Relatiile dintre Romania si Rusia nu au mai fost atat de reci de la ocuparea Basarabiei de catre armata sovietica, in anul 1940.
S-a ajuns in acest punct din cauza conducerii autoritare a lui Vladimir Putin care si-a propus sa aduca Rusia, din nou, la gloria din timpul Razboiului Rece, dar nu i-a reusit decat o izolare si mai apasatoare pe plan international decat cea din deceniul noua al secolului trecut.
In timpul Razboiului Rece existau doua blocuri economice si ideologice. Desi blocul estic era intr-o profunda recesiune economica, exista totusi o platforma de schimburi comerciale intitulata CAER si un tratat militar, Pactul de la Varsovia, controlat de Moscova din care faceau parte statele socialiste: Republica Democrata Germana, Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, Romania, Bulgaria si, bineinteles, URSS.
Dupa 1990, lucrurile s-au schimbat semnificativ si astazi Moscova nu mai face parte din nicio alianta militara, iar economia e dependenta de exporturile de gaz si petrol si de forta pietelor occidentale unde poate inca sa-si mai plaseze marfurile.
Din fosta URSS s-au desprins cele trei state baltice care au aderat la NATO - Estonia, Letonia si Lituania, dar si Moldova si Ucraina care fac pasi importanti pentru acceptarea in Uniunea Europeana.
Multe state din partea asiatica si-au declarat si ele independenta, iar astazi Moscova are o influenta mult diminuata fata de cea din timpul Razboiului Rece. Vladimir Putin, un fost agent KGB, pentru a se mentine la... mai mult
Duminica, 06 August 2017, ora 06:55
Vicepresedintele Comisiei de Aparare a Camerei Deputatilor, Ovidiu Raetchi, transmite presedintelui Iohannis si sefilor partidelor parlamentare o scrisoare deschisa in care propune extinderea Pactului pentru Aparare, prin care s-a convenit alocarea anuala a 2% din PIB pentru MApN, cu o lista privind prioritatile de inzestrare si modernizare a Armatei.
"In anii 1914 sau 1939, Romania a descoperit cu surprindere ca nu este pregatita pentru a-si asigura securitatea intr-un context international grav. Am aflat - intotdeauna prea tarziu - ca birocratia, indecizia, coruptia sau indolenta puneau Armata Romana intr-o situatie extrem de vulnerabila.
La decenii distanta, interiorizarea acestor lectii ar trebui sa fie naturala", si-a motivat demersul Ovidiu Raetchi.
El a aratat ca acordul dintre partidele parlamentare, incheiat la initiativa presedintelui Klaus Iohannis, privind alocarea a 2% din PIB, in conformitate cu angajamentele Romaniei fata de NATO, a fost un succes, dar este necesara o detaliere a acestuia.
"Plecand de la acest model, si avand in vedere situatia neclara in care se afla Armata Romana sub raportul eforturilor de modernizare, consider ca acest Pact ar trebui extins pentru a contine prioritatile clare de dezvoltare si inzestrare in beneficiul Armatei", sustine Raetchi.
Deputatul PNL aminteste ca putine proiecte de modernizare a tehnicii militare au fost duse pana la capat, din cauza schimbarilor de guverne sau de ministri ai Apararii.
"Situatia... mai mult
Duminica, 19 Martie 2017, ora 14:02
Sorin Ducaru, asistent al secretarului general NATO, sustine ca Romania l-a impresionat pe Jens Stoltenberg, care da tara noastra drept exemplu pozitiv pentru ca liderii politici au convenit printr-un pact semnat la Cotroceni alocarea a 2% din PIB pentru Aparare.
Stoltenberg vorbeste de bine Romania in alte state membre NATO si da exemplu acest angajament al tarii noastre.
"Pactul fortelor politice din Romania realizat la initiativa presedintelui Romaniei, de a atinge 2 la suta din PIB si de a mentine acest nivel de investitii in securitate, a avut un impact puternic. Secretarul general l-a salutat si il foloseste drept exemplu in vizitele bilaterale. E necesar un angajament pe termen lung, securitatea nu e un dar oferit in conditii de gratuitate", a declarat Sorin Ducaru pentru Digi 24.
Intrebat despre decizia NATO de a ajuta Republica Moldova sa-si reformeze armata, oficialul roman a sustinut ca vecinii nostri de peste Prut sunt "un partener important si valoros".
"As... citeste mai departe despre "Seful NATO da Romania drept exemplu pozitiv. Cum l-am impresionat" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 08:07