Presedintele Klaus Iohannis si cancelarul german Angela Merkel au avut o convorbire telefonica, la solicitarea acesteia, iar discutiile au vizat bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027, transmite Administratia Prezidentiala. Seful statului i-a transmis cancelarului german ca Romania "a sustinut de la inceput instituirea unei conditionalitati privind respectarea principiilor statului de drept in gestionarea bugetului Uniunii Europene si, in consecinta, sustine acordul obtinut de Presedintia germana pe acest dosar".
"Discutia a avut loc in pregatirea reuniunii, din aceasta seara, a membrilor Consiliului European, in format videoconferinta, dedicata aspectelor legate de gestionarea pandemiei de COVID-19. Cancelarul Germaniei i-a transmis condoleante Presedintelui Romaniei pentru victimele incendiului care a avut loc la Sectia ATI a Spitalului Judetean de Urgenta Piatra Neamt si a exprimat speranta ca cei raniti se vor recupera intr-un timp cat mai scurt", arata Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat de presa.
Cei doi au abordat evolutiile din cele doua tari si masurilor luate in contextul pandemiei de COVID-19.
Presedintele Iohannis a subliniat faptul ca raspandirea virusului la nivelul UE ramane ingrijoratoare, situatie in care coordonarea si cooperarea dintre statele membre trebuie consolidata, mai indica sursa citata.
Un alt subiect a fost cel legat de negocierile privind bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021 - 2027,... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 18:34
Premierul britanic Boris Johnson va participa personal pe 1 iunie la urmatoarea runda de negocieri privind incheierea unui acord post-Brexit cu Uniunea Europeana, pentru a incerca iesirea din impasul in care se afla aceste tratative, a anuntat miercuri negociatorul sef britanic David Frost, potrivit AFP.
Ultima runda de discutii intre Londra si Bruxelles s-a incheiat pe 15 mai fara progrese majore, iar cele doua parti se afla sub presiunea timpului, intrucat o eventuala extindere a perioadei de tranzitie post-Brexit trebuie solicitata inainte de 1 iulie.
Insa guvernul condus de Boris Johnson exclude orice prelungire a acestei perioade in care Regatul Unit aplica regulile UE si care se incheie pe 31 decembrie, chiar si cu riscul unui "no-deal". Daca pana la aceasta data nu se va incheia un acord si Londra nu-si schimba pozitia privind extinderea tranzitiei, relatiile economice dintre UE si Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).
"Politica guvernului este ca nu vom extinde perioada de tranzitie" si aceasta este o pozitie "ferma", a insistat miercuri David Frost. "Am acordat mereu multa importanta libertatii economice si politice la finele acestui an si evitarii unor plati importante catre bugetul european (...) Si desigur, acesta se va realiza punand capat perioadei de tranzitie la sfarsitul anului", a adaugat oficialul britanic.
Declaratia sa survine dupa ce negociatorul sef european Michel Barnier s-a declarat deschis... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2020, ora 20:25
Comisia Europeana a propus azi un buget pe termen lung, de 1.135 de miliarde de euro in credite de angajament, pentru perioada 2021-2027
Totodata, CE a propus si o reducere a finantarii pentru politica de coeziune si agricultura, cu aproximativ 5% in cazul fiecareia dintre ele.
Este un lucru nu doar ingrijorator, ci si grav pentru Romania, a declarat pentru Ziare.com europarlamentarul Siegfried Muresan. Si asta pentru ca acestea sunt principalele domenii in care Romania absorbea fonduri europene.
"Astazi este inceputul unui proces legislativ. Comisia Europeana a facut o propunere care prevede reducerea cu 5% a sumelor alocate pentru politica de coeziune si pentru agricultura. Este un lucru nu numai ingrijorator, ci si grav pentru Romania caci acestea sunt principalele domenii in care Romania absorbea fonduri europene.
Comisia Europeana isi propune acum acest obiectiv, de reducere cu 5%, in primul rand, ca urmare a iesirii Marii Britanii din UE. Pierdem un stat care contribuia mai mult la bugetul UE decat beneficia, pierdem pe an intre 12 si 14 miliarde de euro, suma varia de la an la an. Deci avem venituri mai mici pe de o parte si pe cealalta parte avem si niste noi prioritati care nu au existat in exercitiul bugetar anterior si anume: aparare, siguranta cetateanului, combaterea terorismului, un mai bun control al frontierei externe al UE, pe care il vom finanta din bugetul UE.
