Acordul pentru reducerea datoriei Greciei face datoria imensa a tarii sustenabila pe termen mediu, dar estimarile optimiste privind cresterea economiei si inregistrarea unui excedent primar in viitor fac sustenabilitatea datoriei incerta pe termen lung, se arata intr-un raport publicat marti de Fondul Monetar International (FMI).
Raportul organizatiei financiare internationale privind sustenabilitatea datoriei Greciei arata diferente semnificative fata de cel prezentat in iunie de tarile zone euro, transmite Reuters.
Guvernele din zona euro au reusit in iunie, dupa indelungi negocieri, sa ajunga la un acord indelung asteptat pentru reducerea datoriei Greciei, intr-un moment in care Atena se pregateste sa incheie in 20 august al treilea program de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro.
Acordul prevede prelungirea cu zece ani a scadentei unor imprumuturi de 96 de miliarde de euro din programul de asistenta financiara (aproximativ 40% din totalul pe care Grecia trebuie sa-l plateasca in urmatoarele decenii zonei euro) . Maturitatea creditelor a fost prelungita din 2023 pana in 2033. De asemenea, va fi majorata ultima transa din programul de ajutor pe care o va primi Grecia pentru ca tara sa-si construiasca rezerve de numerar necesare in urmatoarele luni.
"Acordul pentru reducerea datoriei convenit recent cu partenerii europeni ai Greciei imbunatateste semnificativ sustenabilitatea datoriei pe termen mediu dar perspectivele pe termen lung raman... mai mult
Marti, 31 Iulie 2018, ora 18:12
Guvernele din zona euro au reusit joi noaptea, dupa peste sase ore de negocieri, sa ajunga la un acord indelung asteptat pentru reducerea datoriei Greciei, intr-un moment in care Atena se pregateste sa incheie in 20 august al treilea program de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro, informeaza publicatia britanica Financial Times (FT).
Acordul prevede prelungirea cu zece ani a scadentei unor imprumuturi de 96 de miliarde de euro din programul de asistenta financiara (aproximativ 40% din totalul pe care Grecia trebuie sa-l plateasca in urmatoarele decenii zonei euro) . Maturitatea creditelor a fost prelungita din 2023 pana in 2033. De asemenea, va fi majorata ultima transa din programul de ajutor pe care o va primi Grecia pentru ca tara sa-si construiasca rezerve de numerar necesare in urmatoarele luni.
La reuniunea de la Luxemburg, oficialii zonei euro au salutat "acordul istoric", dupa opt ani in care Grecia a beneficiat de trei programe de asistenta financiara pentru a evita intrarea in faliment si a suferit cea mai grava recesiune a oricarei economii europene din timpurile moderne.
"Este un moment exceptional. Criza elena se incheie in aceasta noapte la Luxemburg", a afirmat comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.
Acordul era vital pentru a reasigura investitorii ca datoria Greciei este sustenabila, inainte ca Atena sa revina pe piete pentru a-si finanta cheltuielile.
"Grecia a trecut in... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 11:28
Presedintele Eurogrupului, Mario Centeno, s-a declarat joi "optimist" cu privire la posibilitatea ajungerii la un acord care sa permita incheierea programului de asistenta cu Grecia, inclusiv a unui pachet de masuri care sa reduca datoria Greciei, cel mai spinos punct de negocieri intre statele din zona euro.
"Sunt increzator ca vom lua decizii cu privire la pachetul de reducere a datoriei Greciei, care o vor face sustenabila si vor permite Greciei sa aiba acces pe piata prin propriile mijloace", a declarat Centeno la sosirea sa la reuniunea anuala a guvernatorilor Mecanismului European de Stabilitate (MES), transmite EFE.
Acest consiliu, compus din ministrii Economiei si Finantelor din zona euro, va aproba raportul anual al MES inainte de ora 15:00 (13:00 GMT), cand va incepe reuniunea Eurogrupului dedicata Greciei.
Datoria publica a Greciei, tara care a beneficiat de trei programe de asistenta in ultimii opt ani, este de aproximativ 180% din PIB, iar atat autoritatile de la Atena cat si institutiile creditoare considera ca este necesara o restructurare pentru a o face sustenabila in viitor, o initiativa la care se opune insa Germania.
