Negocierile privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (UE) sunt in plin proces, insa, pana acum, dupa cea de-a sasea runda de negocieri, nu s-au inregistrat suficiente progrese in privinta principalelor solicitari ale Uniunii Europene: garantarea drepturilor cetatenilor UE si britanici, achitarea obligatiilor financiare ale Marii Britanii la bugetul UE si pastrarea deschisa a frontierei dintre Irlanda si Irlanda de Nord.
Fara progrese substantiale in aceste trei domenii-cheie nu putem trece la etapa a doua a negocierilor privind viitorul cadru al relatiilor UE - Marea Britanie. Este esential ca angajamentele asumate de Marea Britanie, mai ales cele referitoare la obligatiile financiare catre bugetul UE, sa se traduca in propuneri concrete cat mai repede, astfel incat liderii Uniunii Europene sa poata deschide cea de-a doua etapa a negocierilor in cadrul reuniunii Consiliului European din luna viitoare.
Contributia la Bugetul UE
Marea Britanie trebuie sa plateasca toata contributia pe care o mai are de achitat la bugetul UE, iar aceasta nu este o negociere politica, ci strict o obligatie legala pe care si-a asumat-o atunci cand a votat Bugetul Multianual al UE pentru 2014 - 2020.
In primul rand, trebuie spus ca nu vorbim de o "factura" pe care Uniunea Europeana o inmaneaza ca pret pentru Brexit, nu este o amenda, ci sunt bani pe care Marea Britanie ii datoreaza Uniunii Europene in baza unui contract agreat. Aceste fonduri urmeaza a fi absorbite de... mai mult
Joi, 23 Noiembrie 2017, ora 07:47
Europa s-ar putea confrunta cu un nou val de "refugiati", cei decisi sa isi pastreze accesul la piata unica, dupa ce premierul britanic Theresa May a anuntat ca divortul de UE nu va include negocierea acestui punct.
Conform Bloomberg, sefii bancilor internationale cu sediul in Londra au initiat deja primele masuri de conservare a accesului la piata unica din UE, printre acestea numarandu-se si mutarea afacerilor. Din acest punct de vedere, Irlanda ar putea reprezenta o optiune viabila.
May va cere acordul Parlamentului britanic pentru ca tara sa paraseasca Uniunea Europea si, chiar daca planul de renuntare a negocierilor privind accesul la piata unica europeana a fost imbracat in termeni mai blanzi, pericolul izolarii afacerilor din Regatul Unit ramane o amenintare grava pentru investitori.
Alaturi de alte industrii prezente pe piata britanica, cea financiara a fost printre primele care a dat semne de nervozitate odata cu aflarea deciziei luate in urma referendumului din iunie 2016, iar, la aceasta ora, reprezentanti marilor banci din Londra par sa stranga in graba bagajele.
O confirmare in acest sens o da si ministrul de finante al Irlandei, Eoghan Murphy, care sustine ca, pana la mijlocul anului acesta, multe dintre institutiile financiare din Londra isi vor muta afacerile in tara sa.
"Au venit si s-au intalnit cu mine si reprezenatntii bancii centrale, ba chiar au facut si cercetari preliminare privind disponibilitatea unor spatii de birouri si a... mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2017, ora 15:00
Fara forta de munca adusa din UE, cea mai mare firma de contabilitate din lume, Deloitte, ameninta sa paraseasca Regatul Unit si sa se instaleze intr-una din tarile blocului comunitar.
Amenintarea cu relocarea vine dupa un intreg scandal in care surse din companie au scapat catre presa un document in care se arata ca guvernul britanic promoveaza Brexitul fara a avea o strategie clara in acest sens, relateaza The Independent.
Forta de munca vitala
Pentru David Sproul, seful sucursalei britanice a firmei de contabilitate, angajatii adusi din afara Marii Britanii reprezinta o forta vitala care asigura succesul companiei, in cazul interzicerii dreptului de libera circulatie a persoanelor, relocarea fiind o necesitate.
"Avem angajati din peste 100 de tari care lucreaza pentru noi in Marea Britanie. Diversitatea fortei de munca se dovedeste vitala in intretinerea cresterii si inovarii in cadrul comapniei.
O parte din munca pe care o facem aici ar putea fi facuta si in alta parte. Suntem o organizatie globala. Mai degraba lucram in afara Regatului Unit decat in interiorul lui, in aceste conditii", a precizat Sproul.
Este ultimul episod din razboiul care se poarta intre firma de contabilitate si guvernul Theresei May pe tema Brexit.
In raportul intern Deloitte, se mentiona faptul ca oficialii britanici nu au nicio strategie clara pentru negocierile care urmeaza intre Londra si UE, derularea acestora necesitand si angajarea a 30.000 de functionari in diverse... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2016, ora 10:21
Dezvaluirile privind lipsa unei strategii clare a guvernului de la Londra pentru Brexit a provocat un adevarat soc in randul partenerilor europeni.
