Guvernul a ajuns la un acord cu FMI si CE pentru ca deficitul bugetar pe care va fi construit proiectul de buget pe anul viitor sa creasca de la 1,4% la 1,83% pe cash, incluzand o alocare de 0,4% pentru cofinantarea proiectelor UE, a anuntat premierul Ponta.
"Un deficit care pe de o parte raspunde dorintei de a arata rigurozitate bugetara (...) si nu pune o presiune mult prea mare pe cheltuieli. (...) Vom avea un buget de 238 de miliarde de lei - 225 venituri si 13 miliarde deficit", a afirmat Ponta la Palatul Victoria.
"Nu va exista nicio taxa sau impozit suplimentar in 2015", a completat premierul, si cota unica de 16% "ramane in picioare". Printre masurilte anuntate se numara si scaderea taxei pe constructii speciale de la 1,5% la 1%, dar si scaderea TVA la pachetele all inclusive de la 24% la 9%.
"Toate masurile de stimulare economica sunt incluse in buget: reducerea CAS cu 5 puncte procentuale; indexarea pensiilor cu 5% si in 2015 vom plati si ultimele titluri executorii pe 2016", a mai spus Victor Ponta.
Cresterea economica estimata este de 2,5% din PIB, a mai spus acesta.
Potrivit informatiilor aparute pana la momentul declaratiei premierului, negocierile cu Guvernul se axeazau asupra unei alocari suplimentare pentru cofinantare, fara insa sa existe un acord pentru fonduri suplimentare la armata.
Premierul a confirmat lipsa unui acord pentru o alocare suplimentara destinata armatei.
Expertii Fondului Monetar International (FMI) si cei ai... mai mult
Marti, 09 Decembrie 2014, ora 11:17
Presedintele PSD, Victor Ponta a declarat, luni, dupa sedinta BPN, ca in cursul zilei de luni, cel tarziu marti se vor finaliza negocierile cu FMI, pe tema bugetului de stat pe 2015, si ca PSD propune ca votul in Parlament sa fie pe 21 decembrie,o data cu juramantul lui Iohannis.
El a precizat ca "in cursul zilei de luni, marti cel tarziu, se vor finaliza negocierile cu partanerii internationali, Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, pe liniile principale anuntate, si anume un buget pe 2015 care sa prevada foarte clar ca nu se adauga niciun fel de taxa si impozit si ca se acopera toate masurile de crestere economica si protectie sociala anuntate deja, precum reducerea CAS, scutirea de impozit a profitului reinvestit".
"Aceste discutii le avem azi si maine, iar bugetul va fi transmis cel mai probabil vineri dimineata, dupa ce finalizam si includem toate amanuntele tehnice, catre Parlament. Daca vineri dimineata pleaca catre Parlament, in urma unei sedinte speciale pe care o vom avea probabnil vineri la ora 9.00, Parlamentul are timpul necesar pentru a-si indeplini propriile proceduri de depunere a amendamentelor, dezbaterea in comisii si adoptarea in plen", a afirmat Ponta.
Potrivit presedintelui PSD, "calendarul pe care i il propune ramane sa fie aprobat de conducerea Parlamentului. " Propunem un vot final pe buget in ziua de 21 decembrie, zi in care oricum Parlamentul se reuneste in sedinta comuna pentru depunerea juramantului de... mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 13:02
Guvernul a negociat cu Fondul Monetar International (FMI) pentru anul viitor o majorare salariala cuprinsa intre 3-4% pentru profesori debutanti si medici rezidenti, pentru celelalte categorii bugetare o astfel de crestere depinzand de veniturile existente, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.
Delegatia FMI a venit, luni seara, la Palatul Victoria, pentru o ultima discutie cu premierul Victor Ponta.
Surse guvernamentale au declarat ca Executivul a convenit cu misiunea FMI-CE principalii indicatori pentru 2014, dar continua discutiile referitoare la impactul masurilor fiscale necesare pentru acoperirea golului de venituri rezultat din ultimele solicitari ale celor doua partide din USL cu impact pe cheltuieli.
Bugetul pe anul viitor a fost construit pe un PIB de 657 - 659 miliarde lei, cu o crestere economica de 2,1% (scenariu de baza), si un deflator putin peste 2%.
In functie de marimea deficitului acceptata de FMI, care este negociat intre 2,2-2,3% din PIB, cuprinzand clauza de investitii aferente co-finantarii fondurilor UE, cresterea economica s-ar putea ridica la 2,2% din PIB.
Rata inflatiei luata in calcul pentru anul viitor este in jur de 2%.
