Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis presedintelui Klaus Iohannis un mesaj cu ocazia aniversarii a 15 de ani de la aderarea Romaniei la Alianta Nord-Atlantica.
"Anul acesta marcam aniversarea a 15 ani de la aderarea Romaniei la NATO, cea mai puternica Alianta din istorie. Extinderea NATO a fost un mare succes, un catalizator pentru stabilitate si prosperitate. A imbogatit Alianta noastra cu noi voci, noi experiente si noi capabilitati.
Romania, la fel ca toti Aliatii NATO, beneficiaza de angajamentul cel mai important al NATO: ne protejam si ne aparam reciproc de orice amenintare, provenind din orice directie. Toti pentru unul si unul pentru toti! Romania este un aliat puternic si angajat. Contribuiti la securitatea noastra comuna si la apararea noastra colectiva, la misiunile si operatiile Aliantei", se arata in mesajul transmis de Jens Stoltenberg si facut public de Administratia Prezidentiala.
El afirma ca in Afganistan a cunoscut unii dintre militarii romani profesionisti care ajuta la stabilizarea tarii si prevenirea crearii de refugii pentru teroristii internationali.
"In Kosovo, ajutati la mentinerea stabilitatii in regiunea Balcanilor de Vest. In Polonia, ati contribuit la descurajarea agresiunii, ca membru al Grupului de Lupta multinational.
De asemenea, gazduiti o facilitate pentru sistemul NATO de aparare impotriva rachetelor balistice si aveti o contributie esentiala la securitatea din regiunea Marii Negre, in domeniile... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 11:08
Cheltuielile de aparare ale Romaniei s-au ridicat la 1,92% din PIB in 2018, usor sub tinta de 2% asumata, potrivit estimarilor NATO.
Romania se afla astfel pe locul opt in cadrul aliantei, in ceea ce priveste nivelul resurselor bugetare alocate Armatei, reiese dintr-un raport publicat joi de NATO.
Cheltuielile aferente achizitiei de echipamente reprezinta 34,4% din suma totala, potrivit estimarilor NATO, al treilea cel mai ridicat nivel dupa cele inregistrate de Luxemburg (ale carui cheltuieli militare reprezinta doar 0,54% din PIB, cel mai scazut nivel), respectiv Letonia (stat membru al aliantei care a atins obiectivul de 2% din PIB).
Doua treimi din cheltuielile totale de aparare din cadrul NATO au fost realizate de Statele Unite, respectiv 605 miliarde de dolari. SUA au cheltuit echivalentul a 3,39% din PIB, fata de 1,48% din PIB, media celorlalte state membre. Doar sase state, in afara de SUA, si-au atins tinta de 2% din PIB, respectiv Grecia, Marea Britanie, Estonia, Polonia, Letonia si Lituania.
Romania, Letonia, Lituania si Polonia sunt singurele state membre care au legi nationale sau acorduri politice ce impun alocarea a 2% din PIB pentru aparare.
Romania avea, la finele anului trecut, 69.000 de militari, in crestere cu 11,2% fata de 2017, potrivit datelor NATO.
Citeste mai departe despre raportul NATO care arata ca Romania a ratat tinta de 2% din PIB cheltuieli de aparare in 2018 pe Curs de Guvernare ...citeste mai departe despre "Raport NATO:... mai mult
Joi, 14 Martie 2019, ora 16:11
Romania este un aliat foarte apreciat si contribuie la securitatea noastra comuna in multe moduri diferite, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, in cadrul unui interviu pentru Antena 3, mentionand atat cooperarea cu Alianta Nord-Atlantica in unitati de pe teritoriul tarii, cat si contributia Romaniei la misiunile si operatiunile NATO de peste hotare.
"Romania este un aliat foarte apreciat si contribuie la securitatea noastra comuna in multe moduri diferite. Aici in Romania investiti mai mult in aparare, gazduiti o brigada multinationala la Craiova, gazduiti un sit de aparare antiracheta al NATO si jucati un rol cheie in regiunea Marii Neagra lucrand impreuna cu aliatii si contribuind la o prezenta sporita a NATO atat terestra, cat si marina sau aeriana", a declarat Jens Stoltenberg.
El a tinut sa mentioneze si contributia Romaniei la misiunile si operatiunile NATO, dintre care a mentionat si misiunea din Afganistan. "Deci Romania contribuie in multe moduri diferite si ii multumesc Romaniei pentru angajamentul ei puternic fata de Alianta", a spus Stoltenberg.
Intrebat care ar fi mesajul sau pentru poporul roman, Stoltenberg a raspuns: "Mesajul meu pentru poporul roman este ca-i multumesc pentru angajamentul sau puternic fata de Alianta, care face Romania sa fie mai in siguranta, ne face pe toti sa fim mai in siguranta, pentru ca atata timp cat suntem impreuna si ne aparam unii pe altii suntem mai in siguranta si un NATO puternic este cea mai... mai mult
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 21:50
Canada trimite in Romania 135 de militari si cinci avioane multirol F/A-18 Hornet, pentru participarea la misiuni de politie aeriana ale Aliantei Nord-Atlantice, anunta Fortele Aeriene canadiene, potrivit publicatiilor Ottawa Citizen si SkiesMag.com.
