Premierul britanic Boris Johnson i-a spus miercuri presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca este dezamagit ca nu au avut loc mai multe progrese in negocierile comerciale referitoare la Brexit, a anuntat biroul acestuia, transmite Reuters.
"Premierul a notat dorinta unui acord, dar si-a exprimat dezamagirea ca nu au avut loc progrese mai multe in ultimele doua saptamani", potrivit unui comunicat al biroului lui Boris Johnson.
Seful guvernului de la Londra a purtat miercuri o discutie telefonica cu von Der Leyen si cu Charles Michel, presedintele Consiliului European.
"Premierul a mai spus ca a asteptat cu interes sa afle rezultatul Consiliului European si ca va reflecta inainte de a stabili pasii urmatori ai Marii Britanii, in contextul declaratiei sale din 7 septembrie.
Johnson a afirmat pe 7 septembrie ca este nevoie ca Marea Britanie si UE sa ajunga la un acord comercial referitor la Brexit pana la Consiliul European din 15 octombrie, pentru ca acesta sa poata intra in vigoare pana la sfarsitul anului. ...citeste mai departe despre "Negocierile pentru acordul comercial dintre UE si Marea Britanie. Boris Johnson, "dezamagit" ca nu au avut loc progrese" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Octombrie 2020, ora 08:49
Premierul britanic Boris Johnson va adopta luni o atitudine ferma si "fara concesii" la adresa Uniunii Europene, intr-un discurs care vizeaza definirea principalelor linii ale politicii Regatului Unit post-Brexit, a relatat duminica presa britanica, citata de AFP.
"Brexit, ziua 1: Johnson alege ruptura printr-o atitudine dura" in negocierile cu privire la viitoarea relatie cu Uniunea Europeana, titreaza The Guardian. Premierul britanic "se pregateste sa lanseze Regatul Unit intr-o noua batalie fara compromis cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene", adauga publicatia duminicala.
Johnson urmeaza sa prezinte luni principalele linii ale politicii sale pentru Regatul Unit, care a parasit vineri Uniunea Europeana, clarificandu-si pozitia pe tema felului in care va arata "divortul" dintre cele doua parti.
Presa britanica in general mai scrie ca Johnson va adopta o atitudine ferma la adresa fostului sau partener. "Boris transmite UE: niciun fel de concesii", titreaza Sunday Express, adaugand ca "premierul spune Uniunii Europene: No, Non, Nein!"
In discursul de luni, Johnson ar urma sa le propuna fostilor sai aliati "o oferta pe care o accepta sau nu", detaliaza editia duminicala a cotidianului britanic, propunand Bruxellesului sa aleaga intre un "acord de liber schimb similar celui incheiat cu Canada sau un acord dupa modelul celui incheiat cu Australia".
O sursa guvernamentala a declarat totodata agentiei de presa britanice Press Association ca Boris... mai mult
Duminica, 02 Februarie 2020, ora 21:00
Ultimele discutii intre negociatorii europeni si britanici au fost "dificile" si nu s-a ajuns la un acord, pentru moment, a anuntat miercuri Comisia Europeana (CE).
Negociatorul-sef UE al Brexit-ului, "Michel Barnier, a informat Comisia ca negocierile au fost dificile, insa s-au desfasurat intr-o atmosfera construtiva", a precizat un purtator de cuvant al CE, Margaritis Schinas, relateaza Reuters.
"In acest stadiu nu s-a identificat vreo solutie coerenta cu 'acordul retragerii' care include protocolul (cu privire la backstop) referitor la Irlanda si Irlanda de Nord, care nu va fi redeschis", a adaugat el.
Uniunea Europeana (UE) nu se astepta la un progres semnificativ cu privire la Brexit pana in weekend, au declarat diplomati si oficiali europeni.
"Este putin probabil sa se ajunga la un acord inainte de weekend", a declarat, miercuri, un oficial european. "Ne pregatim de un weekend de lucru", a anuntat el.
In cazul in care negociatorii reusesc sa ajunga la un compromis in weekend, diplomatii apreciaza ca premierul britanic Theresa May ar putea sa efectueze luni o vizita la Bruxelles, pentru ca europenii sa-si exprime sustinerea fata de ea, inaintea unui vot in Camera Comunelor asupra acestei propuneri.
Negocieri "viguroase" la Bruxelles asupra acordului retragerii
Pe de alta parte, consilierul juridic al Guvernului britanic (attorney general) Geoffrey Cox a anuntat, miercuri, ca Londra le-a prezentat noi propuneri liderilor europeni, in cadrul unor... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2019, ora 15:25
Cei 27 de sefi de stat si de guverne UE, mai putin Regatul Unit, au decis vineri sa deschida a doua faza a negocierilor Brexitului.
Astfel, se deschide calea discutiilor despre viitoarea relatie intre cele doua parti, relateaza AFP.
