Conflictul din Ucraina si tensiunile dintre Occident si Moscova nasc indoieli serioase cu privire la continuarea furnizarii de gaze naturale din Rusia catre Uniunea Europeana.
In momentul de fata, Rusia asigura prin Gazprom 27% din consumul de gaze al Europei, iar vicepresedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, sustine ca este nevoie de o diversificare a furnizorilor.
"Cred ca Europa s-a saturat sa reluam aceleasi negocieri in fiecare vara, pentru a fi siguri ca vom trece cu bine peste iarna viitoare. Una dintre cele mai mari economii ale lumii nu ar trebui sa aiba astfel de griji in secolul XXI", a declarat Sefcovic, intr-un interviu pentru Financial Times.
"Rusia va ramane un furnizor important, dar cu o influenta mai redusa", a mai spus acesta.
Cine sunt potentialii parteneri ai Europei
Sefcovic si-a folosit influenta pentru a prinde in exercitiul financiar al UE suma de 45 de miliarde de euro, bani necesari pentru realizarea coridoarelor sudice de gazoducte, care duc spre Marea Caspica si eventual spre Orientul Mijlociu.
Reteaua va avea un punct final in gazoductul Trans-Adriatic, detinut in parte de BP, care va aduce pana in Italia 10 miliarde de metri cubi din gazele tarilor din zona Caspica.
Programul energetic pe termen lung prezentat miercuri de europeni face referire la "efectele modificarilor climatice si consecintele lor pe termen lung, inclusiv din punct de vedere al securitatii energetice", iar analistii sustin ca fraza este introdusa... mai mult
Joi, 26 Februarie 2015, ora 14:34