180.000 de motoare, 70.000 de autoturisme din care, din pacate, pe piata romaneasca sunt 2% si asta nu este bine. Pentru a convinge populatia din Romania sa cumpere masini produse in tara este nevoie de facilitati, de proiecte. Cum este programul rabla, ar trebui un program pentru prima masina. Dau un exemplu. Iata, secretarul de stat pentru politici industriale sa gaseasca o formula pentru acest program prin care tinerii de 18-20 de ani sa-si poata cumpara masina romaneasca in niste conditii. Nu stiu, discutam de finantare impreuna si cu producatorul si asa mai departe: sa folosim poate mai mult leasingul, bancile sa dea drumul la creditare si sa se ocupe mai putin numai de titlurile de stat. Sunt multe lucruri care trebuie abordate, dar probabil ca aceste chestiuni vor fi detaliate, pentru ca avem si un comitet interministerial pentru promovarea industriei auto si... mai mult
Joi, 17 Iulie 2014, ora 16:05
Ministrul Economiei, Constantin Nita, a declarat, luni, la Targoviste, ca ar mai putea fi create parcuri industriale in judetul Dambovita cu excedentul de teren pe care il au cele trei societati de armament din judet.
Ministrul a facut declaratia intr-o conferinta de presa, dupa ce a vizitat Uzina Mecanica Mija, Uzina de Produse Speciale Dragomiresti si Automecanica Moreni.
"Programele de reorganizare trebuie sa le facem cu Consiliul Judetean pentru ca sunt terenuri foarte mari comparativ cu cerintele si posibilitatile de productie si vanzare din momentul de fata. Va trebui sa ne reorientam, poate mai facem niste parcuri industriale sau o parte din aceste active care raman nefolosite le dam la Consiliul Judetean si ei sa faca, stiu eu, parteneriate publice-private. Legea industriei de aparare va permite acest lucru", a afirmat ministrul Constantin Nita.
Acesta a adaugat ca la toate cele trei societati de productie de armament din Dambovita se preteaza cedarea de teren pentru a se crea parcuri industriale, care, la randul lor, sa creeze locuri de munca.
Din cele trei societati, a precizat ministrul Nita, doua au capacitatea de a deveni eficiente, cea de la Mija si cea de la Dragomiresti, probleme in a se asigura comenzi fiind la Automecanica Moreni.
Cele trei societati au, in total, circa 760 de angajati
Uzina Mecanica Mija, Uzina de Produse Speciale Dragomiresti si Automecanica Moreni sunt filiale ale ROMARM.
CN ROMARM are capital 100% al statului... mai mult
Marti, 08 Iulie 2014, ora 08:40
1Calendarul de listari la bursa agreat cu Fondul Monetar International nu a fost modificat, astfel ca, in luna iunie, vor fi listate la bursa Hidroelectrica, Electrica si Complexul Energetic Oltenia (CEO), a declarat, joi, ministrul de resort, Constantin Nita, cu ocazia semnarii unui contract de finantare intre Complexul Oltenia si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.
'Nu avem intarzieri in calendarul de listari, dar sa vedem ce spun consultantii. Toate trei listarile sunt prevazute pentru luna iunie', a spus ministrul.
La randul sau, directorul general al CEO, Laurentiu Ciurel, a precizat ca singurul lucru care ar putea intarzia listarea companiei pe care o reprezinta este majorarea capitalului social cu valoarea unor terenuri cu suprafete mari, care ar putea duce la cresterea cu 2-3 procente a participatiei statului.
'Este posibil sa avem o reactie in instanta din partea celuilalt actionar, Fondul Proprietatea. Suprafetele sunt foarte mari, iar valoarea lor este de sute de milioane de dolari, astfel ca ar putea influenta cu 2-3% structura actionariatului', a spus Ciurel.
Nita declara anterior ca CEO va fi listata in octombrie
In urma cu doua saptamani, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, declara ca Hidroelectrica si Electrica vor fi listate la bursa in iunie, iar Complexul Oltenia, in octombrie.
Tot atunci, Ciurel spunea ca a solicitat listarea companiei pe care o conduce in octombrie, pentru a nu fi cotata pe piata de... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2014, ora 13:41
Chinezii s-au aratat interesati sa investeasca peste cinci miliarde de euro in proiecte energetice in Romania, iar primele contracte ar putea fi semnate anul viitor, a declarat marti Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie.
"Nu trebuie sa ne mai temem de China. Experienta lor ne este utila", a spus Nita, precizand ca investitorii chinezi s-au aratat interesati de proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, de hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarnita-Lapustesti, de termocentrala Rovinari si de reabilitarea grupurilor 3 si 4 de la termocentrala Mintia-Deva.
"Acestea sunt doar inceputul, pentru ca mai avem si alte proiecte. Unele sunt in faza avansata, speram ca primele sa fie semnate anul viitor. Aceste proiecte inseamna cinci miliarde de euro doar participatia Chinei. Proiectele au un rol-cheie in energetica Romaniei: de a reduce emisiile de carbon si de a echilibra sistemul, ceea ce ne creeaza acum multe probleme", a spus ministrul.
