Grecia si creditorii sai internationali par sa se afle intr-un nou impas in privinta implementarii masurilor stabilite in cel de-al treilea acord bailout semnat intre cele doua parti, semnaleaza premierul Alexis Tsipras.
In cadrul unei intalniri cu reprezentantii partidului Syriza, premierul elen a mentionat ca ingerintele FMI si ale ministrului Finantelor din Germania, Wolfgang Schaeuble, i se par nelalocul lor si dincolo de limitele acordului cadru semnat cu ocazia acordarii imprumutului de 82 miliarde euro, informeaza Daily Sabah.
"Nu va mai jucati cu focul", a cerut premierul Greciei la doar o zi dupa ce delegatia elena si creditorii din zona euro nu au reusit sa ajunga la o intelegere pe tema deblocarii transelor din imprumut.
"Suntem gata sa discutam orice este inclus in acordul bailout, dar nu si chestiuni care depasesc cadrul legal al acestuia si par si lipsite de ratiune. Nu o sa luam in considerare cerinte care nu sunt sustinute de logica si de cifre", a precizat Alexis Tsipras.
Ultimele discutii purtate intre Atena si creditorii din zona euro se refera la politica fiscala pe care guvernul elen trebuie sa o implementeze in urmatorii 4 ani pentru a evita un faliment de tara sub presiunea datoriilor acumulate in ultimii 7 ani.
Negocierile vor fi reluate saptamana aceasta in capitala Greciei, de rezultatul acestora depinzand deblocarea celei de-a doua transe din imprumutul de 82 de miliarde euro acordat Greciei.
O eventuala blocare a programului... mai mult
Luni, 13 Februarie 2017, ora 15:33
Negocierile dintre creditorii europeni ai Greciei si oficialii de la Atena sunt intr-un nou impas. Dupa 14 ore de discutii purtate in weekend, oficialii europeni au anuntat amanarea unei decizii in ceea ce priveste acordarea transei din al treilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia.
Atena incearca se deblocheze 12 miliarde din imprumutul de 86 miliarde de euro negociat in vara acestui an.
10 miliarde de euro sunt destinate recapitalizarii sectorului bancar din tara, alte 2 miliarde urmand sa asigure cheltuielile curente ale guvernului, relateaza The Guardian.
Reforma blocata
Noul blocaj inregistrat intre guvernul Syriza si grupul creditorilor din zona euro e generat de refuzul Atenei de a modifica legislatia privind executarea silita a debitorilor care inregistreaza restante la plata creditelor.
O noua intalnire a ministrilor de Finante din tarile zonei euro a fost programata pentru marti, de rezultatul acesteia depinzand stabilitatea financiara de moment a Greciei.
Reforma legislatiei privind executarea silita a debitorilor este privita de oficialii de la Atena ca o masura care ar impinge tara intr-o zona de austeritate insuportabila pentru populatie.
Saptamana trecuta, Atena s-a confruntat cu prima greva generala declansata de sindicate in acest an, guvernului Syriza fiindu-i reprosata lipsa de opozitie in fata cererilor exprimate de creditori.
Odata cu anuntarea amanarii in luarea unei decizii, presedintele Eurogrupului, Jeroen... mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 14:22
2Cinci economisti de renume mondial, printre care si Thomas Pikety si Jeffrey Sachs, au facut un apel comun catre cancelarul german Angela Merkel pentru a sterge o parte din datoriile Greciei, in incercarea de a evita "un dezastru iminent".
Intr-o scrisoare deschisa publicata de revista americana "The Nation", cei cinci ii atrag atentia Angelei Merkel ca Grecia s-a conformat inca de acum 5 ani cerintelor de austeritate impuse de creditori, rezultatul fiind doar intrarea in recesiune a tarii, arata ziarul Hurriyet Daily News.
Pacient insangerat
"Tratamentul prescris de Ministrul german de Finante si de Bruxelles nu a facut decat sa umple de sange pacientul, nu sa-l si vindece", arata semnatarii scrisorii.
Cum Merkel este considerata vioara principala care poate dicta tonul pe care creditorii europeni vor negocia cu Grecia, cei cinci economisti insista ca liderul german sa "considere o schimbare de curs in derularea discutiilor cu Atena, pentru a evita un dezastru si a permite Greciei sa ramana in zona euro".
In mod deosebit, cei cinci recomanda o stergere masiva a datoriilor inregistrate de Grecia, pentru a permite guvernului elen sa-si aplice propriul plan de reforme.
"In acest moment, guvernului grec i s-a cerut sa puna pistolul la tampla si sa apese pe tragaci.
Din pacate, glontul nu va spulbera doar viitorul Greciei in Europa, dar ameninta sa puna capat zonei euro, care este o raza de speranta, democratie si prosperitate", comenteaza cei cinci... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 17:38
Avertisment dur din partea Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pe tema referendumului din Grecia. Reprezentantii organizatiei trag semnalul de alarma nu doar pentru moneda unica europeana, ci pentru intreaga Uniune.
