Seful diplomatiei europene Josep Borrell a cerut Turciei sa inceteze forajul ilegal de explorare a gazelor naturale in largul apelor Ciprului in cadrul unei intalniri cu oficiali ciprioti, desfasurata joi la Nicosia, informeaza AFP.
"Forajul ilegal al Turciei trebuie sa inceteze", a declarat Borrell dupa intalnirea cu ministrul afacerilor externe cipriot Nikos Christodoulides, in care discutiile s-au concentrat pe "consolidarea stabilitatii regionale" si reducerea tensiunilor.
"Delimitarea zonelor economice exclusive contestate de Turcia trebuie facuta in conformitate cu dreptul international si cu buna credinta, asa cum a propus Cipru", a adaugat seful diplomatiei europene, adaugand ca Uniunea Europeana a salutat aceasta invitatie la discutii lansata Ankarei.
Republica Cipru, recunoscuta de comunitatea internationala si membra a UE, isi exercita suveranitatea asupra a doua treimi din sudul insulei. Autoproclamata Republica Turca a Ciprului de Nord este recunoscuta doar de Turcia, care a invadat treimea nordica a insulei in 1974, ca reactie la o lovitura de stat ce urmarea sa alipeasca insula de Grecia.
Negocierile sub egida ONU vizand reunificarea insulei au esuat in 2017 si nu au mai fost reluate, in special ca urmare a diviziunilor profunde generate de descoperirea unor depozite importante de gaze naturale pe fundul apelor din largul Ciprului, revendicate atat de Cipru cat si de Turcia.
Ankara sustine ca activitatile sale de foraj petrolier sunt in... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2020, ora 06:59
Parlamentul European a stabilit joi ca negocierile de aderare a Turciei la Uniunea Europeana sa fie suspendate in cazul in care Ankara va pune in aplicare reforma constitutionala aprobata in urma referendumului din aprilie, care extinde prerogativele presedintelui Recep Tayyip Erdogan.
Rezolutia adoptata de PE joi "invita Comisia si statele membre, in conformitate cu cadrul de negociere, sa suspende oficial negocierile de aderare a Turciei, fara intarziere, daca pachetul de reforme constitutionale este pus in aplicare neschimbat", relateaza Reuters.
Parlamentul European are insa o influenta limitata pe aceasta tema si Turcia a respins joi propunerea de a renunta la negocierile de aderare la UE in schimbul unei cooperari puternice in alte domenii.
Liderii UE l-au criticat pe Erdogan si comportamentul sau fata de oponenti atat inainte, cat si dupa puciul esuat din luna iulie anul trecut, dar ei nu doresc sa compromita acordul incheiat anul trecut cu Turcia, in virtutea caruia migrantii care ajung in Grecia din Turcia pot fi trimisi inapoi, ceea ce a atenuat intr-o oarecare masuri criza migrantilor ce ameninta unitatea UE.
Reforma constitutionala propusa de Erdogan ii extinde considerabil prerogativele, fapt care ar fi necesar, in opinia sa, pentru a asigura stabilitatea Turciei.
Partidele de opozitie si organizatiile pentru drepturile omului declara ca aceste reforme ameninta independenta judiciara si ca aceasta concentreaza toata puterea in mainile unui... mai mult
Joi, 06 Iulie 2017, ora 17:42
Ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz (foto), a pledat luni inca o data pentru stoparea negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeana, dupa referendumul constitutional incheiat cu un rezultat strans in favoarea extinderii prerogativelor prezidentiale ale lui Recep Tayyip Erdogan.
"Dupa referendumul din Turcia, nu putem sa revenim pur si simplu la rutina obisnuita. Trebuie, in sfarsit, sa dam dovada de onestitate in ce priveste relatiile Turcia-UE", a scris Kurz intr-o postare pe Twitter, relateaza AFP.
"Trebuie sa oprim negocierile de aderare la UE si sa lucram, in schimb, la instituirea unui acord de vecinatate cu Turcia", a adaugat ministrul austriac.
Duminica, el aprecia ca rezultatul referendumului ofera imaginea unei "tari divizate".
Sebastian Kurz a cerut deja in mai multe randuri oprirea negocierilor de aderare a Turciei la blocul comunitar, aflate de cativa ani intr-un punct mort.
