Unul dintre cei mai puternici afaceristi din Romania, Tiberiu Urdareanu, a povestit, luni, in fata magistratilor, cum i-ar fi dat spaga fostului ministru al Energiei, Constantin Nita (PSD). Politicianul a reactionat in sala de judecata: "Ati jurat pe Biblie! Mintiti!".
Patronul firmei UTI, milionarul Tiberiu Urdareanu, a povestit timp de aproape doua ore, in fata Inaltei Curti, cum i-ar fi dat spaga fostului ministru PSD al Energiei, Constantin Nita.
Declaratia acestuia este data in faza de apel a dosarului, in prima instanta, Constantin Nita fiind condamnat la 4 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta.
Canapeaua buclucasa
Cele mai multe discutii au vizat modul in care Urdareanu i-ar fi dat lui Constantin Nita (foto) o parte din bani, un plic cu 30.000 de euro.
Citeste si: Un fost ministru, la Inalta Curte: Am fata de prost sa iau banii intr-un hotel plin de camere de luat vederi?
"Am stat pe o canapea. Am pus plicul intre noi doi, m-am ridicat si am plecat. Era un plic de dimensiuni normale...Da, am vazut cum Nita a luat plicul si l-a introdus in buzunar. Apoi m-am ridicat si am plecat", a povestit Urdareanu, sigur pe el.
Declaratia a fost urmarita din primul rand al salii de fostul ministru al Energiei. "Domnule Urdareanu, va rog sa nu mintiti in fata instantei!", a fost reactia acestuia.
Procesul a mai fost urmarit cu atentie, din boxa arestatilor, de un alt fost ministru, Gabriel Sandu. Fostul sef de la Comunicatii este... mai mult
Luni, 12 Martie 2018, ora 11:52
Fostul ministru PSD al Energiei Constantin Nita a fost condamnat, vineri, la patru ani de inchisoare cu executare.
Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitiei nu este definitiva, transmit televiziunile de stiri.
Nita este acuzat de DNA de trafic de influenta, dupa ce ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu.
Totodata, instanta a decis si confiscarea de la fostul ministru a sumei de 303.000 de lei.
Decizia poate fi atacata cu apel.
Nita a pretins 3,4 milioane de lei
Amintim ca Nita a fost trimis in judecata de procurorii DNA in luna iunie 2016, cand a si fost pus sechestru pe averea fostului ministru.
Potrivit DNA, in perioada in care era ministru delegat al Energiei, Nita i-a cerut lui Urdareanu un comision de 5 la suta din valoarea unui contract pe care firma omului de afaceri l-a incheiat cu Primaria Iasi. In schimb, fostul deputat PSD din perioada 2000-2016 ar fi urmat sa intervina pe langa primarul iesean de atunci, Gheorghe Nichita.
In acest caz, Urdareanu este denuntator.
"Potrivit intelegerii, urma ca suma reprezentand 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) sa ii fie remisa lui Nita Constantin in doua forme: partial cash si partial printr-un contract de consultanta fictiv, ce urma a fi incheiat cu o persoana de incredere din anturajul lui Nita Constantin", se mai mentioneaza in comunicatul procurorilor.
Asadar, pe data de 21 iulie 2013, Nita a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, in incinta... mai mult
Vineri, 26 Mai 2017, ora 11:41
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au pus, vineri, sechestru pe averea deputatului Constantin Nita, fost ministru al Energiei.
Nita a venit, vineri dimineata, la sediul DNA, pentru a i se comunica decizia procurorilor, arata News.ro. La plecare, acesta nu a dorit sa faca declaratii.
Masura a fost luata intr-un dosar de trafic de influenta in care Nita este acuzat ca, pe vremea cand era ministru al Energiei, ar fi primit de la un om de afaceri 30.000 de euro si peste 300.000 de lei ca sa intervina la primarul unui oras pentru incheierea unui... citeste mai departe despre "DNA a pus sechestru pe averea fostului ministru Constantin Nita" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iunie 2016, ora 09:40
Fostul ministru al Energiei, Constantin Nita, este cercetat sub control judiciar pe cautiune intr-un dosar in care e acuzat de trafic de influenta, au anuntat, luni, procurorii DNA.
Constantin Nita, in prezent deputat, a mers, luni, la sediul DNA din Capitala, insa nu a vrut sa faca nicio declaratie in fata jurnalistilor in legatura cu motivul audierii sale.
