Olanda are in sfarsit un nou guvern, dupa alegerile legislative care s-au desfasurat la jumatatea lunii martie, iar prim-ministrul liberal Mark Rutte se pare ca are o pozitie ceva mai flexibila in ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen.
Surse de la Haga au declarat, pentru Ziare.com, ca "noua coalitie de guvernare din Olanda este constienta de blocajul creat in ceea ce priveste extinderea Schengen cu Romania si Bulgaria si doreste sa faca eforturi pentru gasirea unei solutii".
In schimb, insa, olandezii pun ca principala conditie rezultate concrete in ce priveste lupta anticoruptie la nivel inalt.
"Olanda asteapta rezultate concrete din partea Romaniei in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, principalul motiv pentru care autoritatile de la Haga au fost sceptice fata de extiderea Schengen spre Est", ne-au mai spus sursele citate.
Lunile care urmeaza vor fi importante in stabilirea strategiei noului Cabinet olandez in aceasta chestiune.
La sfarsitul lunii septembrie, Comisia Europeana a cerut oficial Consiliului si Parlamentului European sa ia masurile necesare pentru ca Romania si Bulgaria sa devina membre ale Spatiului Schengen.
"Este deja demult timpul ca Bulgaria si Romania sa devina membri pe deplin ai Schengen. Bulgaria si Romania au demonstrat ca pot apara granitele externe ale UE, astfel ca ar trebui sa devina membri ai spatiului de libera circulatie", arata Comisia Europeana.
Chiar daca aceasta... mai mult
Luni, 09 Octombrie 2017, ora 13:35
Cota de refugiati stabilita de Comisia Europeana pentru Romania si Bulgaria va face obiectul unor noi negocieri discrete intre guvernele celor doua tari si reprezentantii UE.
Conform publicatiei EUObserver, oficiali din cadrul cabinetului de la Sofia sustin ca exista o intelegere intre premierii Victor Ponta si Boiko Borisov de a conditiona primirea imigrantilor, distribuiti prin planul CE, de accederea celor doua state in spatiul Schengen.
Schengen in schimbul imigrantilor
"Bulgaria si Romania au o pozitie diferita fata de semnatarele acordului de la Visegrad.
Premierii Ponta si Borisov au vorbit recent la telefon si au stabilit sa ceara in comun accederea tarilor in spatiul Schengen in schimbul primirii refugiatilor", a dezvaluit vicepremierul bulgar Meglena Kuneva.
Pe de alta parte, grupul V4 format din Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia se arata prea putin dispus sa acorde azil unui numar suplimentar de refugiati redistribuiti recent prin programul cotei de solidaritate conceput de Comisia Europeana.
"Noi sustinem cotele obligatorii. Nu vrem ca est-europenii sa para lipsiti de umanitate, pentru ca de fapt despre asta e vorba", a explicat Meglena Kuneva.
In acelasi timp, vicepremierul Bulgariei a explicat ca acceptarea conceptului de cota obligatorie nu inseamna ca Sofia nu va negocia in continuare numarul de imigranti pe care il va primi.
In mai, in timpul aplicarii altei scheme de redistribuire a imigrantilor, Bulgaria a acceptat sa preia 500... mai mult
Luni, 14 Septembrie 2015, ora 10:00
1Impotrivirea germana deschisa fata de aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen a cazut ca o bomba in capul politicienilor romani aflati in batalie pe un noian de teme, mai toate insa de falsa importanta si mai niciuna de fond, adica dintre acelea de interes real pentru tara, cum ar fi in primul rand cele vizand dezvoltarea economica. Printre temele de falsa importanta se afla la loc de frunte si aderarea la spatiul Schengen!
Presedintele Basescu si tabara politica a domniei sale, incluzand servicii secrete si o parte insemnata din sistemul judiciar, incearca sa prezinte aderarea la spatiul Schengen ca un obiectiv de ordin national si sa utilizeze acest lucru pentru a determina tabara adversa, tocmai in numele unui asemenea obiectiv, sa accepte a face ceea ce acesteia nu-i convine: ramanerea puterii judiciare in actualele maini, influentarea politicii guvernamentale prin manevrarea mecanismului de indepartare la semnal politico-judiciar a asa-zisilor "ministri penali", controlarea parlamentului prin manevrarea politico-judiciara similara a mecanismului incompatibilitatilor parlamentare.
Dl Basescu a spus fara ocolisuri ca toate acestea - care, intr-o forma sau alta, si-au gasit loc in raportul MCV ca un fel de cerinte din partea Comisiei de la Bruxelles - ar trebui indeplinite urgent pentru realizarea obiectivului primirii in Schengen. Cu alte cuvinte, sa facem frumos in aceste privinte pentru ca numai asa am putea spera ca vom fi acceptati in Schengen!... mai mult
Vineri, 22 Martie 2013, ora 15:17
Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, e declarat, joi, ca este dezamagit de amanarea luarii unei decizii in cazul aderarii Romaniei la Schengen si a apreciat ca aceasta hotarare a fost luata pe "criterii absolut arbitrare", relateaza Mediafax."Eu personal am fost implicat direct in aceste negocieri si sunt extrem de dezamagit. Nu numai ca am investit peste un miliard de euro, nu numai ca am depus eforturi sa avem granite foarte bine pazite din punct de vedere tehnic, am investit inclusiv la nivelul oamenilor implicati in proces si acum constatam ca pe niste criterii absolut arbitrare suntem pur si simplu amanati pana cel mai probabil in luna februarie", a afirmat Leonard Orban.
El a spus, intrebat cine este vinovat de amanarea deciziei, ca "sunt multe lucruri care nu functioneaza suficient de bine".
