Tot mai convins ca presedintele american Donald Trump nu va opera schimbari fundamentale in relatia cu Rusia, Kremlinul face demersuri pentru a-si spori influenta la nivel global, strategia fiind de a exploata ceea ce considera a fi slabiciuni ale administratiei de la Washington, apreciaza consilieri politici, diplomati si analisti consultati de New York Times.
In articolul "Rusia incearca sa exploateze 'turbulentele' de la Casa Alba", mai multe surse au declarat pentru cotidianul american ca autoritatile de la Moscova vor profita de problemele interne pe care Trump le creeaza in SUA ca sa obtina mai mult spatiu de manevra acolo unde au interese.
"Isi spun ca situatia este cum nu se poate mai buna. El a provocat probleme interne, asa cum ne-am dorit, iar acum se concentreaza asupra lor, lasandu-ne spatiu de manevra. Sa ii lasam sa isi vada de ale lor. La ei acasa, nu in Ucraina. La ei acasa, nu in Orientul Mijlociu. La ei acasa, nu in NATO. Aceasta e acum starea de spirit", a explicat jurnalistul rus Aleksei A. Venediktov, redactor-sef la postul de radio liberal Eho Moskvi.
Potrivit lui Venediktov, regimul de la Kremlin nu are tocmai cuvinte de lauda la adresa lui Donald Trump. "Il considera instabil, cred ca poate fi manipulat, il privesc drept un autoritar lipsit de echipa", a afirmat jurnalistul rus.
New York Times noteaza ca presedintele rus Vladimir Putin a facut tot posibilul pentru a spori sansele lui Trump de a ajunge presedinte.
"Parea un spirit... mai mult
Marti, 28 Februarie 2017, ora 14:53
Intentia liderilor europeni de a crea un comandament militar propriu al blocului comunitar este privita cu scepticism de catre reprezentanii NATO, care avertizeaza ca acest organism militar nu trebuie sa constituie o alternative la Alianta Nord Atlantica.
"O aparare europeana puternica va fi benefica pentru Uniunea Europeana, Europa si NATO. Trebuie sa fim siguri ca acest proiect nu se transforma intr-un duplicat al structurilor NATO si ca va fi complementar Aliantei", a mentionat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, citat de Defense News.
Concurenta neloiala
Varianta unui centru de comanda militar al Uniunii a fost avansata de ministrii Apararii din Italia, Germania si Franta, ca raspuns la provocarile de securitate existente in acest moment in regiune.
Cu toate acestea, liderii NATO sunt circumspecti privind tendinta europenilor de a coagula puterea defensiva a tarilor din blocul comunitar.
"Inca avem deficiente in capacitatea noastra de aparare si centralizarea fortei defensive din UE ar putea reprezenta un punct de sprijin pentru NATO. Vedem in aceasta initiativa un mod de a ne sprijini reciproc.
Sigur vom urmari cu atentie acest proces si vom ajuta pe cat posibil la cresterea acestor capacitati pentru a evita duplicarea structurilor NATO si crearea unei competitii intre noi, care ar fi o abordare nesanatoasa", a explicat generalul Petr Pavel, seful comitetului militar al NATO.
Reprezentantul NATO a lasat sa se inteleaga ca teama de aparitia... mai mult
Luni, 17 Octombrie 2016, ora 16:29
"Fratia Slava 2016" este al treilea exercitiu militar din ultimii doi ani pe care Rusia si Serbia il vor derula in comun in aceasta toamna, iar de aceasta data Moscova a inclus in program si un alt aliat strategic: Belarus.
Exercitiul militar tripartit este un adevarat test pentru Belgrad, in contextul in care Serbia manifesta aspiratii europene, dar ramane in acelasi timp si un aliat al Moscovei, relateaza IB Times.
Departe de a rezolva dilema alegerii dificile care va stabili traseul viitor al Serbiei, oficialii de la Belgrad au decis sa continue programele de antrenament ale fortelor militare impreuna cu Rusia.
"Este o continuare a cooperarii dintre fortele aeriene ale celor doua tari, care a inceput in 2014 cu un exercitiu comun", au anuntat oficialii din cadrul ministerului Apararii de la Belgrad.
Pe langa "Fratia Slava", Serbia si Rusia vor mai derula un exercitiu militar comun la sfarsitul toamnei, au mai mentionat surse oficiale de la Belgrad.
Pentru mai multi ani, guvernul sarb a reusit sa evite un angajament ferm in favoarea NATO sau a Rusiei.