Deci avem prioritati noi, cu cheltuieli mai mari si venituri mai mici. Si atunci... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 19:07
Dupa anuntul facut de premierul britanic Theresa May privind separarea de UE fara prea multe negocieri intre cele doua parti, britanicii dau semne ca isi cauta alti parteneri comerciali, dar acest lucru se dovedeste iritant pentru reprezentantii Bruxellesului.
Oficialii europeni au pretentia ca Regatul Unit sa termine mai intai procedurile de separare de Uniune si sa isi achite datoriile inainte de a cauta sa dezvolte noi relatii, relateaza Reuters.
"Ei vorbesc deja despre alte relatii, dar intai trebuie sa divortam. Si nu o sa fie usor, de fapt va fi foarte, foarte urat", a comentat unul dintre oficialii europeni implicati in discutiile purtate cu Londra.
Intr-un limbaj mai diplomatic, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a explicat: "In primul rand, partile trebuie sa fie de acord cu termenii despartirii si abia apoi sa inceapa sa construiasca o relatie noua".
Partajul dintre UE si Marea Britanie are bineinteles de-a face cu banii, dupa cum dezvaluie un alt oficial european. "Contributia Marii Britanii la bugetul UE si chestiunea negocierii unui acord de liber schimb merg mana in mana", a comentat acesta.
Derularea procesului de iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana se va intinde pe 2 ani, perioada in care Londra ar trebui sa achite si factura de 60 de miliarde de euro, pe care Bruxellesul o considera datoria Regatului Unit fata de Uniune, dar sunt deja voci in randul diplomatilor care sustin ca Theresa May are in plan sa... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 14:50
Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat ca Marea Britanie ar putea contribui la bugetul Uniunii Europene dupa iesirea din aceasta, pentru a-si asigura cel mai bun acces la piata unica, informatie care a dus la aprecierea lirei sterline fata de dolar cel mai mult in ultimele doua saptamani, relateaza Bloomberg.
Ministrul olandez de Finante Jeroen Dijsselbloem a afirmat la randul sau, pentru publicatia Times of Malta, ca Marea Britanie va putea sa participe la piata interna, dar cu un cost.
Lira sterlina este in urcare cu 1%, la 1,2631 dolari pe unitate, limitand declinul declansat dupa referendumul pro-Brexit din iunie la 15%.
Aprecierea lirei arata cat de sensibila este moneda la declaratiile oficialilor legate de natura relatiilor Marii Britanii cu UE dupa retragerea din ...citeste mai departe despre "Apar primele concesii? Marea Britanie ar contribui la bugetul UE si dupa Brexit, in schimbul accesului la piata unica" pe Ziare.com mai mult
Joi, 01 Decembrie 2016, ora 16:08
La doua luni dupa ce britanicii au decis ca este cazul sa abandoneze blocul comunitar european, guvernul de la Londra nu da semne ca ar sti pe unde este usa de iesire din UE.
Guvernul britanic nu a prezentat niciun plan cu privire la derularea evenimentelor care ar urma sa premearga iesirea regatului din Uniune, iar lipsa unor detalii privind calendarul discutiilor cu partenerii europeni si negocierea noului statut al Marii Britanii nu face decat sa starneasca neincredere in randul populatiei si al investitorilor, remarca CNN Money.
Brexitul e Brexit!
Theressa May si-a facut intrarea pe Downing Street nr.10 cu o afirmatie care, macar la acea ora, vadea determinare in abordarea spinoasei probleme - Brexit inseamna Brexit!.
Dupa care noul premer britanic a anuntat ca nu intentioneaza sa recurga in cursul acestui an la activarea articolului 50 din tratatul de la Lisabona, mentionand ca noul cabinet are nevoie de timp pentru a-si pune la punct strategia de negociere a viitoarei relatii dintre Marea Britanie si UE.
Deocamdata, guvernul Regatului Unit nu a dat publicitatii niciun model clar de abordare a relatiei pe cara tara ar urma sa o aiba cu vecinii europeni, ci doar cateva indicii care, la fel de bine, se pot dovedi piste inselatoare.
Iata si cum arata Brexit-ul creionat vag de Theresa May!
Relatie prestabilita
Premierul britanic crede ca va reusi sa evite modelele norvegian si elvetian in relatia cu UE, pastrand doar avantajele accesului la piata... mai mult
Miercuri, 07 Septembrie 2016, ora 08:00
1Cei 27 sefi de stat si de guvern din UE nu au reusit vineri, la Bruxelles, sa ajunga la un acord in privinta cadrului financiar multianual pentru perioada 2014-2020 din cauza pozitiilor lor divergente cu privire la bugetul 2014-2020 al Uniunii Europene.
