In cazul in care ai unul sau mai multe credite si nu le mai poti plati din cauza ca a aparut o cheltuiala mare imprevizibila, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa nu mai amani discutia cu banca. Cu cat vorbesti cu creditorul mai repede, cu atat este mai bine pentru tine.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce trebuie sa faci inainte de a discuta cu banca despre o posibila reesalonare sau intrarea intr-o perioada de gratie.
Dar, nu suna imediat la banca. Mai intai aduna-ti toate actele necesare, de la contractele cu banca pana la facturi pentru a avea o idee de ansamblu asupra problemei. Apoi fa-ti un calcul legat de cat ai putea sa platesti bancii in lunile urmatoare.
Pentru a face acest lucru va trebui sa iti calculezi noile cheltuieli. Nu incerca sa scapi cat mai repede de marile cheltuieli care au aparut imprevizibil pentru ca te-ar putea ingropa in datorii si mai mari, mai ales daca iti neglijezi cheltuielile necesare lunare.
De abia dupa ce ai aceste lucruri puse in regula poti suna la banca pentru a-ti expune problema si a discuta o posibila reesalonare sau chiar pasuire, daca ai in contract aceasta optiune de "perioada de gratie".
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Ce trebuie sa stie copiii pentru o mai buna educatie financiara
Cum sa platesti folosind telefonul
Cum stii ca ai contul bancar protejat ...citeste mai departe despre "Cum te pregatesti pentru negocierea cu... mai mult
Marti, 29 Iunie 2021, ora 08:30
Premierul Florin Citu si mai multi ministri au, miercuri, la Bruxelles, intrevederi cu oficialii europeni pentru negocierea proiectelor din Planul National de Redresare si Rezilienta.
Potrivit programului transmis de Guvern, de la ora locala 14.00, premierul Florin Citu are o intalnire cu Adina Valean, comisar european pentru transporturi.
De altfel, premierul a anuntat ca proiectele de infrastructura sunt prioritare in PNRR, urmarindu-se rezolvarea mai multor probleme.
De la ora 16.00, Florin Citu se va intalni cu Margrethe Vestager, vicepresedinte executiv al Comisiei Europene, iar de la ora 17.00, cu Valdis Dombrovskis, vicepresedinte executiv al Comisiei Europene.
Planul trebuie depus pana la finalul lunii.
Marti seara, Florin Citu a avut o cina de lucru cu presedintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, la finalul careia ambii au anuntat ca discutia a fost "constructiva".
"Progrese bune in ceea ce priveste reformele", a transmis Ursula Von Der Leyen, la finalul intrvederii.
Premierul Florin Citu a explicat, marti, intr-o conferinta de presa, ca merge la Bruxelles pentru a oferi asigurari partenerilor europeni ca Guvernul este unul care va face reforme.
Seful Executivului a adaugat ca mesajul va fi unul clar si anume ca Romania are anumite prioritati pe care le vrea incluse in Programul National de Redresare si Rezilienta.
Proiectele care nu vor putea fi finantate prin PNRR, vor fi finantate prin fonduri europene, iar daca nu e posibila... mai mult
Miercuri, 12 Mai 2021, ora 07:21
Presedintele interimar al PNL Timis, Alin Nica, a declarat, luni seara, ca a decis impreuna cu primarul ales al Timisoarei, Dominic Fritz, sustinut de Alianta USR PLUS, prelungirea perioadei de negociere pentru "o intelegere" privind semnarea unui protocol administrativ de sustinere a proiectelor judetului si ale Timisoarei.
Potrivit declaratiilor celor doi parteneri politici de dupa alegerile locale, ei vor sa parafeze o intelegere "despre majoritati stabile si asumate" in administratiile judeteana si locala din Timisoara.
"Am avut mai multe conversatii cu Dominic Fritz in ultimele zile. Am decis impreuna sa prelungim perioada de negociere in speranta ca vom ajunge la o intelegere intre PNL si USR PLUS despre majoritati stabile si asumate atat in Consiliul Judetean, cat si in Consiliul Local Timisoara. Suntem constienti de responsabilitatea mare cu care timisorenii si timisenii ne-au incredintat in 27 septembrie si hotarati sa transformam Timisoara si Timisul, impreuna", a declarat Alin Nica intr-o postare pe facebook.
Un mesaj identic a transmis si Dominic Fritz pe Facebook.
Protocolul care trebuia semnat joia trecuta a intrat in impas.
Dominic Fritz a anuntat dupa esuarea semnarii protocolului ca le da termen liberalilor timiseni pana luni sa se decida daca vor sa formeze impreuna cu Alianta USR PLUS o majoritate in forurile legislative local si judetean, parafata prin semnarea unui parteneriat administrativ, in cazul unui raspuns negativ, edilul ales... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 22:10
Premierul britanic Boris Johnson i-a spus miercuri presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ca este dezamagit ca nu au avut loc mai multe progrese in negocierile comerciale referitoare la Brexit, a anuntat biroul acestuia, transmite Reuters.
