Secretarul de stat american Rex Tillerson a cerut marti Uniunii Europene si Marii Britanii sa negocieze "rapid" si "fara animozitate inutila" asupra iesirii Regatului Unit din blocul comunitar.
"Statele Unite doresc sa pastreze relatia lor speciala si veche cu Marea Britanie, si in acelasi timp dorim sa pastram relatii puternice cu Uniunea Europeana indiferent de rezultatul Brexit-ului", a declarat seful diplomatiei americane intr-un discurs la Washington privind relatiile dintre SUA si Europa, informeaza AFP.
"Nu incercam sa influentam negocierile, insa cerem UE si Marii Britanii sa avanseze rapid si fara animozitate inutila in cadrul acestui proces", a mai adaugat secretarul de stat american.
Negocierile privind iesirea Marii Britanii din UE avanseaza cu dificultate.
Liderii celor 27 de tari care raman in UE dupa Brexit vor obtinerea de progrese in trei domenii - drepturile cetatenilor, o solutie financiara si problema granitei irlandeze - inainte de a da "unda verde" trecerii la negocieri comerciale.
Citeste mai multe despre:
Cum vor fi afectati romanii de Brexit - campanie de informare a guvernului (Video)Brexitul, oficialii, profesorul si spionul: Cum trage Rusia sforile in Marea BritanieOficial: Brexitul, stabilit pe 29 martie 2019, la ora 23:00 GMTUE da ultimatum Marii Britanii sa-si asume ca va plati factura Brexit de pana la 100 de miliarde de euro ...citeste mai departe despre "Washingtonul cere negocieri rapide pe Brexit: Fara animozitate... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 21:17
Ministrul italian de Externe, Angelino Alfano, a declarat luni ca tara sa crede in dialogul cu Rusia si ca vrea ca partenerii sai sa inteleaga ca Moscova joaca un rol important in scena globala.
"In ciuda tuturor dificultatilor legate de situatia din Ucraina, credem cu tarie in dialogul cu Rusia. Facem eforturi sa-i facem pe partenerii nostri sa inteleaga ca este imposibil sa rezolvi orice criza globala si sa raspunzi la provocarile globale fara Moscova", a declarat oficialul italian inainte de o vizita la Moscova, conform Tass.
Acesta a adaugat ca abordarea Moscovei pentru a stinge criza din Ucraina ar putea duce la "restabilirea unui dialog sustenabil si fructuos intre Rusia si UE". In opinia sa, sanctiunile impuse Rusiei ar trebui revazute.
"Nici Europa, nici Ucraina si nici Rusia nu au de castigat de pe urma prelungirii conflictului din inima continentului. Trebuie sa cream conditiile pentru un compromis, concentrandu-ne pe problemele presante actuale ale procesului de negociere. Sigur, ne asteptam atat din partea Kievului, cat si din partea Moscovei sa arate vointa politica pentru a ajunge la un compromis", a mai spus ministrul italian de Externe.
Acesta a mai atras atentia ca "e important ca NATO sa se adapteze noului context, care s-a schimbat semnificativ de la crearea aliantei. Noi provocari din sud au aparut. De aceea, ar trebui sa ne concentram atentia pe gasirea de solutii si pe aducerea instrumentelor aliantei in linie cu noile cerinte".
Citeste... mai mult
Luni, 27 Martie 2017, ora 17:36
Uniunea Europeana ar putea schimba foaia cu Rusia, iar primul pas va fi facut luna viitoare, cand are loc o intalnire intre inalti reprezentanti ai celor doua parti.
Ideea e ca din ce in ce mai multe state membre UE sustin ridicarea sanctiunilor impuse tarii conduse de Vladimir Putin ca urmare a conflictelor din Ucraina.
Astfel, analistii Mujtaba Rahman, Cliff Kupchan si Alex Bridau de la firma de consultanta Eurasia Group sustin intr-un raport ca intalnirea de luna viitoare va marca "inceputul sfarsitului acordului" de pace incheiat intre Kremlin si Kiev, transmite CNBC.
Acesta se afla intr-un punct mort, caci fiecare vrea altceva.
