Ministerul Economiei a anuntat luni ca in urma unui control efectuat de o echipa au fost identificate la IPROCHIM o serie de neconformitati legate mai ales legat de incheierea si derularea unor contracte de inchiriere a unor spatii (teren si constructie) aflate in proprietatea societatii din subordinea ministerului.
Astfel, compania a inchiriat bunuri ale societatii la un pret de 0,1 euro pe metrul patrat pentru teren si 0,6 euro pe metrul patrat pentru cladire, undeva pe Calea Plevnei, unde pretul aproximativ de inchiriere in zona varia, in 2011, intre 4 si 8,5 euro pe metrul patrat in cladire. Aspectele constatate in urma controlului fac obiectul formularii unei sesizari penale ce va fi inaintata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
IPROCHIM S.A. a fost infiintata in anul 1948 ca institut de inginerie chimica specializat in elaborarea documentatiilor tehnice si economice necesare pentru dezvoltarea industriei chimice si petrochimice din Romania. A proiectat majoritatea platformelor chimice din Romania: Amonil Slobozia, Arpechim Pitesti, Doljchim, Petromidia Navodari, Nitramonia Fagaras, Donau Chem Turnu Magurele, Sinteza Oradea, Policolor Bucuresti. In martie 1991, Iprochim a devenit o societate pe actiuni.
"In urma unui control efectuat de o echipa desemnata de ministrul Economiei a fost identificata la SC IPROCHIM SA o serie de neconformitati legate in principal de incheierea si derularea unor contracte inchiriere a unor spatii (teren... mai mult
Luni, 05 Iulie 2021, ora 19:04
Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti a realizat doar 4% din investitiile programate in anul 2018 si 11% din cele planificate pentru 2019 si nu are proceduri de acordare a primelor cu caracter exceptional sau a altor stimulente de aceasta natura, potrivit unui raport al Corpului de control al prim-ministrului (CCPM).
Documentarea a vizat perioada 1 ianuarie 2018 - prezent si a avut ca obiective verificarea respectarii prevederilor legale cu privire la atribuirea, incheierea si derularea contractelor de achizitie la nivelul entitatii si verificarea altor aspecte considerate relevante sau care au facut obiectul unor petitii transmise CCPM, se arata in sinteza raportului, postata pe site-ul Guvernului.
In anii 2018 si 2019, la nivelul CNAB S.A. a fost inregistrat un grad de realizare a programelor de investitii de 4,31%, respectiv de 11,67%. De asemenea, un grad de realizare foarte scazut a fost inregistrat la capitolul "lucrari de investitii", de 1,35%, in anul 2018, si de 2,46%, in anul 2019.
"Astfel, cea mai mare parte a obiectivelor/proiectelor continute in Programele de investitii, din aceasta perioada, nu au fost realizate sau au fost realizate partial, principalele cauze identificate fiind: programarea unor obiective de investitii fara a exista o strategie de prioritizare coerenta si asumata la nivelul companiei; intarzieri in elaborarea si aprobarea Referatelor de necesitate pentru unele lucrari si/sau proiecte aferente investitiilor; aprobarea tardiva a... mai mult
Miercuri, 21 Octombrie 2020, ora 15:40
La o zi dupa ce l-a demis pe Gheorghe Mihailescu de la conducerea Romsilva, Consiliul de Administratie al institutiei si-a motivat decizia. Mai exact, consiliul spune ca, printre alte masuri paguboase, Mihailescu a destituit ilegal angajati, a refuzat sa colaboreze cu unele departamente, a mintit in sedinte si a institutit, fara vreo justificare, un climat tensionat in Romsilva.
Potrivit Consiliului de Administratie, Gheorghe Mihailescu a dispus ca in locul Serviciul de paza si protectia padurilor din cadrul Romsilva sa se infiinteze Serviciul de Control, paza si protectia padurilor.
Seful de pana atunci al serviciului restructurat, adica Dan Ioan Aldea, a fost trecut de pe o functie de conducere pe alta inferioara, de executie. Iar la carma noului serviciu - adica la Control, paza si protectia padurilor - a fost numit un alt sef.
Ulterior, instanta a stabilit ca mutarea din functie a lui Aldea a fost ilegala. Asa ca Mihailescu l-a reincadrat pe acesta pe functia de sef de serviciu. Singura problema era ca serviciul al carui sef a redevenit Aldea nu mai exista in organigrama Romsilva.
In paralel, serviciul de Control, paza si protectia padurilor a functionat, avand propriul sef (altul decat Dan Ioan Aldea).
In aceste conditii, Consiliul de Administratie a decis ca "in perioada 24.10.2019 - 16.11.2019 au existat doua persoane pe postul de sef de serviciu".
