Uniunea Europeana a convenit luni sa adopte masuri punitive impotriva Turciei, inclusiv reduceri de fonduri, drept raspuns pentru activitatile de explorare a zacamintelor de gaze off-shore in largul Ciprului, foraje considerate de blocul comunitar ca fiind ilegale, transmite agentia DPA.
Astfel, ministrii europeni de externe au decis suspendarea negocierilor cu Turcia pentru un acord privind transportul aerian, diminuarea fondurilor alocate acestei tari in virtutea statutului ei de tara candidata la UE si restrictionarea creditelor acordate de Banca Europeana de Investitii.
Guvernul cipriot a cerut Uniunii Europene sa ia masuri impotriva Turciei, dupa ce aceasta tara a trimis doua nave sa faca explorari in apele considerate de Cipru ca fiind zona sa economica exclusiva. In replica, Turcia considera ca aceasta activitate este conforma dreptului international.
Conform expertilor, in respectiva zona ar exista zacaminte de gaze naturale estimate la circa 227 de miliarde de metri cubi.
Descoperirea acestor zacaminte de gaze off-shore a acutizat tensiunile privind insula Cipru, divizata din 1974 intre sudul predominant grec si asa-numita Republica Turca a Ciprului de Nord, nerecunoscuta de comunitatea internationala. mai mult
Marti, 16 Iulie 2019, ora 10:05
Guvernul de la Berlin cere Comisiei Europene sa puna capat negocierilor privind tratatul de uniune vamala dintre UE si Turcia, pe care nu o mai vede realizabila avand in vedere situatia de la Istanbul.
"Trimitem un semnal gresit", se mentioneaza in documentul inaintat Comisiei Europene. Nemtii au mai cerut in acelasi document si alte masuri menite sa puna presiune pe Ankara, in scopul asigurarii unui climat democratic in tara, anunta Daily Sabah.
Oficialii de la Berlin sunt de parere ca ajutoarele pre-aderare directionate catre Turcia ar trebui reduse sau chiar suspendate de catre CE, pana la "intarirea democratiei si asigurarea statului de drept".
Saptamana trecuta, Berlinul a avertizat companiile germane care au sucursale in Turcia ca Ankara va initia o ancheta in care va incerca sa demonstreze ca acestea intretin legaturi financiare cu grupari acuzate de terorism.
Presedintele Recep Erdogan a negat aceste informatii raspandite de oficialii de la Berlin, iar premierul Binali Yildirim s-a vazut nevoit sa organizeze o intalnire cu reprezentantii a 19 companii germane mari pentru a-i asigura ca Ankara nu va trece la represalii impotriva companiilor, pe fontul tensiunilor politice dintre Turcia si Germania.
Chestiunea acordului de uniune vamala ramane totusi una spinoasa, in contextul in care scutirile de taxe se aplica pentru foarte putine produse industriale mai mult
Marti, 01 August 2017, ora 08:29
Oficialii europeni sunt decisi sa initieze un nou dialog cu Turcia pentru a rezolva detensiona relatiile dintre ce le doua parti, o intalnire in format trilateral fiind stabilita pentru 13 iunie, la Bruxelles.
"Este important sa nu mai vorbim unii despre altii, ci sa vorbim unii cu altii", a apreciat un oficial european, anunta Hurriyet Daily News.
Turcia va fi reprezentata de doi ministri secretari de stat, care vor discuta cu presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si cu cel al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, chestiuni legate de integrarea tarii in uniunea vamala, programul de liberalizare a vizelor, lupta antiterorism si acordul pe tema crizei refugiatilor.
Agenda de lucru a intalnirii este similara cu cea de acum un an, dinaintea loviturii de stat din Turcia, moment care a generat represalii initiate de presedintele Erdogan impotriva fortelor opozante, lucru care a dus brusc la racirea relatiilor cu unele state europene.
In acelasi timp, reprezentantii celor doua parti vor trebui sa stabileasca si care va fi calendarul viitoarelor runde de intalniri si formatul in care acestea se vor derula: tripartit sau sub forma unui summit la care sa fie invitati si reprezentanti ai statelor membre.
In cadrul programului de liberalizare a vizelor, oficialii europeni au solicitat Ankarei sa indeplineasca anumite conditii de verificare a cetatenilor sai inainte de eliberarea vizelor pentru Europa, lucru nerealizat pana acum, dupa cum a precizat in... mai mult
Luni, 12 Iunie 2017, ora 07:41
Traim intr-o Europa tensionata si care asteapta rezultate din partea parteneriatului franco-german, dupa alegerea lui Emmanuel Macron ca presedinte al Frantei, spune Dan Dungaciu, subliniind totodata ca Romania trebuie sa aleaga foarte clar, si sa spuna asta, intre parteneriatul cu nucleul dur din UE si grupul de la Visegrad.
Intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale "Ion I.C. Bratianu" al Academiei Romane (ISPRI), afirma ca "Perfidul Albion" face un joc extrem de interesant in contextul negocierilor pentru Brexit, Rusia lanseaza fake-news-uri pentru a-si exacerba puterea, iar Turcia joaca strategic intre America si UE, profitand de faptul ca poate da oricand drumul la "robinetul cu migranti".
In acest context, Romania trebuie sa invete sa ia decizii politice si sa isi gandeasca relatiile cu vecinii, pentru ca UE nu se va extinde prea curand, iar noi vom ramane "estul Vestului". "Alegerile parlamentare de anul viitor ar putea plasa Republica Moldova pe axa de confruntare Moscova-Bucuresti", mai spune Dan Dungaciu in interviul acordat Ziare.com.
Ce hopuri mai sunt de trecut dupa alegerile prezidentiale din Franta, castigate de proeuropeanul Emmanuel Macron?
Primul hop pe care mai trebuie sa il treaca Franta este cel al alegerilor parlamentare, care vor trebui sa ii ofere presedintelui Macron o majoritate. Sistemul francez este semiprezidential si trebuie gasit un soi de... mai mult
Joi, 11 Mai 2017, ora 06:40
Ministrul turc de externe avertizeaza Occidentul ca a facut greseli importante in relatia cu tara sa si risca sa piarda parteneriatul cu Turcia din propria vina, nu din cauza Rusiei sau a Chinei.
"Din nefericire, Europa a facut cateva greseli serioase. Noi am muncit din rasputeri in ultimii 15 ani pentru a indeplini conditiile de aderare. Nu ne-am plans de acestea, doar am muncit pentru a le indeplini.
Acum, doua treimi din populatia tarii sustine ca ar trebui sa renuntam la negocierile cu UE. Nu reluam legaturile cu Moscova pentru a transmite un mesaj in Vest.
Daca Occidentul va pierde vreodata Turcia ca partener, nu va fi din cauza relatiilor noastre cu Rusia, China sau cu lumea islamica, ci din cauza sa", avertizeaza avertizeaza ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, citat de Reuters.
Oficialii de la Ankara transmit astfel un semnal puternic liderilor politici din Uniunea Europeana, avertizandu-i ca pot pierde Turcia ca partener din cauza negocierile greoaie pentru aderarea tarii la blocul comunitar si a reactiilor avute dupa lovitura de stat esuata din luna iulie.
Dupa declansarea represaliilor impotriva pucistilor care au incercat sa rastoarne regimul Erdogan, Occidentul si-a exprimat nelinistea cu privire la nerespectarea drepturilor omului de catre actuala putere de la Ankara.
In acelasi timp, reluarea legaturilor apropiate dintre Ankara si Moscova este privita cu suspiciune de catre Washington si Bruxelles, detensionarea relatiilor dintre... mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 12:26
Oficialii de la Viena ameninta sa puna capat sperantelor liderului turc Recep Erdogan de a obtine avantaje majore din partea UE folosind criza refugiatilor.
Promisiunile liderilor europeni de a liberaliza regimul vizelor de calatorie pentru cetatenii turci si de a relua negocierile cu Ankara privind integrarea tarii in Uniune ar putea fi blocate de un simplu vot al Austriei, anunta IB Times.
Intr-un interviu acordat cotidianului local Kurier, ministrul austriac de externe Sebastian Kurz a anuntat ca se va opune celor doua propuneri rezultate in urma acordului incheiat intre Bruxelles si Ankara pe tema cooperarii in limitarea crizei refugiatilor din UE.
"Am un loc si un vot in consiliul ministrilor de externe din UE. Se ridica problema deschiderii unor noi capitole de negociere cu Turcia, iar eu sunt impotriva acestui lucru", a explicat Kurz.
Austriecii reclama problemele economice si democratice din Turcia drept obstacolele principale in calea negocierilor de aderare a tarii la blocul comunitar.
Negocierile dintre cele doua parti au fost blocate intre 2005 si 2016, un singur capitol, discutat in urma cu mai bine de un deceniu, reclamand nu mai putin de 35 de reforme pe care regimul de la Ankara ar trebui sa le implementeze pentru a corespunde profilului de stat european.