Iata ca, in scurt timp, anchetatorii au venit cu detalii privind dosarul in care este investigat Nita. Acesta trebuie sa depuna suma de 150.000 de lei, potrivit conditiilor controlului judiciar dispus pentru o perioada de 60 de zile, se arata intr-un comunicat DNA.
"Inculpatul Nita Constantin trebuie sa depuna o cautiune in valoare de 150.000 lei, urmand a comunica procurorului in termen de 6 (sase) zile lucratoare de la data prezentei ordonante daca este de acord sa depuna valoarea stabilita, aceasta urmand a fi consemnata pe numele inculpatului la dispozitia Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de Combatere a ...citeste mai departe despre "Fostul ministru Constantin Nita, cercetat sub control judiciar pe cautiune: Ce acuzatii ii aduce DNA" pe Ziare.com mai mult
Luni, 25 Aprilie 2016, ora 16:02
Ministrul Economiei, Constantin Nita, a facut, luni, un bilant la incheierea mandatului, anuntand pentru luna noiembrie exporturi record de 4,9 milioane euro, cu previziunea de incheiere a anului 2014 cu un volum de vanzari pe pietele externe de peste 50 miliarde euro.
'Cred ca am reusit sa pun baze solide in minister, atat ca programe de investitii, cat si in ceea ce priveste cadrul legislativ. Am inregistrat un record la exporturi, in noiembrie, de 4,9 milioane de euro. Sunt convins ca volumul exporturilor va depasi anul acesta 50 de miliarde de euro. A realizat proiectul de infiintare a Institutului Roman de Comert Exterior, pe baza caruia se vor relua proiectele de creare a unor centre de promovare pentru comert exterior, proiecte care sunt deja in lucru. Trebuie sa avem o activitate mult mai agresiva in proiectele de promovare externa. Acum avem o pondere de 60% in exporturile cu tarile din Uniunea Europeana si restul cu tarile non-UE. Vrem sa crestem ponderea exporturilor pe pietele non-UE', a spus Nita, care a precizat ca a discutat aceasta strategie cu succesorul sau desemnat la portofoliul Economiei, Mihai Tudose, informeaza Agerpres.
Nita a precizat ca in mandatul sau a fost finalizata si strategia de industrializare.
'Ceea ce avem in momentul de fata ca industrie necesita o retehnologizare puternica', a subliniat Constantin Nita.
Acesta a mai spus ca situatia combinatului Oltchim este buna, cu o cifra de afaceri de 16 milioane de euro lunar, in... mai mult
Luni, 15 Decembrie 2014, ora 14:06
Cresterea economica a Romaniei nu poate fi mai mare de 2-3%, din cauza contextului macroeconomic, a lipsei retehnologizarii companiilor de stat si a dificultatii cu care companiile au acces la credite, a declarat miercuri ministrul Economiei, Constantin Nita.
Nu cred intr-o crestere economica mai mare de 2-3%. Este si contextul macroeconomic, lipsa de retehnologizare a companiilor de stat mai ales. De exemplu, industria de aparare. Nu poti face performanta si sa mergi la extern cand lucrezi cu achipamente de 40 de ani. Este imposibil sa tii pasul", a declarat Nita la o conferinta organizata de Ziarul Financiar, transmite Mediafax.
Guvernul anticipeaza un avans economic de 2,5% in acest an, dupa o crestere de 3,5% in 2013. Fondul Monetar International estimeaza un PIB mai mare cu 2,4% in acest an si cu 2,5% anul viiitor.
Potrivit lui Nita, in Romania "nu se misca creditul", astfel ca "finantarea ne impiedica".
"Eu cred ca nici 10% din IMM-uri sunt creditate, inca accesul la credite este foarte greu. La fel si pentru companiile mai mari", a adaugat Nita.
El a mai spus ca exporturile Romaniei ar putea depasi in acest an valoarea de 50 miliarde de euro. mai mult
Miercuri, 15 Octombrie 2014, ora 13:07
Romania este o alternativa viabila pentru investitorii israelieni, oferind multiple avantaje, atat ca membru al Uniunii Europene, cat si din punctul de vedere al pozitiei geografice si mediului investitional, a subliniat, marti, ministrul Economiei, Constantin Nita, in cadrul unei intalniri cu ministrul Infrastructurii Nationale, Energiei si Resurselor de Apa al Statului Israel, Silvan Shalom.