In plus, Gheorghe Mihailescu - "fara sa fi prezentat situatia reala Consiliului de Administratie" - a... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2020, ora 15:28
Deputatul USR Iulian Bulai, membru in Comisia de Cultura din Camera, dezvaluie noi nereguli gasite de Curtea de Conturi la TVR.
Acesta arata ca, in 2018, televiziunea publica a lansat o licitatie pentru cumpararea de echipamente noi, de care avea nevoie pentru a acoperi actiunile prilejuite de preluarea de catre Romania a presedintiei Consiliului Uniunii Europene. Doar ca la licitatie a fost aleasa o firma dintr-un mic oras bihorean, Alesd, care a livrat, in ciuda specificatiilor licitatiei, echipamente la mana a doua.
Pentru achizitia de peste jumatate de milion de lei, statul a subventionat 400 de milioane de lei. Dupa ce Curtea de Conturi a descoperit toata povestea, TVR a trebuit si sa plateasca o amenda de 15.000 de lei.
"Cum e sa primesti 400 de milioane de lei subventie, sa faci licitatie ca vrei sa cumperi echipamente noi 'pentru preluarea de catre Romania a presedintiei Uniunii Europene' (da, chiar asa scrie, ce mi-e Consiliul UE, ce mi-e UE insasi), niste firme cinstite sa faca oferte pentru echipamente noi si pe urma tu sa cumperi, in fix aceeasi licitatie, echipamente second-hand*, de la o mica firma din Alesd, ca-s mai ieftine?
Ei bine, asta a facut TVR in 2018, si-a cumparat statii grafice etc., de peste jumatate de milion de lei, la mana a doua, furnizorul a semnat un contract in care garanta ca echipamentele sunt 'noi, neutilizate', Consiliului de Administratie i s-a zis oral, in trecere, ca-s 'refurbished', iar Televiziunea a platit 15.000 lei... mai mult
Luni, 18 Noiembrie 2019, ora 11:49
Intrebarea din titlu mi-a fost inspirata de un joc de copii in care castiga cel care este atent si tine minte numerele care au fost eliminate pe parcurs. Sunt reguli clare a caror respectare, asociata cu putina atentie, te poate ajuta sa castigi.
In mod normal, asa ar trebui sa se intample si in cazul proiectelor finantate cu fonduri europene: ti se aduc la cunostinta regulile, le intelegi, le accepti si le respecti, iar in final "castigul" consta in initierea sau dezvoltarea unei afaceri, cu sprijin nerambursabil.
Problema apare atunci cand regulile fie nu sunt cunoscute intru totul nici macar de autoritatile implicate in accesarea fondurilor europene, fie sunt cunoscute dar nu sunt intelese corect pe deplin, fie nu sunt comunicate in mod clar si complet beneficiarilor, acestia din urma ramanand insa raspunzatori de cunoasterea intregii legislatii, nationale si comunitare, care guverneaza programul de finantare la care au aplicat.
In mod ironic, beneficiarii sunt mai raspunzatori pentru cunoasterea legislatiei chiar si decat functionarii din cadrul autoritatilor cu competente in gestionarea fondurilor europene, din moment ce acestia poarta intreaga raspundere pentru eventualele greseli legate de documentatia aferenta cererii de finantare, a dosarelor de achizitii, a dosarelor de plata si, in general, a tuturor actelor si operatiunilor aferente implementarii si derularii proiectelor.
Desigur ca exista si beneficiari care cunosc si inteleg perfect regulile... mai mult
Joi, 31 Mai 2018, ora 18:12
Procurorii ungari au lansat o investigatie privind un caz de frauda cu fonduri europene care il vizeaza pe ginerele premierului Viktor Orban, in conditiile in care Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) a desfasurat o ancheta independenta.
OLAF a anuntat in luna ianuarie ca ancheta vizeaza 35 de proiecte de iluminat public din Ungaria, derulate de catre o companie controlata de catre Istvan Tiborcz, ginerele lui Orban.
Comisia Europeana a primit un raport in acest sens, potrivit caruia investigatia "a dezvaluit nu doar nereguli grave in majoritatea proiectelor, dar si conflicte de interese".
"Data incheierii acestei investigatii, care vizeaza fraude bugetare si alte infractiuni, nu poate fi estimata in acest moment", a spus procurorul Csilla Gugyi.
Proiectele investigate, privind modernizarea stalpilor de iluminat din mai multe orase din Ungaria, au fost efectuate de o companie numita Elios Innovativ Zrt, in perioada 2011-2015. Istvan Tiborcz, care s-a casatorit cu fiica lui Viktor Orban, Rahel, in 2013, a fost un membru al consiliului de administratie din 2009 pana in 2014. El si-a vandut pachetul de actiuni in 2015, invocand atacuri nefondate la adresa lui si a familiei.