Carlo Calenda, ministrul italian pentru Dezvoltare Economica, a afirmat ca aceasta atitudine haotica este inacceptabila, iar Europa nu are de gand sa stea la mana britanicilor pana cand acestia se vor decide ce vor, informeaza Bloomberg.
Nehotarati pana la capat
"Cineva trebuie sa ne comunice ceva, iar acest ceva trebuie sa aiba si logica. Nu poti spune ca accesul la piata unica europeana este o chestiune sensibila, dar, in acelasi timp, sa refuzi dreptul la libera circulatie a persoanelor. Nu are sens in niciun fel", a comentat oficialul italian.
Replica sa vine pe fondul unor disensiuni tot mai mari in randul membrilor Partidului Conservator din Regatul Unit in ceea ce priveste strategia de abordare a negocierilor cu Uniunea Europeana, dupa declansarea procedurii de Brexit.
"Este prea mult haos si nu avem nicio pozitie oficiala pana in acest moment. Se transforma intr-o dezbatere interna in Marea Britanie, ceea ce nu este OK. Guvernul britanic trebuie sa puna cartile pe masa si sa inceapa negocierile", afirma Calenda.
Nonsens britanic
Ministrul de Externe Boris Johnson a provocat un alt soc in randul politicienilor europeni afirmand ca el este convins ca Marea Britanie va putea parasi uniunea vamala comuna, dar sa pastreze accesul la piata unica europeana.
In sprijinul afirmatiei sale, Johnson a... mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 14:38
Nu ramane loc de intelegeri preferentiale intre companiile din UE si guvernul de Londra, a anuntat seful Comisiei Europene, Jean Claude Junker.
Junker a declarat ca a sezizat unele incerari ale firmelor de pe continent de a-si asigura anumite avantaje in relatia cu autoritatile britanice si s-a simtit obligat sa ia atitudine in fata acestor interferente ale mediului de afaceri in povestea Brexit, anunta Hurriyet Daily News.
"Am observant o serie de incercari din alte tari, in special in randul companiilor din industrie, de a negocia intelegeri cu Marea Britanie inainte ca celelalte 27 de state membre sa isi spuna cuvantul in privinta relatiei viitoare cu Londra.
Le-am cerut sa nu mai intervina in aceasta dezbatere, deoarece vor avea de-a face cu mine; le atrag atentia ca este o negociere intre 27 de tari membre UE si Marea Britanie", a explicat Jean Claude Junker, cu ocazia unui interviu acordat ziarului belgian Le Soir.
In afara suspiciunilor pe care seful CE le manifesta fata de interesul companiilor din Europa de a-si aranja o relatie preferentiala cu autoritatile britanice, un alt avertisment este repetat tot mai des de oficialii UE.
Acesta vizeaza interdictia pusa liderilor de state din Europa de a nu negocia nimic clar cu Marea Britanie pana in clipa in care seful guvernului de la Londra nu va anunta declansarea oficiala a procedurii de iesire din UE.
Termenul oficial inaintat de premierul Theresa May este luna martie a anului viitor.
Nissan, un... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2016, ora 16:33
Presedintele Camerei de Comert a Japoniei din Marea Britanie, Haruki Hayashi, totodata si director general al Mitsubishi pentru Europa, i-a avertizat pe oficialii de la Londra ca "fara masuri asiguratorii ferme" date firmelor japoneze, investitiile acestora ar putea fi sistate.
Pana acum, singura companie japoneza care a acceptat sa ramana pe piata britanica este Nissan, care va continua sa produca doua modele de automobile in fabrica de la Sunderland, dar se pare ca este si singura dintre firmele nipone dispusa sa faca acest gest, informeaza The Independent.
Apelul conducerii Aliantei Renault-Nissan de a primi asigurari din partea guvernului londonez ca Brexit nu va aduce o relatie comerciala dificila cu piata unica de pe continent pare sa fi dat roade, chiar daca Greg Clark, secretarul de stat pentru Afaceri, refuza in continuare sa dezvaluie ce i-a promis producatorului auto japonez pentru a-l convinge sa investeasca in continuare in fabrica din Sunderland.
Hayashi, in schimb, se arata mai greu de convins. La inceputul acestei saptamani seful Camerei de Comert a Japoniei a anuntat ca incertitudinea care planeaza asupra acordului comercial pe care Marea Britanie trebuie sa-l negocieze cu reprezentantii UE si deprecierea lirei sterline au ajuns un motive de ingrijorare foarte mare in randul oamenilor de afaceri niponi.