Constantin Nita a mai mentionat, in cadrul intalnirii, la care au participat si ambasadorul Israelului in Romania, Dan Ben-Eliezer, si reprezentanti ai unor importante companii israeliene din domeniile energetic, gaze naturale si management-ul resurselor de apa, ca Romania constituie una dintre cele mai atractive destinatii pentru investitorii interesati sa patrunda sau sa-si consolideze pozitia in Europa, potrivit Agerpres.
Conform unui comunicat al ME, desfasurarea celei de-a doua sedinte comune a guvernelor roman si israelian, la Ierusalim, in data de 24 iunie 2014, a marcat atingerea unui nou stadiu al relatiilor bilaterale, iar intalnirea de marti a fost o buna ocazie pentru cei doi demnitari de a analiza in detaliu evolutia acestora.
Cu aceasta ocazie, au fost abordate teme referitoare la problematica energetica globala si regionala, avand in vedere atat pozitiile de consumator de materii prime energetice ale celor doua tari, cat si faptul ca Israel va deveni in curand exportator de gaze naturale.
In cadrul discutiilor, ministrul roman al Economiei si ministrul... mai mult
Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 09:30
Ministrul Economiei, Constantin Nita, afirma, intr-o declaratie de presa, ca economia "se afla pe un trend pozitiv", chiar daca a inregistrat doua trimestre de scadere a Produsului Intern Brut (PIB).
"Primul aspect care trebuie evidentiat in legatura cu noile date privind PIB publicate de Institutul National de Statistica (INS) este ca desi economia Romaniei a inregistrat doua trimestre consecutive de avans negativ al PIB-ului, la nivelul intregii perioade analizate ea se afla pe un trend pozitiv cu o crestere economica ajustata sezonier de 2,6% fata de primul semestru al anului trecut. Din acest punct de vedere, semnalul dat de definitia tehnica a recesiunii economice, de doua trimestre consecutive de scadere economica, nu trebuie sa estompeze avansul economic semestrial consolidat de 2,6%", spune Nita, potrivit MEDIAFAX
Mai mult, spune ministrul Economiei, avansul PIB din primul semestru este sustinut si de anumiti indicatori cheie ai economiei precum exporturile, productia industriala si comertul cu amanuntul.
Romania a reintrat in recesiune tehnica, avand doua trimestre consecutive de contractie a PIB, cu cea mai mare scadere economica din UE 28 in al doilea trimestru al anului, de -1%, potrivit datelor publicate de Eurostat, care releva modificarea evolutiei pentru trimestrul I, de la +0,2% la -0,2%. mai mult
Luni, 18 August 2014, ora 16:07
Ministrul Economiei, Constantin Nita, a declarat joi, la Craiova, dupa ce a vizitat fabrica Ford, ca in Romania este nevoie de "facilitati, de programe", pentru a convinge populatia sa cumpere masini produse in tara.
Un astfel de program ar putea fi destinat tinerilor, sustine ministrul Economiei, si ar permite acestora sa-si achizitioneze in conditii avantajoase un autoturism din productia interna.
Potrivit lui Constantin Nita, compania Ford a produs anul acesta 180.000 de motoare si 70.000 de autoturisme, dar din acestea, pe piata romaneasca, au ajuns numai 2%.
"In cifre, Ford inseamna, anul acesta, 180.000 de motoare, 70.000 de autoturisme din care, din pacate, pe piata romaneasca sunt 2% si asta nu este bine. Pentru a convinge populatia din Romania sa cumpere masini produse in tara este nevoie de facilitati, de proiecte. Cum este programul rabla, ar trebui un program pentru prima masina. Dau un exemplu. Iata, secretarul de stat pentru politici industriale sa gaseasca o formula pentru acest program prin care tinerii de 18-20 de ani sa-si poata cumpara masina romaneasca in niste conditii. Nu stiu, discutam de finantare impreuna si cu producatorul si asa mai departe: sa folosim poate mai mult leasingul, bancile sa dea drumul la creditare si sa se ocupe mai putin numai de titlurile de stat. Sunt multe lucruri care trebuie abordate, dar probabil ca aceste chestiuni vor fi detaliate, pentru ca avem si un comitet interministerial pentru promovarea industriei auto si... mai mult
Joi, 17 Iulie 2014, ora 16:05