Cei 27 de sefi de stat si de guverne UE, mai putin Regatul Unit, au decis vineri sa deschida a doua faza a negocierilor Brexitului.
Astfel, se deschide calea discutiilor despre viitoarea relatie intre cele doua parti, relateaza AFP.
"Liderii UE (sunt) de acord sa treaca la a doua faza a discutiilor cu privire la Brexit. Felicitari Theresei May", a anuntat pe Twitter presedintele Consiliului European Donald Tusk.
EU leaders agree to move on to the second phase of #Brexit talks. Congratulations PM @theresa_may- Donald Tusk (@eucopresident) December 15, 2017
Ei au validat "progresele suficiente" realizate in dosarele strict legate de divort - si anume cu privire la situatia cetatenilor expatriati dupa divort, viitorul frontierei dintre Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord si incheierea socotelilor financiare ale Brexitului.
Un oficial european de rang inalt a declarat ca, in urma acestei unde verzi, un proiect de directive de negocieri urmeaza sa fie propus de Comisia Europeana (CE) la 20 decembrie, cu scopul de a se putea incepe in ianuarie aceasta noua faza de discutii.
Primele discutii urmeaza sa vizeze o perioada de tranzitie dupa data efectiva a retragerii britanice, prevazute pe 29 martie 2019.
Negocierea cadrului unui viitor parteneriat comercial - privind perioada de dupa tranzitie - va incepe totusi abia in primavara.
Cei 27 vor adopta noi linii directoare la viitorul lor summit, in martie, se precizeaza in textul adoptat vineri.... mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 15:11
Secretarul de stat american Rex Tillerson a cerut marti Uniunii Europene si Marii Britanii sa negocieze "rapid" si "fara animozitate inutila" asupra iesirii Regatului Unit din blocul comunitar.
"Statele Unite doresc sa pastreze relatia lor speciala si veche cu Marea Britanie, si in acelasi timp dorim sa pastram relatii puternice cu Uniunea Europeana indiferent de rezultatul Brexit-ului", a declarat seful diplomatiei americane intr-un discurs la Washington privind relatiile dintre SUA si Europa, informeaza AFP.
"Nu incercam sa influentam negocierile, insa cerem UE si Marii Britanii sa avanseze rapid si fara animozitate inutila in cadrul acestui proces", a mai adaugat secretarul de stat american.
Negocierile privind iesirea Marii Britanii din UE avanseaza cu dificultate.
Liderii celor 27 de tari care raman in UE dupa Brexit vor obtinerea de progrese in trei domenii - drepturile cetatenilor, o solutie financiara si problema granitei irlandeze - inainte de a da "unda verde" trecerii la negocieri comerciale.
Citeste mai multe despre:
Cum vor fi afectati romanii de Brexit - campanie de informare a guvernului (Video)Brexitul, oficialii, profesorul si spionul: Cum trage Rusia sforile in Marea BritanieOficial: Brexitul, stabilit pe 29 martie 2019, la ora 23:00 GMTUE da ultimatum Marii Britanii sa-si asume ca va plati factura Brexit de pana la 100 de miliarde de euro ...citeste mai departe despre "Washingtonul cere negocieri rapide pe Brexit: Fara animozitate... mai mult
Marti, 28 Noiembrie 2017, ora 21:17
Liderii Uniunii Europene intentioneaza sa aprobe, in cursul summit-ului programat saptamana viitoare, demararea discutiilor interne pe tema relatiilor post-Brexit cu Marea Britanie, dar ar urma sa blocheze negocierile cu Londra pana la inregistrarea de progrese suficiente.
In momentul de fata, negocierile Londra-Bruxelles se axeaza pe conditiile iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana. In a doua etapa, ar urma sa fie negociate viitoarele relatii bilaterale. Guvernul Theresa May ar vrea lansarea rapida a negocierilor pe tema viitoarelor relatii bilaterale, dar liderii europeni asteapta progrese suficiente inainte de a trece la aceasta etapa, informeaza Financial Times.
Potrivit unui proiect de document obtinut de Financial Times, in cursul summit-ului Consiliului European, programat la Bruxelles pe 21-22 octombrie, liderii UE vor stabili lansarea discutiilor interne pe tema relatiilor cu Marea Britanie post-Brexit, dar vor refuza demararea etapei a doua a negocierilor cu Londra pana cand nu vor fi inregistrate "progrese suficiente".
"Concluziile summit-ului, elaborate de presedintele Consiliului European, Donald Tusk, vor fi un regres puternic pentru Londra, care a lansat un apel adresat liderilor UE de a-i oferi negociatorului pe tema Brexit un mandat mai flexibil in scopul depasirii impasului", noteaza Financial Times.
Donald Tusk a discutat deja textul cu liderii celor 27 de state membre UE, dar diplomati de la Bruxelles cred ca pot exista mici... mai mult
Joi, 12 Octombrie 2017, ora 21:25
Uniunea Europeana si Marea Britanie s-au pus, luni, de acord asupra prioritatilor si calendarului negocierilor asupra Brexit, in cadrul unei prime intalniri intre negociatorii celor doua parti, la Bruxelles.
Problema prioritara a "drepturilor cetatenilor" - cetatenii din UE instalati in Regatul Unit si britanicii care au resedinta in Uniune - va fi abordata de catre premierul britanic Theresa May inca de la summit-ul UE prevazut la sfarsitul acestei saptamani la Bruxelles, relateaza AFP.
May va discuta despre acest lucru impreuna cu cei 27 de omologi ai sai, a precizat ministrul britanic insarcinat cu Brexit, David Davis.