Pe de-o parte, Ucraina vrea ca ostilitatile din estul tarii conduse de insurgentii pro-rusi sa inceteze complet, in timp ce Rusia tine mortis sa se organizeze alegeri locale in regiunile separatiste.
Insa UE are un as in maneca: l-ar putea "santaja" pe Vladimir Putin sa accepte conditii noi referitoare la conflictul din tara vecina in ...citeste mai departe despre "UE are un as in maneca pe care l-ar putea folosi in negocierile cu Rusia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 21 Septembrie 2016, ora 08:07
Liderii europeni au cazut de acord sa inmaneze Turciei un cec de 4,7 miliarde de euro pentru a stavili exodul refugiatilor catre Uniunea Europeana, dar acest lucru nu inseamna ca devastatoarea criza a migrantilor a luat sfarsit.
Dupa Ankara, Bruxellesul ar putea ajunge sa negocieze si cu Moscova, traseul din Rusia reprezentand o alta poarta prin care refugiatii din Orientul Mijlociu si Africa ar putea intra nestingheriti in Europa, remarca publicatia Daily Mail.
La mana lui Putin
Oficialii de la Bruxelles au sesizat deja ca tot mai multi migranti incepe sa soseasca in Europa pe traseul rusesc, iar acest lucru ii forteaza sa poarte discutii si negocieri cu Vladimir Putin, omul considerat inamicul nr.1 al tarilor din spatiul euro-atlantic.
O hotarare in acest sens pare sa fi fost luata deja in cursul lunii trecute, in cadrul unei intalniri cu usile inchise a liderilor Comisiei Europene.
Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru probleme de migratie, a fost cel care a atras atentia asupra presiunii valului migrationist de la granita ruso-finlandeza.
El este si cel care a sugerat deschiderea negocierilor cu Federatia Rusa, inainte ca Europa sa se trezeasca cu un noul val de migranti la granita estica a Uniunii, sustin reporterii ziarului britanic.
Reprezentantii CE au refuzat sa comenteze subiectul negocierilor diplomatice cu Moscova pe aceasta tema, dar au admis ca sunt constienti de numarul migrantilor care folosesc ruta arctica pentru a patrunde... mai mult
Joi, 10 Martie 2016, ora 13:05
In ultimele saptamani, Grecia si Rusia au aratat ca exista o apropiere intre ele, pe fondul unor tensiuni cu Uniunea Europeana. Insa care au fost motivele pentru acest parteneriat de fatada?
Luna trecuta, Kremlinul a semnat un acord preliminar in valoare de 2,27 miliarde de dolari pentru a construi un gazoduct care va trece prin tara mediteraneana, iar premierul elen Alexis Tsipras a mers de doua ori in Rusia de cand a preluat conducerea Guvernului de la Atena, cu toate ca negocierile cu UE erau in plina desfasurare, aminteste Business Insider.
Unii analisti sunt de parere ca e doar un fel de flirt, iar motivele sunt geostrategice. E posibil ca cele doua tari sa se foloseasca una de alta pentru a obtine niste avantaje pe termen scurt.
Este Putin papusarul Greciei?
"Ambele parti au avut de castigat, prin niste miscari tactice cu un risc scazut", se arata intr-o analiza realizata de specialistii de la Wikistrat.
"Grecia a putut sa puna presiune pe UE in cadrul negocierilor ...citeste mai departe despre "Grecia flirteaza cu Rusia pentru a face Uniunea Europeana geloasa" pe Ziare.com mai mult
Marti, 14 Iulie 2015, ora 08:04
Ministrul grec al Apararii, Panos Kammenos, sugera ca, in cazul in care creditorii europeni se dovedesc inflexibili, Atena poate recurge la un imprumut din partea Rusiei sau a Chinei.
"Avem si alte cai de a obtine bani. In cel mai fericit caz ar putea fi Statele Unite ori poate Rusia, China sau alte state", a declarat in urma cu cateva zile Kammenos, la televiziunea publica din Grecia.
O interventie a unui alt stat in sustinerea economiei elene este, insa, cel putin improbabila, iar grecii par sa nu aiba alta solutie decat sa respecte cerintele actualilor creditori, potrivit CNN.