De altfel, un angajament pro-NATO ar fi privit cu ostilitate de catre electoratul din Serbia, care nu a uitat inca raidurile Aliantei din 1999, in perioada razboiului din Kosovo.
In acelasi timp, Belgradul este in curs de negociere a conditiilor de aderare la UE, chiar daca o eventuala extindere a Uniunii nu este prognozata in viitorul imediat.
Cu toate acestea, strategia comuna de aparare a statelor... mai mult
Marti, 09 August 2016, ora 13:47
Temerile privind posibila invadare a tarilor baltice de catre Rusia sunt tot mai mari, pe masura ce Moscova suplimenteaza intr-un ritm alert trupele si armamentul de la granitele cu Lituania, Estonia si Letonia.
Acumularea de forte la frontierele vestice ale Rusiei si reluarea rolului de garnizoana super-militarizata a exclavei Kaliningrad, teritoriu controlat de Moscova la Marea Baltica, le dau fiori oficialilor din tarile NATO din regiune, prezenta Aliantei parand nesemnificativa in fata miscarilor armatei ruse, relateaza Bloomberg.
O noua provocare
Protectia solicitata de statele ex-sovietice, devenite membre ale Aliantei, a devenit o chestiune arzatoare pentru liderii NATO.
Cele trei tari din estul spatiului euro-atlantic sunt oricand expuse unei invazii a trupelor rusesti, dar se dovedesc mult prea importante in infrastructura de securitate a Aliantei pentru a fi lasate de izbeliste.
Situatia pare similara cu cea prin care a trecut Berlinul de Vest, in 1948-1949, cand trupele sovietice au impus o blocada in jurul portiunii occidentale din capitala Germaniei.
"NATO nu ar fi putut preveni atunci o invazie sovietica in Berlinul de Vest, asa cum nu poate preveni acum o invazie in tarile baltice. Insa, o invazie a trupelor URSS in Berlinul de Vest ar fi insemnat intrarea in razboi cu NATO. Acelasi lucru este valabil, in teorie, si in cazul unei invazii rusesti in oricare dintre cele trei tari baltice", explica Thomas Graham, fost consultant pe teme de... mai mult
Joi, 07 Iulie 2016, ora 16:43
3E nevoie de un Schengen militar si de o noua abordare a relatiilor NATO cu Federatia Rusa, pentru ca nu trebuie sa uitam ca Rusia a simulat un atac nuclear asupra Varsoviei, declara Adam Kowalczyk, director al Diviziei de Analize a Centrului National pentru Studii Strategice din Polonia.
Adam Kowalczyk, unul dintre cei implicati in procesul de pregatire a summit-ului NATO de la Varsovia, care are loc in aceasta saptamana, a acordat un amplu interviu pentru Curs de Guvernare, in care vorbeste, printre altele, despre deciziile militare si politice asteptate din partea aliatilor.
Cum a sporit prezenta NATO in flancul de est
Acesta subliniaza ca in ultimii ani "NATO a crescut prezenta trupelor care participa la exercitii sau efectueaza stagii de antrenament in statele estice".
"Pe de alta parte, NATO este in plin proces de implementare a masurilor adaptive, schimbari pe termen lung, in ceea ce priveste comanda si trupele. Un exemplu de masura adaptiva deja indeplinita potrivit ...citeste mai departe despre "Expert in securitate: E nevoie de un Schengen militar. Rusia a simulat un atac nuclear asupra Varsoviei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Iulie 2016, ora 12:52
Oficialii de la Moscova sunt tot mai ingrijorati de prezenta NATO in fostele tari comuniste din Europa de Est si iau in calcul varianta in care Alianta se pregateste sa dea o lovitura decisiva Rusiei in aceasta zona.
"Au planuri serioase sa puna la punct un scenariu pentru o asa-zisa lovitura globala. Ne-au luat fostele baze militare din tarile ex-sovietice din regiunea Balticii, din Romania si Polonia si mobilizeaza trupe acolo", sustine Franz Klintsevici, seful Consiliului de Aparare din camera superioara a Parlamentului Federatiei Ruse, citat de Newsweek.
Planuri mari
"De fapt, se pare ca isi amenajeaza un bastion, aranjand echipamentul si platforma pentru pregatirea unor planuri mai mari", a explicat parlamentarul rus in cadrul unui interviu dat agentiei Interfax.
Klintsevici sustina ca Moscova monitorizeaza miscarile NATO si ca, in acest moment, Rusia este protejata de "solutiile tehnologice dezvoltate cu costuri reduse".