Intre timp, Ankara nu pare sa fi facut vreun efort major in atingerea acestor obiective, iar reprimarea brutala a tentativei de lovitura de stat de luna trecuta demonstreaza si mai clar... mai mult
Luni, 08 August 2016, ora 17:54
3Acordul de liberalizare a regimului vizelor UE pentru cetatenii turci, propus de Comisia Europeana in urma negocierilor cu Ankara pe tema crizei refugiatilor, ar putea intampina obstacole puse chiar de cancelaria germana.
Surse din guvernul de la Berlin citate de cotidianul Bild sustin ca turcii vor trebui sa astepte pana in 2017 pentru a circula liber in interiorul UE, oficialii germani considerand ca Turcia nu va indeplini toate conditiile impuse de acord pana la sfarsitul acestui an, informeaza Hurrieyt Daily News.
Pareri contrare
Negocierile pentru liberalizarea regimului de vize au demarat inca din 2013, dar, in luna martie a acestui an, oficialii europeni au fost nevoiti sa faca mai multe concesii catre partea turca, ca urmare a stabiliri unor masuri comune care sa limiteze criza refugiatilor din Orientul Mijlociu.
Reprezentantii Uniunii sustin ca termenul initial pentru inceperea programului de liberalizare a vizelor de calatorie - iunie 2016 - ar putea fi devansat cu minim 6 luni, ca urmare a unor controverse iscate de legislatia antiterorism adoptata de guvernul de la Ankara.
Pe de alta parte, oficialii turci sustin ca indeplinesc toate conditiile pentru a beneficia de intrarea in interiorul UE fara vize.
Merkel, in picaj
Un sondaj de opinie derulat in Germania demonstreaza ca venirea turistilor turci nu este privita cu ochi buni de populatia locala, 59% dintre germani opunandu-se acestei masuri, in vreme ce doar 31% dintre locuitori se... mai mult
Luni, 23 Mai 2016, ora 11:11
1Presedintele Klaus Iohannis participa duminica la Summitul Uniunea Europeana - Turcia, care se va desfasura la Bruxelles.
Summitul de la Bruxelles are ca obiectiv consolidarea relatiilor pe multiple planuri dintre Uniunea Europeana si Turcia, arata un comunicat transmis de catre Administratia Prezidentiala.
Rusia anunta masuri economice dure impotriva TurcieiTurcia ar trebui sa se teama? Americanii au descoperit ca super-armata lui Putin e mai puternica decat credeau (Galerie foto)Cum castiga Statul Islamic de pe urma conflictului dintre Rusia si Turcia
Vor fi dezbatute cu prioritate aspecte legate de domeniul migratiei, unde Turcia joaca un rol foarte important in controlul fluxurilor migratorii catre Uniune. Vor mai fi abordate teme legate de procesul de negociere a aderarii Turciei la Uniunea Europeana, precum si procesul de liberalizare a regimului de vize al Uniunii pentru cetatenii turci, mentioneaza comunicatul Presedintiei.
Potrivit sursei citate, seful statului ...citeste mai departe despre "Iohannis participa duminica la Bruxelles la Summitul UE-Turcia" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2015, ora 11:08
Opt lideri politici si analisti europeni pun pe tapet relatia Turciei cu Uniunea Europeana, cu doar opt luni inaintea summitului G-20, care va fi organizat la mijocul lunii noiembrie in Antalya.
Fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari, fostul ministru de Externe al Italiei Emma Bonino si Albert Rohan, fost delegat ONU pentru problema regiunii Kosovo, la fel ca alti 5 oficiali si analisti in intreaga Europa privesc cu ingrijorare la racirea treptata a relatiilor dintre Bruxelles si Ankara.
"Nicicand nu au avut Turcia si Uniunea Europeana mai multa nevoie una de cealalta si, cu toate acestea, nicicand nu au fost mai distante", observa cei opt semnatari ai unei analize publicata pe portalul Project Syndicate.
Ultimii 10 ani
Summitul G-20 din toamna anului acesta vine intr-un moment delicat pentru Turcia.
Doua cutremure geopolitice din imediata vecinatate creeaza o zona de instabilitate in jurul tarii: inclestarea dintre Occident si Rusia pe tema conflictului din Ucraina si pericolul redefinirii granitelor stabilite in Orientul Mijlociu prin acordul Sykes-Picot din cadrul Tratatului de la Versailles, din 1916.
Imaginea Turciei de acum contrasteaza puternic cu cea de acum 10 ani, cand Recep Tayyip Erdogan se instala la putere.
Pe atunci, Turcia reprezenta un model economic si democratic pentru vecinii din regiune, dar astazi se confrunta cu un grad ridicat de autoritarism, o crestere economica neimpresionanta si dezechilibre puternice in mentinerea... mai mult
Luni, 16 Martie 2015, ora 12:03