USL a decis majorarea salariului minim pe economie, in doua transe, indexarea pensiilor, potrivit legii, si exista controverse privind reducerea CAS, ceruta de PNL. Pe de alta parte, PSD insista pe majorarea fondurilor pentru investitiile derulate de primarii si demararea proiectului autostrazii... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 18:17
STS a fost solicitat sa bruieze, pentru a impiedica interceptarile, discutiile purtate joi la Ministerul Finantelor cu misiunea FMI pe tema politicilor fiscale si a bugetului pentru 2014, in timp ce functionarii ministeriali prezenti au fost obligati sa predea telefoanele mobile.
Sistemul de bruiaj a fost deschis pentru a impiedica o eventuala incercare a unei persoane de a asculta discutiile din afara salii sau cladirii, scrie Mediafax.
Reprezentantii Finantelor au discutat, joi seara, cu delegatia Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) principalele politici fiscale si indicatorii principali ai bugetului de stat pentru 2014.
Surse oficiale au declarat agentiei Mediafax ca, in premiera pentru intalnirile cu delegatia FMI, din partea autoritatilor romane s-a solicitat ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) sa bruieze pentru a impiedica interceptarile, iar telefoanele mobile ale functionarilor ministeriali prezenti la intalnire au fost retinute inainte de intrarea in sala.
"Solicitarea a venit din partea ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea, iar STS a instalat in sala de discutii un echipament de bruiaj. De altfel, functionarilor de la Finante prezenti la discutii li s-a cerut sa depuna telefoanele mobile intr-o cutie speciala, fiind intocmite si liste nominale cu cei care au luat parte la negocieri", au precizat sursele citate.
Potrivit acestora, doar membrii delegatiei FMI si CE, precum si demnitarii de la Finante au... mai mult
Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 12:23
Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat luni seara, dupa discutiile cu reprezentantii FMI, ca le-a reprosat acestora transformarea dialogului social intr-unul de tip comunist, dat fiind faptul ca sindicatele au fost chemate la negocieri dupa ce se decisese cu privire la salariul minim.
Hossu a spus ca reprosul facut reprezentantilor FMI a fost justificat de faptul ca reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au chemat sindicatele la discutii privind salariul minim dupa ce convenise deja cu Guvernul in privinta majorarii acestuia in doua etape, la 750 de lei si, ulterior, la 800 de lei.
In acelasi context, liderul "Cartel Alfa" a mai spus ca principalele cinci confederatii sindicale au subliniat, la discutiile cu reprezentantii FMI, necesitatea majorarii salariului minim la 850 de lei, in conditiile in care de aceasta masura ar viza nu mai putin de 1,9 milioane de salariati, existand totodata beneficii aduse bugetului de stat.
Bogdan Hossu a adaugat ca discutiile de luni purtate la sediul FMI din Bucuresti au vizat si reformele in structura companiilor cu capital majoritar de stat, in special la cele din energie si transporturi, sindicalistii cerand intalniri separate cu federatiile din domeniile respective.
Presedintele "Cartel Alfa" a adaugat ca a fost abordat si subiectul modificarii Legii dialogului social, prilej cu care reprezentantii FMI ar fi exprimat rugamintea ca proiectul in acest sens sa intre in dezbatere parlamentara.
O... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 08:17
Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Martin Harris, afirma ca Guvernul Victor Ponta "a inceput cu dreptul", pentru ca a asigurat ca politicile economice ale Romaniei vor continua in cadrul Acordului cu FMI, BM si CE.
Oficialul britanic apreciaza, intr-un comentariu intitulat "Noul guvern al Romaniei in prima saptamana", postat pe blogul sau, ca "Acordul cu FMI indica ceea ce Romania are de facut, atat in privinta consolidarii fiscale si reformelor structurale, dar si pentru crearea unei cai spre cresterea economica sustenabila".
"Intr-o perioada de incertitudine in economia Europei, asigurarea ca Romania ramane in Acordul cu FMI este importanta pentru investitori si partenerii internationali ai tarii. Asa cum a punctat Jeffrey Franks de la FMI in concluziile misiunii sale prezentate saptamana trecuta, prioritatile acum sunt continuarea reformelor in zona companiilor de stat si obtinerea unor noi progrese in reducerea arieratelor guvernamentale", apreciaza ambasadorul Harris.
El adauga ca o alta evolutie pozitiva petrecuta saptamana trecuta este "adoptarea unanima de catre Parlamentul Romaniei a legii care implementeaza noul Cod de Procedura Civila".
