Procuratura Nationala Financiara (PNF) din Franta a cerut condamnarea lui Nicolas Sarkozy pentru "coruptie" si "trafic de influenta" in scandalul interceptarilor, comparand unele metode ale fostului presedinte cu ale unui "infractor experimentat", a dezvaluit sambata cotidianul Le Monde.
La 5 octombrie, procurorul a intentat un proces impotriva fostului sef de stat, precum si avocatului sau si unui fost magistrat.
In acest rechizitoriu de 79 de pagini, consultat de Le Monde, PNF apreciaza ca "exista acuzatii suficiente impotriva lui Nicolas Sarkozy si Thierry Herzog (avocatul sau) ca au comis fapte de coruptie si trafic de influenta active pentru care au fost trimisi in judecata".
Anchetatorii au realizat ca fostul sef de stat si avocatul sau comunicau de pe telefoane mobile cumparate sub identitate falsa - Paul Bismuth, in cazul lui Nicolas Sarkozy: "un mod de operare cel mai adesea utilizat de infractori experimentati cautand sa dejoace supravegherea judiciara", a subliniat PNF.
In opinia Procuraturii, conversatiile inregistrate arata ca Nicolas Sarkozy a incercat sa obtina, in 2014, prin intermediul avocatului sau, informatii secrete de la un inalt magistrat al Curtii de Casatie, Gilbert Azibert, intr-o procedura in care cerea restituirea agendelor sale confiscate in dosarul Liliane Bettencourt, mostenitoarea imperiului de cosmetice L'Oreal. Atunci, in 2013, nu s-a inceput urmarirea penala pentru Sarkozy.
Sarkozy si Herzog "au vorbit frecvent despre... mai mult
Duminica, 15 Octombrie 2017, ora 14:44
Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzare in cursul noptii de marti spre miercuri pentru coruptie activa, trafic activ de influenta si obtinerea de informatii prin incalcarea secretului profesional, a anuntat Parchetul national financiar, potrivit AFP.
Aceasta hotarare a intervenit dupa ce fostul sef al statului a fost retinut timp de aproape 15 ore, o premiera sub cea de-a V-a Republica.
Nicolas Sarkozymai fusese pus sub acuzare intr-un alt dosar, numit 'Afacerea Bettencourt', insa a beneficiat de neinceperea urmarii penale.
Avocatul lui Nicolas Sarkozy, Thierry Herzog, si inaltul magistrat de la Parchetul General al Curtii de Casatie, Gilbert Azibert, l-au precedat in biroul judecatorilor care le-au adus la cunostinta punerea sub acuzare in acest dosar.
Justitia incearca sa stabileasca daca Nicolas Sarkozy, prin intermediul lui Thierry Herzog, a incercat sa obtina informatii acoperite de secretul profesional intr-o decizie asteptata a Curtii Supreme in afacerea Bettencourt. In schimb, lui Gilbert Azibert i s-ar fi promis o interventie pentru a i se obtine un post de prestigiu la Monaco. mai mult
Miercuri, 02 Iulie 2014, ora 09:57
Ex-presedintele francez Nicolas Sarkozy va fi audiat joi, la Bordeaux (in sud-vestul Frantei) de procurorul responsabil de dosarul Bettencourt, care ancheteaza eventuale finantari ilegale ale campaniei sale electorale din 2007, informeaza editia online de luni a cotidianului Le Figaro.
Ziarul precizeaza ca judecatorul de instructie Jean-Michel Gentil "cauta sa afle daca Nicolas Sarkozy a beneficiat de un aport ilicit de lichiditati din partea mostenitoarei L"Oreal".
Potrivit Le Figaro, fostul sef al statului "se considera inatacabil in dosarul Bettencourt, dar el stie ca o inculpare este posibila". "Judecatorul Gentil este hotarat sa faca tot posibilul pentru a-l acuza", i s-a indicat cotidianului de surse din anturajul fostului presedinte.
Judecatorul Jean-Michel Gentil si doi colegi ai sai doresc sa-l audieze pe Sarkozy in dosarul Bettencourt pentru a verifica daca unele dintre cele sapte repatrieri de bani in lichid din Elvetia ale acestei familii de miliardari, ordonate de omul lor de incredere Patrice de Maistre intre 2007 si 2009, totalizand patru milioane de euro, au putut fi facute in beneficiul campaniei prezidentiale din 2007 sau, la cererea sa, pentru alte personalitati ale partidului sau, UMP.
Agendele confiscate fostului sef al statului si altor protagonisti in acest dosar dezvaluie coincidente de date potential interesante, fie cu repatrieri de bani efectuate de dl de Maistre, fie cu intalniri cu actori ai dosarului, precum Philippe Courroye,... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 08:34
UE este in masura sa prezinte o candidatura de foarte mare calitate pentru conducerea FMI, in opinia presedintelui francez, Nicolas Sarkozy. De asemenea, premierul italian, Silvio Berlusconi spune ca ministru francez de de Finante Christine Lagarde ar fi o alegere excelenta.
