Discutiile Guvernului cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si ai Comisiei Europene vor continua in perioada 19-30 iunie, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, care spera sa se reia acordul la finalul acestora, astfel incat sa poata fi incheiat cu succes in septembrie.
"Dupa cum stiti, au fost discutii cu cei de la FMI, Comisia Europeana (CE) si vor continua intre 19 si 30 de iunie, perioada la sfarsitul careia speram sa avem un rezultat pozitiv din partea partenerilor internationali, ceea ce inseamna ca acordul cu institutiile va fi din nou in curs, astfel incat in septembrie sa-l incheiem cu succes", a afirmat vineri Teodorovici dupa o conferinta.
O misiune tehnica compusa din reprezentantii FMI, CE si Banca Mondiala s-a aflat la Bucuresti in perioada 19-26 mai, in care a avut intrevederi in principal la Guvern, Parlament si BNR pentru discutii pe marginea masurilor de relaxare fiscala prevazute in proiectul noului Cod Fiscal, inclusiv reducerea ...citeste mai departe despre "Teodorovici, anunt despre FMI: Vor fi surprize placute" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Mai 2015, ora 15:35
Rezultatul negocierilor cu FMI si CE va fi cunoscut doar luni, dupa ce delegatia comuna se va intalni cu premierul Victor Ponta, intrucat in negocierile de sambata, ce au durat peste 7 ore, nu s-a ajuns la un acord privind mai multe subiecte, cele mai importante vizand pretului gazelor pentru populatie si Complexul Hunedoara.
"In primul rand, expertii Comisiei Europene insista pentru o solutie privind liberalizarea pretului la gaze, unde partea romana nu a avut aproabare de a ingeta procesul. Discutiile au fost aprinse si pe problema Complexului Energetic Hunedoara, pentru care expertii internationali cer lichidarea companiei.
Decizia pe cele doua subiecte a fost amanata si urmeaza sa fie negociata, cel mai probabil luni, de delegatia comuna FMI si CE direct cu premierul Victor Ponta", au declarat pentru Mediafax surse oficiale, dupa discutiile de sambata dintre ministrul Energiei, Andrei Gerea, si delegatia comuna Fondul Monetar International si Comisia Europeana.
Ministrul ...citeste mai departe despre "Negocierile cu FMI, incheiate fara succes dupa 7 ore: Care sunt principalele probleme" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 07 Februarie 2015, ora 18:42
Presedintele PSD, Victor Ponta a declarat, luni, dupa sedinta BPN, ca in cursul zilei de luni, cel tarziu marti se vor finaliza negocierile cu FMI, pe tema bugetului de stat pe 2015, si ca PSD propune ca votul in Parlament sa fie pe 21 decembrie,o data cu juramantul lui Iohannis.
El a precizat ca "in cursul zilei de luni, marti cel tarziu, se vor finaliza negocierile cu partanerii internationali, Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala, pe liniile principale anuntate, si anume un buget pe 2015 care sa prevada foarte clar ca nu se adauga niciun fel de taxa si impozit si ca se acopera toate masurile de crestere economica si protectie sociala anuntate deja, precum reducerea CAS, scutirea de impozit a profitului reinvestit".
"Aceste discutii le avem azi si maine, iar bugetul va fi transmis cel mai probabil vineri dimineata, dupa ce finalizam si includem toate amanuntele tehnice, catre Parlament. Daca vineri dimineata pleaca catre Parlament, in urma unei sedinte speciale pe care o vom avea probabnil vineri la ora 9.00, Parlamentul are timpul necesar pentru a-si indeplini propriile proceduri de depunere a amendamentelor, dezbaterea in comisii si adoptarea in plen", a afirmat Ponta.
Potrivit presedintelui PSD, "calendarul pe care i il propune ramane sa fie aprobat de conducerea Parlamentului. " Propunem un vot final pe buget in ziua de 21 decembrie, zi in care oricum Parlamentul se reuneste in sedinta comuna pentru depunerea juramantului de... mai mult
Luni, 08 Decembrie 2014, ora 13:02
Negocierile cu Fondul Monetar International (FMI) vor continua si sambata iar autoritatile romane isi mentin pozitia privind un nivel al deficitului bugetar de 1,4% din PIB pentru 2015, potrivit reprezentantilor MFP.
Fondul Monetar International (FMI) a solicitat un deficit bugetar de 0,9% din PIB pentru anul 2015.