Cu toate acestea, analistii se asteapta ca ministrii de Finante din zona euro sa ajunga la un acord asupra unui pachet de masuri care include o prelungire a maturitatii creditelor cu o perioada de maximum 15 ani. De asemenea, ar putea include si posibilitatea ca Atenei sa ii fie returnate dobanzile generate de creditele acordate... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 10:14
Indaratnicia cu care reprezentantii Germaniei s-au opus unei restructurari a datoriei inregistrate de Grecia a facut sa curga rauri de cerneala, de cele mai multe ori contra acestei optiuni, mai ales ca nemtii au fost beneficiarii unor astfel de masuri dupa Primul si al Doilea Razboi Mondial.
Intr-un editorial Project Syndicate, Christoph Schmidt, presedintele Consiliului de Experti Economici din Germania, arata care sunt cu adevarat, in acest moment, pericolele unei stergeri de datorii pentru Grecia.
Pe scurt, nu!
Laureatul Premiului Nobel, Paul Krugman, alaturi de secretarul Trezoreriei americane, Jack Lew, ba chiar si expertii FMI solicita in cor o reducere a datoriei Greciei.
Poate insa aceasta abordare sa reprezinte medicamentul miraculos capabil sa puna capat crizei elene?
"Pe scurt, raspunsul este nu!", spune expertul. In vreme ca gradul de indatorare al Greciei este fara indoiala la un nivel ridicat, iar exemplele arata ca o datorie mare poate bloca cresterea economica, elenii se confrunta cu alte poveri mai periculoase: o vulnerabilitate structurala si o politica dusa pe marginea prapastiei.
De fapt, Grecia va sta in mod frecvent la mana finantarilor externe in anii ce urmeaza, finantari ce vor fi conditionate de planul de reforme indeplinit de Atena si nu de gradul de indatorare al tarii.
Datoria Greciei va conta abia in momentul in care tara va fi capabila sa reintre pe piata creditelor internationale negociind in termeni reali aceste... mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 17:08
1Referendumul prin care grecii s-au opus, duminica, masurilor de austeritate cerute de creditorii tarii, in schimbul unui nou ajutor financiar, a provocat panica in Europa, dar si multa bucurie la Atena, unde rezultatul a fost salutat de populatie si de unii analisti economici.
Refuzul de a continua pe panta austeritatii impuse de Europa este vazut de majoritatea cetatenilor ca o dovada a demnitatii poporului grec, in ciuda ingrijorarilor provocate la nivel european.
In sprijinul acestei idei, economistul grec Isidoros Karderinis a declarat, luni, pentru Business24 ca datoria Greciei nu va fi platita niciodata si ca Europa ar trebui sa mai taie din sumele datorate, in loc ca Guvernul de la Atena sa taie din pensii si salarii.
"Poporul grec a transmis un mesaj puternic impotriva austeritatii in intreaga Europa, prin referendumul de duminica. Cetatenii greci, in ciuda propagandei alarmiste oribile si fara precedent din presa si in ciuda santajului Bancii Centrale Europene, a strigat un demn si mandru 'NU'.
Creditorii trebuie sa inteleaga, macar in al doisprezecelea ceas, ca datoria Greciei nu este sustenabila, ca nu va fi platita niciodata.
Singura solutie ramane stergerea unei parti a datoriei, ceea ce reprezinta o practica internationala uzuala, din moment ce s-a aplicat multor alte state din intreaga lume", a declarat Karderinis pentru Business24.
Grecia, pe muchie de cutit. Cum s-a ajuns aici si ce-i de facut - analiza Isidoros Karderinis
"In acelasi... mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 17:30
7Un oficial al Bancii Centrale Europene a explicat, luni, care este motivul pentru care datoria Greciei catre aceasta institutie nu poate fi restructurata, asa cum a cerut premierul elen Alexis Tsipras.
"Datoria catre eurosistem (BCE - n.red.) nu poate fi restructurata", a transmis guvernatorul bancii centrale din Franta, Christian Noyer, care face parte si din conducerea BCE.
ECB Noyer: Greece Debt To Eurosystem Cannot Be Restructured- Steve Collins (@TradeDesk_Steve) 6 iulie 2015
The Guardian explica si motivatia: masura ar insemna finantarea monetara a unui stat, ceea ce contravine regulilor institutiei.
Pe 20 iulie expira termenul la care statul elen trebuie sa ramburseze o transa in valoare de 3,5 miliarde de euro catre BCE.
Grecia a spus NU Europei: Demisia lui Varoufakis nu e suficienta - BCE da o veste foarte proasta - LIVE
Totusi, premierul elen Alexis Tsipras vede restructurarea datoriei ca singura solutie.