"O parte din aceste griji se refera la libera circulatie a muncitorilor calificati din Europa si la mentinerea acestei incertitudini care... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2016, ora 20:10
Desi optiunea pro-Brexit a britanicilor a reprezentat o incertitudine pana in ultimul moment al referendumului din 23 iunie, iata ca directorii unei banci din Suedia se pot lauda ca au interpretat corect toate semnele care indicau rezultatul final al votului din Marea Britanie.
Carnegie Investment Bank, o institutie de credit din Suedia, cu un portofoliu de investitii de 17,2 miliarde de euro a reusit sa-si lichideze toate activele detinute in Marea Britanie inca dinaintea votului negativ dat proiectului UE, relateaza Bloomberg.
Lichidare rapida
"Detineam actiuni si obligatiuni corporatiste in Marea Britanie inaintea referendumului. Am inceput sa le lichidam, chiar si cu randament zero, cu cel putin o luna inainte de vot", a explicat seful departamentului de strategii al bancii, Henrik Drusebjerg.
Nici dupa ce primul soc a trecut banca suedeza nu vrea sa se expuna pe piata de capital britanica, analistii sai acuzand incertitudinea care planeaza asupra acordului pe care premierul Theresa May va reusi sa il regleze cu reprezentantii statelor din UE.
De altfel, un sondaj derulat de compania de asigurari NN Investment Partners in randul a 83 de administratori de fonduri de investii a scos la iveala faptul ca Brexit si dezintegrarea Uniunii sunt vazute ca fiind cele mai mari pericole globale ale momentului de catre investitori.
"Se va incheia cu un acord atat de nefavorabil incat nu ar fi de mirare sa mai faca inca un referendum pe tema aceasta, ori sa... mai mult
Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 17:26
Michael O'Leary, seful Ryanair, se declara convins ca sperantele britanicilor de a obtine o intelegere avantajoasa cu UE sunt doar niste vise desarte.
Marea Britanie va iesi "tavalita" din negocieri. Majoritatea ministrilor din cabinetul de la Londra nu au habar despre ce inseamna Brexit, iar afirmatiile privind obtinerea unor avantaje majore in relatia viitoare cu Europa sunt "de o aroganta prosteasca", sustine seful companiei de transport aerian, citat de The Independent.
"Nu am niciun pic de incredere in spusele politicienilor din Londra, care o tin una si buna despre cum lumea intreaga vrea sa faca afaceri cu noi. Lumea vrea sa ne traga pe sfoara, asa se intampla in orice negociere. (The world will want to screw you - that's what happens in trade talks - in original)
Uniunea Europeana nu are niciun interes sa ne trateze cu manusi, mai ales cu toate aceste arogante prostesti de la Londra, conform carora, daca suntem a cincea economie a lumii, vom beneficia de o intelegere avantajoasa", apreciaza O'Leary.
In opinia sa, Franta, Germania si Olanda vor incerca sa inabuse miscarile politice interne cu tenta nationalista prin impunerea unor conditii dure in viitoarea relatie a blocului comunitar cu Marea Britanie.
"Tarile europene au devenit aproape paranoice in ceea ce priveste duritatea cu care ar trebui tratata Marea Britanie, din cauza ca, daca nu recurg la astfel de masuri, partidele de extrema-dreapta din aceste tari vor fi urmatoarele care vor cere... mai mult
Marti, 20 Septembrie 2016, ora 17:58
1Presedintele Comisiei Europene da cartile pe fata in privinta negocierilor cu Marea Britanie. In vreme ce premierul Theresa May asigura ca va obtine "cea mai buna intelegere pentru Regatul Unit", Jean Claude Junker se arata ceva mai transant.
"Nu vor avea acces complet pe piata unica", a mentionat presedintele CE in discursul sau anual, referindu-se cu precadere la pretentia britanicilor de a beneficia de toate avantajele unui acord comercial cu UE, in vreme ce pregatesc un set de masuri restrictive pe piata muncii pentru europeni, relateaza CNN Money.
Junker a insistat si ca oficialii din Marea Britanie sa urgenteze procedura de iesire din UE pentru a putea negocia cat mai repede bazele pe care se va crea noua relatie dintre cele doua parti.
"Am fi foarte fericiti daca procedura de Brexit ar fi activata cat mai curand posibil, astfel incat sa parcurgem pasii necesari in acest sens si sa ajungem la o noua relatie in termeni amicali cu Marea Britanie", a mentionat presedintele executivului european.
In cazul in care pretentiile britanicilor de a impune restrictii la libera circulatie a persoanelor de pe continent si de a beneficia, in acelasi timp, de accesul neconditionat pe piata unica europeana ar fi incununate de succes, lucrul acesta ar reprezenta un eveniment unic in istoria UE.
Niciun alt stat extracomunitar nu a obtinut pana in prezent accesul pe cea mai mare piata financiara din lume fara a-si deschide mai intai portile in fata europenilor.
Cat... mai mult
Sambata, 17 Septembrie 2016, ora 16:20