"Uniunea Europeana, ale carei state membre sunt, impreuna, cel mai mare actionar al Fondului, este in masura sa prezinte o candidatura de foarte mare calitate.
Europa trebuie sa aleaga unitatea", afirma un comunicat al Presedintiei franceze, citat de AFP.
Comunicatul nu citeaza nici un nume, insa numele lui Lagarde este evocat tot mai insistent de presa si reprezentantii unora dintre guvernele europene pentru succesiunea in functie a lui Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat in urma acuzatiilor de agresiune sexuala formulate in SUA.
"Presedintele Republicii a luat act de demisia devenita inevitabila a lui Dominique Strauss-Kahn din functia de director al Fondului Monetar International", se arata in declaratia Palatului Elysee.
Sarkozy isi exprima tot sprijinul pentru FMI, care, "sub autoritatea directorului sau general, a contribuit, intr-o conjunctura in mod special dificila, la mentinerea stabilitatii financiare mondiale si reluarea cresterii economice", potrivit comunicatului citat.
Premierul italian, Silvio Berlusconi, a apreciat, intr-un comunicat publicat joi seara, ca ministrul francez al Economiei ar fi "o alegere excelenta" pentru conducerea FMI.
Fondul Monetar International a anuntat, in... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 23:31
Inainte sa fie acuzat de viol, sa fie inchis si sa-si dea demisia de la sefia FMI, Dominique Strauss-Kahn, avea o viata de vis. Bani, putere si o gramada de beneficii ce veneau o data cu pozitia sa internationala. Din pacate, daca este nevinovat, ii va fi imposibil sa revina la viata sa extraordinara. Iata ce a pierdut Dominique Strauss-Kahn, conform revistei Business Insider.DSK - milionar
De unde vine averea lui DSK? In primul rand, a avut cateva slujbe foarte bine platite: membru al Agentiei de Planificare Economica, deputat (membru al Parlamentului), Ministru al Industriei si Afacerilor Externe, avocat al corporatiilor si profesor de economie la Institutul de Studii Politici din Paris. De asemenea, a fost membru al Adunarii Nationale Franceze, profesor delegat la Standford, consilier personal al Secretarului General al OECD si Ministru al Economiei, Finantelor si Industriei (s-a ocupat de lansarea Euro).
Ca sef al FMI, castiga 420.930 de dolari pe an, salariu neimpozabil. In plus, mai primea de la FMI un supliment anual de 75.350 de dolari pentru cheltuieli personale.
Sotia sa, Anne Sinclair, este nepoata lui Paul Rosenberg, un faimos colectionar de arta care l-a reprezentat, de exemplu, pe Picasso. Se crede ca in colectia sa, din care o parte ii revine lui Sinclair, exista si din tablouri furate de nazisti.
A fost inconjurat de femei frumoase
Se stie ca a avut cel putin trei aventuri.
Cu Piroska Nagy, o economista.
Brigitte Guillemette, un consultant in... mai mult
Joi, 19 Mai 2011, ora 14:06
Fosta contabila a mostenitoarei grupului L'Oreal a informat politia despre o donatie de 150.000 de euro in numerar platita in 2007 actualului ministru francez al Muncii, Eric Woerth, pentru finantarea campaniei prezidentiale a lui Nicolas Sarkozy, informeaza Mediafax.Claire T., care a lucrat timp de 12 ani pentru Liliane Bettencourt, a declarat marti, pentru site-ul Mediapart, ca Woerth a primit suma in calitate de trezorier al partidului UMP, banii fiind destinati campaniei prezidentiale a lui Sarkozy, din primavara anului 2007.
Fosta contabila a fost audiata luni de politie, in cadrul unei anchete privind legaturile dintre Liliane Bettencourt, mostenitoarea L'Oreal, si consilierul sau financiar.
"Ea a fost audiata luni, timp de mai multe ore (...).
Dar se pare ca acest lucru nu a fost suficient, deoarece anchetatorii i-au telefonat din nou, seara, si au revenit sa o interogheze la domiciliul ei", a declarat avocatul ei, Antoine Gillot.
"In timpul audierii, ea a spus politiei ceea ce a declarat si pentru Mediapart - ca (Patrice) de Maistre (consilierul financiar al lui Liliane Bettencourt) i-a cerut sa retraga 150.000 de euro in bancnote, spunandu-i ca banii ii sunt destinati lui Eric Woerth", a adaugat avocatul.
"Nu ea este cea care i-a inmanat banii lui Eric Woerth si nu a fost prezenta la cina" dintre Woerth si Patrice de Maistre, a adaugat Gillot.
Ministrul francez al Muncii, Eric Woerth, a negat marti ca ar fi primit pentru activitati politice "fie si un euro... mai mult
Marti, 06 Iulie 2010, ora 13:20