"Apoi vom publica luni (26 iunie - n.red.) un document detaliat care va expune marile linii ale ofertei noastre, care cred ca va fi baza buna in vederea obtinerii unui acord", a adaugat el, intr-o conferinta de presa comuna cu negociatorul-sef al UE, Michel Barnier.
Negocierile vor fi organizate in sesiuni, o data pe luna - incepand din 17 iulie si pana dupa 9 octombrie, potrivit primelor date alese.
Grupuri de lucru alcatuite din experti ai ambelor parti au fost stabilite in vederea abordarii dosarelor celor mai urgente, si anume drepturile cetatenilor, acordul financiar ("conturile de soldat") si alte "chestiuni nascute din separare", a enumerat Barnier.
Problema spionoasa a frontierei dintre Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord va fi plasata in mod direct sub autoritatea a doi colaboratori ai lui Barnier si Davis.... mai mult
Luni, 19 Iunie 2017, ora 22:23
Brexit - Ce prioritati trebuie sa aiba Uniunea Europeana? Vom avea un Brexit abrupt sau lin? Va juca Romania rolul central in prelunigrea negocierilor? Suntem pregatiti de un rol atat de important? Care este viitorul relatiilor UE - Marea Britanie?
Uniunea Europeana (UE) si Marea Britanie se afla la startul negocierilor pentru Brexit dupa ce, luna trecuta, Guvernul de la Londra a notificat formal Consiliul European privind intentia de a parasi UE.
Drept consecinta, Consiliul European va adopta, sambata, prioritatile de negociere ale Uniunii privind Brexit. In acest context, merita sa ne punem urmatoarele intrebari: care trebuie sa fie prioritatile zero de negociere ale Uniunii Europene, la ce tip de Brexit sa ne asteptam - lin sau abrupt - si cum va arata viitorul relatiilor dintre Marea Britanie si UE?
Romania, care va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene in perioada in care ar trebui sa se ratifice acordul privind Brexit, in prima parte a anului 2019, va avea, astfel, un rol deosebit de important in aceste negocieri - o adevarata palma morala fata de politicienii populisti din Marea Britanie care au denigrat Romania ori de cate ori au putut.
Acest rol al tarii noastre ar putea deveni chiar unul crucial daca negocierile, de altfel, de o profunzime complexa, vor necesita mai mult timp decat cel prevazut in Tratatul privind Uniunea Europeana.
Drepturile cetatenilor UE din Marea Britanie - prioritate zero de negociere
Imediat dupa ce au fost... mai mult
Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 12:01
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a prezentat vineri o versiune a strategiei de negociere privind iesirea Marii Britanii din blocul comunitar, proces demarat miercuri.
In document este specificat faptul ca Marea Britanie trebuie sa inceapa demersurile privind iesirea din UE inainte de a purta discutii privind conditii comerciale viitoare.
In documentul de noua pagini, trimis celor 27 de membri UE, se stipuleaza faptul ca trebuie sa existe "un progres suficient" in ceea ce priveste discutiile de retragere, inclusiv despre datoria de circa 50 de miliarde de lire, inainte ca negocierile despre viitoare relatii sa inceapa.
In acest prim plan de negocieri se specifica, de asemenea, faptul ca UE este dispusa sa ia in considerare un acord "de tranzitie" dupa Brexit, dar si ca ia in calcul varianta ca discutiile sa esueze.
Poti consulta AICI documentul ce urmeaza sa fie aprobat de cei 27 de membri ai UE. ...citeste mai departe despre "Brexit: Cum se asteapta UE sa decurga negocierea cu Marea Britanie" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 31 Martie 2017, ora 16:27
Premierul britanic Theresa May ar putea invoca Articolul 50, clauza care declanseaza iesirea unei tari din Uniunea Europeana, "in cateva saptamani", a declarat premierul irlandez Enda Kenny.
Premierul irlandez sustine ca omologul sau britanic ar putea renunta la planul anuntat initial de a invoca Articolul 50 abia la sfarsitul lui martie, pe fondul tensiunilor din negocierile cu UE.
Kenny sustine ca premierul May ar putea invoca Articolul 50 "in decembrie, ...citeste mai departe despre "Premierul Irlandei: Brexitul ar putea fi declansat mai devreme" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2016, ora 09:57
Premierul britanic Theresa May ar putea invoca Articolul 50, clauza care declanseaza iesirea unei tari din Uniunea Europeana, "in cateva saptamani", a declarat premierul irlandez Enda Kenny.
Premierul irlandez sustine ca omologul sau britanic ar putea renunta la planul anuntat initial de a invoca Articolul 50 abia la sfarsitul lui martie, pe fondul tensiunilor din negocierile cu UE.
Kenny sustine ca premierul May ar putea invoca Articolul 50 "in decembrie, ...citeste mai departe despre "Premierul Irlandei: Brexitul ar putea fi declansat mai devreme" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2016, ora 09:57
Premierul britanic Theresa May ar putea invoca Articolul 50, clauza care declanseaza iesirea unei tari din Uniunea Europeana, "in cateva saptamani", a declarat premierul irlandez Enda Kenny.
Premierul irlandez sustine ca omologul sau britanic ar putea renunta la planul anuntat initial de a invoca Articolul 50 abia la sfarsitul lui martie, pe fondul tensiunilor din negocierile cu UE.
Kenny sustine ca premierul May ar putea invoca Articolul 50 "in decembrie, ...citeste mai departe despre "Premierul Irlandei: Brexitul ar putea fi declansat mai devreme" pe Ziare.com mai mult
Joi, 03 Noiembrie 2016, ora 09:57