Discutiile Guvernului cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si ai Comisiei Europene vor continua in perioada 19-30 iunie, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care spera sa se reia acordul la finalul acestora, astfel incat sa poata fi incheiat cu succes in septembrie.
"Dupa cum stiti, au fost discutii cu cei de la FMI, Comisia Europeana (CE) si vor continua intre 19 si 30 de iunie, perioada la sfarsitul careia speram sa avem un rezultat pozitiv din partea partenerilor internationali, ceea ce inseamna ca acordul cu institutiile va fi din nou in curs, astfel incat in septembrie sa-l incheiem cu succes", a afirmat vineri Teodorovici dupa o conferinta.
O misiune tehnica compusa din reprezentantii FMI, CE si Banca Mondiala s-a aflat la Bucuresti in perioada 19-26 mai, in care a avut intrevederi in principal la Guvern, Parlament si BNR pentru discutii pe marginea masurilor de relaxare fiscala prevazute in proiectul noului Cod Fiscal, inclusiv reducerea ...citeste mai departe despre "Teodorovici, anunt despre FMI: Vor fi surprize placute" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Mai 2015, ora 15:35
Fondul Monetar International si Comisia Europeana cer Guvernului sa reduca deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea romana o considera inacceptabila, luand astfel in calcul intreruperea discutiilor daca nu este agreat un deficit de 1,4%.
Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansata joi seara, cu argumentul ca nu mai trebuie sa existe o diferenta intre deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza platilor efective realizate intr-un an, ci pe baza angajamentelor de plata si a termenelor legale pentru achitarea obligatiilor) si cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), asa cum s-a intamplat in anii anteriori, transmite Mediafax.
O noua runda de negocieri este programata sa inceapa la ora 15:00.
Diferenta de viziune dintre FMI si CE, pe de-o parte, si Guvernul roman a fost confirmata de catre ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, in interventii televizate, care a precizat ca aceasta solicitare nu va fi acceptata sub nicio forma si ca singurul sau mandat este ca deficitul bugetar pentru anul viitor sa fie fixat la 1,4%, cu o posibila majorare pentru co-finantari la proiectele europene de investitii.
Surse oficiale au declarat, saptamana trecuta, ca Guvernul va negocia cu expertii FMI si CE un deficit pentru anul viitor de 2-2,1% din PIB, procentajul suplimentar de 0,6-0,7% urmand sa fie utilizat exclusiv pentru armata si co-finantare, dar si la acest nivel sunt necesare masuri... mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 13:40
Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a declarat marti ca partea romana nu va veni cu nicio propunere de modificare in sus a nivelului de taxe si impozite, in cursul negocierilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
"Sunt mult mai multe masuri pe care le vom discuta cu FMI (...) si, da, este cert, venim cu masuri de relaxare fiscala in discutiile cu FMI, nu venim insa cu nicio propunere de modificare in sus a nivelului vreunei taxe sau al vreunui impozit. Asta este lucrul cel mai important", a declarat Valcov la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, cresterea deficitului nu se va lua in calcul decat pe cele doua componente - armata si cofinantari.
"Si, in niciun caz nu depasim 1,4 pentru masurile care au fost adoptate pana in acest moment. Exista o discutie, vom vedea ce se va intampla la finalul negocierilor. Astazi avem o intalnire si pentru rectificarea de maine, nu cred ca vor fi niciun fel de probleme si maine vom putea sa alocam aceste spatii suplimentare bugetului de anul viitor", a spus ministrul pentru Buget.
Referitor la scaderea TVA, Darius Valcov a aratat ca "vor fi cateva surprize extrem de placute".
"Vom veni cu cele mai bune masuri pentru Romania. Oricum, nu veti vedea nicio crestere, ba mai mult vor fi cateva surprize extrem de placute. Una - tinem foarte mult, domnul prim-ministru tine foarte mult ca macar la produsele bio sa avem aceasta scadere de la 1 ianuarie a TVA-lui, de la 24 la 9 %. Sunt... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 09:22
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca, in discutiile cu Fondul Monetar International, Guvernul roman ar trebui sa actioneze in spiritul pozitiei adoptate in aceste zile de Comisia Europeana, care apreciaza ca, indeosebi politicile FMI si ale Bancii Mondiale nu sunt in totala concordanta cu obiectivele asumate de tarile membre in cadrul Agendei UE 2020.
AOAR cere Guvernului sa adopte in negocierile cu FMI o pozitie ferma, care sa favorizeze o dezvoltare economica durabila si nu doar satisfacerea unor criterii macroeconomice imediate, practica ce si-a dovedit deja limitele prin inghetarea consumului intern in 2013 si reducerea veniturilor bugetare, chiar in conditiile unei cresteri economice importante.
AOAR subliniaza, de asemenea, ca, in negocierile cu Fondul, Guvernul ar trebui sa sublinieze "necesitatea asigurarii de resurse financiare speciale pentru a sustine cresterea potentialului investitional al sectorului privat, inclusiv prin acceptarea scutirii de impozitare a profitului reinvestit, ca si acceptarea consolidarii fiscale pentru grupurile de firme cu capital romanesc similar cu practica acceptata pentru grupurile de firme internationale", subliniind necesitatea gasirii de spatiu fiscal pentru adoptarea de masuri care sa permita dezvoltarea economica, premisa a cresterii veniturilor bugetare.
Cresterea fiscalitatii nu este o solutie
Utilizarea, in continuare, a cresterii fiscalitatii ca si a altor masuri care reduc posibile... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 11:12
Misiunea Fondului Monetar International (FMI), condusa de Andrea Schaechter, se va intalni, luni, cu reprezentantii Consiliului Fiscal si ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB), potrivit unor surse apropiate negocierilor.