"Liderii UE (sunt) de acord sa treaca la a doua faza a discutiilor cu privire la Brexit. Felicitari Theresei May", a anuntat pe Twitter presedintele Consiliului European Donald Tusk.
EU leaders agree to move on to the second phase of #Brexit talks. Congratulations PM @theresa_may- Donald Tusk (@eucopresident) December 15, 2017
Ei au validat "progresele suficiente" realizate in dosarele strict legate de divort - si anume cu privire la situatia cetatenilor expatriati dupa divort, viitorul frontierei dintre Irlanda si provincia britanica Irlanda de Nord si incheierea socotelilor financiare ale Brexitului.
Un oficial european de rang inalt a declarat ca, in urma acestei unde verzi, un proiect de directive de negocieri urmeaza sa fie propus de Comisia Europeana (CE) la 20 decembrie, cu scopul de a se putea incepe in ianuarie aceasta noua faza de discutii.
Primele discutii urmeaza sa vizeze o perioada de tranzitie dupa data efectiva a retragerii britanice, prevazute pe 29 martie 2019.
Negocierea cadrului unui viitor parteneriat comercial - privind perioada de dupa tranzitie - va incepe totusi abia in primavara.
Cei 27 vor adopta noi linii directoare la viitorul lor summit, in martie, se precizeaza in textul adoptat vineri.... mai mult
Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 15:11
Firmele germane prezente pe piata din Marea Britanie sunt decise sa se retraga, pe fondul unor neintelegeri tot mai mari survenite in procesul de negociere Brexit.
Presedintele Camerei de Industrie si Comert din Germania (DHIK), Martin Wansleben, a explicat ca perspectiva unor bariere in relatiile comerciale dintre cele doua parti a dus deja la o limitare a investitiilor facute de firmele germane in Marea Britanie, anunta Daily Sabah.
Intr-o declaratie comuna, seful DHIK si presedintele Camerei de Comert a Marii Britanii au cerut negociatorilor din ambele tabere sa asigure o mai mare claritate in modul in care se vor derula viitoarele realtii comerciale intre cele doua piete.
"Mediul de faceri este foarte ingrijorat de impactul pe care Brexit il va avea", a explicat Wansleben, care a amintit ca separarea ar putea genera un val suplimentar de proceduri birocratice si timpi de asteptare mai mari in efectuarea livrarilor.
"Termenii iesirii Marii Britanii din Uniune sunt neclari. O mare parte din membrii DHIK au anuntat deja retragerea unor investitii din Regatul Unit pe fondul aparitiei unor bariere comerciale in urma Brexitului", a confirmat presedintele Camerei de Comert si Industrie din Germania.
Discutiile pe tema divortului dintre Marea Britanie si blocul comunitar au fost reluate la inceputul acestei saptamani, dar piedicile intalnite in procesul de negociere ramn la fel de mari, tema facturii pe care Regatul Unit trebuie sa o achite UE in caz de separare... mai mult
Marti, 29 August 2017, ora 10:47
Negocierile Brexitului vor incepe asa cum s-a prevazut, saptamana viitoare, a dat asigurari marti seara, la Paris, premierul britanic Theresa May, alaturi de presedintele Emmanuel Macron, care a anuntat "un plan de actiune" comun si "foarte concret" in vederea luptei impotriva terorismului.
Acest din urma subiect a fost discutat, de altfel, pe parcursul serii de cei doi lideri, care au asistat la un meci de fotbal amical intre echipele lor nationale, precedat de un moment de reculegere in memoria victimelor atentatelor de la Londra si Manchester, informeaza AFP.
"Calendarul negocierilor Brexitului este mentinut si ele vor incepe saptamana viitoare", a declarat in gradina Palatului Elysee Theresa May, slabita de esecul in alegerile legislative de saptamana trecuta.
Macron si-a reiterat dorinta ca aceste negocieri "sa inceapa cat mai rapid posibil".
La fel ca ministrul german al Finantelor Wolfgang Schauble, Macron a subliniat ca "usa este in continuare deschisa" ca Regatul Unit sa ramana in Uniunea Europeana (UE), "atat timp cat negocierea Brexitului nu s-a incheiat".
Insa, "odata incepute, este mult mai dificil sa se revina in urma", a adaugat Macron, care a spus ca "respecta vointa poporului britanic".
May, in plina criza dupa esecul in alegeri, abordeaza aceste negocieri dintr-o pozitie fragilizata, in timp ce noul presedinte francez este pe cale sa obtina o larga majoritate absoluta duminica, in al doilea tur al alegerilor legislative.
Intrebata... mai mult
Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 12:24
Seful echipei de negociere a UE, Michel Barnier, vrea ca negocierile pentru Brexit sa inceapa pe 19 iunie, la 11 zile dupa alegerile legislative din Regatul Unit.