"Aceasta era una dintre principalele cerinte in efortul Romaniei de a reforma sistemul judiciar si de a combate coruptia desfasurate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare al UE. Consider aceasta reforma fundamentala pentru ca adauga la fundatia unei economii de succes si unei functionari eficiente a... mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 11:39
Negocierile oficiale dintre FMI si ministrii desemnati in Guvernul Ponta debuteaza vineri dimineata la BNR, primele discutii avand loc cu oficialii ANAF, iar proiectul scrisorii de intentie ar putea fi prezentat de catre Fond chiar sambata seara, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate partilor.
"Prima discutie va fi cu ANAF, pentru o analiza a estimarilor privind colectarea de venituri pentru acest an, masurile care urmeaza sa fie aplicate si cat de mult ar putea impacta acestea pe incasarile din 2012", au spus sursele citate.
In jurul pranzului, negociatorii sefi de la Fondul Monetar International si Comisia Europeana vor avea prima intalnire oficiala cu ministrul desemnat al Finantelor, Florin Georgescu, la care ar urma sa participe si reprezentanti ai Ministerului Economiei si ai Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie.
Prima zi de negocieri se va incheia cu o discutie pe marginea scrisorii de intentie intre seful misiunii FMI, Jeffrey Franks, si guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu.
Franks si Istvan Szekely, seful misiunii Comisiei Europene, vor reveni la BNR sambata dimineata, pentru discutii intr-o formula largita pe fiecare domeniu trecut in scrisoarea de intentie.
Potrivit surselor citate, daca negocierile de sambata dimineata vor fi finalizate fara puncte divergente importante, FMI sI CE vor trimite autoritatilor scrisoarea si memorandumul chiar sambata seara.
In cazul unor puncte pentru care nu s-a ajuns la un acord,... mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 09:16
Cea de-a cincea misiune FMI risca sa nu-si atinga obiectivele vizitei in Romania, din cauza contextului politic instabil.
Desi ministrii nominalizati la Finante, Economie, Sanatate si Munca vor incepe miercuri discutiile tehnice cu FMI, exista posibilitatea ca acestea sa nu se concretizeze prin semnarea unei scrisori de intentie a Guvernului.
Delegatia comuna a FMI, a BM si CE isi finalizeaza vizita oficiala pe data de opt si noua mai, iar in tot acest timp ar fi trebui purtate negocieri cu guvernul roman pentru stabilirea urmatoarelor obiective din cadrul acordului preventiv.
Desi ministrii numiti la Finante, Economie, Sanatate si Munca, respectiv Florin Georgescu, Daniel Chitoiu, Vasile Cepoi si Mariana Campeanu au decis sa inceapa discutiile cu delegatia comuna inca de miercuri, noul guvern va fi votat abia pe data de sapte mai, iar pana atunci, nu are putere de decizie.
Cu toate acestea, prim-ministrul desemnat, Victor Ponta, spera ca Guvernul sa poata semna pe ultima suta de metri scrisoarea de intentie convenita cu Fondul Monetar, si anume in data de opt mai, ziua in care va pleca o parte din delegatie.
Analistul economic Mircea Cosea este sceptic in privinta succesului unui astfel de demers, in conditiile in care nou guvernul si-a anuntat intentiile de a aduce cateva modificari la protocolul convenit de fosta guvernare.
"Pana la data stabilizarii situatiei, nu ne vom astepta la masuri importante. FMI discuta cu orice guvern, insa doar in... mai mult
Miercuri, 02 Mai 2012, ora 18:05
FMI considera ca Executivul de la Bucuresti a cheltuit prea mult cu salariile bugetarilor, realizand astfel cel mai mare exces al autoritatilor din Romania, in conditiile in care cheltuielile publice cu salariile au crescut in ultimii ani de la sub 6% la 9,5% din PIB.Reprezentantul FMI in Romania, Jeffrey Franks, a mai declarat ca in urma reformelor din sistemul salarizarii ponderea ar putea sa scada la 7% din PIB, transmite Mediafax.
"Pentru a face situatia fiscala mai sustenabila pe termen mediu, guvernul a fost foarte dornic sa anuleze o parte din excesul cheltuielilor publice care a avut loc in ultimii ani, cel mai mare fiind in salariile din sectorul bugetar, care au crescut de la sub 6% din PIB acum cativa ani la 9,5% din PIB", a declarat seful delegatiei FMI in Romania, care a participat la negocierea acordului stand-by, Jeffrey Franks.
Guvernul Boc trebuie sa reduca gradual cheltuielile salariale catre 7% din PIB
Pentru a realiza diminuarea cheltuielilor din aparatul bugetar, Executivul trebuie sa schimbe sistemul de salarizare din sectorul public si sa reduc numarul functionarilor publici, a mai spus oficialul FMI. mai mult
Marti, 22 Septembrie 2009, ora 09:24