Pe agenda discutiilor cu presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, figureaza executia bugetara pe anul 2013, strategia fiscal-bugetara 2014 - 2016, administratia fiscala, reforma sectorului sanatatii, companiile de stat, masurile de imbunatatire a atragerii de fonduri europene.
La BVB, delegatia FMI, alaturi de reprezentantii Comisiei Europene si Bancii Mondiale, va discuta despre dezvoltarea pietei de capital si listarile companiilor de stat, guvernanta corporativa, dar si despre reglementarea unificata a pietelor financiare non-bancare. mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 11:19
La eveniment vor participa Andrea Schaechter, negociatorul-sef pentru Romania al FMI, si Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al FMI pentru Romania si Bulgaria.
Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), a declarat, recent, intr-o conferinta la Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca Fondul Monetar International are un parteneriat de durata cu Romania iar reprezentantii institutiei financiare internationale vor fi incantati sa continue discutiile cu autoritatile de la Bucuresti pentru a ajuta la stabilizarea cadrului macroeconomic. mai mult
Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 08:15
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca problema arieratelor nu este rezolvata, aratand insa ca aceasta poate fi rezolvata pana la sfarsitul lunii iunie, cand se reuneste boardul FMI.
"Problema arieratelor nu e rezolvata, dar poate fi rezolvata pana intram in boardul FMI de la sfarsitul lui iunie. Ministrii Chitoiu si Voinea va pot da graficul nostru de reducere a arieratelor", a spus Ponta.
Intrebat daca are garantia ca scrisoarea de intentie va intra in boardul FMI si va trece in bune conditii, asa cum a declarat vicepremierul Daniel Chitoiu, Ponta a raspuns: "Nu are nimeni o asemenea garantie".
"Chitoiu isi doreste, e normal, e ministru de Finanate", a spus Ponta. El a precizat ca este optimist referitor la prior actions.
"Avem niste prior actions. Sunt optimist referitor la toate, chiar daca sunt foarte dificile - CFR Marfa, cat de greu mergem mai departe, dar merge. Arieratele - la fel. Pastrarea in toate tintele de deficit - asta s-a realizat si se realizeaza in continuare. E greu. Sunt optimist", a mai spus Ponta.
Chitoiu garanteaza ca acordul se va incheia in conditii bune
Chitoiu a fost intrebat daca poate garanta ca se va indeplini tinta privind arieratele si se va intra in boardul FMI.
Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, a declarat, joi, ca poate garanta ca scrisoarea de intentie privind acordul cu FMI va intra in boardul institutiei financiare, iar acordul Romaniei cu FMI se va incheia "in bune conditii".
Achitarea arieratelor de... mai mult
Luni, 20 Mai 2013, ora 14:52
Presedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat luni seara, dupa discutiile cu reprezentantii FMI, ca le-a reprosat acestora transformarea dialogului social intr-unul de tip comunist, dat fiind faptul ca sindicatele au fost chemate la negocieri dupa ce se decisese cu privire la salariul minim.
Hossu a spus ca reprosul facut reprezentantilor FMI a fost justificat de faptul ca reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) au chemat sindicatele la discutii privind salariul minim dupa ce convenise deja cu Guvernul in privinta majorarii acestuia in doua etape, la 750 de lei si, ulterior, la 800 de lei.
In acelasi context, liderul "Cartel Alfa" a mai spus ca principalele cinci confederatii sindicale au subliniat, la discutiile cu reprezentantii FMI, necesitatea majorarii salariului minim la 850 de lei, in conditiile in care de aceasta masura ar viza nu mai putin de 1,9 milioane de salariati, existand totodata beneficii aduse bugetului de stat.
Bogdan Hossu a adaugat ca discutiile de luni purtate la sediul FMI din Bucuresti au vizat si reformele in structura companiilor cu capital majoritar de stat, in special la cele din energie si transporturi, sindicalistii cerand intalniri separate cu federatiile din domeniile respective.
Presedintele "Cartel Alfa" a adaugat ca a fost abordat si subiectul modificarii Legii dialogului social, prilej cu care reprezentantii FMI ar fi exprimat rugamintea ca proiectul in acest sens sa intre in dezbatere parlamentara.
O... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2013, ora 08:17
Negocierile guvernului cu FMI de la inceputul anului viitor vor fi mai dure decat rundele precedente, in conditiile in care cadrul fiscal general anuntat pentru urmatorii patru ani implica unele riscuri pentru procesul de consolidare bugetara, potrivit unei analize Raiffeisen.
In acest context, analistii bancii considera ca pe termen scurt se vor mentine presiunile asupra preturilor obligatiunilor romanesti si a leului.
"Avand in vedere incertitudinile legate de politicile economice si perspectivele unor negocieri dure cu FMI asupra proiectului de buget pentru anul viitor, continuam sa avem asteptari precaute legate de preturile obligatiunilor si cotatia leului, pe termen scurt", potrivit analistilor.
Dupa incheierea alegerilor, formarea noului guvern, in contextul tensiunilor dintre presedintele Basescu si USL, si adoptarea legii bugetului pentru 2013 sunt prioritare.
"Inainte de aprobarea bugetului, autoritatile din Romania trebuie sa negocieze principalele politici economice cu FMI si Comisia Europeana, in cadrul acordului preventiv actual si in perspectiva prelungirii acestuia in 2013", se arata in analiza.
Analistii au notat totodata faptul ca in ultimele sapte luni USL a dovedit ca vrea sa continue procesul de consolidare, cu toate ca unele reforme structurale au fost amanate.
USL a castigat aproximativ 60% din voturile pentru Parlament, potrivit rezultatelor partiale publicate de Biroul Electoral Central dupa numararea voturilor de la 96% din... mai mult
Luni, 10 Decembrie 2012, ora 17:55