Cancelarul german Angela Merkel a declarat duminica seara - in cadrul singurei dezbateri televizate cu principalul sau rival, social-democratul Martin Schulz, inaintea alegerilor din 24 septembrie - ca nu crede ca Turcia va deveni vreodata membra a Uniunii Europene.
"Este clar ca Turcia nu trebuie sa devina stat membru al Uniunii Europene", a declarat ea, adaugand ca intrebarea este cine "va inchide usa" primul, Turcia sau UE.
Merkel a adaugat ca doreste "sa discute cu colegii" din Uniunea Europeana, "pentru a vedea daca putem ajunge la o pozitie comuna pe acest subiect si daca putem pune capat negocierilor de aderare", informeaza DPA, AFP si Reuters.
Negocierile de aderare a Turciei la UE au inceput in 2005, dar de luni de zile se afla intr-un punct mort din cauza evolutiei politice din Ankara, acuzata de o deriva autoritara de catre detractorii presedintelui Recep Tayyip Erdogan.
Oprirea negocierilor presupune o decizie unanima a UE.
La randul sau, Schulz a declarat ca, daca va deveni cancelar, la sfarsitul lunii septembrie va anula negocierile de aderare la UE ale Turciei. "Cand devin cancelar, voi anula negocierile de aderare la UE cu Turcia", a spus el, citat de DPA.
"Niciun cetatean german nu mai poate calatori in siguranta in Turcia", a spus el, referindu-se la arestarea a 12 cetateni germani in ultimele luni, acuzati de implicare in puciul esuat din 2016.
"Indiferent cine va fi viitorul cancelar, pentru a proteja Republica Federala Germania,... mai mult
Luni, 04 Septembrie 2017, ora 00:30
Uniunea Europeana nu intentioneaza sa deschida, in "actualul context", noi capitole de negociere pentru aderarea Turciei, a anuntat Presedintia Consiliului UE.
"In circumstantele actuale, nu este prevazuta deschiderea unor noi capitole de negociere", a anuntat Presedintia slovaca a Consiliului Uniunii Europene, transmite Le Figaro.
Uniunea Europeana a criticat dur actiunile de reprimare aplicate de Administratia Recep Tayyip Erdogan dupa tentativa de lovitura de stat din 15 iulie.
Vezi in imagini tentativa de lovitura de stat din iulie
Citeste si O tara ...citeste mai departe despre "UE nu cedeaza santajului lui Erdogan si anunta ca nu mai este interesata sa negocieze aderarea Turciei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Decembrie 2016, ora 22:25
Oficialii de la Ankara declara ca sunt satui de valul de critici veniti dinspre partenerii europeni si ameninta cu un referendum in care populatia va trebui sa decida soarta negocierilor pentru o posibila aderare a Turciei la blocul comunitar.
Anuntul a fost facut de ministrul de Externe Mevlut Cavusoglu, care a calificat atitudinea liderilor europeni drept "ipocrita si aroganta", dupa recenta vizita a omologului sau german, Frank Walter Steinmeier, anunta Hurriyet Daily News.
"In fiecare zi, un ministrul de Externe din UE vine si zice: Haideti sa renuntam la Turcia, sa ii dam afara de la negocieri, sa ii dam afara din NATO. Nu meritam un astfel de tratament. Vom cere populatiei sa decida in aceasta privinta", a anuntat Cavusoglu.
"Ne-am saturat de o atitudine care umileste Turcia", a mai declarat oficialul turc.
Reactia lui Cavusoglu a fost declansata si de refuzul voalat dat de Germania in privinta extradarii a 4.500 de persoane acuzate de autoritatile de la Ankara de a face parte din gruparea terorista PKK.
Germania prelucreaza fiecare dosar in parte, a replicat Steinmaeier, pus in fata presiunii exercitate de gazda sa.
Vizita la Ankara a ministrului german a avut ca scop detensionarea relatiilor dintre Turcia si Germania, in urma schimburilor acide de replici din ultimele luni, dar Steinmeier s-a vazut nevoit sa recunoasca faptul ca discutiile cu interlocutorul sau "nu au fost usoare", cele doua parti avand "opinii divergente".
Pe de alta parte,... mai mult
Miercuri, 16 Noiembrie 2016, ora 10:58
Ministrul turc de externe avertizeaza Occidentul ca a facut greseli importante in relatia cu tara sa si risca sa piarda parteneriatul cu Turcia din propria vina, nu din cauza Rusiei sau a Chinei.