Singuri in fata creditorilor
Chiar daca Grecia a relansat discutiile diplomatice cu unul dintre vechii sai aliati, Rusia, ministrul de Externe avand chiar o intrevedere saptamana aceasta cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, este greu de crezut ca Moscova se afla acum in pozitia de a ajuta pe cineva.
Economistul Rob Wood, de la Berenberg, considera ca Rusia nu se poate hazarda sa ajute Grecia in acest moment.
Economia rusa pare chiar ea epuizata de sanctiunile economice aplicate de Occident, iar prabusirea pretului petrolului accentueaza slabiciunea Moscovei.
"Ar insemna un angajament enorm din partea celor doua state. Nu poti sa fugi la Moscova cu o astfel de cerere si sa primesti imediat un raspuns", considera Wood.
De altfel, orice intoarcere a Atenei catre rasarit nu poate avea decat un efect catastrofal asupra bancilor grecesti, acestea fiind dependente in acest... mai mult
Vineri, 13 Februarie 2015, ora 10:20
Noul premier al Greciei spera sa intareasca pozitia geopolitica a tarii sale, mizand pe influenta pe care Atena o poate avea in detensionarea relatiilor dintre UE si Rusia.
Aflat la prima sa vizita externa, in Cipru, Alexis Tsipras i-a propus presedintelui cipriot Nikos Anastasiades sa intensifice eforturile de reluare a legaturilor diplomatice intre Moscova si Bruxelles, anunta portalul Euractiv.
Legatura greceasca
"Grecia si Ciprul pot deveni o punte a pacii si cooperarii intre Uniunea Europeana si Rusia", a declarat, luni, la Nicosia, Alexis Tsipras, citat de cotidianul grecesc Ekathimerini.
Premierul grec s-a declarat de acord cu reluarea legaturilor diplomatice si economice intre Atena si Moscova, sfidand pozitia oficiala a liderilor europeni de inasprire a sanctiunilor impuse Rusiei pe tema conflictului din Ucraina.
Cu toate acestea, Tsipras neaga ca ar fi solicitat ajutor financiar Moscovei pentru plata unei parti din datoria externa a tarii.
"Suntem in mijlocul procesului de negociere cu partenerii europeni si cu creditorii nostri. Avem o serie de obligatii catre acestia. Pentru moment nu avem alte obiective mai importante", a precizat Tsipras.
La sfarsitul saptamanii trecute, oficiali de la Moscova sugerau ca nu este exclus un ajutor financiar acordat de statul rus Greciei, dupa ce noua putere instalata la Atena a manifestat o pozitie rezervata fata de propunerea de inasprire a sanctiunilor economice impotriva Rusiei.
Frontul ortodox... mai mult
Marti, 03 Februarie 2015, ora 17:00
Negocierile dintre Rusia si Ucraina legate de livrarea de gaze rusesti si datoria Kievului fata de Gazprom s-au incheiat fara succes, marti, la Bruxelles, in pofida unor "progrese importante", iar o noua reuniune cu UE va avea loc miercurea viitoare la Bruxelles, a anuntat Comisia Europeana, potrivit AFP.
"Am facut progrese importante", a declarat comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, la finalul unei reuniuni cu ministrii ucrainean si rus ai energiei, Iuri Prodan si, respectiv, Aleksandr Novak, potrivit Agerpres.
"Speram ca vom ajunge la un acord saptamana viitoare", a adaugat el. mai mult
Miercuri, 22 Octombrie 2014, ora 08:59
Premierul ucrainian Micola Azarov a declarat ca tara sa ar putea totusi semna un acord de schimb comercial cu Uniunea Europeana, dar ca afacerea trebuie sa implice si Rusia.
"Decizia daca discutiile vor continua apartine acum Comisiei Europene", a spus Azarov intr-un interviu pentru televiziunea de stat ucrainiana, in acelasi timp in care Rusia si-a anuntat acordul de participare la aceste posibile discutii, scrie Ria Novosti.
Dincolo de formatul trilateral, Azarov a spus ca Ucraina ...citeste mai departe despre "Ucraina nu vrea negocieri cu UE daca nu participa si Rusia" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 27 Decembrie 2013, ora 20:33