Sindicalistii Sanitas se vor intalni, miercuri, cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, pentru a analiza regulamentul de sporuri, dupa ce saptamana trecuta, in urma unui miting din fata Guvernului, cei din urma spuneau ca veniturile angajatilor din sanatate ar putea sa revina de luna viitoare la nivelul din februarie.
"Miercuri asteptam sa se intample ceea ce ne asteptam de peste un an de zile, sa inteleaga ca trebuie eliminat plafonul de 30% si sa reincerce aducerea unui nou regulament de sporuri, astfel incat spitalele de gradul 1 si spitalele de urgenta sa beneficieze de sporurile cele mai mari si de acolo sa mearga catre spitalele orasanesti sau comune", a declarat presedintele Federatiei Sanitas Bucuresti, Viorel Husanu.
Totodata, Husanu a spus ca spera ca la negocierile de miercuri vor fi prezenti si reprezentantii ministerelor Muncii si Finantelor.
Citeste si Olguta Vasilescu: Ca la romani! Exista riscul de a nu se mai putea plati deloc sporurile in aprilie
"Cu Sorina Pintea ne-am tot intalnit. Eu sper sa vina si cineva de la Ministerul Muncii si de la Ministerul de Finante. Din punctul meu de vedere, Sorina Pintea a inteles situatia si eventual ne sustine, dar, daca in ansamblu Guvernul nu vrea sa rezolve problema, degeaba ne intalnim doar cu Pintea. (...) Daca nu se rezolva situatia, ne vom mentine calendarul de greva", a adaugat Viorel Husanu.
Aproximativ 10.000 de angajati din sanatate au protestat, saptamana trecuta, in fata Guvernului,... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2018, ora 07:43
Dupa ce medicii ATI de la Spitalul Universitar din Bucuresti i-au trimis, joi, ministrului Sanatatii, Sorina Pintea, o scrisoare in care o anunta ca, daca regulamentul de sporuri va fi adoptat in forma care este acum in discutie, vor refuza sa mai intre in salile de operatie, exemplul le-a fost urmat de tot mai multi colegi din numeroase judete. Si psihiatrii de la Spitalul 9 din Capitala cer sa fie retrasa de urgenta Anexa 10.
Sorina Pintea spune, insa, ca e surprinsa de solicitari si le pune pe seama faptului ca nu a fost inteleasa, asa ca promite ca le va explica.
Medicii ATI ameninta cu greva peste tot in tara
De joi seara pana vineri la pranz, medicii ATI din peste alte 10 spitale din tara i-au scris Sorinei Pintea.
Este vorba de medicii de la Spitalul Judetean Galati, Spitalul Sf Spiridon Iasi, Spitalul Parhon din Iasi, Spitalul de Urgenta din Targu Mures, Spitalul Judetean de Urgenta Drobeta Turnu Severin, Spitalul de Urgenta Petrosani, Spitalul Judetean Mehedinti, Spitalul Colentina, Spitalul Judetean de Urgenta "Plus Brinzeu" Timisoara, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Louis Turcanu Timisoara, Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara si Spitalul Judetean de Urgenta Sf Ioan cel Nou din Suceava.
"Privim cu indignare ultimele evolutii ale negocierilor privind regulementul de sporuri ce au in vedere personalul medical care lucreaza in sectiile de Anestezie si Terapie Intensiva. Nu intelegem care e logica stabilirii valorii sporului in sume... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 16:19
Peste mai putin de doua saptamani, la 1 martie, isi produce efectele a doua etapa din Legea Salarizarii pentru sistemul medical, iar salariile medicilor si asistentilor urca direct la nivelul prevazut pentru anul 2022.
Este vorba de majorari semnificative, intre 70 si 172%, ministrul Sanatatii anuntand ca unele salarii vor depasi chiar si 4.000 de euro.
Intre timp, insa, se duc negocieri pentru a se stabili sporurile pentru intreg personalul medical. Si legea deja spune ca acestea sa nu depaseasca un plafon de 30% din fondul de salarii, chiar daca unele sectii primesc sporuri foarte mari, de pana la 100%.
