Medicul va trebui sa opteze intre sectorul public si cel privat, potrivit proiectului de lege privind salarizarea medicilor, prezentat miercuri intr-o conferinta de presa de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu.
Potrivit proiectului-pilot, medicii care aleg sa ramana la stat vor putea lucra si in zona de privat a spitalului dupa cele sapte ore de norma intreaga prestate la public.
Din suma primita in privat 60% ii revine medicului, 30% pune la dispozitia echipei cu care lucreaza si 10% revine spitalului, a explicat oficialul.
Activitatea privata in spitalul public va fi acordata in proportie de 20% iar pacientii din aceasta zona vor plati fie din asigurarea privata, fie din buzunar.
Nicolaescu a subliniat ca pot fi si paturi cu internare de zi in regim privat, ramanand la latitudinea spitalelor si medicilor modul de organizare, cu conditia ca toata activitatea privata a medicilor sa se desfasoare in afara programului de lucru. El a adaugat ca un astfel de sistem functioneaza de 40 de ani in Franta, cu rezultate foarte bune.
Ministrul Sanatatii a mai spus ca proiectul de lege are in vedere venituri mai bune pentru medici, in scopul micsorarii exodului acestora si reconsiderarii lor in societate din punctul de vedere al statutului pecuniar.
"Este imperios necesar sa se coreleze salarizarea personalului cu statutul spitalului. Daca nu am face acest lucru, am vedea cat de contradictorii sunt prevederile respective", a punctat oficialul.
Dezbatere... mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 16:25
Managerii spitalelor din Romania sunt obligati prin lege sa isi plateasca furnizorii in termen de 30 de zile altfel vor fi supusi unor penalitati. Pentru a evita aceasta situatie managerii spitalelor sunt obligati sa faca achizitii la limita de avarie, spre dezamagirea furnizorilor. Insa, cel mai mult, tot pacientii au de suferit, fiind obligati sa vina cu medicamentele de-acasa.
Managerii de spitale sunt obligati, in baza legii 72/2013, care a intrat in vigoarea in martie, sa isi plateasca furnizorii in termen de 30 de zile, fara a risca penalitati. Noua lege vine sa rezolve probleme din sistem legate de perioada lunga de timp pe furnizorii erau nevoiti sa o astepte pana isi incasau banii de la stat, riscand blogaje financiare. Acum insa, a fost blocat un intreg sistem.
Managerii spitalelor sustin ca este dificil sa se adaptateze noilor reglementari si atunci solutia cea mai la indemana este sa reduca cheltuielile.
Practic, vor fi nevoiti sa cumpere mai putine medicamente decat au in realitate, nevoie. Cei care au de suferit sunt, pe de o parte, companiile din industria pharma care vor vinde mai putin, dar si pacientii care vor isi vor aduce medicamente de acasa inclusiv pentru urgente sau operatii.
Ministerul Sanatatii vrea management performant cu mai putini bani
Banii alocati spitalelor au scazut cu procente intre 5 si 30, dar pentru managerii spitalelor mici, orice diminuare este resimtita, intrucat duce spre imposibilitatea de a acorda tratamente... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2013, ora 11:45
Deputatul liberal Eugen Nicolaescu a afirmat miercuri intr-o conferinta de presa ca proiectul noii legi a sanatatii este cea mai grea lovitura care se da cetateanului obisnuit.
"Proiectul noii legi a sanatatii, din punctul meu de vedere, este cea mai grea lovitura care se da cetateanului care traieste numai din veniturile lui. Introducerea unui pachet de servicii mai mic decat este in prezent inseamna acces mai mic la servicii medicale.
Introducerea si aplicarea tuturor tarifelor care se numesc coplata inseamna tot blocarea accesului la servicii medicale pentru ca oamenii nu au bani. Schimbarea listei de medicamente compensate, in sensul reducerii acesteia, inseamna tot micsorarea accesului cetateanului la servicii de sanatate pentru ca nemaiputand sa aiba acces la medicamente nu poate sa-si rezolve problemele de sanatate", a spus Eugen Nicolaescu, in conferinta de presa sustinuta miercuri la sediul Organizatiei judetene Calarasi a Partidului National Liberal.
Totodata, acesta este de parere ca prin acest proiect privatizarea unor spitale publice se va face in mod netransparent.''Prin transformarea lor in fundatii sau in societati comerciale sau in asociatii ele se privatizeaza dar sub niciun fel de lege a transparentei (...) a mai spus Nicolaescu mai mult
Miercuri, 21 Decembrie 2011, ora 21:25