Negocieri dure pe tema bugetului: FMI si Guvernul nu au ajuns la un acord
"Romania nu isi poate permite azi sa coboare sub un deficit de 1,4% din PIB (...) Mandatul meu este de a nu cobori sub 1,4%, care oricum este prea mic si prea apasator pentru situatia Romaniei de azi. Orice discutie sub 1,4% este inacceptabila. Daca s-ar porni de la o negociere de 0,9% pe cash, ar duce la o ingenunchere definitiva a economiei romanesti", a declarat vineri ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, la Antena 3.
Tensiuni la discutiile cu FMI: Fondul cere deficit mai mic. Valcov: Nu acceptam pozitia ghiocel
El a precizat ca solicitarea FMI pentru un ...citeste mai departe despre "Neintelegeri la negocierile cu FMI. Discutiile continua sambata" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Decembrie 2014, ora 10:08
Fondul Monetar International si Comisia Europeana cer Guvernului sa reduca deficitul bugetar pentru anul viitor la 0,9% din PIB, solicitare pe care partea romana o considera inacceptabila, luand astfel in calcul intreruperea discutiilor daca nu este agreat un deficit de 1,4%.
Solicitarea unui deficit bugetar de sub 1% a fost avansata joi seara, cu argumentul ca nu mai trebuie sa existe o diferenta intre deficitul pe ESA (unde deficitul nu este calculat pe baza platilor efective realizate intr-un an, ci pe baza angajamentelor de plata si a termenelor legale pentru achitarea obligatiilor) si cel pe cash (care cuprinde cheltuielile efectuate), asa cum s-a intamplat in anii anteriori, transmite Mediafax.
O noua runda de negocieri este programata sa inceapa la ora 15:00.
Diferenta de viziune dintre FMI si CE, pe de-o parte, si Guvernul roman a fost confirmata de catre ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, in interventii televizate, care a precizat ca aceasta solicitare nu va fi acceptata sub nicio forma si ca singurul sau mandat este ca deficitul bugetar pentru anul viitor sa fie fixat la 1,4%, cu o posibila majorare pentru co-finantari la proiectele europene de investitii.
Surse oficiale au declarat, saptamana trecuta, ca Guvernul va negocia cu expertii FMI si CE un deficit pentru anul viitor de 2-2,1% din PIB, procentajul suplimentar de 0,6-0,7% urmand sa fie utilizat exclusiv pentru armata si co-finantare, dar si la acest nivel sunt necesare masuri... mai mult
Vineri, 05 Decembrie 2014, ora 13:40
Ministrul delegat pentru Buget, Darius Valcov, a declarat marti ca partea romana nu va veni cu nicio propunere de modificare in sus a nivelului de taxe si impozite, in cursul negocierilor cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala.
"Sunt mult mai multe masuri pe care le vom discuta cu FMI (...) si, da, este cert, venim cu masuri de relaxare fiscala in discutiile cu FMI, nu venim insa cu nicio propunere de modificare in sus a nivelului vreunei taxe sau al vreunui impozit. Asta este lucrul cel mai important", a declarat Valcov la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, cresterea deficitului nu se va lua in calcul decat pe cele doua componente - armata si cofinantari.
"Si, in niciun caz nu depasim 1,4 pentru masurile care au fost adoptate pana in acest moment. Exista o discutie, vom vedea ce se va intampla la finalul negocierilor. Astazi avem o intalnire si pentru rectificarea de maine, nu cred ca vor fi niciun fel de probleme si maine vom putea sa alocam aceste spatii suplimentare bugetului de anul viitor", a spus ministrul pentru Buget.
Referitor la scaderea TVA, Darius Valcov a aratat ca "vor fi cateva surprize extrem de placute".
"Vom veni cu cele mai bune masuri pentru Romania. Oricum, nu veti vedea nicio crestere, ba mai mult vor fi cateva surprize extrem de placute. Una - tinem foarte mult, domnul prim-ministru tine foarte mult ca macar la produsele bio sa avem aceasta scadere de la 1 ianuarie a TVA-lui, de la 24 la 9 %. Sunt... mai mult
Miercuri, 03 Decembrie 2014, ora 09:22
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca, in discutiile cu Fondul Monetar International, Guvernul roman ar trebui sa actioneze in spiritul pozitiei adoptate in aceste zile de Comisia Europeana, care apreciaza ca, indeosebi politicile FMI si ale Bancii Mondiale nu sunt in totala concordanta cu obiectivele asumate de tarile membre in cadrul Agendei UE 2020.