"Din nefericire, Europa a facut cateva greseli serioase. Noi am muncit din rasputeri in ultimii 15 ani pentru a indeplini conditiile de aderare. Nu ne-am plans de acestea, doar am muncit pentru a le indeplini.
Acum, doua treimi din populatia tarii sustine ca ar trebui sa renuntam la negocierile cu UE. Nu reluam legaturile cu Moscova pentru a transmite un mesaj in Vest.
Daca Occidentul va pierde vreodata Turcia ca partener, nu va fi din cauza relatiilor noastre cu Rusia, China sau cu lumea islamica, ci din cauza sa", avertizeaza avertizeaza ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, citat de Reuters.
Oficialii de la Ankara transmit astfel un semnal puternic liderilor politici din Uniunea Europeana, avertizandu-i ca pot pierde Turcia ca partener din cauza negocierile greoaie pentru aderarea tarii la blocul comunitar si a reactiilor avute dupa lovitura de stat esuata din luna iulie.
Dupa declansarea represaliilor impotriva pucistilor care au incercat sa rastoarne regimul Erdogan, Occidentul si-a exprimat nelinistea cu privire la nerespectarea drepturilor omului de catre actuala putere de la Ankara.
In acelasi timp, reluarea legaturilor apropiate dintre Ankara si Moscova este privita cu suspiciune de catre Washington si Bruxelles, detensionarea relatiilor dintre... mai mult
Joi, 11 August 2016, ora 12:26
Liderii europeni si seful guvernului de la Ankara au ajuns la un acord privind limitarea traversarilor ilegale a frontierei cu UE de catre refugiatii sirieni si irakieni ajunsi in Turcia.
Intelegerea este considerata un moment de cotitura in gestionarea crizei refugiatilor care a lovit UE, numai in acest an tarile europene asteptand sa primeasca un numar de 1,5 milioane de imigranti. Cu toate acestea, ajutorul Turciei nu vine cu un pret mic, remarca reporterii agentiei Reuters.
Sustinere financiara
Un compromis pare sa fi fost atins in ceea ce priveste suma pe care oficialii de la Ankara au solicitat-o pentru a imbunatati conditiile de trai pentru cele 2,2 milioane de refugiati ajunsi in tara.
Premierul turc Ahmet Davutoglu a acceptat ca suma totala inaintata de organismele de la Bruxelles in acest program sa fie de 3 miliarde de euro, desi initial Ankara solicitase o contributie anuala din partea UE in acest cuantum.
Banii vor trebui platiti in cursul urmatorilor doi ani, dar cum presedintele francez Francois Hollande a mentionat ca vor fi transe multiple de plata, pe masura ce Ankara atinge unele puncte stabilite in program, multi analisti se intreaba daca acesta va fi cu adevarat costul final al intelegerii dintre UE si Turcia.
"Pe masura ce Turcia face eforturi mai mari de a prelua refugiatii este rezonabil ca aceasta tara sa fie ajutata financiar de Europa pentru a integra imigrantii care nu vor mai ajunge in UE", a specificat Hollande.... mai mult
Luni, 30 Noiembrie 2015, ora 11:34
Opt lideri politici si analisti europeni pun pe tapet relatia Turciei cu Uniunea Europeana, cu doar opt luni inaintea summitului G-20, care va fi organizat la mijocul lunii noiembrie in Antalya.
Fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari, fostul ministru de Externe al Italiei Emma Bonino si Albert Rohan, fost delegat ONU pentru problema regiunii Kosovo, la fel ca alti 5 oficiali si analisti in intreaga Europa privesc cu ingrijorare la racirea treptata a relatiilor dintre Bruxelles si Ankara.
"Nicicand nu au avut Turcia si Uniunea Europeana mai multa nevoie una de cealalta si, cu toate acestea, nicicand nu au fost mai distante", observa cei opt semnatari ai unei analize publicata pe portalul Project Syndicate.
Ultimii 10 ani
Summitul G-20 din toamna anului acesta vine intr-un moment delicat pentru Turcia.
Doua cutremure geopolitice din imediata vecinatate creeaza o zona de instabilitate in jurul tarii: inclestarea dintre Occident si Rusia pe tema conflictului din Ucraina si pericolul redefinirii granitelor stabilite in Orientul Mijlociu prin acordul Sykes-Picot din cadrul Tratatului de la Versailles, din 1916.
