Cel mai nou raport al economistilor Fondului Monetar International da vina pe unele politici neoliberale pentru cresterea inegalitatii sociale si neindeplinirea asteptarilor populatiei.
Insa, chiar si opiniile specialistilor FMI sunt confuze atunci cand sunt nevoiti sa puna in balanta avantajele neoliberalismului cu dezavantajele sale, remarca portalul CNBC.
Poveste incalcita
Neoliberalismul s-a impus ca o politica acceptata de majoritatea statelor occidentale inca de la inceputul anilor '80.
Doctrina are cateva puncte esentiale care stipuleaza trecerea controlului factorilor economici din sectorul public in cel privat, deschiderea pietelor si limitarea abilitatii guvernelor de rula deficitul fiscal si a se supraindatora.
Lucrarea este semnata de Jonathan Ostry, director adjunct al departamentului de cercetare din FMI, Prakash Loungani, sef de divizie in acelasi department si economistul Davide Furceri,
Cei trei lauda politica neoliberala pentru mai multe efecte pozitive, dar arata ca aceasta a inregistrat doua esecuri majore. Acestea se refera la circulatia transfrontaliera a capitalului si la austeritate.
"Sunt multe de aplaudat in agenda politicilor neoliberale. Expansiunea comertului global, de exemplu, a scos milioane de oameni dintr-o saracie crunta.
Investitiile straine directe au adus in economiile in curs de dezvoltare si tehnologii noi, dar si know-how-ul necesar, iar privatizarea companiilor de stat a dus la crearea unor provizioane... mai mult
Miercuri, 01 Iunie 2016, ora 14:01