"Nu moneda euro este amenintata, este Europa cea care se afla in pericol. Ne-au trebuit atatia ani sa construim acest proiect...", a declarat secretarul-general al OCDE, Angel Gurria, pentru postul american CNBC.
"A dat cu rest"
"Problema Greciei a aparut pentru ca, acum cativa ani, calculele au dat cu rest. Ei au transmis ca au un deficit de 5% si, in realitate, era de 15%. Ne invartim in jurul acestei probleme inca de atunci", a explicat Gurria.
In 2004, guvernul de la Atena a admis ca a falsificat cifrele oficiale transmise la Bruxelles in momentul in care a aplicat pentru intrarea in uniunea monetara.
Intre "DA" si "NU"
Iesirea la rampa a lui Gurria corespunde cu perioada in care toti economistii, investitorii si liderii politici urmaresc cu infrigurare sondajele din grecia, unde populatia trebuie sa decida prin referendumul de duminica soarta tarii in zona euro.
Un vot pozitiv ar insemna acceptarea politicilor de austeritate, recomandate de creditorii internationali, pentru o perioada lunga de timp. Un "NU" ar aduce automat o iesire dezordonata din zona euro.
Unul din ultimele sondaje derulate vineri, in Grecia, arata un usor avantaj al celor care sustin acceptarea conditiilor de reforma recomandate de... mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 18:00
In mod neasteptat, oficialii eleni si creditorii internationali ai tarii par acum mai aproape decat oricand de semnarea unui acord privind deblocarea ajutorului financiar si mentinerea Greciei in zona euro.
Noua evolutie in procesul de negocieri pare sa fi survenit dupa ce premierul grec Alexis Tsipras a inaintat pentru analiza un alt set de reforme in cursul acestei saptamani, arata portalul Yahoo Finance.
Pensiile, sacrificate
Guvernul de la Atena a acceptat sa reduca pensile pana la un nivel apropiat de cel solicitat de creditorii tarii, sustin surse din cadrul delegatilor prezente la negocieri.
Decizia a fost luata dupa ce Atena luase cu cateva zile in urma hotararea de a reduce cheltuielile bugetare cu 8 miliarde de euro si a stabilit sa introduca noi impozite pe perioada urmatorilor doi ani.
In cadrul intalnirilor anterioare, delegatii FMI si reprezentantii Germaniei le-au atras grecilor atentia ca introducerea unor noi impozite poate afecta cresterea economica.
Noile propuneri par sa stabileasca un numitor comun in discutiile dintre eleni si creditori, pe masura ce se asteapta ca italnirea de urgenta a ministrilor de Finante din zona euro, de maine, sa ofere verdictul final in criza datoriilor din Grecia.
Guvernul elen convenise deja sa reduca cu 0,25% pana la 0,5% valoarea punctului de pensie pe anul in curs si cu un procent pe anul viitor, insa noile propuneri par sa fi redus si mai mult diferenta dintre asteptarile creditorilor si oferta... mai mult
Vineri, 26 Iunie 2015, ora 17:35
Ceasul ticaie agonizant pentru Grecia, tara fiind pe punctul de a intra in faliment daca nu ajunge la o solutie de compromis in cadrul negocierilor cu creditorii internationali.
Dupa 5 luni de impas in negocierea conditiilor de continuare a programului de asistenta financiara, oficiali din ambele tabere, investitori si agentii de pariuri nu mai stiu la ce sa se astepte de la criza euro-elena. Ministrul de Finante, Yanis Varoufakis se indreapta joi spre Luxemburg fara speranta incheierii unui acord imediat cu creditorii, arata BBC.
Inca o sansa ratata
Dupa 11 intalniri in care nu au reusit sa se puna de acord supra reformelor pe care Grecia trebuie sa le aplice, runda de discutii de astazi promite sa nu aduca nimic nou in show-ul derulat intre oficialii eleni si ministrii de Finante din zona euro.
"Grecia are datoria morala si poltica de a ajunge la o intelegere cu creditorii sai in privinta crizei datoriilor", a explicat ministrul elen de Finante in drum spre Luxemburg.
Tot el a precizat ca nu se intrevede inca o sansa de incheiere a unui acord imediat intre cele doua parti, chiar daca o solutie trebuie atinsa intr-o perioada cat mai scurta de timp.
Impasul negocerilor este provcat de refuzul oficialilor de la Atena de a accepta in totalitate reformele propuse de grupul de creditori europeni, premierul grec Alexis Tsipras catalogand propunerile ca si "criminale".
