Posta Romana a acumulat in perioada 2009-2012 pierderi de 532,9 milioane de lei, desi in fiecare an bugetul, aprobat printr-un act normativ, a fost construit pe profit, potrivit datelor operatorului national postal.
Ultimul an in care compania a obtinut profit a fost 2008, cand rezultatul brut a fost pozitiv, dar de zece ori mai redus decat estimarea din buget.
In anul 2008, Posta Romana si-a propus un venituri totale de 1,467 miliarde de lei si a realizat 1,459 miliarde de lei. La capitolul cheltuieli totale, cifra finala a fost cu 2,24% mai mare decat nivelul estimat de 1,423 miliarde de lei. Bugetul a fost aprobat prin ordin al ministrului Comunicatiilor de atunci, Karoly Borbely.
In privinta rezultatului brut, compania a incheiat anul 2008 cu un castig de 4,56 milioane de lei, comparativ cu estimarea de 44,2 milioane de lei.
Un an mai tarziu, bugetul aprobat de Guvernul Boc a fost construit pe un profit brut de 4,88 milioane de lei, la venituri totale de 1,544 miliarde de lei, dar cifrele finale disponibile pe Ministerul Finantelor Publice arata ca operatorul postal a raportat pierderi brute de 181,5 milioane de lei, la venituri totale de 1,5 miliarde de lei.
Pe de alta parte, cheltuielile totale au depasit cu 9,3% propunerea din buget si au atins 1,682 miliarde de lei.
Declinul Postei continua si in anul 2010, cand rezultatul brut trebuia sa fie zero, dar compania a consemnat pierderi brute de 120,99 milioane de lei, la venituri totale care s-au situat... mai mult
Vineri, 31 Mai 2013, ora 08:45
Daniel Neagoe, fostul director general al Postei Romane, transmite, printr-un comunicat remis NewsIn, ca ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, si premierul Victor Ponta, "distrug credibilitatea" companiei, "scazand probabil cu buna stiinta valoarea de piata a acesteia".
"Am constatat cu profunda nemultumire faptul ca ministrul Dan Nica, ajutat si de premierul Victor Ponta distrug, in aceste zile, credibilitatea Companiei Posta Romana, scazand probabil cu buna stiinta valoarea de piata a acesteia. Este inadmisibil ca inaintea unei posibile privatizari, ministrul comunicatiilor sa prezinte intr-o lumina extrem de defavorabila Posta Romana, desi cunoaste foarte bine cate eforturi s-au facut in ultimii ani pentru a o readuce la parametri optimi", sustine fostul director al companiei.
In opinia sa, "este aproape de necrezut" ca Dan Nica incearca "sa arunce toate problemele companiei" pe seama managementului din care a facut parte, "desi datele si cifrele arata clar ca abuzurile din Posta Romana au fost produse de conducerea aferenta guvernarii Tariceanu".
"Compania Nationala Posta Romana a avut, incepand din luna august 2011, profit operational si a incheiat pe plus primul trimestru al anului 2012. Pierderile invocate de actualul ministru au fost acumulate incepand cu a doua jumatate a anului 2008 cand au fost incheiate majoritatea contractelor paguboase, care au fost reziliate pe durata mandatului meu.
"Astfel, au fost reziliate contractele cu G4 pentru transport... mai mult
Sambata, 02 Iunie 2012, ora 10:10
Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, a declarat luni ca cei 1.029 angajati care urmeaza sa fie disponibilizati de la Posta Romana in prima etapa de reorganizare nu vor primi salarii compensatorii si ca este posibila anularea celei de-a doua etape, in care urmau sa fie date afara alte 5.500 persoane.
Peste 1.000 de angajati ai Postei Romane, dintre care 950 din cadrul conducerii, vor fi disponibilizati in prima etapa de reorganizare, urmand ca in cea de-a doua etapa sa fie concediate alte 5.500 de persoane, potrivit solutiilor propuse in Consiliul de Administratie al companiei
Nica a precizat ca spera ca incepand de luni sa fie demisi primii 100 de directori din companie si ca in zilele urmatoare vor primi deciziile de concediere si ceilalti angajati care urmeaza sa fie disponibilizati in prima etapa.
"Discutam cu sindicalistii pentru un act aditional la contractul colectiv de munca, astfel incat cei care vor fi demisi nu vor primi salarii compensatorii. Cred ca am fi prima tara care i-ar premia pe cei care au furat"., a spus Nica, care a mai mentionat ca costurile pentru plata salariilor compensatorii ar fi mult prea mari pentru posibilitatile Postei.
Potrivit acestuia, in prima etapa, pe langa persoanele care ocupa functii de conducere, va mai fi si personal TESA angajat dupa 1 ianuarie 2009.
