Presedintele francez Emmanuel Macron si alti lideri din Uniunea Europeana vor insista, la summitul din 15-16 octombrie, pe reguli de aplicare dure pentru orice viitor acord comercial cu Regatul Unit, avertizandu-l pe premierul Boris Johnson ca planul Londrei de a ignora acordul de retragere a aratat ca nu se poate avea incredere in britanici, a relatat cotidianul Financial Times, citat de Reuters.
Diplomati europeni au afirmat ca, la Consiliul European care incepe joi, liderii statelor membre ii vor cere negociatorului-sef al UE Michel Barnier sa se asigure ca garantiile privind concurenta loiala pentru companiile europene sunt sustinute de dreptul Bruxellesului de a adopta rapid contramasuri daca Londra isi incalca angajamentele.
Franta si alte tari cu sector al pescuitului puternic vor pune accentul pe hotararea lor de a pastra cotele de pescuit in apele britanice, ceea ce ii va lasa lui Barnier mai putin spatiu de manevra pentru a ajunge la un acord cu Regatul Unit, noteaza publicatia britanica.
De partea sa, Regatul Unit ar dori un acord de tipul celui cu Norvegia, in cazul careia cotele de pescuit sunt stabilite in fiecare an.
Boris Johnson a stabilit 15 octombrie drept data limita pentru ajungerea la un acord, iar un diplomat european a declarat vineri ca Michel Barnier doreste cateva concesii suplimentare din partea Londrei inainte de a intra in ultima faza intensa a negocierilor asupra viitoarelor relatii comerciale intre UE si Regatul Unit.... mai mult
Luni, 12 Octombrie 2020, ora 09:43
Premierul britanic Boris Johnson va adopta luni o atitudine ferma si "fara concesii" la adresa Uniunii Europene, intr-un discurs care vizeaza definirea principalelor linii ale politicii Regatului Unit post-Brexit, a relatat duminica presa britanica, citata de AFP.
"Brexit, ziua 1: Johnson alege ruptura printr-o atitudine dura" in negocierile cu privire la viitoarea relatie cu Uniunea Europeana, titreaza The Guardian. Premierul britanic "se pregateste sa lanseze Regatul Unit intr-o noua batalie fara compromis cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene", adauga publicatia duminicala.
Johnson urmeaza sa prezinte luni principalele linii ale politicii sale pentru Regatul Unit, care a parasit vineri Uniunea Europeana, clarificandu-si pozitia pe tema felului in care va arata "divortul" dintre cele doua parti.
Presa britanica in general mai scrie ca Johnson va adopta o atitudine ferma la adresa fostului sau partener. "Boris transmite UE: niciun fel de concesii", titreaza Sunday Express, adaugand ca "premierul spune Uniunii Europene: No, Non, Nein!"
In discursul de luni, Johnson ar urma sa le propuna fostilor sai aliati "o oferta pe care o accepta sau nu", detaliaza editia duminicala a cotidianului britanic, propunand Bruxellesului sa aleaga intre un "acord de liber schimb similar celui incheiat cu Canada sau un acord dupa modelul celui incheiat cu Australia".
O sursa guvernamentala a declarat totodata agentiei de presa britanice Press Association ca Boris... mai mult
Duminica, 02 Februarie 2020, ora 21:00
Finalul de an este intotdeauna ocazia perfecta pentru o privire retrospectiva, dar si pentru formularea planurilor de viitor. Vazand starea Uniunii Europene si noianul de provocari care se contureaza, cred ca privirea inainte este mult mai importanta azi decat retrospectiva, aceasta cu atat mai mult cu cat Comisia Juncker, care tocmai a predat stafeta, a excelat mai degraba in amanari decat in solutii.
Trebuie sa fim, totusi, drepti si sa admitem ca in multe dintre problemele cu care s-au infatisat Comisia si celelalte institutii ale UE au fost tergiversate din motive ce nu au tinut doar de acestea. Oricum, avem o lunga lista a provocarilor pentru anul 2020 si o dilema esentiala pe care UE trebuie sa o rezolve.
Brexit-ul se pare ca va avea loc la 31 ianuarie 2020. Vom trai si vom vedea! Daca va parasi UE, Marea Britanie va intra intr-o perioada de tranzitie ce va dura pana la sfarsitul anului 2020. In aceasta scurta perioada, negociatorii celor doua parti vor trebui sa ajunga la un acord cu privire la viitoarea relatie dintre Marea Britanie si UE. Un timp extrem de scurt pentru o negociere atat de complicata care, pe langa comert, economie si investitii, trebuie sa dea raspuns si la problemele cooperarii in domenii strategice. Agenda anului 2020 va fi cu siguranta piparata si de problema unui posibil referendum in Scotia cu privire la iesirea din regatul Unit si re-alaturarea la UE.