Guvernul de la Budapesta a anuntat ca a colaborat in investigatia OLAF si ca sustine ancheta demarata de catre procurori. ...citeste mai departe despre "Ginerele lui Viktor Orban, investigat dupa ce OLAF a gasit nereguli grave in contractele lui cu statul" pe Ziare.com mai mult
Joi, 08 Februarie 2018, ora 21:19
Curtea de Conturi a anuntat, miercuri, mai multe nereguli pe care le-a constatat la CNADNR si TAROM.
Astfel, conform unui raport pe 2015 al Curtii de Conturi, CNADNR a majorat nejustificat bugetul proiectului de reconstructie a drumurilor afectate de inundatii, finantat dintr-un imprumut al Bancii Europene de Investitii (BEI), cu suma de 199,15 milioane lei (44,26 milioane euro) fata de valoarea aprobata a acestuia.
Institutia a recomandat dispunerea unor masuri legale privind incadrarea valorii proiectului in suma aprobata prin contractul de finantare.
In plus, in urma verificarii contractelor de lucrari "Refacere corp drum, refacere terasamente, consolidare maluri, refacere podete DN2A km 141+500 - km 152+800" si "Consolidare sistem rutier reconstructie pod, consolidare maluri, refacere podete DN2A km 152+800 - km 162+500", Curtea de Conturi a constatat ca, privind procedura de achizitie pentru atribuirea celor doua contracte de lucrari, desi "ofertele castigatoare prezentau aspecte de neconformitate cu documentatia de atribuire, comisiile de evaluare le-au declarat admisibile".
Legat de derularea celor doua contracte de lucrari, au fost efectuate cheltuieli ineficiente si neeconomicoase in suma totala de 14,38 milioane lei, reprezentand plata unor lucrari de suprastructura deja executate care s-au degradat si care urmeaza sa fie refacute.
Guvernul a decis in septembrie 2016 reorganizarea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 14:58
Curtea de Conturi a sesizat DNA legat de sistemul de economisire-creditare si activitatea bancilor pentru locuinte din Romania, dar si a Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, pe care le acuza de un prejudiciu total de 384 milioane de lei, arata un document al Curtii de Conturi.
Curtea de Conturi a constatat prejudicii de 268,78 milioane de lei la BCR Banca pentru Locuinte, de 59,97 milioane de lei la Raiffeisen Banca pentru Locuinte si de 55,09 milioane de lei la Ministerul Dezvoltarii, valoarea totala fiind de 383,8 milioane de lei (85,3 milioane de euro, la cursul actual).
UPDATE: BCR precizeaza, insa, intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com, ca nu exista o ancheta a DNA privind sistemul de economisire-creditare. Totodata, se precizeaza ca bancile de locuinte au actionat in instanta Curtea de Conturi pentru interpretarea abuziva a legii.
"Pana la finalizarea litigiului, BCR Banca pentru Locuinte acopera din resurse financiare ale bancii ...citeste mai departe despre "Curtea de Conturi a sesizat la DNA nereguli la bancile de locuinte ale BCR si Raiffeisen. UPDATE Reactia BCR" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2016, ora 14:32
Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) a gasit nereguli privind subcontractarea lucrarilor la un proiect de modernizare a mai multor strazi din municipiul Suceava, finantat prin POR si care face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbana (PIDU).
Executia acestor lucrari a fost incredintata, in 2011, in urma unei licitatii, unei asocieri intre firmele Conbucovina, Symmetrica, Cominco si Florconstruct din Suceava, care au incheiat un contract de subcontractare cu firma Kamer Build Company din Suceava, controlata de omul de afaceri Vasilica Puscasu, care in martie 2012 a fost extradat in Austria unde este judecat pentru jaf armat in doua sucursale bancare.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, ca verificarile Departamentului de Lupta Antifrauda in cazul acestui proiect au aratat ca a fost angajat un subcontractor care nu era in proiect, respectiv firma Kamer Build Company.
El a precizat ca problema identificata nu apartine administratiei publice, ci firmelor care au castigat executia lucrarii si care au subcontractat societatea respectiva.
Lungu a adaugat ca pentru acest proiect de modernizare a 14 strazi din municipiu s-au alocat 14 milioane de euro, dar ca licitatia a fost adjudecata cu suma de opt milioane de euro, din care s-au achitat sapte milioane de euro.
Primarul a mentionat ca diferenta de un milion de euro urmeaza sa fie achitata dupa ce executantul va realiza unele lucrari de reparatii si va finaliza modernizarea a trei strazi. El... mai mult
Miercuri, 05 Iunie 2013, ora 14:53