"Vrem sa dam afara secretarele, purtatorii de mapa si agentii electorali angajati dupa ianuarie 2009", a precizat Nica.
In ceea ce priveste cea de-a doua etapa, Nica... mai mult
Luni, 21 Mai 2012, ora 13:14
Compania Nationala Posta Romana a inregistrat in ianuarie un profit brut de aproximativ 1,4 milioane euro, in crestere fata de luna decembrie a anului trecut.
Posa Rmana a inregistrat lunar profit, incepand din luna august 2011 si a incheiat semestrul doi al anului 2011 cu un profit de 3,7 milioane euro, pentru prima data in ultimii trei ani, a anuntat luni compania.
"Performantele se datoreaza masurilor sistematice implementate de managementul companiei in directia reducerii costurilor, cresterii veniturilor si diversificarii portofoliului de produse si prestatii, precum si desfasurarii consecvente a procesului de reorganizare a retelei teritoriale", se arata in comunicat.
Pentru 2012, Posta Romana va continua alocarea de resurse si dezvoltarea de noi proiecte pe segmentele cu ritm accelerat de crestere: servicii financiare,e-commerce, curierat rapid si publicitate prin posta, in paralel cu imbunatatirea serviciilor prestate publicului larg si asigurarea furnizarii serviciului postal universal pentru toti cetatenii.
"Prin rezultatele inregistrate mai ales in semestrul al doilea al anului 2011, am reusit sa diminuam major pierderea economica, iar functionarea profitabila care a debutat in luna august 2011 ne plaseaza pe drumul cel bun si ne ofera garantia implementarii masurilor manageriale corecte pentru Posta Romana", a declarat directorul general al companiei, Dumitru Daniel Neagoe.
Posta Romana SA este o societate comerciala cu capital majoritar de stat,... mai mult
Luni, 05 Martie 2012, ora 15:10
Compania Nationala Posta Romana ar putea iesi de sub monitorizarea Fondului Monetar International in 2012, sustine Daniel Neagoe, presedintele - director general al companiei. Intr-un interviu acordat Ziare.com, Daniel Neagoe a precizat ca singura conditie pe care mai trebuie sa o indeplineasca C.N. Posta Romana S.A. ar fi sa incheie anul 2011 pe profit, un deziderat realizabil dupa rezilierea mai multor contracte paguboase incheiate in urma cu cativa ani.
Potrivit estimarilor facute de seful Postei Romane, compania va realiza, in perioada iulie-decembrie, un profit lunar de cel putin un milion de euro.
Pentru a incheia anul pe plus, Compania Nationala Posta Romana va trebui sa realizeze, in partea a doua a anului, un profit minim de 8 milioane de euro, cu care sa acopere pierderile avute in primul semestru din 2011, care s-au cifrat la aproximativ 33 de milioane de lei.
In ceea ce priveste contractele "paguboase" pe care le-a reziliat de cand se afla la conducerea companiei, 25 iunie 2010, Daniel Neagoe sustine ca Posta Romana nu avea nevoie G4S, Blue Air, UTI sau Romprest, compania de stat reusind sa internalizeze mai ieftin toate serviciile prestate de acestea, dar, pe alocuri, cu "mici scaderi in calitate".
Citeste interviul integral pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 14:25
Posta Romana doreste sa intre pe piata bancara in 2012, dupa ce a intrat in domeniul asigurarilor in luna mai, conform NewsIn."Am demarat doua procese importante de infiintare a doua societati comerciale, una de asigurari si dezvoltarea serviciilor financar-bancare, in perspectiva avand deschiderea unei banci proprii.
Noi avem in acest moment un contract de asociere cu un broker de asigurari pentru vanzarea de polite in reteaua Postei Romane", a explicat directorul general al Postei Romane Dumitru Daniel Neagoe.
In acest sens, Posta Romana analizeaza modele de afaceri europene ale altor administratii postale pentru a implementa din 2012 servicii financiar-bancare la ghiseele CNPR.
Compania are in vedere fie deschiderea unei societati bancare proprii, fie infiintarea unei societati mixte impreuna cu alta institutie financiara, fie distribuirea de produse si servicii bancare prin reteaua si cu personalul Postei pentru una sau mai multe banci.
"Din analizele noastre, Romania nu este o tara bancarizata, asa cum sunt Austria sau alte tari din vestul Europei.
In acest moment, in Romania mai este loc de o banca, mai ales in mediul rural, unde serviciile bancare nu sunt foarte bine dezvoltate", a precizat Neagoe.