AOAR cere Guvernului sa adopte in negocierile cu FMI o pozitie ferma, care sa favorizeze o dezvoltare economica durabila si nu doar satisfacerea unor criterii macroeconomice imediate, practica ce si-a dovedit deja limitele prin inghetarea consumului intern in 2013 si reducerea veniturilor bugetare, chiar in conditiile unei cresteri economice importante.
AOAR subliniaza, de asemenea, ca, in negocierile cu Fondul, Guvernul ar trebui sa sublinieze "necesitatea asigurarii de resurse financiare speciale pentru a sustine cresterea potentialului investitional al sectorului privat, inclusiv prin acceptarea scutirii de impozitare a profitului reinvestit, ca si acceptarea consolidarii fiscale pentru grupurile de firme cu capital romanesc similar cu practica acceptata pentru grupurile de firme internationale", subliniind necesitatea gasirii de spatiu fiscal pentru adoptarea de masuri care sa permita dezvoltarea economica, premisa a cresterii veniturilor bugetare.
Cresterea fiscalitatii nu este o solutie
Utilizarea, in continuare, a cresterii fiscalitatii ca si a altor masuri care reduc posibile... mai mult
Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 11:12
Negocierile dintre Fondul Monetar International (FMI) si autoritatile romane se desfasoara in regim de confidentialitate, in spatele usilor inchise, iar la finalul negocierilor exista o transparenta totala, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, seful Misiunii Fondului Monetar International (FMI), Andrea Schaechter, referitor la unele informatii aparute in presa despre bruiajul telefoanelor in timpul discutiilor de la Ministerul Finantelor Publice (MFP).
"Aceste negocieri se desfasoara in spatele usilor inchise. Cand sunt intr-o intalnire nu-mi folosesc telefonul, nu-l folosesc nici acum (...) Dupa ce negocierile sunt finalizate exista o transparenta totala", a spus Schaechter.
In presa au aparut unele informatii conform carora in timpul negocierilor de la MFP, STS ar fi bruiat telefoanele participantilor, iar MFP ar fi aplicat unele masuri speciale pentru a asigura confidentialitatea discutiilor. STS a infirmat aceste informatii.
Saptamana trecuta, mai multi functionari din MFP nu au putut utiliza telefoanele mobile in interiorul sediului institutiei, in timp ce delegatia FMI era la negocieri. De asemenea, sambata, in timpul negocierilor care aveau loc la MFP, la etaj, Andrea Schaechter a coborat de mai multe ori la parterul institutiei, pentru a efectua convorbiri telefonice. mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 11:31
Vicepremierul Daniel Chitoiu a primit mandat politic pentru a finaliza negocierile cu FMI din aceasta seara, potrivit declaratiei premierului Victor Ponta.
"Domnul Chitoiu negociaza acum, are un mandat din partea noastra si la final vine si la mine, dupa finalizarea negocierilor. (...) A plecat la negocieri cu un mandat politic din partea majoritatii parlamentare. Eu ma duc la guvern. Nu pot sa va spun la televizor mandatul", a declarat Ponta.
Intrebat daca se reduce CAS, premierul a raspuns: "Nu vreau sa va dau niciun fel de detalii. Am dat un mandat politic din partea PNL si a PSD si a celorlalte doua partide si domnul Chitoiu acum negociaza. Nu pot sa va spun eu acum ce negociaza".
Premierul a declarat ca "acum s-a ajuns la o parere unitara in cadrul USL" si ca in aceasta seara se vor finaliza negocierile.
Ponta a mai spus ca, din cate stie, vizita FMI in Romania se va incheia marti.
"In seara aceasta trebuie sa avem un raspuns. Important este ca acum domnul Chitoiu are un mandat foarte clar, certificat si de domnul Antonescu si de mine", a mai spus premierul.
Intrebat cat de diferit este proiectul final, din aceasta seara, fata de varianta de dimineata, Ponta a raspuns: "Foarte putin diferit".
Intrebat daca acest proiect negociat cu FMI este favorabil romanilor, premierul Ponta a spus: "Da, o multime de vesti bune, pe care le dam asta seara".
Premierul Victor Ponta a sosit in jurul orei 15.30 la cabinetul presedintelui Senatului, Crin Antonescu,... mai mult
Luni, 04 Noiembrie 2013, ora 18:32