O imagine complexa si complicata, cu negocieri intre sindicalisti si Ministerul Sanatatii, cu dispute la nivelul personalului medical, unde vor exista categorii avantajate si unele dezavantajate si, undeva lasati la coada, pacientii. La ce sa ne asteptam cand mergem la spital dupa 1 martie 2018? O radiografie a situatiei actuale ne ofera cateva raspunsuri la aceasta intrebare.
De ce vor exista nemultumiti
Legea Salarizarii a prevazut doua etape in ce priveste personalul medical platit din fondurile publice: de la 1 ianuarie a fost majorat brutul cu 25% fata de salariile din decembrie, inclusiv cu sporuri, odata cu transferul contributiilor in sarcina angajatului.
Apoi, incepand cu 1 martie 2018, salariile brute, insa doar pentru medici si asistentii medicali, cresc direct la nivelul din 2022, calculat in raport cu luna ianuarie, deci fata de salariile cu... mai mult
Luni, 19 Februarie 2018, ora 00:00
Ministerul Sanatatii si sindicatele poarta negocieri in aceste zile pentru a stabili ce sporuri va primi personalul medical de la 1 martie, cand intra in vigoare legea care impune un plafon de 30%.
Sindicalistii cer solutii pentru ca sunt multe situatii, pe diverse sectii, unde pragul este depasit. Ministrul Sorin Pintea spune ca schimbarea plafonului "nu intra in discutie", dar ca discutiile sunt bune, chiar daca va mai dura pana cand se va ajunge la un numitor comun.
Rezultatul negocierilor pe sporuri, coroborat cu majorarile salariale foarte mari anuntate de Minister vor duce iminent la o criza in sanatate, avertizeaza Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED).
Acestia prezinta rezultatele unor simulari efectuate de ei, potrivit carora peste 70-80% din bugetele spitalelor se vor duce pe salarii si sporuri, astfel ca tot pacientii vor avea de suferit in final. In plus, PALMED acuza ca mediul privat este discriminat, asa ca a sesizat Consiliul Concurentei.
"Salutam cresterile salariale din sistemul public, acestea reprezentand o normalizare a situatiei si o decizie care ar putea tempera exodul medicilor. Sigur, nicio valoare a unui venit nu poate inlocui o politica coerenta de dezvoltare si de investitii, care sa duca in final la un act medical performant, in beneficiul pacientului. Ceea ce imputam categoric este insa felul in care factorii de decizie aleg sa acopere aceste cheltuieli, lasand tocmai pe umerii pacientului consecintele... mai mult
Marti, 13 Februarie 2018, ora 17:56
Un miting si un mars, la care au participat aproximativ 5.000 de angajati din sistemul de sanatate, au blocat azi centrul Capitalei. Sindicalistii nu renunta la proteste pentru ca negocierile cu Guvernul nu au ajuns la niciun rezultat.
O noua intalnire este programata vineri, cu ministrii Florian Bodog si Olguta Vasilescu.
Liderul Sanitas, Leonard Barascu, a spus ca discutia de vineri va fi pe marginea acordarii sporurilor salariale si a tichetelor de masa, urmand sa fie invitati si medici, care sa-si spuna punctul de vedere.
El a adaugat ca, la intalnirea de joi, de la Guvern, ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a promis ca va face un control pentru a vedea unde sunt "prost impartiti" banii.
"Prin legea salarizarii, crestea un salariu de trei ori la unii, de doua ori la altii si asa mai departe. Problema noastra era ca prin aplicarea regulamentului de sporuri, oamenii pierdeau, indiferent cum se aplica legea. (...) Ei invoca secretare si alti oameni care au foarte multi bani la sporuri si nu le merita. Si noi vom face o analiza.
Ministrul va trimite in tara un control, in care sa vada cum stau lucrurile si acest control va scoate in evidenta locurile in care banii sunt prost impartiti. Corpul de Control al ministrului vine cu date, iar noi, cu banii pe masa, incercam sa facem repartitia. Ori dam la toti 10 la suta sau 30, ori reglam in locurile unde au pierdut. Ca daca tu, medic, iei de trei ori salariu, iei si garda si ajungi la 300 de milioane, nu poti sa... mai mult
Joi, 19 Octombrie 2017, ora 16:57