Dupa un deceniu de relatii amicale intre Moscova si Ankara, intretinute mai ales prin prisma legaturii de amicitie dintre Vladimir Putin si Recep Erdogan, situatia dintre cele doua tari s-a deteriorat brusc pe 24 noiembrie 2015, odata cu doborarea avionului militar rusesc la granita cu Siria.
Interventia militara a Rusiei in Siria pare sa prinda astfel noi conotatii, dupa cum remarca revista Oil Price, iar miza pare sa fie securitatea energetica a Turciei, o tara dependenta de livrarile de gaze din Rusia.
La mana Gazprom
Moscova a iesit invingatoare inca din 2002 din negocierea pretului gazelor naturale livrate Turciei, care a ajuns in cele din urma extrem de dependenta de politica Gazprom, dictata de obicei din birourile de la Kremlin.
De altfel, in ultimii 13 ani, Gazprom a achizitionat mai multe active ale unor companii energetice din Turcia, iar Rosatom a primit prin incredintare directa contractul pentru construirea primei centrale nucleare din Turcia, la Mersin-Akkuyu.
In mijlocul crizei ucrainene, Moscova a decis sa renunte si la proiectul ruso-european al gazoductului South Stream, impingand in fata proiectul Turkish Stream ca varianta de a evita teritoriul Ucrainei in distributia gazelor catre Europa.
Pentru oficialii de la Ankara, desi proiectul aducea cateva beneficii evidente, s-a nascut automat intrebarea daca Turcia nu va deveni un nou pion in politica energetica a Rusiei, asa cum a fost si Ucraina.
Neideplinirea promisiunii facute de... mai mult
Luni, 28 Martie 2016, ora 14:01
Gazprom a renuntat pentru moment la planurile marete pentru proiectul prin care urma sa distribuie gaze naturale in partea sudica a Europei.
Directorul general adjunct al companiei din Rusia, Alexander Medvedev, a anuntat ca gazoductul Turkish Stream va fi realizat pe un singur picior, reprezentand doar tronsonul de distributie al gazelor pentru piata din Turcia, anunta agentia bulgara Novinite.
"Am stabilit de comun acord cu partea turca sa realizam pentru inceput doar tronsonul nr. 1, urmand ca ulterior sa ne concentram si asupra celorlalte tronsoane", a declarat Mevedev, insistand pe ideea ca Moscova nu a renuntat sa extinda reteaua pana la limita cu Grecia.
"Daca cineva crede ca Turcia a renuntat sa ne dea dreptul sa continuam traversarea teritoriului cu celelalte tronsoane, atunci se insala", a mai spus directorul adjunct al Gazprom.
Conform spuselor lui Medvedev, in final, numarul fix de tronsoane care vor traversa teritoriul Turciei pana la granita cu UE va fi stabilit in functie de cererea de energie de pe piata europeana.
Anuntul reprezentantilor Gazprom vine dupa luni in sir de negocieri intre Moscova si Ankara si dupa destule incertitudini privind sansele de construire a gazoductului Turkish Stream.
Acesta ar fi urmat sa inlocuiasca proiectul South Stream, denuntat de presedintele Vladimir Putin in urma unor conflicte cu reprezentantii CE privind dreptul de a opera si de a distribui gaze in acelasi timp pe portiunea gazoductului aflata pe... mai mult
Luni, 07 Septembrie 2015, ora 18:02
Moscova a reluat diligentele pentru semnarea rapida a unui acord inter-guvernamental cu Turcia in vederea construirii gazoductului Turkish Stream.
La sfarsitul saptamanii trecute, ministrul Energiei Alexander Novak a expediat noi acte oficiale catre guvernul de la Ankara, introducand in datele proiectului si costurile estimate pentru gazoductul care va traversa Turcia pana la granita cu UE, informeaza agentia TASS.
Pretul corect
Expertii Gazprom au apreciat ca finantarea necesara pentru realizarea celor 4 magistrale de transport ale gazoductului Turkish Stream se ridica la 11,4 miliarde de euro.
Prima linie, care va deservi exclusiv piata din Turcia ar urma sa coste 4,3 miliarde de euro, conform declaratiei unui oficial al companiei.
Potrivit acestuia, a fost depasita faza de proiectare a celor patru tronsoane de transport, inaintandu-se spre cea de incredintare a constructiei lor.
Guvernul de la Moscova a inaintat oficialilor de la Ankara doua oferte legate de semnarea acordului interguvernamental necesar in vederea demararii proiectului.
"Am trimis doua oferte, una cuprinzand datele tehnice si costurile primei magistrale, alta referitoare la intregul proiect Turkish Stream. In acest moment sunt supuse analizei expertilor turci", a precizat ministrul Alexander Novak.