Misiunea canadiana in Romania se va desfasura in perioada septembrie-decembrie 2018, in cadrul Operatiunii Reasigurare (Reassurance), contributia Canadei la activitatile NATO in centrul si estul Europei.
Militarii canadieni si avioanele de vanatoare F/A-18 Hornet vor ajunge la Baza aeriana Mihail Kogalniceanu.
"Prin politicile noastre in materie de aparare, vrem sa mentinem Canada implicata pe plan international. Asistenta pe care o oferim misiunii de politie aeriana in Romania este o contributie importanta si o demonstratie puternica despre sustinerea pe care o oferim Aliantei Nord-Atlantice, una dintre cele mai importante relatii multilaterale", a declarat ministrul canadian al Apararii, Harjit Sajjan.
Avioanele sustin misiunile NATO
Prezenta avioanelor de vanatoare F/A-18 Hornet va contribui la sporirea capabilitatilor Fortelor Aeriene romane, anunta armata canadiana.
"Apararea colectiva este un element central al Tratatului fondator al NATO. Membrii Fortelor Aeriene canadiene mobilizati in Romania pentru sustinerea misiunii NATO de politie aeriana sunt pregatiti sa contribuie la aceasta misiune vitala de aparare colectiva", a afirmat generalul Iain Huddleston, comandantul adjunct al Diviziei aeriene 1 din... mai mult
Joi, 16 August 2018, ora 21:24
Sapte tari NATO vor aloca 2% din PIB cheltuielilor cu Apararea in 2018, inclusiv Romania, a anuntat secretarul general al NATO, un numar care nu-l va multumi pe presedintele american Donald Trump la summitul Aliantei.
"Statele Unite cheltuiesc mai mult orice alta tara pentru a proteja", a scris presedintele american pe Twitter marti, inainte sa plece catre Europa. "Nu este corect fata de contribuabilul american", a subliniat el.
"Impartirea poverii nu este echitabila", a recunoscut secretarul general al NATO Jens Stoltenberg in prezentarea summitului presei. "N-as fi surprins ca cheltuielile cu Apararea sa conduca la o discutie viguroasa intre aliati", a preconizat el.
Cei 29 de membri NATO s-au angajat sa aloce 2% din PIB cheltuielilor cu Apararea pana in 2024, relateaza AFP.
Patru au atins deja acest nivel - Statele Unite, Regatul Unit, Grecia si Estonia, iar alti patru - Lituania, Letonia, Polonia si Romania - il vor atinge la sfarsitul anului, a dat asigurari Jens Stoltenberg.
Franta s-a angajat sa atinga acest obiectiv in 2025. Ea se afla la 1,81% in 2018. Insa 15 tari, inclusiv Germania, se afla in continuare sub un prag de 1,4% din PIB.
"Progrese considerabile au fost facute, insa drumul este inca lung si trebuie ca eforturile sa fie dublate", a insistat Stoltenberg.
"Aliatii nu trebuie sa-si creasca cheltuielile pentru a le place americanilor, ci pentru caeste in interesul lor", a subliniat el. "Este necesar pentru ca traim intr-o lume... mai mult
Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 09:03
Presedintele Klaus Iohannis a transmis, duminica, un mesaj cu ocazia sarbatoririi Zilei NATO in Romania, vorbind despre o "dubla semnificate": 69 de ani de la semnarea Tratatului de la Washington si 14 ani de la aderarea Romaniei la "cea mai puternica Alianta politico-militara din istorie".
"Ca parte a celei mai puternice si eficiente Aliante de aparare colectiva din istorie, Romania are in NATO cea mai solida garantie de securitate a sa", a afirmat presedintele.
"Ziua NATO reprezinta, pentru Romania, un moment special, cu o dubla semnificatie: aniversam 69 de ani de la semnarea, la 4 aprilie 1949, a Tratatului de la Washington, actul de infiintare a Aliantei Nord-Atlantice si, totodata, 14 ani de la aderarea, in martie 2004, la cea mai puternica Alianta politico-militara din istorie", scrie Klaus Iohannis in debutul mesajului sau transmis cu ocazia sarbatoririi Zilei NATO in Romania.
Potrivit lui Iohannis, "vocatia pro-occidentala a tarii noastre a primit, la acel moment, o confirmare fara echivoc".
"Romania a devenit oficial membru cu drepturi depline in cadrul familiei de natiuni care isi ghideaza prezentul si construiesc viitorul pe baza valorilor libertatii, democratiei si statului de drept, precum si a intereselor de securitate si aparare comune. NATO a dovedit, de-a lungul timpului, ca are capacitatea de a se adapta si de a evolua, caracteristici esentiale pentru o organizatie care acum se confrunta cu amenintari multiple, aflate intr-o continua... mai mult
Duminica, 01 Aprilie 2018, ora 11:41
Ministerul Apararii Nationale saluta raportul anual al Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, facut public la sediul Aliantei.