El a subliniat ca toate aceste proiecte vor respecta normele europene in materie de transparenta.
"Dorim ca prin aceste proiecte sa ne indeplinim obiectivul de independenta si securitate energetica si, in timp, sa devenim exportatori de energie, sa incercam ca productia de energie sa fie vanduta nu numai in tara, ci si in afara", a continuat Nita.
Potrivit acestuia, Romania si-a propus realizarea unei burse regionale puternice de energie electrica si gaze naturale.
"Sper ca Romania sa reprezinte tigrul... mai mult
Marti, 26 Noiembrie 2013, ora 16:27
Ministrul delegat pentru Energiei, Constantin Nita, a declarat joi ca trebuie verificat modul in care companiile de distributie a energiei au respectat clauzele din contractele de privatizare, precum si marjele lor de profit.
"Trebuie sa vedem ce este cu marjele lor de profit (ale distribuitorilor de electricitate - n.r.)", a declarat Nita intr-o conferinta pe teme energetice.
Principalii distribuitori de energie sunt CEZ (Cehia), Enel (Italia), E.ON (Germania) si Electrica SA, companie controlata de stat, prin Ministerul Economiei.
CEZ, Enel si E.ON au cumparat de la Electrica, in perioada 2005-2008, cinci din cele opt firme de distributie a energiei.
Prezenta in conferinta, Maria Manicuta, director in ANRE, a afirmat ca distribuitorii de energie au investit, intre 2008 si 2012, suma de 6 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro). Aceste costuri ar trebui recuperate de distribuitori prin tarife.
"ANRE trebuie sa fie foarte atenta in aprobarea acestor investitii, pentru ca ele au un mare impact in facturii. Trebuie sa se asigure un echilibru intre costuri si beneficii", a spus Manicuta. mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 13:39
Companiile din sectorul energiei aflate in portofoliul OPSPI, care reprezinta principalul activ al Oficiului, au fost trecute din coordonarea ministrului Economiei, Varujan Vosganian (PNL), in cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Nita (PSD), care a primit si sefia unui departament.
Modificarea a fost efectuata in Parlament, printr-o serie de amendamente care modifica ordonanta de urgenta aprobata de Executiv la sfarsitul anului trecut pentru reglementarea noii configuratii guvernamentale.
In forma adoptata de Guvern era stabilit ca Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) va fi in continuare coordonat de ministrul Economiei, post ocupat in prezent de Varujan Vosganian (PNL).
In baza acestei ordonante, pentru nou-infiintatul post de ministru delegat pentru Energie, ocupat de Constantin Nita (PSD), nu erau stabilite atributii concrete, formularea agreata atunci fiind ca ministrul delegat "coordoneaza activitatile din domeniul energiei".
Printr-o serie de amendamente introduse in Parlament la aceasta ordonanta, ministrul delegat a primit insa un Departament distinct pentru Energie, cu personalitate juridica si atributii in coordonarea la nivel national a sectorului energetic si a resurselor energetice, iar structurile din cadrul OPSPI cu atributii in procesul de restructurare si privatizare a societatilor comerciale din domeniul energiei si de exercitare a calitatii de actionar al statului la companiile nationale din... mai mult
Vineri, 29 Martie 2013, ora 17:56
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, a declarat ca Romania are nevoie de companii integrate care sa produca energie electrica din mai multe surse, pentru a fi competitive pe plan regional. In ceea ce priveste Hidroelectrica, acesta a spus ca exista posibilitatea sa se sparga in 2-3 companii.
"Important este sa cream 2-3 companii puternice, care sa joace un rol pe piata bursiera sau, in acelasi timp, sa poata concura pe piata energiei electrice. Pretul pe piata va fi intotdeauna creat de cerere si oferta", a explicat Nita.
Autoritatile din Romania trebuie sa creeze in sectorul energetic companii care sa joace un rol important si in zona, a declarat Constantin Nita.
"Este timpul sa cream companii romanesti puternice, care sa joace nu numai in Romania ci si in zona noastra de influenta a vecinilor nostri. O zona in care noi am putea sa devenim un jucator important in domeniul energiei.
Incepand cu 1 ianuarie 2014, in afara de consumatorul vulnerabil si cateva institutii publice, restul pietei va fi libera. De aceea si companiile romanesti vor trebui sa joace pe aceasta piata libera. Strategia energetica poate fi facuta, se lucreaza la un alt proiect, aici sunt invitati toti cei care activeaza in acest domeniu. La nivelul Uniunii Europene se vorbeste de perspectiva 2035 - 2050", a spus Nita.
Potrivit acestuia, Romania este singura tara din UE care are companii energetice care functioneaza pe o singura sursa.
"Nu poti sa pui, pe o piata... mai mult
Joi, 28 Februarie 2013, ora 11:03