Grecia pare sa intinda coarda la maxim, daca este sa tinem seama ca discutiile de astazi... mai mult
Joi, 18 Iunie 2015, ora 12:01
Impasul negocierilor dintre guvernul elen si creditorii tarii incepe sa le dea fiori si oficialiilor europeni.
Impunerea controlului capitalului in Grecia ar putea fi adoptata in cazul in care intalnirea de joi a ministrilor de Finante din zona euro nu va aduce o intelgere semnata intre cele doua parti.
Vicepresedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a mentionat, marti, 16 iunie, ca Bruxellesul ia in calcul adoptarea unor masuri de siguranta in fata implicatiilor unor scenarii mai putin favorabile ale crizei financiare elene, arata publicatia EUObserver.
Sprijin pentru banci
Una din aceste masuri ar putea fi controlul capitalului pentru a impiedica retragerile masive de bani din banci, lucru care ar putea duce la prabusirea rapida a sistemului financiar al Greciei.
Ultimele date prelucrate de Banca Centrala Europeana arata ca, numai in primele patru luni ale acestui an, din bancile elene au fost retrasi 1,5 miliarde de euro.
Nivelul lichiditatilor din depozitele bancare din Grecia a scazut cu 15 procente de la sfarsitul anului trecut, conform aceleiasi analize.
Trendul s-ar putea accelera pe masura ce tensiunile politice dintre Atena si Bruxelles se intetesc, iar amenintarea falimentului Greciei devine foarte reala.
Masura a mai fost aplicata, in 2011, in Cipru dupa ce doua dintre cele mai mari banci ale tarii au dat faliment.
Retragerile de la ATM-uri si ghisee au fost plafonate, acelasi lucru intamplandu-se si cu sumele de bani pe care... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 10:26
Premierul grec Alexis Tsipras a reusit sa mai faca un pas spre falimentul tarii in doar 45 de minute, perioada in care a reusit sa bifeze al 11-lea impas consecutiv al negocierilor cu creditorii internationali.
Desi situatia Greciei pare dramatica, o varianta de a iesi din criza financiara o ofera seful unui fond suveran de investitii din Rusia, Kirill Dmitriev, relateaza reporterii postului tv american CNBC.
Apel la marile pusculite
Instrumente economice relativ noi pe pietele globale, fondurile suverane de investitii ale statelor de pe diverse continente au devenit in doua decenii adevarate pusculite globale burdusite cu bani.
Asa ca, din acest punct de vedere indemnul adresat de Kirill Dimitriev oficialilor de la Atena pare de-a dreptul justificat.
"Cred ca este o oportunitate imensa pentru Grecia de a coopera cu marile fonduri suverane de investitii din lume. Acestea detin rezerve de capital imense, au devenit din ce in ce mai energice si mai inovative in abordarea lor.
O solutie prin care guvernele unor tari ar putea coopera cu acestea, oferind un randament satisfacator, s-ar putea dovedi o varianta multumitoare pentru toate partile implicate, iar Grecia poate incerca o astfel de abordare", considera Dimitriev, directorul Russian Direct Investment Fund (RDIF).
Dimitriev este unul dintre cei mai abili cautator de resurse financiare pe piata, evidentiindu-si acest talent dupa ce sanctiunile impuse Rusiei pentru declansarea crizei din Ucraina l-au... mai mult
Luni, 15 Iunie 2015, ora 17:59
Noile incercari de a iesi din impasul negocierilor sterile duse intre oficialii eleni si tabara creditorilor din zona euro au adus in discutie posibilitatea organizarii unui referendum prin care populatia sa decida daca este de acord sa ramana in zona euro cu pretul reformelor dure.
Desi reprezentantii guvernului Syriza au fost cei care au marsat initial pe aceasta varianta, vestea ca ministrul de Finante german sustine propunerea i-a facut pe greci sa intoarca foaia. Guvernul de la Atena a retras de pe ordinea de zi propunerea de organizare a plebiscitului, relateaza Reuters.
Inca o incercare de compromis
Oficialii de la Atena au motivat decizia de a renunta la ideea organizarii unui referendum privind mentinerea sau nu a Greciei in zona euro prin sansa atingerii unui compromis cu creditorii pana la sfarsitul lunii.
"Suntem pe punctul de a ajunge la un compromis onorabil. Organizarea unui referendum nu intra in vederile noastre in acest moment", a explicat ministrul de Interne Nikos Voutsis la postul Mega TV.
"Ne grabim sa punem in practica toate lucrurile asupra carora s-a cazut de acord. Lucram cu deosebita atentie si determinare pentru a incheia intelegerea cu creditorii, in ciuda piedicilor puse de cei care vor sa submineze aceasta intelegere", a explicat si Nikos Pappas, unul dintre consilierii personali ai premierului Tsipras.
Obstacolele principale care stau in calea incheierii unui acord intre guvernul elen si creditorii sai din zona euro sunt... mai mult
Vineri, 15 Mai 2015, ora 07:56