Senatul american a adoptat prin vot un proiect de lege cu privire la o restabilire a reglementarilor ce impun "neutralitatea Internetului", relansand aceasta dezbatere intre autoritatea de reglementare si o parte importanta a utilizatorilor.
Insa acest proiect - adoptat cu 52 de voturi la 47 - este doar simbolic, deoarece este necesar ca textul sa treaca si prin Camera Reprezentantilor, iar apoi sa obtina o majoritate suficienta care sa-i permita sa treaca de un eventual veto prezidential, relateaza AFP.
Comisia Federala a Comunicatiilor (FCC) a abrogat in decembrie prin vot "neutralitatea Internetului", adoptata in mandatul lui Barack Obama, care obliga furnizorii de acces la Internet sa trateze in acelasi fel toate continuturile (site-uri, muzica, filme, seriale) din reteaua lor.
Administratia Trump apreciaza, din contra, ca ele risca sa descurajeze investitii in noi servicii, iar FCC a dat curs acestei opinii.
Trei republicani s-au alaturat, miercuri, democratilor in contestarea deciziei FCC.
Mai multe organizatii apreciau ca abrogarea de catre FCC risca sa permita operatorilor sa puna sa se plateasca mai mult in contul unor servicii care fac concurenta ofertelor si partenerilor lor.
"Fara protectia regulilor cu privire la neutralitatea Internetului, furnizorii de acces vor avea dreptul sa blocheze, sa incetineasca sau sa impuna taxe asupra continuturilor, ceea ce va limita optiunea utilizatorilor si va impiedica operatorii mici sa intre pe piata", a... mai mult
Joi, 17 Mai 2018, ora 12:33
Europarlamentarii au inceput, marti, 27 octombrie, dezbaterile pe tema legislatiei care vizeaza datele de pe Internet. Neutralitatea Internetului, un principiu care vizeaza tratarea in mod egal a tuturor datelor din reteaua globala este principala tema.
Activistii si companiile care sustin libertatea accesului la Internet se tem ca efectul legii va fi unul contrar vointei intiatorilor, aceasta putand sa se transforme intr-o amenintare la adresa libertatii Internetului, anunta revista Business Insider.
Principiul egalitatii
Ideea de baza este ca toate datele incluse in retea vor trebui tratate in mod egal. In acelasi timp insa, acest lucru inseamna ca unele date transmise pe Internet nu vor putea fi tratate preferential si, prin urmare, nici sanctionate.
Astfel, unii producatori de continut nu vor mai putea sa plateasca pentru o conexiune preferentiala cu utilizatorii serviciilor lor, iar furnizorii de internet nu vor mai fi capabili sa blocheze datele care le ingreuneaza viteza de transmisie in retea.
Legile ferme ale neutralitatii ar trebui sa impiedice astfel de scenarii.
Multi dintre cei care sustin aceasta idee cred ca favorizarea marilor companii ar putea distruge inovatia in domeniu si ar avantaja doar companiile gigantice care isi permit sa plateasca pentru aceste servicii.
Membrii Parlamentului European dezbat marti aceasta tema, dar activistii pentru libertatea Internetului sustin de mult ca efectul ar putea fi tocmai invers.
Intr-o postare... mai mult
Marti, 27 Octombrie 2015, ora 14:52
Internetul isi sarbatoreste a 25-a aniversare cu un viitor promitator, dar incoltit de cei care ameninta acest instrument universal de informare, printr-o reuniune desfasurata saptamana aceasta in California (SUA), noteaza vineri EFE.
Fondatorul World Wide Web, Sir Tim Berners-Lee, supranumit "parintele Internetului", Vinton Cerf, vicepresedintele Google, si numerosi ingineri si experti in informatica se intalnesc zilele acestea la Santa Clara. Alaturi de ei sunt prezenti sefa Comisiei Federale de Comunicatii (FCC), Jessica Rosenworcel, presedintele Corporatiei Internet pentru Alocarea de Nume si Numere (ICANN), Fadi Chehade, si presedintele Fundatiei Ford, Darren Walker, potrivit Agerpres.