Imaginea Turciei de acum contrasteaza puternic cu cea de acum 10 ani, cand Recep Tayyip Erdogan se instala la putere.
Pe atunci, Turcia reprezenta un model economic si democratic pentru vecinii din regiune, dar astazi se confrunta cu un grad ridicat de autoritarism, o crestere economica neimpresionanta si dezechilibre puternice in mentinerea... mai mult
Luni, 16 Martie 2015, ora 12:03
Uniunea Europeana a decis sa deschida, marti, un nou capitol in negocierile de aderare cu Turcia, dupa trei ani de blocaj, a anuntat presedintia lituaniana a UE.
Urmand recomandarile Comisiei Europene, ministrii UE pentru Afaceri Europene, reuniti la Luxemburg, au dat unda verde deschiderii, la 5 noiembrie, a unui nou capitol de negocieri.
Decizia oficiala de deschidere a unui nou capitol de negocieri cu Ankara a fost luata in iunie, dar a fost amanata, mai ales la presiunea germana, din cauza reprimarii, de catre autoritatile turce, a manifestatiilor din piata Taksim din Istanbul.
In raportul sau de saptamana trecuta, Comisia Europeana a denuntat o folosire excesiva a fortei de catre politie in aceasta represiune, dar a salutat pasul important al Turciei in materie de democratie.
Oficial candidata din 1999, Turcia a esuat pana in prezent in a progresa in negocierile de aderare care se lovesc de rezervele Parisului si Berlinului cu privire la intrarea in UE a unei mari tari musulmane si in absenta unei reglementari cu Ciprul privind partea de nord a insulei, ocupate din 1974 de trupele turce.
Din cele 35 de capitole de negocieri, 13 au fost deschise si doar unul a fost inchis. UE conditioneaza deblocarea suplimentara a discutiilor de recunoasterea de catre Ankara a Republicii Cipru, una dintre cele 28 de tari membre UE. mai mult
Marti, 22 Octombrie 2013, ora 14:43
Guvernul german a condamnat actiunile de reprimare din Piata Taksim, catalogandu-le drept "un semnal negativ" pentru Turcia si pentru Europa si sugerand ca ar putea fi afectate negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeana.
"Imaginile din Piata Taksim sunt deranjante. Prin masurile luate, Guvernul turc a transmis un semnal negativ, atat pe plan intern, cat si spre Europa", a declarat ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, potrivit AFP.
"Principiile democratiei trebuie respectate. Guvernul german spera ca vor fi posibile negocieri constructive", a adaugat el.
Conform altui oficial guvernamental german, Berlinul este din ce in ce mai sceptic in legatura cu posibilitatea deschiderii unui nou capitol in negocierile cu Turcia pentru aderarea la Uniunea Europeana. mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 09:29
Negocierile dintre dintre oficialii turci si cei ai Uniunii Europene privind aderarea tarii sunt, momentan, "practic blocate", a declarat Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, care a mentionat insa ca discutiile vor continua.
"Recunosc faptul ca negocierile cu Turcia privind largirea Uniunii Europene sunt aproape blocate", a spus Van Rompuy, miercuri. Disputa dintre Turcia si Cipru, stat care detine presedentia Uniunii in acest semestru, este principalul vinovat pentru situatie, scrie AFP.
Statul turc nu recunoaste partea greceasca a insulei divizate, Republica Cipru, dupa ce, in 1974, trupele turcesti au ocupat partea de nord a zonei. Ca urmare, Turcia boicoteaza inca din 1 iulie, cand Cipru a preluat presedentia Uniunii, toate reuniunile la nivel inalt.
Negocierile de aderare ale Turciei in Uniunea Europeana au inceput in 2005, iar situatia actuala atarna greu in cadrul discutiilor. Van Rompuy urmeaza sa viziteze din nou Turcia la inceputul anului viitor, iar pana atunci va mentine un contact structurat si intens.
Extinderea Uniunii Europene continua, in ciuda crizei economice. "Procesul de extindere continua", mai ales in zona balcanica, a spus Van Rompuy, care a adaugat ca "toate tarile spera sa ajunga in Uniunea Europeana intr-o zi". mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2012, ora 12:51