Relatiile intre UE si Turcia s-au degradat considerabil in ultima linie dreapta a campaniei pentru referendum, Erdogan acuzand unele state europene de "practici naziste".
Potrivit presedintelui Erdogan, candidatura Turciei la UE ar urma sa fie "pusa in discutie" dupa referendum.
Citeste mai multe despre rezultatele referendumului din Turcia:
Dupa rezultatul referendumului, politicieni germani cer masuri dure impotriva TurcieiA murit democratia in Turcia? Ce urmeaza dupa referendumul castigat la limita de presedintele ErdoganReactii... mai mult
Luni, 17 Aprilie 2017, ora 20:44
Uniunea Europeana nu intentioneaza sa deschida, in "actualul context", noi capitole de negociere pentru aderarea Turciei, a anuntat Presedintia Consiliului UE.
"In circumstantele actuale, nu este prevazuta deschiderea unor noi capitole de negociere", a anuntat Presedintia slovaca a Consiliului Uniunii Europene, transmite Le Figaro.
Uniunea Europeana a criticat dur actiunile de reprimare aplicate de Administratia Recep Tayyip Erdogan dupa tentativa de lovitura de stat din 15 iulie.
Vezi in imagini tentativa de lovitura de stat din iulie
Citeste si O tara ...citeste mai departe despre "UE nu cedeaza santajului lui Erdogan si anunta ca nu mai este interesata sa negocieze aderarea Turciei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Decembrie 2016, ora 22:25
Site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Austriei a fost tinta unui atac cibernetic provenit din Turcia, au declarat sambata surse guvernamentale de la Viena, transmite DPA.
Seful diplomatiei austriece, Sebastian Kurz, este unul dintre cei mai vocali critici din Uniunea Europeana la adresa guvernului turc, aminteste agentia de presa citata.
Parlamentul European a votat, in aceasta saptamana, inghetarea negocierilor de aderare a Turciei la UE. Kurz a salutat rezolutia Parlamentului European.
"Nu vom fi intimidati de astfel de atacuri. Austria nu-si va schimba pozitia referitoare la ...citeste mai departe despre "Pe fondul tensiunilor din negocierile cu UE, siteul Ministerului de Externe austriac a fost atacat de hackeri din Turcia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 26 Noiembrie 2016, ora 21:50
Uniunea Europeana a decis sa deschida, marti, un nou capitol in negocierile de aderare cu Turcia, dupa trei ani de blocaj, a anuntat presedintia lituaniana a UE.
Urmand recomandarile Comisiei Europene, ministrii UE pentru Afaceri Europene, reuniti la Luxemburg, au dat unda verde deschiderii, la 5 noiembrie, a unui nou capitol de negocieri.
Decizia oficiala de deschidere a unui nou capitol de negocieri cu Ankara a fost luata in iunie, dar a fost amanata, mai ales la presiunea germana, din cauza reprimarii, de catre autoritatile turce, a manifestatiilor din piata Taksim din Istanbul.
In raportul sau de saptamana trecuta, Comisia Europeana a denuntat o folosire excesiva a fortei de catre politie in aceasta represiune, dar a salutat pasul important al Turciei in materie de democratie.
Oficial candidata din 1999, Turcia a esuat pana in prezent in a progresa in negocierile de aderare care se lovesc de rezervele Parisului si Berlinului cu privire la intrarea in UE a unei mari tari musulmane si in absenta unei reglementari cu Ciprul privind partea de nord a insulei, ocupate din 1974 de trupele turce.
Din cele 35 de capitole de negocieri, 13 au fost deschise si doar unul a fost inchis. UE conditioneaza deblocarea suplimentara a discutiilor de recunoasterea de catre Ankara a Republicii Cipru, una dintre cele 28 de tari membre UE. mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 14:43
Ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble a apreciat miercuri ca Turcia nu ar trebui sa se alature Uniunii Europene, dat fiind ca nu este parte a Europei, exprimand destul de clar opozitia Berlinului fata de vechea candidatura a Ankarei.
Germania a presat blocul comunitar cu 28 de membri sa amane o noua runda de negocieri saptamana trecuta, in replica la modul in care autoritatile au gestionat protestele antiguvernamentale din ultimele saptamani. Bruxellesul a amanat discutiile pentru cel putin patru luni, dar a asigurat ca drumul Turciei spre UE ramane deschis, scrie agentia Reuters.