Expertii sunt unanim de acord asupra puterii de democratizare a internetului, dar si cu privire la tentatiile de control al web-ului din partea guvernelor sau altor protagonisti. Ei au pledat pentru o retea libera de restrictii, la care sa poata avea acces oricine. In acest sens, sefa FCC s-a referit la afirmatiile unui vicepresedinte latino-american, fara sa-l numeasca, potrivit caruia web-ul este un instrument puternic ce ar trebui controlat.
"Web-ul este intr-adevar instrumentul cel mai universal pe care l-am creat", a spus la randul sau presedintele ICANN, Fadi Chehade, subliniind importanta unor decizii care sa descurajeze guvernele in a controla o retea libera si deschisa.
Moh Reza Haghighat, inginer de origine iraniana de la Departamentul de inovatie al Intel, a... mai mult
Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 17:07
Florin Lupescu, principal advisor European Commission Directorate General Communications Networks, Content&Technology, a declarat, joi, ca in UE exista o preocupare deosebita pentru realizarea "pietei unice digitale", precizand ca internetul creeaza cinci locuri de munca la fiecare doua pierdute.
Prezent, joi, la Bucuresti, la International Digital Forum, Florin Lupescu a spus ca problema principala a momentului este reprezentata, la nivelul Uniunii Europene, de efortul care se depune pentru "a realiza piata unica digitala".
Potrivit lui Florin Lupescu, in prezent, la nivelul Uniunii Europene, internetul creaza cinci locuri de munca la fiecare doua locuri de munca pierdute.
"Sunt oportunitati care trebuie sa reprezinte un obiectiv principal si pentru Romania. E nevoie de o adevarata piata unica digitala, unde continutul online, aplicatiile si serviciile circula in mod liber. Dar asta depinde de conectivitatea in spectru larg. Nevoia de a avea o infrastructura functionala de tip broadband este exceptionala. Avantajele pe care aceasta le creeaza pentru cetateni, pentru libera lor circulatie, pentru viata lor de zi cu zi, pentru companii, pentru tranzactii, pentru libera circulatie fara bariere. Acest lucru solicita investitii semnificative intr-o noua retea, iar multe dintre acestea trebuie sa provina din sectorul privat. Comisia Europeana face toate eforturile pentru ca aceste lucruri sa se intample foarte usor", a spus Florin Lupescu.
El a mai spus ca este... mai mult
Joi, 17 Octombrie 2013, ora 13:24
Tim Berners-Lee, inventatorul internetului, militeaza pentru un acces gratuit la web pentru toata lumea, sustinand importanta apartenentei la o societate informationala, informeaza BBC News Online. Tim Berners-Lee a declarat ca i-ar placea ca accesul la internet sa fie "o setare standard" pentru toti oamenii. El este de parere ca internetul ar putea juca un rol fundamental in demersul de a oferi oamenilor acces la servicii precum cel de ingrijire medicala. El a specificat ca, in prezent, doar 20% din populatie are acces la internet.
"Dar ce se intampla cu restul de 80%? As vrea ca oameniilor sa li se ofere un plan ieftin de acces (la internet, n.r.). As vrea ca ei sa aiba asta gratuit", a declarat Tim Berners-Lee, la conferinta Nokia World, care a avut loc la Londra.
El a mai spus ca dezvoltarea retelelor de telefonie mobila reprezinta o oportunitate pentru oameni de a pastra contactul cu ceilalti. "Dar ce facem cu oamenii care au semnal, dar nu au acces la internet, cei care nu fac parte din societatea informationala.
Initial am crezut ca trebuie sa le oferim apa, acces la servicii de sanatate si apoi luxul accesului la internet, dar nu este chiar asa. Internetul poate juca un rol important in accesarea serviciilor medicale ", a mai spus Berners-Lee.
El este de parere ca internetul ar putea ajuta oamenii sa isi creeze propriile lor comunitati in functie de interese si sa impartaseasca informatii relevante pentru ei.