Bugetul multianual 2021-2027 al UE este departe de a fi stabilit. Presedintia... mai mult
Vineri, 27 Decembrie 2019, ora 00:00
Negocierile asupra Brexit-ului se afla "intr-un moment crucial", a declarat joi premierul britanic Theresa May in Camera Comunelor (camera inferioara a Parlamentului de la Londra), inainte cu trei zile de summitul extraordinar de la Bruxelles unde ar urma sa fie parafat "acordul de divort" intre Regatul Unit si Uniunea Europeana.
"Negocierile se afla acum intr-un moment crucial", a spus May, inainte de a evoca problema statutului Gibraltar, sefa Executivului de la Londra dand asigurari ca suveranitatea britanica asupra acestui teritoriu va fi "protejata", transmit Reuters si AFP.
Citeste si:
Spania pune piedici Brexit-ului: Vrea sa negocieze singura cu Londra viitorul GibraltaruluiMinistrul spaniol de Externe crede ca Marea Britanie se va destrama inaintea Spaniei: David Cameron a jucat poker pe tema tarii sale
Theresa May a promis ca va face tot posibilul pentru ca in termen de 72 de ore sa fie finalizat acest acord, in interesul cetatenilor britanici.
Ea a adaugat ca activitatea de pregatire a aranjamentelor alternative pentru a se evita activarea mecanismului "plasei de siguranta" privind frontiera irlandeza va incepe inainte ca Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord sa paraseasca UE, la 29 martie 2019.
Pe de alta parte, premierul britanic a precizat ca textul convenit cu UE face o referire explicita la dezvoltarea unei politici comerciale independente pentru Regatul Unit.
Citeste mai multe despre: Proiectul de acord pentru Brexit a fost... mai mult
Joi, 22 Noiembrie 2018, ora 19:29
Cu toate ca Marea Britanie va parasi Uniunea Europeana, ea nu va parasi Europa, interesele comune ale celor doua parti fiind atat de importante incat, in viitor, trebuie sa existe o cooperare cat mai stransa.
Acesta a fost mesajul transmis de premierul Theresa May cu ocazia intalnirii pe care a avut-o, la sfarsitul saptamanii trecute, in Downing Street 10 cu o delegatie de europarlamentari si reprezentanti ai mediului de afaceri european. Este, de altfel, mesajul pe care il transmit cu consecventa politicienii britanici, completat, de regula, cu observatia ca daca exista vointa politica, atunci solutiile vor veni.
Suna foarte bine aceste afirmatii, dar ele neinsotite de propuneri concrete, codificate in legislatia UE, creeaza incertitudine si nervozitate.
In contextul creat de Brexit, mesajul cel mai important al mediului de afaceri european este nemultumirea legata de lipsa de claritate si de predictibilitate. Sectorul IMM, care reprezinta coloana vertebrala a economiilor europene, este cel mai afectat de aceste incertitudini. Ce plan de afaceri sa intocmesti pentru 2019 si anii care urmeaza atunci cand tu de fapt nu ai nicio perspectiva clara asupra relatiei viitoare dintre Regatul Unit si UE? Va continua Marea Britanie sa fie membra a pietei comune? Va exista un acord de comert liber intre UK si UE? Daca da, cand va fi semnat un asmenea acord si cand va intra el in vigoare?
La fel de multe incertitudini sunt reclamate si de cetatenii europeni, aproape 4... mai mult
Marti, 01 Mai 2018, ora 14:16
Comisia Europeana recomanda trecerea imediata la faza a doua a negocierilor cu privire la iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.
Executivul comunitar, care conduce negocierile pentru Brexit in numele celor 27 de state ale Uniunii, a apreciat vineri ca au fost inregistrate "progrese suficiente" cu privire la termenii "divortului" de Marea Britanie, deschizand calea pentru faza a doua a negocierilor referitoare la viitorul relatiei dintre UE si Londra, transmit agentiile internationale de presa preluate de Agerpres.
Revine din acest moment Consiliului European sa valideze constatarea Comisiei, se precizeaza in comunicatul executivului european. Consiliul se va reuni pe 15 decembrie.
Theresa May s-a dus, vineri dimineata, la Bruxelles, in urma unor negocieri nocturne pe tema frontierei irlandeze. Theresa May este insotita de ministrul pentru Brexit, David Davis, a precizat Downing Street.
"As dori sa-i multumesc premierului (britanic) pentru hotararea acesteia. Am inregistrat progresul de care aveam nevoie. Doamna May m-a asigurat ca noul text are sprijinul guvernului britanic. Acordul este desigur un compromis, este rezultatul unor discutii lungi si intense. Fiecare parte a aratat adaptabilitate si dorinta de compromis", a spus Juncker, in cadrul unei conferinte de presa comune la Bruxelles cu Theresa May.