In luna mai Posta a implementat un model de afaceri care sa permita vanzarea de polite de asigurare generala la ghisee. In prezent, proiectul se deruleaza in 500 de unitati postale, urmand ca, pana la finele anului, numarul acestora sa se dubleze.
In perspectiva, Posta... mai mult
Marti, 12 Iulie 2011, ora 15:07
Directorul general al Postei Romane, Dumitru Daniel Neagoe, sustine ca institutia pe care o conduce va trece pe profit, in luna iulie, ca urmare a rezilierii unor contracte de externalizare a unor servicii, de circa 500 milioane euro, si a masurilor de restructurare, anunta NewsIn."Posta Romana va trece pe profit in luna iulie dupa pierderile generate de contractele impovaratoare incheiate in perioada 2009-2010, pe timpul guvernarii PNL, contracte de externalizare a unor servicii estimate la aproape 500 milioane euro. Am reusit sa internalizez aceste servicii, costurile interne fiind de trei-patru ori mai mici", a precizat Neagoe in cadrul unei conferinte.Astfel, au fost reziliate un contract de procesare si de transport de monetar, de 350 milioane euro, incheiat cu G4A , un contract de servicii de transport aerian pentru corespondenta incheiat cu Blue Air, de 45 milioane euro, un contract de mentenanta si curatenie cladiri, semnat cu UTI si de servicii curatenie, incheiat cu Romprest, evaluat la 46 milioane euro.
Valoarea totala se ridica la 441 milioane euro.Cele patru contracte de externalizare au fost reziliate in 2009 (G4A), februarie 2011 (Blue Air) si iunie (UTI si Romprest).Posta a avut in in perioada ianuarie-mai venituri lunare de circa 110 milioane lei, in luna mai avand cu 6% mai multe venituri fata de ianuarie, potrivit datelor companiei.
Rezultatul brut a evoluat de la o pierdere de 76 milioane lei in decembrie 2009 la 4,3 milioane lei in mai, iar in... mai mult
Marti, 12 Iulie 2011, ora 13:14
Posta Romana va renunta la sapte sucursale, din cele 11 sucursale specializate cat are in prezent, in urma restructurarilor ce vor fi aplicate de companie, conform NewsIn. Astfel, susursalele care vor ramane sunt: Sucursala Servicii Integrate, Sucursala Servicii Financiare, Sucursala Fabrica de Timbre si Muzeul National Filatelic.
Actualele Centre Regionale Retea Postala vor deveni Directii Regionale de Posta, urmand ca la nivelul acestora sa fie preluate activitatile de transport, administrare fond imobiliar, servicii de curierat rapid si IT. Pana la sfarsitul semestrului intai al anului 2011 vor fi stabilite structurile organizatorice si numarul de posturi din administratia centrala si din teritoriu.
Hotararea a fost luata in cadrul Consiliului de Administratie si aprobata vineri de Adunarea Generala a Actionarilor CN Posta Romana, iar organigramele vor intra in vigoare dupa modificarea HG 572/2010, privind aprobarea Strategiei de Restructurare si Modernizare a Postei Romane.
"Hotararea Consiliului de Administratie are ca scop eficientizarea structurii de conducere a companiei in vederea fluidizarii comunicarii la nivelul top managementului si a procesului de luare a deciziilor. Totodata, dincolo de impactul economic pe care il anticipam ca il va avea aceasta masura asupra bugetului Postei Romane, ne pregatim pentru liberalizarea pietei serviciilor postale ce va avea loc incepand cu 1 ianuarie 2013", a declarat presedintele-director general al companiei, Dumitru Daniel... mai mult
Vineri, 27 Mai 2011, ora 16:02
Dumitru Daniel Neagoe a fost numit, din 25 iunie, in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Companiei Nationale Posta Romana, precum si in cea de director general al companiei, a anuntat, marti, institutia intr-un comunicat preluat de NewsIn.Noul presedinte-director general il inlocuieste la conducerea Postei Romane pe Tudor Gabriel Bohalteanu, care a demisionat din functiile detinute in cadrul companiei.
Dumitru Daniel Neagoe a ocupat, in perioada aprilie-iunie 2010, functia de director executiv in cadrul Postei Romane, iar in perioada martie 2009-martie 2010 a fost director al Directiei Regionale de Posta Ploiesti.
Pana la intrarea in sistemul postal, Dumitru Daniel Neagoe a lucrat peste 18 ani in domeniul privat si are o experienta de 12 ani in functii de conducere.
Noul director general al Postei Romane are 42 ani si este absolvent al Facultatii TCM din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti si al masteratului "Guvernarea moderna si integrarea europeana" din cadrul SNSPA. mai mult
Marti, 29 Iunie 2010, ora 14:28