"Premierul a notat dorinta unui acord, dar si-a exprimat dezamagirea ca nu au avut loc progrese mai multe in ultimele doua saptamani", potrivit unui comunicat al biroului lui Boris Johnson.
Seful guvernului de la Londra a purtat miercuri o discutie telefonica cu von Der Leyen si cu Charles Michel, presedintele Consiliului European.
"Premierul a mai spus ca a asteptat cu interes sa afle rezultatul Consiliului European si ca va reflecta inainte de a stabili pasii urmatori ai Marii Britanii, in contextul declaratiei sale din 7 septembrie.
Johnson a afirmat pe 7 septembrie ca este nevoie ca Marea Britanie si UE sa ajunga la un acord comercial referitor la Brexit pana la Consiliul European din 15 octombrie, pentru ca acesta sa poata intra in vigoare pana la sfarsitul anului. ...citeste mai departe despre "Negocierile pentru acordul comercial dintre UE si Marea Britanie. Boris Johnson, "dezamagit" ca nu au avut loc progrese" pe Ziare.com mai mult
Joi, 15 Octombrie 2020, ora 08:49
Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a decis sa retraga Statele Unite de la negocierile cu oficialii Uniunii Europene referitore la taxarea servicilor digitale, dupa ce nu au reusit sa obtina niciun fel de progres, a declarat miercuri reprezentantul american pentru Comert, Robert Lighthizer, citat de Reuters.
Lighthizer le-a spus parlamentarilor din SUA ca el inca crede ca este necesar un regim international pentru impozite, dar ca discutiile cu tarile europene nu s-au dovedit fructuoase.
"Nu faceam niciun progres, iar secretarul a luat decizia ca ... mai degraba decat sa esueze de la sine, mai bine sa spunem ca nu mai suntem implicati in negocieri", a spus el in timpul unei audieri in comisia pentru fiscalitate.
Un purtator de cuvant al Trezoreriei nu a dorit sa comenteze.
Comentariile lui Lighthizer marcheaza prima confirmare oficiala a unei informatii publicate anterior de publicatia Financial Times, potrivit careia Mnuchin a cerut suspendarea discutiilor, intr-o scrisoare din 12 iunie adresata unor oficiali de top din Franta, Spania, Marea Britanie si Italia.
Lighthizer a lansat in aceasta luna investigatii pentru a determina daca taxele pe servicii digitale care sunt adoptate sau luate in considerare de 10 tari - Austria, Brazilia, Republica Ceha, Uniunea Europeana, India, Indonezia, Italia, Spania, Turcia si Marea Britanie - reprezinta practici comerciale neloiale. Daca se va constata acest lucru, guvernul SUA ar putea impune noi tarife.... mai mult
Joi, 18 Iunie 2020, ora 06:51
Agentiile spatiale ale Rusiei si Statelor Unite, Roscosmos respectiv NASA, au demarat negocieri in vederea unui schimb de locuri la bordul capsulelor lor spatiale, pentru ca echipajele de astronauti rusi si americani sa poata zbura alternativ spre Statia Spatiala Internationala (ISS) folosind vehicule construite de ambele tari.
"In acest moment, Roscosmos si NASA poarta convorbiri pentru un schimb de locuri pentru lansarile spatiale spre ISS (...), astfel incat cosmonautii rusi sa poata zbura cu navele americane, iar astronautii americani la bordul capsulelor noastre", a declarat un reprezentant al agentiei ruse, cu prilejul sarbatoririi a 65 de ani de la infiintarea cosmodromului de la Baikonur, construit in stepa kazaha, relateaza marti EFE.
Delegatul Roscosmos in Kazahstan, Anatoli Krasnikov, s-a referit "la aparitia unui nou mijloc de transport" spatial ce creeaza "necesitatea urgenta ca echipajele care zboara spre ISS sa stie cum sa opereze ambele sisteme de transport", potrivit unui comunicat difuzat de agentia Interfax.
Oficialul rus s-a referit la andocarea cu succes la ISS reusita weekendul trecut de capsula Crew Dragon, dezvoltata de compania privata americana SpaceX, avand la bord doi astronauti de la NASA.
Aceasta a fost prima lansare cu echipaj uman de pe teritoriul american, la bordul unei rachete americane si a unei capsule americane, de dupa anul 2011, cand NASA a suspendat programul navetelor spatiale. Misiunea a marcat, totodata, debutul... mai mult
Marti, 02 Iunie 2020, ora 15:59
Premierul britanic Boris Johnson va participa personal pe 1 iunie la urmatoarea runda de negocieri privind incheierea unui acord post-Brexit cu Uniunea Europeana, pentru a incerca iesirea din impasul in care se afla aceste tratative, a anuntat miercuri negociatorul sef britanic David Frost, potrivit AFP.