"Comisia este multumita ca s-au realizat progrese suficiente in fiecare dintre cele trei domenii prioritare: drepturile cetatenilor, dialogul privind... mai mult
Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 09:08
Premierul britanic Theresa May a respins o serie de cerinte ferme privind Brexit-ul, din partea Bruxelles-ului, iar politicienii britanici si cei din restul UE au avertizat ca negocierile ar putea deveni neplacute.
May a subliniat ca solicitarile asupra carora s-a ajuns, sambata, oficial la o intelegere in randul liderilor UE reprezinta doar o pozitie de negociere si ca ea isi mentine cerintele prezentate anterior, scrie The Telegraph.
Printre acestea sa numara comert fara taxe intre Marea Britanie si UE, incetarea jurisdictiei curtilor europene si impiedicarea libertatii de miscare neconditionata a migrantilor.
Iata ce au stabilit exact liderii UE, in privinta Brexit-ului
Premierul britanic nu a scapat ocazia de a-si face campanie inainte de alegerile anticipate din 8 iunie, precizand ca realegerea sa este cea mai buna cale pentru a obtine un acord bun pentru tara.
La negocierile de sambata, liderii celor 27 de state membre UE, printre care si Klaus Iohannis, au convenit ca Marea Britanie sa plateasca factura iesirii din Uniune, de circa 50 de miliarde de lire sterline, inainte de discutarea viitorului acord comercial.
De asemenea, liderii europeni au considerat ca fiind o "pura iluzie" ideea ca Marea Britanie ar putea semana discordie in randul celor 27 de state membre pentru a garanta un acord mai bun.
Citeste si:
UE va permite aderarea automata a Irlandei de Nord in cazul unirii cu Republica IrlandaIohannis s-a dus la negocierile pe Brexit cu o... mai mult
Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 10:52
Brexit - Ce prioritati trebuie sa aiba Uniunea Europeana? Vom avea un Brexit abrupt sau lin? Va juca Romania rolul central in prelunigrea negocierilor? Suntem pregatiti de un rol atat de important? Care este viitorul relatiilor UE - Marea Britanie?
Uniunea Europeana (UE) si Marea Britanie se afla la startul negocierilor pentru Brexit dupa ce, luna trecuta, Guvernul de la Londra a notificat formal Consiliul European privind intentia de a parasi UE.
Drept consecinta, Consiliul European va adopta, sambata, prioritatile de negociere ale Uniunii privind Brexit. In acest context, merita sa ne punem urmatoarele intrebari: care trebuie sa fie prioritatile zero de negociere ale Uniunii Europene, la ce tip de Brexit sa ne asteptam - lin sau abrupt - si cum va arata viitorul relatiilor dintre Marea Britanie si UE?
Romania, care va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene in perioada in care ar trebui sa se ratifice acordul privind Brexit, in prima parte a anului 2019, va avea, astfel, un rol deosebit de important in aceste negocieri - o adevarata palma morala fata de politicienii populisti din Marea Britanie care au denigrat Romania ori de cate ori au putut.
Acest rol al tarii noastre ar putea deveni chiar unul crucial daca negocierile, de altfel, de o profunzime complexa, vor necesita mai mult timp decat cel prevazut in Tratatul privind Uniunea Europeana.
Drepturile cetatenilor UE din Marea Britanie - prioritate zero de negociere
Imediat dupa ce au fost... mai mult
Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 12:01
Liderii europeni se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta doua crize separate - a Greciei si a Marii Britanii. Problema reala este insa cu totul alta.
"Grexit"-ul (iesirea Greciei) ar fi oribil pentru UE, iar "Brexit"-ul, adica iesirea Marii Britanii, ar fi si mai rau, se arata intr-un articol publicat de BBC.
Autorul articolului afirma ca si mai grava este criza existentiala a Uniunii Europene, pentru ca aceste provocari pot conduce la o fractura sau fragmentare a UE. Dezbateri despre viitorul UE au existat si in perioada 2005-2009, dar pe atunci aceasta idee nu parea credibila. Astazi este.
"Europa va fi configurata de crize si va ajunge suma solutiilor adoptate pentru aceste crize", spunea Jean Monnet, fondatorul Uniunii Europene. De modul in care sunt solutionate criza Greciei si cea a Marii Britanii depinde viitorul UE.
E posibil ca la capatul drumului sa asistam la destramarea acestui proiect. Unii se vor bucura, altii vor fi tristi, cert este ca vor exista ...citeste mai departe despre "Poate esua complet Uniunea Europeana?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 21 Iunie 2015, ora 12:12