Oficialul ar fi discutat aceasta propunere cu lideri ai institutiilor europene de la Bruxelles, saptamana trecuta, relateaza The Guardian. Oficialii UE nu au discutat, insa, aspectele logistice cu Marea Britanie, din cauza disputei in curs cu Guvernul Theresei May, care a blocat o revizuire programata a bugetului Uniunii.
Guvernul britanic a explicat ca, dupa ce a convocat alegeri generale, nu mai poate lua decizii-cheie.
May vrea ca Scotia sa stea in banca ei
Cat despre Scotia, premierul britanic Theresa May a refuzat vineri ca separatistii aflati la putere sa se aseze la masa negocierilor Brexitului.
"In aceste negocieri voi negocia in calitate de premier al Regatului Unit. Vom continua sa discutam si sa lucram cu Guvernul scotian si celelalte administratii regionale, insa in ceea ce-i priveste pe cei care se vor afla la masa negocierilor, algerea de pe 8 iunie este foarte clara, voi fi eu sau Jeremy Corbyn (liderul opozitiei laburiste, n.red.) ", a declarat Theresa May.
Ea a respins astfel o cerere a sefei Guvernului scotian Nicola Sturgeon, care doreste o ramanere a Scotiei in UE sau cel putin pe piata unica europeana, intrucat regiunea s-a pronuntat impotriva Brexitului in timpul referendumului de la 23 iunie 2016.
Sturgeon i-a indemnat pe 14 mai pe scotieni sa voteze pe 8 iunie partidul... mai mult
Vineri, 19 Mai 2017, ora 22:57
Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anuntat ca liderii europeni au aprobat in mod unanim, in cadrul summit-ului special de la Bruxelles, principiile directoare propuse pentru negocierea acordului de Brexit.
"Principiile directoare adoptate in mod unanim. Mandatul ferm si corect din punct de vedere politic al UE27 este pregatit pentru negocierea Brexit-ului", a scris presedintele Consiliului European intr-un mesaj postat pe Twitter.
Liderii europeni au avut nevoie de mai putin de 15 minute pentru a aproba in mod unanim principiile directoare anuntate la finalul lunii martie de Donald Tusk, scriu Reuters si BBC.
Guidelines adopted unanimously. EU27 firm and fair political mandate for the #Brexit talks is ready. #EUCO- Donald Tusk (@eucopresident) 29 aprilie 2017
Oficialii europeni sustin ca votul in sine a durat in jur de un minut si a fost urmat de ropote de aplauze din partea liderilor UE27.
"#EUCO: Unitatea in actiune: UE27 a adoptat in mai putin de 15 minute principiile directoare pentru articolul 50 #Brexit", a scris presedintele Comisiei Europene intr-un mesaj postat pe Twitter.
#EUCO: Unity in action: #EU27 adopt #Article50 Guidelines in less than 15 minutes. #Brexit- Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) 29 aprilie 2017
Aceste principii directoare au fost prezentate intr-o prima varianta la doar doua zile dupa declansarea articolului 50, fiind ulterior finalizate in cadrul reuniunii de joi a Consiliului de Ministri al UE.
Tarile... mai mult
Sambata, 29 Aprilie 2017, ora 15:13
Brexit - Ce prioritati trebuie sa aiba Uniunea Europeana? Vom avea un Brexit abrupt sau lin? Va juca Romania rolul central in prelunigrea negocierilor? Suntem pregatiti de un rol atat de important? Care este viitorul relatiilor UE - Marea Britanie?
Uniunea Europeana (UE) si Marea Britanie se afla la startul negocierilor pentru Brexit dupa ce, luna trecuta, Guvernul de la Londra a notificat formal Consiliul European privind intentia de a parasi UE.
Drept consecinta, Consiliul European va adopta, sambata, prioritatile de negociere ale Uniunii privind Brexit. In acest context, merita sa ne punem urmatoarele intrebari: care trebuie sa fie prioritatile zero de negociere ale Uniunii Europene, la ce tip de Brexit sa ne asteptam - lin sau abrupt - si cum va arata viitorul relatiilor dintre Marea Britanie si UE?
Romania, care va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene in perioada in care ar trebui sa se ratifice acordul privind Brexit, in prima parte a anului 2019, va avea, astfel, un rol deosebit de important in aceste negocieri - o adevarata palma morala fata de politicienii populisti din Marea Britanie care au denigrat Romania ori de cate ori au putut.
Acest rol al tarii noastre ar putea deveni chiar unul crucial daca negocierile, de altfel, de o profunzime complexa, vor necesita mai mult timp decat cel prevazut in Tratatul privind Uniunea Europeana.
Drepturile cetatenilor UE din Marea Britanie - prioritate zero de negociere
Imediat dupa ce au fost... mai mult
Vineri, 28 Aprilie 2017, ora 12:01