Ei au decis insa sa-si dea o noua intalnire la inceputul lui 2013 pentru a incerca din nou sa ajunga la o intelegere, transmite EFE.
In acest scop, inca de saptamana viitoare, presedintele Consiliului European, belgianul Herman Van Rompuy, va trebui sa se puna in miscare si sa incerce sa armonizeze pozitiile tarilor in ceea ce priveste nivelul reducerilor ce urmeaza sa fie aplicate bugetului multianual.
"Acordul este posibil la inceputul anului viitor", a spus Van Rompuy, care a primit mandat din partea sefilor de stat si de guvern ai UE pentru a incerca sa ajunga la un consens, dar si critici voalate din partea unor delegatii pentru propunerea sa de buget.
Ultimul proiect al lui Van Rompuy stabileste bugetul UE pentru urmatorii ani la 973 de miliarde de euro, cu 80 de miliarde mai putin decat suma propusa initial de Comisia Europeana si pe care Van Rompuy va trebui s-o modifice din nou pentru a convinge deopotriva liderii care doresc reduceri bugetare severe si pe cei care nici nu vor sa auda ca aceste reduceri ar putea afecta capitolele sensibile ale agriculturii si coeziunii.
Toti liderii UE au fost totusi de acord cu un lucru: ca nu este cazul sa se faca o drama din acest nou esec - pe care multi il... mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 11:27
"Interesul national nu poate fi supus niciunui compromis. Trebuie sa ne aparam interesele nationale", a spus Victor Ponta, in cadrul unui discurs sustinut in cadrul Parlamentului, pe tema pozitiei Romaniei in negocierile pentru bugetul UE.
Declaratia vine ca replica la ideea sustinuta de presedinte, pentru "gasirea unui compromis la Bruxelles".
Romania ar fi avantajata de o propunere initiala de buget a Comisiei Europene, dar cei doi oficiali romani au pozitii diferite privind utilizarea dreptului de veto al Romaniei in cadrul negocierilor care vor fi purtate in cadrul Consiliului European de joi si vineri.
Negocieri feroce pentru bugetul 2014-2020. Va ajunge UE la un acord in aceasta saptamana?
Presedintele Traian Basescu si-a exprimat marti pozitia sa privind "negocierile complexe" pe Cadrul Financiar Multianual 2014-2020.
Basescu, despre bugetul UE: Trebuie sa gasim un compromis la Bruxelles LIVE
Business24 va prezinta cele mai importante declaratii ale premierului Victor Ponta:
- In functie de deciziile din perioada urmatoare, fiecare agricultor din Romania va stii care este sprijinul care il primeste prin plati directe, fiecare autoritate va stii ce fonduri poate accesa prin fondurile coeziune. Fiecare Universitate si ONG poate stii pe ce fonduri poate functiona in 2014-2020.
- Este de datoria guvernului sa informeze Parlamentul. Aceasta e acea unica institutie in care sunt reflectate toate interesele electoratului. Este dreptul si datoria... mai mult
Marti, 20 Noiembrie 2012, ora 13:27
Ministrul de Externe, Titus Corlatean, afirma ca asteptarile societatii romanesti fata de inaltul oficial care va reprezenta Romania la Consiliul European sunt de a promova "fara echivoc si cat se poate de ferm" interesele Romaniei, "iar acesta inseamna inclusiv utilizarea dreptului de veto".
MAE a transmis, sambata, printr-un comunicat, o serie de precizari referitoare la declaratiile publice pe tema utilizarii dreptului de veto in contextul negocierilor din Consiliul European pe tema exercitiului financiar 2014-2020.
Ministerul mentioneaza ca, potrivit Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene (art. 312), cadrul financiar multianual al Uniunii este stabilit printr-un regulament adoptat de Consiliul UE in unanimitate, dupa aprobarea Parlamentului European, care se pronunta cu majoritatea membrilor care il compun.
Principiile ce vor fi reglementate prin acest act juridic al Consiliului UE trebuie insa agreate, intr-o prima faza, la nivelul institutiei UE care stabileste liniile de orientare generale ale politicilor UE, respectiv Consiliul European (conform articolului 15 TUE).
Modalitatea de adoptare a actelor Consiliului European este consensul. Aceasta modalitate de adoptare presupune obtinerea unui acord politic din partea tuturor membrilor Consiliului European asupra principalelor aspecte ale cadrului financiar multianual, fiecare stat membru dispunand practic de un drept de veto in privinta adoptarii cadrului financiar multianual.
MAE... mai mult
Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 17:35