La mana turcilor
Novak a recunoscut ca mingea este acum in terenul guvernului de la Ankara, de decizia acestora depinzand soarta gazoductului care ar urma sa lege Rusia de sudul... mai mult
Marti, 11 August 2015, ora 10:23
Oficialii de la Ankara au decis sa suspende negocierile cu guvernul de la Moscova si cu reprezentantii companiei Gazprom, au anuntat surse din guvernul turc.
Cele doua parti nu au reusit sa cada de acord asupra discountului pe care compania din Rusia ar trebui sa il acorde Turciei in cazul demararii proiectului comun, anunta ziarul Hurriyet Daily News.
Ministrul Energiei din Turcia, Taner Yildiz, a recunoscut ca tara sa a obtinut promisiunea unui discount de 10,25% din pretul celor 30 de miliarde de metri cubi de gaz livrati anual de Gazprom pe piata din Turcia.
In schimb, lipsa unui acord interguvernamental scris pe aceasta tema i-a facut pe turci sa devina circumspecti in privinta ofertei Moscovei.
Oficialii de la Ankara s-au simtit lezati si de insistenta cu care partenerii rusi au solicitat aprobarea dintr-o singura semnatura a celor patru tronsoane de transport ale gazoductului care urma sa strabata Turcia pana la granita cu UE.
Conducerea Gazprom nu a comentat pana acum decizia guvernului turc. In schimb, ministrul Energiei din Rusia, Alexander Novak a declarat zilele trecute ca exista un risc major de intarziere in realizarea proiectului daca nu se ajunge la incheierea unui acord intre cele doua parti.
Oficialul rus spera ca in doua saptamani problema negocierilor pe tema Turkish Stream sa fie un punct depasit in cadrul proiectului gazoductului ruso-turc. mai mult
Joi, 30 Iulie 2015, ora 18:04
Marile proiecte de constructie a unor noi gazoducte lansate de Gazprom sunt in acest moment blocate ca urmare a complicatiilor politice si economice, au concluzionat expertii in energie din Rusia.
Gazoductul North Stream este tinut in sah de Comisia Europeana, Turkish Stream s-a lovit de pretentiile exagerate ale partenerilor de la Ankara, in timp ce tronsonul al doilea din "Puterea Siberiei" inca asteapta ok-ul Beijingului, arata agentia TASS.
Opinii diferite
Singurul optimist ramas pe baricade la Moscova pare ministrul Energiei, Alexander Novak, intr-un recent interviu dat ziarului Rossiiskaya Gazeta, acesta afirmand ca mizeaza pe o crestere a consumului si a dependentei Europei de gazul rusesc.
"Este unul din motivele pentru care realizarea magistralelor 3 si 4 pe culoarul North Stream, cu o capacitate anuala de 55 de miliarde de metri cubi, a devenit prioritara. Lucram la un proiect nou si la studiile de fezabilitate", a explicat Novak.
Optimismul ministrului rus nu este impartasit si de oficialii de la Bruxelles, Maros Sefcovic, vicepresedintele CE, afirmand in repetate randuri ca UE va intreprinde tot ce ii sta in putinta pentru a-si creste gradul de independenta energetica fata de Rusia.
CE se opune, de asemenea, planurilor Gazprom de a abandona transportul de gaze catre Europa pe teritoriul Ucrainei, afirmand ca nu va sustine niciun proiect care sa inlocuiasca gazoductul ucrainian.
Legislatie complicata
Chiar daca in nordul Europei,... mai mult
Joi, 23 Iulie 2015, ora 14:36
Vladimir Putin si Recep Erdogan vor profita de participarea la deschiderea Jocurilor Europene de la Baku pentru a discuta si despre lucruri mai importante, cum ar fi gazoductul Turkish Stream.
"Folosind ocazia ca sunt in acelasi loc, Putin si Erdogan au cazut de acord sa se intalneasca intr-un cadru oficial in dimineata zilei de 13 iunie", a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitri Peskov, citat de agentia bulgara de presa Novinite.
Jocuri si jocuri
Cei doi sefi de stat se vor vedea in seara zilei de vineri, 12 iunie, in timpul ceremoniei oficiale pentru deschiderea editiei inaugurale a Jocurilor Europene de la Baku, Azerbaidjan.
Jocurile politico-economice pe care cei doi vor sa le dezbata pe larg vor trebui totusi sa mai astepte inca o zi.
"Rusia si Turcia sunt in continuare parteneri importanti in ceea ce priveste schimburile comerciale, proiectele de investitii si alte colaborari in diverse arii", a declarat Peskov.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului nu s-a referit in mod explicit la proiectul gazoductului Turkish Stream, dar acesta ar putea fi unul dintre punctele centrale ale discutiei dintre cei doi sefi de stat.
Varianta prin care Rusia vrea sa transporte anual, via Turcia, 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pana la granita sudica a Europei ramane un proiect de importanta vitala atat pentru Moscova, cat si pentru Ankara.