"Grecia va merge inainte cu negocierile si va ...citeste mai departe despre "Tsipras insista, BCE explica: Iata de ce datoria Greciei nu poate fi restructurata" pe Ziare.com mai mult
Luni, 06 Iulie 2015, ora 12:42
Elenii mai primesc si dovezi de solidaritate din partea Europei, chiar daca aceste nu sunt exprimate de grupul de creditori ai tarii. Un angajat al unui magazin de incaltaminte a avut o idee inedita in a gasi resursele financiare pentru plata transei de 1,6 miliarde datorata de greci FMI-ului.
Thom Feeney a apelat la metoda crowdfunding pentru a strage bani care sa ii ajute pe greci sa isi onoreze datoriile fara a declara incapacitatea de plata. De neasteptat, dar initiativa tanarului britanic si-a gasit si sustinatori, relateaza ziarul Hurriyet Daily News.
13.000 de donatori in 2 zile
In doar doua zile, Feeney s-a dovedit un colector mai de success decat fiscul grecesc in perioadele de glorie. Pe pagina "Greek Bailout Fund", 13.000 de donatori au trimis mesaje de incurajare pentru eleni si cate o suma de bani in functie de posibilitatile fiecaruia.
Dupa doar doua zile de la initierea campaniei, suma stransa de tanarul britanic de doar 29 de ani se ridica la 209.000 euro. Este mult sub nivelul ratei pe care Grecia trebuia sa o achite FMI-ului la finalul lunii iunie, dar gestul celor care au contribuit are un impact deosebit.
"Urmarindu-i pe politicieni cum se invart in jurul cozii fara a oferi o solutie pentru salvarea Greciei am crezut necesar ca cineva trebuie sa intervina pentru a rezolva cu adevarat ceva.
Cred ca populatia Europei poate face ceva in acest sens mult mai repede decat o vor face politicienii. Suma pe care cetatenii Europei ar trebui sa o... mai mult
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 11:34
6Discursul presedintelui Truman in fata Congresului american, tinut in 1947, a pecetluit pentru Grecia rolul de aliat strategic al Occidentului la frontiera sud-estica.
"Daca vom esua sa ajutam Grecia in acest ceas de cumpana, efectul se va resimti rapid atat in Occident, cat si in est. Trebuie sa actionam ferm imediat", spunea acesta.
Dupa 68 de ani, liderii politici din vest sunt in nou chemati sa decida soarta acestei tari, punand in balanta atuurile geostrategice ale elenilor si mormanul de datorii acumulat de acestia, arata Bloomberg.
Criza politica
"Potentialul geopolitic al Greciei a fost folosit ca o promisiune, dar cel mai adesea a jucat rol de amenintare.
Intotdeauna a existat teama ca ceva catastrofal se va petrece daca Grecia ar fi lasata sa-si urmeze calea sau daca ar deveni un stat de mana a doua uitat in curtea din spate a Europei", explica Eirini Karamouzi, lector de istorie contemporana la Universitatea Sheffield.
Miza ultimelor decenii a reprezentat-o pozitia geostrategica detinuta de tara in flancul sud-estic al blocului NATO.
In acest moment, convulsiile sangeroase declansate de Statul Islamic in Orientul Mijlociu, tendintele expansioniste ale Rusiei si avalansa de imigranti care inunda tarmurile Europei fac din nou din Grecia o piesa de baza in strategia occidentalilor.
Amenintarea reprezentata de Grecia a incetat sa mai fie una pur economica. In vreme ce premierul Tsipras si creditorii tarii se contreaza pe un procent sau doua... mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 17:22
Premierul Greciei, Alexis Tsipras, le-a cerut creditorilor internationali sa nu impuna "conditii umilitoare" tarii sale, care are nevoie urgenta de fonduri, catalogand planul institutiilor financiare internationale drept "un moment prost pentru Europa", informeaza BBC News online.
"Strangularea unei tari este o problema de ordin moral, care intra in contradictie cu principiile fondatoare ale Uniunii Europene. Scopul acordului trebuie sa fie gasirea unei solutii, nu umilirea unui popor", a spus Tsipras.
"Negocierile sunt intr-o etapa cruciala, dar propunerile creditorilor nu sunt realiste. Planul creditorilor este un moment prost pentru Europa, un truc specific negocierilor ineficiente", a adaugat premierul de extrema-stanga.
Guvernul Greciei ar putea decide convocarea alegerilor parlamentare anticipate pentru a depasi impasul negocierilor cu creditorii internationali, afirma vineri un oficial guvernamental elen citat de Reuters. "Creditorii vor sa ne impuna masuri dure. Daca ...citeste mai departe despre "Tsipras catre creditorii internationali: Propunerile nu sunt realiste, nu umiliti Grecia" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 06 Iunie 2015, ora 14:25