"Nu ar trebui sa acceptam Turcia in calitate de membru deplin (...) Turcia nu face parte din Europa", a explicat Schaeuble cu ocazia unui miting electoral organizat de formatiunea sa si a cancelarului Angela Merkel, crestin-democratii CDU, la Duesseldorf, in vestul Germaniei.
Germania si Franta si-au exprimat in mai multe randuri reticentele fata de eventuala accedere a tarii majoritar musulmane cu 76 de milioane de locuitori la blocul comunitar, temandu-se ca diferentele culturale si marimea Turciei vor face prea dificila sarcina integrarii.
Pe de alta parte, criticii lui Merkel au acuzat-o ca se foloseste de acest subiect pentru a-si asigura voturile alegatorilor conservatori in perspectiva alegerilor legislative din septembrie.
Turcia a devenit o tara asociata la UE in anii 1960, dar negocierile de aderare lansate in 2005 au fost tergiversate pe fondul unei dispute... mai mult
Joi, 04 Iulie 2013, ora 09:35
Ambasadorul Turciei la Berlin a fost convocat in urma unor vii critici formulate de Ankara impotriva cancelarului german, Angela Merkel, in contextul delicatelor negocieri privind aderarea Turciei la Uniunea Europeana, a anuntat vineri Ministerul german al Afacerilor Externe.
"Astazi la pranz", ministrul de externe Guido Westerwelle "l-a convocat pe ambasadorul turc", a anuntat purtatorul sau de cuvant, Andreas Peschke, potrivit AFP.
Ministrul turc al afacerilor europene, Egemen Bagis, o avertizase pe Angela Merkel impotriva oricarei tentatii de a face din aderarea Turciei la UE o tema de politica interna germana. Daca doamna Merkel cauta material destinat politicii interne in vederea alegerilor, "acest material nu trebuie sa fie Turcia", declarase joi presei oficialul turc, referindu-se la alegerile legislative din Germania prevazute pentru 22 septembrie.
Germania a blocat joi deschiderea unui nou capitol in negocierile privind aderarea Turciei la UE, ca raspuns la reprimarea manifestatiilor din aceasta tara, a relatat agentia EFE, citand surse diplomatice.
"Sunt afirmatii care au suscitat o mare neintelegere", a spus purtatorul de cuvant.
"Pozitia noastra va fi expusa (ambasadorului turc) cu toata claritatea necesara", a subliniat acesta.
Andreas Peschke a dat asigurari ca nu exista o "legatura" intre reprimarea manifestatiilor din Turcia, condamnata de Angela Merkel, si discutiile cu UE. 'Nicio legatura directa", a adaugat el.
Tarile europene... mai mult
Vineri, 21 Iunie 2013, ora 14:25
Negocierile dintre dintre oficialii turci si cei ai Uniunii Europene privind aderarea tarii sunt, momentan, "practic blocate", a declarat Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, care a mentionat insa ca discutiile vor continua.
"Recunosc faptul ca negocierile cu Turcia privind largirea Uniunii Europene sunt aproape blocate", a spus Van Rompuy, miercuri. Disputa dintre Turcia si Cipru, stat care detine presedentia Uniunii in acest semestru, este principalul vinovat pentru situatie, scrie AFP.
Statul turc nu recunoaste partea greceasca a insulei divizate, Republica Cipru, dupa ce, in 1974, trupele turcesti au ocupat partea de nord a zonei. Ca urmare, Turcia boicoteaza inca din 1 iulie, cand Cipru a preluat presedentia Uniunii, toate reuniunile la nivel inalt.
Negocierile de aderare ale Turciei in Uniunea Europeana au inceput in 2005, iar situatia actuala atarna greu in cadrul discutiilor. Van Rompuy urmeaza sa viziteze din nou Turcia la inceputul anului viitor, iar pana atunci va mentine un contact structurat si intens.
Extinderea Uniunii Europene continua, in ciuda crizei economice. "Procesul de extindere continua", mai ales in zona balcanica, a spus Van Rompuy, care a adaugat ca "toate tarile spera sa ajunga in Uniunea Europeana intr-o zi". mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 12:51