In primul rand, turcii se arata interesati de obtinerea a 16 miliarde de metri cubi de gaze... mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 14:04
Gazoductul Turkish Stream, prin care Rusia intentioneaza sa livreze in viitor gaze naturale catre Uniunea Europeana, prinde contur pe masura ce o parte dintre tarile din sud-estul Europei anunta sustinerea proiectului.
Intalnirea de miercuri, de la Budapesta, dintre reprezentantii guvernelor din Turcia, Grecia, Serbia, Ungaria si Macedonia dus la stabilirea unui acord pentru sustinere proiectului, anunta agentia de presa Sputnik.
Austria, tentata de oferta
Ministrii de externe ai celor cinci state au convenit ca guvernele lor sa participe in cadrul proiectului Turkish Stream, presa rusa anuntand ca si Austria se arata interesata de aceasta oportunitate.
Rusia intentioneaza sa realizeze incepand cu 2016 un coridor de transport al gazelor naturale pe teritoriul Turciei pana la granita cu Grecia, acesta urmand sa asigure necesarul de gaze naturale al tarilor din sudul si sud-estul Europei.
Turkish Stream inlocuieste proiectul South Stream, la care Moscova a renuntat dupa ce s-a izbit de legislatia anti-monopol de pe piata de energie din Europa.
Noua varianta de transport a gazelor naturale ar urma sa asigure o cantitate anuala de 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale.
Negocierile abia incep
Acordul discutat astazi la Budapesta este doar un gest politic, asocierea celor cinci state urmand sa fie stabilita in urma unor intalniri viitoare intre reprezentantii guvernelor si companiile interesate de dezvoltarea acestui proiect.
Urmatoarea... mai mult
Miercuri, 08 Aprilie 2015, ora 15:43
Nimic n-a lasat sa se intrevada, marti seara, faptul ca presedintele Vladimir Putin si gazda sa, Viktor Orban, apartin unor lumi diferite aflate in plin conflict diplomatic.
Liderul de la Kremlin a fost primit la Budapesta intr-o atmosfera total diferita de raceala cu care este privit de alti lideri europeni.
De altfel, Putin se afla la prima vizita oficiala intr-un stat din Uniunea Europeana dupa initierea sanctiunilor economice de catre UE si Statele Unite, arata agentia Reuters.
Probleme arzatoare
Cei doi lideri politici au discutat mai multe ore despre cea mai arzatoare problema a Ungariei, contractul de livrare a gazelor naturale din Rusia.
In cele din urma, piedica principala din calea semnarii unui nou contract, clauza privind plata gazului comandat dar neconsumat de unguri, pare sa fi fost depasita.
Premierul Viktor Orban sustine ca s-a ajuns la o solutie in care cantitatile de gaz neconsumate sa fie "reportate" in contractul viitor si platite doar la momentul livrarii.
Seful guvernului de la Budapesta a demonstrat ca noua intelegere negociata cu Vladimir Putin apropie si mai mult partidul de guvernamant din Ungaria de orbita Kremlinului.
"Suntem convinsi ca izolarea Rusiei de Europa nu este un lucru rational. Cine crede ca economia Europei poate fi competitiva fara cooperarea cu Rusia sau ca securitatea energetica a Europei poate exista fara resursele energetice ale Rusiei alearga dupa cai verzi pe pereti", a declarat Viktor Oban, dupa... mai mult
Miercuri, 18 Februarie 2015, ora 10:00
Presedintele rus Vladimir Putin a ingropat formal saptamana trecuta proiectul gazoductului South Stream de sub Marea Neagra, punand pe masa un plan propriu care prevede alimentarea cu gaze a Europei via Turcia.
Daca analistii occidentali au precizat de la bun inceput ca anuntul facut de Putin are un puternic iz de cacealma politica, mai nou a venit randul specialistilor turci sa puna la indoiala seriozitatea lui Putin.
"Este doar un show", considera Necdet Pamir, profesor de energetica in cadrul Universitatii Bilkent din Ankara.
O retea uriasa de conducte care sa traverseze Rusia si Turcia pentru a alimenta Uniunea Europeana prin Grecia este un proiect nerealist, a afirmat acesta in cadrul unui interviu luat de reporterii publicatiei Bloomberg.
Putin, captivul conjucturii politico-economice
Toate elementele care au subminat punerea in practica a proiectului Soth Stream par sa se regaseasca si in substratul politico-economical noului proiect. Cererea de gaze naturale pe piata europeana este stagnanta in acest moment si se va reduce treptat in urmatorii ani, UE nu a semne ca doreste sa reia relatiile cu Moscova pe masura ce situatia din Ucraina este mentinuta la limta conflictului deschis, iar in regiune ofertele de aprovizionare cu gaze naturale din alte zone ale globului devin din ce in ce mai atractive.
Planul Rusiei de a mari dimensiunea retelei de transport gaze naturale catre Turcia pentru a livra apoi combustibilul in Uniunea Europeana via Grecia... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 11:26