Ultima runda de discutii intre Londra si Bruxelles s-a incheiat pe 15 mai fara progrese majore, iar cele doua parti se afla sub presiunea timpului, intrucat o eventuala extindere a perioadei de tranzitie post-Brexit trebuie solicitata inainte de 1 iulie.
Insa guvernul condus de Boris Johnson exclude orice prelungire a acestei perioade in care Regatul Unit aplica regulile UE si care se incheie pe 31 decembrie, chiar si cu riscul unui "no-deal". Daca pana la aceasta data nu se va incheia un acord si Londra nu-si schimba pozitia privind extinderea tranzitiei, relatiile economice dintre UE si Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC).
"Politica guvernului este ca nu vom extinde perioada de tranzitie" si aceasta este o pozitie "ferma", a insistat miercuri David Frost. "Am acordat mereu multa importanta libertatii economice si politice la finele acestui an si evitarii unor plati importante catre bugetul european (...) Si desigur, acesta se va realiza punand capat perioadei de tranzitie la sfarsitul anului", a adaugat oficialul britanic.
Declaratia sa survine dupa ce negociatorul sef european Michel Barnier s-a declarat deschis... mai mult
Miercuri, 27 Mai 2020, ora 20:25
Negociatorul-sef al Uniunii Europene pentru Brexit, francezul Michel Barnier, prezinta luni liniile directoare ale statelor membre ale UE pentru iminenta negociere cu Londra pe tema relatiei dintre Regatul Unit si blocul comunitar dupa incheierea perioadei de tranzitie de 11 luni, a relatat EFE.
Abia trecute 48 de ore de cand Regatul Unit a incetat sa mai fie membru al blocului comunitar, dupa 47 de ani, si in perspectiva acestui prim pas al erei post-Brexit, Barnier a avertizat intr-o postare pe Twitter ca "ii este clar un lucru: pe primul loc este interesul UE, al fiecarui stat membru si al tuturor cetatenilor" europeni.
Dupa prezentarea proiectului cu privire la planul de negociere, acesta trebuie aprobat de catre tari la nivel tehnic in cadrul unui Consiliu pentru Afaceri Generale care ar urma sa aiba loc la 25 februarie. Din acel moment, negocierile pot demara in mod oficial.
Barnier a gestionat - impreuna cu luxemburghezul Jean-Claude Juncker, pe cand acesta se afla la conducerea Comisiei Europene - negocierile cu Londra pentru a stabili conditiile acordului de iesire si cele ale perioadei de tranzitie care se incheie, in teorie, la 31 decembrie 2020.
Francezul, care o va avea ca "numar doi" pe spanioloaica Clara Martinez Alberola, fosta sefa de cabinet a lui Juncker, va continua sa conduca ceea ce se prefigureaza a fi cea mai complicata negociere din istoria Uniunii Europene, avand-o in fruntea executivului comunitar pe nemtoaica Ursula von der Leyen.... mai mult
Luni, 03 Februarie 2020, ora 08:32
Boris Johnson vrea sa recurga la amenintarea impunerii unor suprataxe mari in negocierile comerciale cu Uniunea Europeana (UE), Statele Unite si alte tari, cu scopul de a exercita presiuni asupra acestora sa incheie acorduri cu Marea Britanie.
Potrivit The Times, citat de Reuters, liderul britanic a discutat cu ministrii sai saptamana aceasta despre posibilitatea folosirii taxelor vamale ca "parghie" in accelerarea negocierilor comerciale.
Johnson vizeaza impunerea unor taxe vamale de 30% anumitor tipuri de branzeturi importate din Franta si de 10% automobilelor importate din Germania, dezvaluie The Times.
In cadrul unei reuniuni, joi, pe tema strategiei iesirii din Uniunea Europeana, membrii Guvernului au convenit ca eventuale taxe vamale sa faca obiectul unor consultari, scrie ziarul.
Ei au convenit, de asemenea, ca Japonia, Statele Unite, Australia si Noua Zeelanda sa faca parte dintre tarile cu care negocierile sunt considerate prioritare.
Boris Johnson urmeaza sa-si prezinte la inceputul lui februarie planul cu privire la negocierile comericale, potrivit The Times, care citeaza reprezentanti europeni de la Bruxelles.
Premierul conservator insista in a exclude o prelungire a perioadei de tranzitie post-Brexit dupa 31 decembrie 2020.
Bruxellesul considera imposibil sa se ajunga la un acord comercial cu Londra pana la sfarsitul anului.
Marea Britanie urmeaza sa devina tara care paraseste Uniunea vineri, la ora locala 23.00 (sambata, 1 februarie,... mai mult
Sambata, 25 Ianuarie 2020, ora 16:29