"Sa nu faci parte din societatea informationala... mai mult
Vineri, 17 Septembrie 2010, ora 00:44
Comisia Europeana a lansat o consultare publica privind aspectele gestionarii traficului internet legate de neutralitatea retelei, prin care urmareste sa afle opiniile partilor interesate privind calitatea serviciului si eventualitatea ca libertatea retelei sa fie afectata, a anuntat joi ANCOM, transmite NewsIn."Consultarea lansata de Comisia Europeana la finalul lunii iunie este deschisa pana la data de 30 septembrie 2010 tuturor celor interesati de aspecte legate de neutralitatea retelelor internet - furnizori de servicii si de continut, consumatori, institutii si cercetatori.
Acestia sunt invitati sa raspunda unor intrebari privind aspecte cheie legate de conceptul de neutralitate a retelei - autorizarea furnizorilor de internet sa adopte practici de gestionare a traficului prin care sa dea prioritate unui anumit tip de trafic pe internet in dauna altuia, determinarea unor efecte inechitabile pentru utilizatori prin aceste practici sau limitele interventiei UE pentru a asigura echitatea pe piata internetului", se arata in comunicatul Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).Consultarea, care a fost lansata la initiativa Vicepresedintelui Comisiei Europene pentru Agenda digitala, Neelie Kroes va fi inclusa intr-un raport al Comisiei privind neutralitatea retelelor internet, care urmeaza sa fie prezentat pana la sfarsitul acestui an si care va exprima opinia Comisiei cu privire la necesitatea unor initiative sau orientari... mai mult
Joi, 15 Iulie 2010, ora 13:58
Mai multe companii care au activitati in domeniul internetului, precum Google, Yahoo!, eBay si Amazon, cer reglementarea statutului neutru al internetului, dupa ce, timp de zece ani, aceasta tema a fost dezbatuta intens, informeaza editia electronica a cotidianului Le Figaro.De mai bine de zece ani, in Statele Unite este dezbatuta problema neutralitatii internetului. Prima dezbatere pe aceasta tema a fost initiata la inceputul anilor 2000, dupa fuziunea dintre AOL si Time Warner. Aceasta tranzactie a adus in dezbatere probleme precum consecintele trustizarii verticale a unui furnizor de internet sau a unui grup media si privilegierea anumitor continuturi de catre furnizorii de cablu, precizeaza Mediafax.
La dezbatere au luat parte numerosi internauti si s-au publicat mai multe lucrari de specialitate pe aceasta tema, printre care si cea semanta de Tim Wu, profesor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Columbia.
Lucrearea lui Wu trateaza problema neutralitatii mediului online si discriminarea impusa de internetul de mare viteza.
Discutia a luat o turnura politica la mijlocul anilor 2000, cand democratii s-au declarat in favoarea unei reglementari a internetului, in timp ce republicanii au fost de parere ca fiecare operator trebuie sa isi administreze singur retele de internet.
Subiectul a fost readus in discutie, recent, de presedintele Comisie Federale a Comunicatiilor (Federal Communications Commission - FCC), Julius Genachowski, un apropiat al presedintelui... mai mult
Miercuri, 31 Martie 2010, ora 10:53
Google nu vrea sa mai depinda de companiile de telecomunicatii pentru a ajunge la utilizatorii finali si isi va construi propria infrastructura broadband, prin intermediul careia va oferi conexiuni la Internet cu viteze de 100 de ori mai mari decat cele folosite in prezent.Pentru inceput, Google va face un proiect pentru maximum 500.000 de utilizatori, in Statele Unite, viteza fiind de 20 de ori mai mare decat cea mai scumpa conexiune disponibila de la companiile de telecomunicatii, si de 1.000 de ori mai mare decat cea mai ieftina conexiune, relateaza Bloomberg.Guvernul Statelor Unite va incepe, pe 17 martie, un nou proiect pentru introducerea accesului broadband la Internet pentru toti americanii, iar autoritatile cred ca initiativa Google reprezinta un "test" pentru serviciile din generatia urmatoare.Insa, mai important pentru Google, este faptul ca va prelua controlul asupra furnizarii de servicii Internet, trecand peste capul firmelor de telecomunicatii AT&T, Verizon si Comcast.De altfel, Google militeaza pentru neutralitatea in domeniul Internetului, pentru ca providerii sa nu trateze preferential unii furnizori de continut. mai mult
Vineri, 12 Februarie 2010, ora 00:19