Conform documentului, cheltuielile Romaniei in ceea ce priveste bugetul apararii au crescut semnificativ in 2017, apropiindu-se de pragul de 2 la suta din Produsul Intern Brut.
Procentul cheltuit pentru inzestrare situeaza tara noastra pe primul loc in cadrul Aliantei, cu 33 la suta. Tot pe primul loc, Romania se afla si in ceea ce priveste rata cresterii bugetului apararii, comparativ cu anul precedent, precizeaza MApN.
"Dupa aproape un deceniu, tara noastra a reusit, in 2017, sa contracareze subfinantarea Armatei, a alocat Apararii 2 la suta din PIB si va continua sa faca acest lucru pana in 2026. In baza executiei bugetului pe anul 2017, cheltuielile pentru aparare au fost de 14,764 mld de lei (dintre care, asa cum aratam, 33 la suta au fost directionate pentru achizitii de echipamente majore), adica 1,81 la suta din PIB-ul estimat la momentul aprobarii bugetului, clasand Romania pe locul 6 in cadrul NATO la acest indicator", se arata in comunicatul MApN.
Ministerul mentioneaza ca, in anul 2016, bugetul apararii a fost de 11,230 mld lei, in timp ce in 2017 a fost de 16,322 mld lei., cresterea fiind de 5,092 mld lei, adica peste 45 de procente, fiind una dintre cele mai mari cresteri a cheltuielilor pentru aparare.
"Astfel, se reconfirma angajamentul de substanta pentru indeplinirea obligatiilor ce revin Romaniei pe toate... mai mult
Vineri, 16 Martie 2018, ora 18:38
Din sapte tari aflate in Europa centrala si de est, romanii sunt cei care cred cel mai mult in stirile false.
O cercetare sociologica realizata de GLOBSEC, din Slovenia, arata ca 37% dintre romani cred in stirile false. Romania e urmata in clasament de Slovacia, Polonia si Cehia.
Per total, peste 10% dintre locuitorii celor 7 tari (Romania, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia) crediteaza ca fiind adevarate astfel de stiri.
57% dintre romani cred ca realitatea e diferita de felul cum e reflectata ea de mass-media si mai bine de un sert dintre romani considera site-urile de propaganda si dezinformare ca fiind surse relevante de informare.
In cadrul studiului, respondentii au fost intrebati si cu privire la Uniunea Europeana. A reiesit ca cei mai multi eurosceptici traiesc in Cehia. Numai 41% dintre cehi vor ca tara lor sa ramana in UE si doar 35% cred ca UE este ceva pozitiv.
Pentru comparatie, 80% dintre romanii intervievati vor ca tara lor sa ramana in UE si 70% considera blocul comunitar ca fiind ceva pozitiv.
Subiectii au fost intrebati si daca NATO este importanta pentru siguranta lor. 87% dintre romani au raspuns pozitiv. In medie, 76,7% dintre respondenti considera ca NATO este importanta pentru siguranta lor, cel mai mare procent regasindu-se in Polonia: 91%.
Romania, Polonia si Croatia sunt singurele tari, dintre cele 7, care ar accepta ca NATO sa construiasca baze militare pe teritoriul lor.
75% dintre romani ar vota sa... mai mult
Marti, 06 Iunie 2017, ora 10:40
De joi pana duminica, pe mai multe rute din Romania se vor deplasa coloane militare, pentru un exercitiu NATO, traficul putand fi ingreunat, anunta IGPR.
Este vorba despre rutele Giurgiu - Bucuresti (E85) si Bucuresti - Pitesti (A1) - Ramnicu Valcea (E81) - Sibiu (Valea Oltului) - Cincu, se arata intr-un comunicat.
"In intervalul 1-4 iunie, pe rutele Giurgiu - Bucuresti (E85) si Bucuresti - Pitesti (A1) - Ramnicu Valcea (E81) - Sibiu (Valea Oltului) - Cincu se vor deplasa coloane militare, pentru un exercitiu NATO.
Politia Romana recomanda celor care se deplaseaza pe aceste rute sa circule cu atentie sporita si sa respecte indicatiile si semnalele politistilor.
In luna iunie a acestui an are loc exercitiul NATO Noble Jump 2017 (NOJP17), pe teritoriul Bulgariei, Greciei si Romaniei, iar destinatia finala a fortelor dislocate va fi Centrul National de Instruire Intrunita "Getica", din Cincu, se arata in comunicatul de presa al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) ", se mai specifica in comunicat.
Citeste mai departe despre "Coloane militare ale NATO vor ingreuna traficul pe mai multe drumuri, in minivacanta de 1 Iunie" pe Ziare.com. mai mult
Luni, 29 Mai 2017, ora 15:43