Potrivit datelor publicate de Institutul de Statistica, Romania a iesit oficial din recesiune, cu o crestere economica de 0,6% in T1 din 2011. Analistii contactati de Bloombiz.ro se arata circumspecti in privinta iesirii din recesiune. “Romania, pe articulatia actuala, daca obtine 2 ani de crestere de 3-4%, se intoarce in 2008 si o luam de la inceput. Vin domnii de la FMI si cer noi masuri de austeritate. Daca creste consumul adancim exact dezechilibrele impotriva carora luptam”, a declarat Ilie Serbanescu.In opinia analistului Ilie Serbanescu, aceasta crestere economica este o conventie intrucat aceasta crestere nu se va vedea in economia Romaniei.
"Daca ai doua trimestre la rand cu crestere se cheama ca ai iesit din recesiune. Dar nu exista nici o deosebire intre -0,6% si 0,6%. Nu se schimba nimic in economie. Daca ar fi 4% s-ar putea spune ca s-a schimbat ceva.
Pentru a se vedea in nivelul de trai al romanilor ne trebuie 4 ani. Acest fenomen complex dureaza mult si trebuie sa fie substantial ca sa ajunga si pe masa romanilor", a declarat pentru Bloombiz.ro Ilie Serbanescu.
In opinia acestuia, o crestere economica nu se va vedea nici peste 1 an.
De aceeasi parere este si analistul Aurelian Dochia, care spune ca aceasta crestere de 0,6% este nesemnificativa.
Cu toate acestea, Dochia se arata ceva mai optimist decat Serbanescu, fiind de parere ca romanii vor putea simti o usoara crestere economica in venituri abia din 2012.
"Deocamdata aceasta... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 11:41
Creditarea va ramane in 2011 la nivelul de anul trecut, dar ne putem astepta la o performanta mai buna a imprumuturilor acordate companiilor, a declarat, pentru The Money Channel, economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolaie Chidesciuc."Cel mai probabil, in 2011 nu o sa vedem o reluare a activitatii de creditare si acest lucru se va datora atat factorilor de oferta, adica dinspre banci, cat si factorilor de cerere, adica dinspre populatie si companii.
Ne vom situa undeva aproape de cresterea inregistrata anul trecut, adica in jur de 5% in ceea ce priveste activitatea de creditare la nivelul intregii economii", a spus Chidesciuc.
Potrivit acestuia, in acest an ar putea fi inregistrata o performanta mai buna a creditelor acordate companiilor."Probabil ca vom avea o performanta mai buna a creditelor acordate companiilor, acolo unde cred ca vom avea rate de crestere mai mari de 5% pe final de an si o performanta ceva mai slaba in cazul populatiei", a mai mentionat Chidesciuc.
ING Bank Romania a obtinut anul trecut un profit brut de 128 milioane lei, in crestere cu 52% fata de 2009.
Activele totale ale bancii au crescut cu 9%, la 12,03 miliarde lei, iar ponderea creditelor in activele totale a sporit cu 3%, la 7,46 miliarde lei. mai mult
Joi, 10 Martie 2011, ora 13:20
Parerile analistilor cand se pune problema adoptarii euro de catre Romania sunt impartite. In timp ce unii considera ca tara noastra ar putea adopta moneda unica europeana in 2017, altii sustin ca Romania va fi capabila de acest lucru peste 10 ani, respectiv dupa 2020."Este greu de spus cand va fi oportuna adoptarea euro de catre Romania, dar cred ca putem porni de la a asuma o amanare de minimum doi ani, adica nu mai devreme de 2017, considera Florian Libocor, economistul-sef al BRD.Pe de alta parte, economistul-sef al ING, Nicoale Chidesciuc, considera ca o tinta credibila pentru adoptarea euro ar fi dupa anul 2020."Tinand cont de nivelul de dezvoltare actual si de reformele structurale prin care mai trebuie sa treaca economia, o tinta credibila ar putea fi dupa anul 2020, apreciaza Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING.Guvernatorul BNR Mugur Isarescu declara recent ca programul de adoptare a euro, inclusiv tinta stabilita, trebuie rediscutat in contextul evolutiilor din economie.
Isarescu a atras atentia in mai multe randuri ca adoptarea euro inainte ca economia sa se fi ajustat si firmele romanesti sa devina competitive pe pietele externe nu este de dorit. mai mult
Marti, 24 August 2010, ora 11:32