"E anormal sa lasam asemenea decizii, sa incalcam reguli care exista in tratatele UE si nu numai in tratatul de aderare al Romaniei si Bulgariei la UE, sa le lasam la nivelul arbitrariului, subiectivismului si sa primeze considerente uneori electorale", a adaugat ministrul Afacerilor Europene.
Leonard Orban a mai aratat ca largirea spatiului Schengen ar putea fi amanata daca se va intampla ceva puternic negativ in cadrul UE.
"Uitati-va la evolutiile din UE, la incertitudinea care planeaza asupra zonei euro. Daca se intampla ceva puternic negativ, va dati seama ca largirea spatiului Schengen va fi scoasa de pe agenda comunitara. Sper sa putem adera cat mai devreme... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 20:51
Amanarea deciziei privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, din cauza opozitiei Olandei si Finlandei, este relatata pe larg de numeroase publicatii internationale, care merg de la prezentarea informatiei pana la a considera aceasta masura o "veste buna" pentru romani si bulgari, conform Mediafax.Amanarea deciziei privind aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, motivata partial de opozitia Olandei, ar trebui sa ii bucure pe locuitorii acestor tari, apreciaza cotidianul olandez De Volkskrant, argumentand ca acest refuz ii va incuraja sa lupte si mai mult impotriva coruptiei si criminalitatii organizate.
"Rareori romanii si bulgarii primesc vesti bune, totusi, la 22 septembrie au primit. Consiliul de ministii al UE a decis sa amane pe o perioada nedeterminata decizia privind intrarea Romaniei si Bulgariei in zona Schengen de libera circulatie", scrie cotidianul olandez.
Acesta adauga ca nu este prima data cand Haga isi asuma o misiune ingrata la Bruxelles in locul altor tari membre, Olanda blocand deja aderarea Serbiei la UE din cauza refuzului Belgradului de a colabora la arestarea criminalilor de razboi.
"In cazul Romaniei si Bulgariei (...) trebuie intervenit acum ori niciodata. Odata ce cele doua state membre, cele mai sarace din UE, vor castiga batalia, ele vor inceta sa mai asculte Bruxelles-ul", adauga cotidianul.
"Pentru ca aceste tari vor sa mearga inainte nu inseamna ca nu trebuie sa fim atenti la continut. Nu putem sa inchidem ochii cu privire... mai mult
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 20:45
Guvernul olandez a cerut o perioada de proba de cel putin un an pentru a se asigura ca Romania si Bulagria sunt capabile sa lupte cu coruptia si sa asigure un control real al fronterelor lor, inainte de a li se permite aderarea la spatiul Schengen, potrivt AFP citat de Mediafax. "Este inca prea devreme pentru a lua o decizie (privind aderarea celor doua tari), si va dura fara indoiala o perioada, inainte ca noi sa fim in masura sa facem acest lucru", a avertizat ministrul Imigratiei Gerd Leers, la o zi de la un vot al Parlamentului European in favoarea aderarii rapide a Bucurestiului si Sofiei, membre UE din 2007.
Decizia de integrare a oricarui membru nou in spatiul Schengen necesita unanimitate.
Trei tari din cadrul UE, Marea Britanie, Irlanda si Ciprul, nu se afla in acest spatiu, la care au aderat in schimb Elvetia, Norvegia, Islanda si Lichtenstein, care nu sunt membre ale Uniunii Europene.
Leers a explicat pozitia Guvernului sau omologilor sai europeni in cursul unei reuniuni la Luxemburg.
Rezervele Olandei sunt impartasite de Franta, Germania, Suedia, Finlanda si Danemarca.
Ele se refera la capacitatea celor doua candidate de a lupta impotriva coruptiei care submineaza, in opinia lor, aptitudinea acestora de a combate crima organizata si de a asigura un control real la frontiere impotriva imigratiei ilegale si traficantilor.
"Germania vrea sa se asigure ca situatia in cele doua tari se normalizeaza si se amelioreaza, mai ales in ceea ce priveste coruptia,... mai mult
Joi, 09 Iunie 2011, ora 15:51
Romania si Bulgaria intentioneaza sa acceada la zona euro in 2015, insa care sunt sansele sa se intample acest lucru, avand in vedere experienta negativa a Greciei?Cand Grecia a reusit sa intre in zona euro, atat Romania, cat si Bulgaria au vazut o raza de speranta: era posibil ca o tara sa fie parte a acestei zone, desi era ortodoxa, balcanica si imperfecta.Insa, momentul adevarului a venit. Grecia, ca si cele doua tari, era mult prea putin dezvoltata pentru a face fata economiei din zona euro, cred analistii internationali, iar acest lucru a fost demonstrat odata cu aparitia problemelor financiare ale tarii. Bulgaria, in mod deosebit, a avut de suferit. Nu era doar o problema legata de euro, ci i-a blocat, la propriu, granita. Fermierii protestatari din Grecia au blocat granita Bulgariei cu tractoare, cerand subventii mai mari. Astfel, libera miscare a oamenilor si bunurilor a fost intrerupta total, iar tirurile au fost nevoite sa astepte zile intregi pentru a putea pleca mai departe spre Atena. In urma acestei miscari de strada, firmele din Bulgaria au inregistrat pierderi de milioane de euro, iar Sofia a amenintat ca isi va cauta dreptatea in tribunal, dupa ce negocierile pe care le-a purtat chiar premierul bulgar, Boyko Borisov, au dat gres. Pentru Bulgaria, intr-o masura mai mare chiar decat pentru Romania, adoptarea euro este prioritatea Guvernului, atat premierul, cat si ministrul Finantelor, Simeon Dyankov, fost oficial in Banca Mondiala, spunand ca ar trebui... mai mult
Luni, 01 Martie 2010, ora 15:11