In cazul unui razboi conventional, rusii par sa aiba avantajul unui numar mai mare de trupe, estimarile Ministerului Apararii de la Moscova aratand o forta suplimentara de aproximativ 400.000 de soldati in tabara Federatiei Ruse.
Numarul este de 10 ori mai mare decat cel al soldatilor din forta rapida de interventie pe care NATO ar fi gata sa o mobilizeze in Estul Europei in cazul unei agresiuni rusesti.
Pe langa aceasta, fiecare tara are si armata sa, iar alte trupe ale Aliantei sunt deja prezente in flancul estic in regim... mai mult
Marti, 07 Iunie 2016, ora 13:51
Moscova si Minskul au incheiat prima etapa a programului de creare a sistemului defensiv aerian comun din regiunea est-europeana, a anuntat comandantul Fortelor Aerospatiale din Rusia, locotenent-generalul Pavel Kurachenko.
"Acordul de implementare a fost incheiat si de acum urmeaza sa ne concentram pe misiunile de aparare a spatiului aerian si pregatirea comuna a fortelor noastre militare", a punctat oficialul rus, citat de agentia TASS.
Generalul rus a amintit ca proiectul comun al celor doua state a fost semnat si ratificat inca din 2009.
La comanda sistemului defensiv a fost instalat generalul Oleg Dvigalev, comandantul fortelor aeriene din Belarus.
Ministerele Apararii din cele doua tari au incheiat protocolul prin care stabilesc detaliile privind modul de administrare a scutului antiaerian si privind instruirea militarilor inclusi in acest program.
Belarusul este un aliat strategic al Moscovei, tara fiind plasata intre Polonia si Lituania, doua state NATO din regiunea Marii Baltice care manifesta o ingrijorare crescanda fata de o eventuala agresiune a Rusiei in regiune.
Un acord similar a fost semnat in 2013 intre Rusia si Kazahstan, iar Pavel Kurachenko a anuntat ca alte doua state: Kirghistan si Tadjikistan au fost invitate sa creeze un scut aerian in comun cu Moscova.
Din fostele state comuniste din Europa de Est, devenite membre NATO, Romania are un scut antiracheta instalat la Deveselu de catre armata americana, iar Polonia urmeaza sa... mai mult
Joi, 07 Aprilie 2016, ora 13:25
Dupa ani de zile in care s-a concentrat asupra amenintarilor ce ii depasesc granitele, NATO reface planurile de confruntare a unei amenintari mai vechi - Moscova.
Aceasta schimbare fundamentala este ilustrata de exercitiile militare din fosta republica sovietica Letonia, acum membru NATO si aflata pe flancul estic al aliantei, la granita cu Rusia, arata o analiza New York Times.
Consiliul de Securitate de la Moscova: Romania devine tinta a Rusiei, daca va gazdui scutul antiracheta
Soldatii letoni au exersat un atac asupra pozitiilor inamice intr-o padure de pini, in timp ce doua avioane de atac americane au deschis focul cu tunuri de 30 de milimetri. Cu doua zile inainte, un bombardier B-52 a lansat noua bombe false, totul la mai putin de 300 de kilometri de granita cu Rusia.
Simbolismul aparatelor B-52, tipice arsenalului Razboiului Rece, este evident. Principala misiune a acestora era, odinioara, sa lanseze un atac nuclear asupra fortelor sovietice, insa acum au fost puse ...citeste mai departe despre "NATO schimba strategia - Kremlinul, dusmanul sau original" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 14:56
Moscova a acuzat miercuri NATO ca avanseaza catre granitele sale si incearca sa schimbe echilibrul strategic al puterilor, fortand astfel Rusia sa ia masuri pentru a-si proteja interesele si securitatea.
Declaratiile purtatorului de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, vin la o zi dupa ce Rusia si NATO s-au acuzat reciproc ca pun in pericol securitatea globala, agravand conflictul din Ucraina, potrivit Reuters.
"Nu Rusia avanseaza catre granitele altei tari. Infrastructura militara a NATO avanseaza catre frontierele Rusiei. Toate acestea forteaza Rusia sa ia masuri pentru a-si apara interesele si securitatea", a precizat Peskov.
Rusia, tot mai enervata: SUA vor sa aduca si super avioane de vanatoare in Europa
Reprezentantul Kremlinului a acuzat ca Occidentul a apelat tot mai frecvent la retorica "neconstructiva si de confruntare" pe stilul Razboiului Rece si ca Rusia nu si-a dorit niciodata aceasta disputa.
La randul sau, consultantul lui Vladimir ...citeste mai departe despre "Moscova riposteaza: NATO forteaza Rusia sa ia masuri pentru a se proteja" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 17:44